Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Prześliczne zdjęcia.
Podziwiam zacięcie przy pozbywaniu się pni. Ogrom roboty!

Milin jest koszmarny. Wycięłam w tym roku główny pień, usunęłam co było obok, a on przez cały sezon pokazuje się to tu, to tam w promieniu jakichś 4-5 metrów od usuniętej rośliny. Wyłazi w rabatach, w trawniku, nawet w kostce brukowej. Nie znoszę go. :?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze jak milin kwitnie to pół biedy. Gorzej jak wszędobylskie szczepki wybijają tu i ówdzie, a badyl nie kwitnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Natalko a skąd te pojawiające się niespodzianki?
Sliczny ten mak ;:oj
Aksamitki przepięknie się rozkwitły ;:173 Koniecznie pochwal się tym co tam kombinujesz ;:65
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Co tam Natalio u Ciebie? Mam wnuczkę o tym imieniu ... ;:167
Motylki sfotografowałaś ..one takie nachalne same włażą pod obiektyw...można się wyżyć z aparatem! ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Wykopywania pniaków nie zazdroszczę bo to koszmarna robota. Może ten preparat zadziała, tak byłoby najlepiej. O milinie kiedyś też czytałam,że mocno ekspansywny.
Piękne zdjęcia jeżówek :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jezowki piękne.I te owady buszujace na nich :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Joasiu dziękuję ;:196 czytałam właśnie takie opinie o milinie i dobrze je sobie zapamiętałam - ta roślina nigdy nie zagości na truskawkowej ;:185
Mariolu to faktycznie jeszcze gorzej, żadnego z dziada pożytku :evil:
Małgosiu dziękuję ;:196 niespodzianki ukrywały się wśród chwastów, w takiej mieszaninie gatunków łatwo przeoczyć niewielkie rośliny.
Marynko dziękuję ;:196
Izo chyba to wypróbuję - pniak rozkłada się długo (od pół roku do roku) jednak praktycznie nic przy nim nie trzeba robić, tylko na koniec usunąć resztki.
Aniu dziękuję w imieniu roślinek ;:196

Ostatnio mam bardzo dużo pracy, szczególnie na komputerze, na forum i czasu, i sił już brak ;:185 opóźnienie w publikowaniu nadal jest, dlatego dzisiaj zdjęcia ciągle letnie - mam nadzieję że w kolejnym sezonie będę bardziej na bieżąco ;:131

Obrazek

W ostatnich dniach zdecydowanie przyjemniej patrzy mi się na monitor niż za okno? Tegorocznemu wrześniowi daleko do złotej jesieni, na działce cofamy się więc do połowy lata. Nasturcja kwitła i nadal kwitnie, bratki natomiast powiedziały już ostatnie słowo. Cukinia już dogorywa, owoce wydają jeszcze tylko dwa z pięciu krzaczków. Mirabelka jak zawsze niezawodna, chociaż sporo owoców było robaczywych, tych dobrych wydała aż nadto ? na zdjęciu jeszcze niedojrzałe. Na końcu największa hosta, a właściwie jej piękny, jasnofioletowy kwiat. Dwie z trzech moich host czeka przeprowadzka, niezbyt fortunnie wybrałam im stanowisko ? problem polega na tym, że nowe miejsce muszę dopiero przygotować, więc na przenosiny poczekają do przyszłego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Natalko, mam nadzieję, że wrzesień jeszcze nam pokażę swoje dobre oblicze i będzie ciepło... oby. Bo póki co to mnie również taka jesień nie zachwyca ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, póki co schyłek lata mocno niesympatyczny. ;:222 Pozostaje tylko mieć nadzieję na bardziej przyjazną jesień. ;:108
Jeżówki rzeczywiście przyciągają mnóstwo owadów, a najwięcej motylków. ;:215
Mam milin odziedziczony wraz z działką od poprzedniego właściciela. Jeszcze ani raz mi nie zakwitł. ;:306 Na szczęście jak dotąd nie widzę młodych odrostów na terenie działki. ;:108 Od pewnego czasu już noszę się z zamiarem pozbycia się niewdzięcznika, ale jak dotąd na zamiarach się kończy. ;:306
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Bardzo lubię kwiaty cukinii. Są takie dekoracyjne.

A mirabelek nie jadłam wieki! Ależ bym spróbowała! :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

U mnie podobnie z pogodą, ale skoro wcześniej marudziłam na suszę, to teraz nie wypada narzekać na deszcz :lol:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miłe wspomnienie lata, ostatnio słyszałam że główki przekwitniętych jeżówek można używać jako ozdób, i już się przymierzam aby je pobrać :)
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj cieplutko w ten deszczowy wieczór. Oglądając Twoje zdjęcia są prześliczne pokazują całe piękno. Urzekły mnie aksamitki takie inne po prostu śliczne. Współczuje wykopywania pniaków ja w tym roku usunęłam z działki 8 dużych pniaków i to nie koniec na przyszły rok jeszcze mi zostały i wiem ile z tym roboty.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Natalko, no ja musiałam użyć zmechanizowanego sprzętu do wyrywania korzeni bardzo spruchniałych drzew owocowych.
Jejku, chyba się strasznie namęczycie wykopując je ręcznie. Ale jak powolutku to pewnie się uda ;:108 Wszystkie te korzenie sobie zostawiłam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Basiu może chociaż na koniec będzie kilka ładniejszych dni - dzisiaj znowu leje :roll:
Lucynko aż się wierzyć nie chce, że masz roślinę która nie chce kwitnąć :shock: wyjątkowo niewdzięczny ten milin ;:108
Joasiu kwiaty cukinii faktycznie są całkiem fajne - i jadalne, w tym roku nie próbowałam, ale w przyszłości pewnie się skuszę ;:108
Małgosiu to dobrze że w końcu u Ciebie pada, chociaż pracować w ogrodzie nie można ;:222
Olu faktycznie są całkiem ładne ;:108
Alicjo dziękuję i łączę się w bólu - tych dużych jak na razie nie udało nam się usunąć, spróbujemy potraktować je preparatem rozkładającym drewno. Oby podziałało ;:131
Bea spróbujemy jednak preparatu rozkładającego drewno - mniejsze pieńki udało się wykopać, ale duże nie poddają się bez walki :evil:

Obrazek

Ostatnie sierpniowe zdjęcia, w następnych postach przechodzimy do wrześniowych. Dzisiaj przegląd roślin posadzonych pod koniec lata lub znalezionych na działce. Nie sądziłam że odkryję jeszcze jakieś rośliny, a jednak. Na pierwszych zdjęciach sadziec, malutki, bo niechcący koszony, dopiero późną wiosną zauważyłam bordowe pędy. Został przez poprzednich właścicieli działki posadzony dość niefortunnie, na środku rabaty, gdzie może dusić inne rośliny, dlatego w dłuższej perspektywie czeka go przeprowadzka. Dalej kolejne znalezisko, chociaż już nie nowe ? dąbrówka rozłogowa, dopiero teraz, po wypieleniu większych chwastów dookoła pokazała, jaka jest ładna. Niby najbardziej pospolita odmiana, jednak te ciemne listki są zachwycające, zwłaszcza w zestawieniu z jasną zielenią. Na następnych zdjęciach jeden z dwóch liliowców oraz? coś, czego kłącza posadziłam wiosną, może kosaciec? Roślina ?znaleźna?, nie mam pojęcia jak kwitnie. Na końcu nowe zakupy: krwawnik, przetacznik, zawciąg i dzielżan. Maluchy posadzone w sierpniu już ładnie przyrosły, w chwili obecnej są zdecydowanie większe niż na tych zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”