Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw
Jaka ziemia i ile nawozu zawiera? Po co pokrzywa do takiej małej rośliny. A czy dziecku dajecie zaraz po urodzeniu kiełbasę? Jeśli to na korzeń to są preparaty na korzeń i działają ale wyraźnie jest na nich napisane że najwcześniej 20 dni po rozłożeniu liścieni. Używam i takich korzeni jak w tym roku nie jeszcze nie miałem. Np. taki VP1 jest znany ze słabego korzenia. Teraz mam wsadzonego w doniczce 1500 ml i prawie wypełnił całą
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Pokrzywówka od niedawna dawana. Pomidory siane 6 marca. Ziemia z casto.... .pokrzywówka dlatego że niby składniki w tej ziemi starczają na 2 tygodnie.. skład ziemi na zdjęciu. No ale proszę o radę a nie ochrzantus...

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Podlewać tak żeby nie przesuszać podłoża. Nawozu masz 1 kg/m3 to trochę za dużo. Coś jest wysokie zasolenie przy tym nawozie dodanym powinno być ok 1g/l a masz napisane poniżej 2 g/l więc może to być nawet 1,99 g/lAgula1985m pisze:Tych liści do oberwania to trochę dużo będzie..zasolenie? Ziemia do warzyw + gnojówka=powód? I co z tym zrobić? Wypłukać wodą raczej nie d rady, bo mimo że podlewam małą ilością to i tak wilgotność długo się utrzymuje.uhh..co robić, co robić?
Czy coś pisze o dodatku zwilżacza lub tym podobnym?
- Agula1985m
- 200p
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja rozsada wreszcie wyeksmitowana na balkon. Nie myślałem, że mam aż tego tyle

Andrzej
- Agula1985m
- 200p
Ale piękne Saute! Jaka soczysta zieleń! Ja swoje hartuję na dworze. Na razie siedzą w akwarium bo wiatr by je polamał
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Oto moje ogórki. Po wysianiu do pierścieni wyciągnęły się straszliwie, że musiałam dołożyć na górę drugi pierścień i dosypać ziemi, a i tak są długachne.Od wczoraj w dzień siedzą na balkonie, a na noc zabieram do domu. W najbliższych dniach powędrują na grządki, tymczasowo pod folię. Czy sadzić je po uszy głęboko do ziemi, tak jak pomidory?
Tak wyglądają

Tak wyglądają

- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DziękiAgula1985m pisze:Ale piękne Saute! Jaka soczysta zieleń! Ja swoje hartuję na dworze. Na razie siedzą w akwarium bo wiatr by je polamał

Andrzej
- rebeko
- 200p

-- 2 maja 2017, o 11:06 --
to ja wrzucę jeszcze taki instruktaż.
https://www.youtube.com/watch?v=LAbmSXvV4KA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A nie lepiej stworzyć ogórkom takie warunki, żeby się nie wyciągały i nie trzeba było ich wiązać w kokardkę przyszpiloną wykałaczkami ?
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Dokładnie. Zaraz jak wystawią łebki to hyc na dwór i zawsze rozsada jest krępa ładna.
Pozdrawiam ;)
- rebeko
- 200p
KaLo, pewnie, że tak. W ubiegłym roku wsadzałam podkiełkowane nasiona do wytłoczek po jajkach i nie miałam tego problemu. Tym razem poszły do pierścieni i ruszyły jak zwariowane. Za wcześnie wysiałam i stąd chyba problem. Zmyliły mnie marcowe upały i zdawało mi się, że zima już nie wróci, a moje ogórki wylądują na grządce. Mam kolejną lekcję ogrodniczej pokory. Cóż, chytry dwa razy traci.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witajcie.Mam oto taki problem.Wysiałem nasiona kapusty wczesnej i późnej,kalarepy,pora,selera i pomidorów.Wszystkie posiane w mini szklarenkach(taka na parapet).Ziemia specjalna do rozsady i specjalny nawóz.Dokupiłem do tego małą szklarnie stojącą i w tych szklarenkach wstawiłem i codziennie gdy ziemia się wysuszała podlewałem(czasami aż za obficie) i to by było na tyle.Nic mi prawie nie wzeszło oprócz kilku kalarepek tylko że one teraz zrobiły się białe tzn.wybladły i więdną.W szklarni dość ciepło więc nie mam mowy o niedogrzaniu no może nocą trochę chłodno.Dlaczego nic nie wschodzi.Ciepło jest,woda jest,dzień też nie za krótki więc o co chodzi.Co jeszcze zrobić czy lepiej siać od nowa?Przedobrzyłem?Dlaczego te co już są zamierają?Siane to wszystko było ok 5 kwietnia.Woda deszczówka.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobacz, czy te kalarepy, które wzeszły a teraz więdną nie mają na łodyżce przy ziemi brązowego przewężenia. Być może rozwinęła się zgorzel siewek i uśmierciła Twoje rozsady przed i po wschodach. Sprzyja jej wysoka wilgotność ziemi, słabe wietrzenie szklarenki, zimno. Pomyśl, czy nie miała u Ciebie dobrych warunków do rozwoju.
Tylko strzelam, po opisie, bo nie ma żadnych zdjęć.
Tylko strzelam, po opisie, bo nie ma żadnych zdjęć.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Reglas23, jak specjalna ziemia to po co nawóz, jak szklarenka to po co tyle podlewania? W szklarence to raz na tydzień wystarczy. Przedobrzyłeś. Siej od nowa i mniej się opiekuj, rośliny chcą żyć.