Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

Magda_sara pisze:Miał ktoś pomidory odmiany malinowy smaczek? Jakie opinie? ;)
Mam dwa krzaczki. Mimo różnych warunków rosną doskonale, wiążą chyba każdy kwiat, nie wykazują żadnych niedoborów. Pierwsze owoce już skonsumowane. Dla mnie zdecydowanie za słodkie, ale dla znajomej sześciolatki najlepsze ze wszystkich kosztowanych.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Fajne, słodkie i plenne. Jedyna wada- mają skłonność do pękania, szczególnie po deszczu.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p
Od: 13 kwie 2016, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poprosiłam mamę żeby mi zamówiła z allegro nasionka cytrynka groniastego bo czytałam praktycznie same dobre opinie, a u tego samego sprzedawcy znalazłam właśnie malinowy smaczek i malinowy kapturek które bardzo mnie zaciekawiły. Jak słodki to może mi zasmakować. Wezmę, spróbuję w przyszłym roku ;:65 następny sezon będzie próbą wielu odmian i wybraniu najlepszych. Ciekawe ile do tego czasu wybiorę odmian, bo póki co jest 19 :;230 nie wiem gdzie to pomieszczę ;:173
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basia_z_Rynku, jeśli rozpuścisz w wodzie, to 0,2%, podlać 2 razy, co 3 dni, a jeśli posypowo, to około 25g na 1m2 jednorazowo.
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p
Od: 5 mar 2007, o 19:50

Post »

beata_m pisze:
lucysia pisze:Ja uprawiam po raz pierwszy"wynalazki".
Czy wśród tych wynalzaków nie było przypadkiem krzyżwek Kozuli lub Kasencji? Jeśli tak to one nie są jeszcze ustalone. Mogły się rozszczepić.
Co tego, że usychają całe grona, to ja nie winiłabym suszy, a raczej upały. W czasie upałów pyłek się skleja, kwiaty się nie zapylają i potem usychają.
Też tak mam na trzech krzakach.
Pozdrawiam
Bea
Niestety,na forum jestem od niedawna.Nasiona kupiłam w komercyjnym sklepie przez internet.
Upały mogły rzeczywiście narobić szkód,były duże.W tunelu więcej pousychało kwiatków,w gruncie niewiele.Nawet papryka w gruncie ładniejsza.Upały posuszyły co chciały.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Skoro nasiona ze sklepu to faktycznie przyczyn trzeba szuać w warunkach w jakich rosną.
U mnie o dziwo upały zaszkodziły pomidorom w gruncie. W tunelu wszystkie krzaki pięknie wiązały mimo upałow. Zachodzę w głowę dlaczego tak się dzieje. Mam kupiony gotowy tunel ze spacjalną folią, jak podają w opisię, chroniącą przed nadmiernym promieniowaniem UV. Może faktycznie to zasługa tej foli?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Chyba wszystkie folie na tunele maja ochronę UV ? A moje lepiej się sprawują w gruncie niż pod folią. Są krępe, dobrze wiążą, a pod folią bladawce jakieś, wyższe grona słabo wiążą. Pierwsze Ok. Pod dachem tunelu mam rozłożoną włókninę - ochrona od nadmiaru słońca, a może cieniuje za bardzo?

Obrazek
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Basia_z_Rynku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 14:03

Post »

ekopom bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
Jeszcze poprawka, bo podałam błędnie nawóz (to nawóz męża ;-) ) Chodzi o Kalisop - siarczan potasu
50 % K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
45 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie - jakie stężenie przygotować? W tym przypadku też 0,2%? Będę wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Stężenie 0,2% jest bezpieczne dla wszystkich nawozów, jeśli jest zasobna gleba, to można obniżyć do 0,1% i stosować można za każdym podlewaniem, oczywiście raczej nawozami wieloskładnikowymi. Ten siarczan potasu ewentualnie można podać dwukrotnie, potem powinno przejść np. o składzie 12-12-36+3.
Awatar użytkownika
Basia_z_Rynku
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2015, o 14:03

Post »

ekopom, dziękuję!
Hesia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2011, o 15:50

Post »

Bardzo proszę o odpowiedź, muszę przerzedzić pomidory, tzn. oberwać trochę liści i niektóre pędy, za bardzo się rozrosły a pogoda sprzyja chorobom grzybowym :( Jutro ma u nas solidnie padać czy mogę obrywać dziś czy lepiej poczekać na suche dni?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Nie podejmę za Ciebie decyzji ale napiszę ,że ja obrywam lub przycinam liście do połowy bez względu na pogodę. Patrzę aby krzaki miały przewiew ponieważ, działeczka z pomidorami jest prawie w lesie i przez to wilgoć na liściach utrzymuje się dużej. W foliaku czynię to samo bo krzaki pięknie wyrosły na ziemi kompostowej w dorodne liście jak ,,kaskady" do ziemi :D W sumie to widzę ,że odmiany różnią się pokrojem i gęstością liści.
Hesia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 maja 2011, o 15:50

Post »

Dziękuję za odp. Właśnie o ten przewiew mi chodzi, pomidory tak się rozrosły, że dosłownie mam busz :( i też też liście do ziemi, ogromne.
Chciałabym też w tym celu usunąć niektóre pędy, bo zostawiłam po 2-3 główne i to jednak za gęsto, ale boję się że przy takiej pogodzie w miejsce po ucięciu nie wda się jakieś choróbsko.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Bez obaw, żadne choroby nie grożą, spokojnie usuń co chcesz.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To moje maluszki :DD

Pokusa

Obrazek

Cerise: