Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Edyta Maria pisze:Moniu, ja też z wielką przyjemnością zaglądam do Twojego ogrodu. U mnie też już irysy w pąkach. Bardzo jestem ciekawa ich kolorów.
Mogłabyś mi powiedzieć, czy zasilać czymś irysy?
Ja nie zasilam irysów - rosną bezobsługowo i to mnie cieszy, bo są zupełnie niekłopotliwe. Jedyne, co robię, to ścinam im liście i to wszystko. Wiem, że niezbyt lubią gliniastą ziemię i wówczas mogą łapać choroby grzybowe, gnić kłącza i przemarzać. U mnie na szczęście nie mają z tym problemu, bo ziemia jest przepuszczalna.
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Brak pośpiechu przy podejmowaniu ważnych decyzji super sprawa, jestem za ;:333 , dobrze że chcesz rozważyć za i przeciw zanim podejmiesz decyzję w sprawie placyku ;:215. Sama długo zastanawiam się co wybrać przeważnie wiem czego oczekuję i wolę zaczekać niż wybrać tzw.półśrodki, np nad zasłonami zastanawiałam się 5 lat aż wczoraj odebrałam śliczne ornamentowe zasłony i jestem super szczęśliwa, że decyzja była przemyślana i pasująca do mojego babcinego stylu.
Mam pytanie w sprawie róż, kupiłam w markecie niestety ;:222 sadzonki, łodygi są bez liści jeszcze o dziwo i niby zielone ale pomimo podlewania nie dają oznak życia i na końcach zaczynają ciemnieć, czy dać im szansę czy też darować sobie zabiegi i usunąć z rabaty? :(
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, to szykuje się piękna kulista alejka ,korona zaczyna się chyba powyżej 2 metrów .
Szkoda ,że u mnie już nie mam miejsca ,bo drzewko na takiej wysokości jest bardzo urokliwe.
Z niecierpliwością będę czekała na efekty u Ciebie .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

silvarerum pisze:Piękna kolekcja irysowa - wszystkie mi się podobają, widzę, że wybieramy kwiaty w podobnych kolorach.

PS. Różowy orlik od Ciebie już zakwitł :) Cieszę się, że przed tymi chłodami nie wsadziłam jeżówek, bo nie wiem czy by wytrzymały tą zimnicę i wiatry, a chyba bym się zapłakała, gdyby mi padły.
O, jak się cieszę, że orlik kwitnie ;:333 Jeżówki mogłaś śmiało sadzić do gruntu, bo szybciej doszłyby do siebie po podziale :D Ja swoje nawet całkiem malutkie posadziłam już do gruntu.

Violka33 pisze:;:300 ooo kurczątko,Monia nie mogę szczęki podnieść..zatkało mnie na widok tego murku z przejściem i zlewem.Muszę się otrząsnąć :;230
;:196 Lepiej będzie gdy się roślinki na tych rabatkach zadomowią - posadziłam tam hortensje Anabelle. Wcześniej rosły ogrodowe, ale niestety ciągle wymarzały i usunęłam. Została jedna największa - zobaczymy, czy przetrwa. Od środkowej strony, gdzie jest przejście przez mur, posadziłam wysokie kocimiętki. Powinno być OK :D

Filemon24 pisze:Jest tak przecudnie jak w bajeczce ;:167 a te drzewka szczepione na pniu to śliwy Umbra?
To Umbraculliffery. Mam już 3 te wiśnie kilkuletnie i dość fajnie rosną, więc stanęło również na takich samych. Te są młodziutkie, więc jeszcze potrzebują czasu, żeby zacząć wyglądać porządnie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Monika kocimiętka mnie też fascynuje, może kiedyś dowiesz się jaka to odmiana. Świetne połączenie z przywrotnikiem. ;:oj Dzban za piwoniami cudny. ;:215 Twój ogród, to niedościgniony wzór dla mnie. ;:180 Zimno chyba wszędzie, ja nawet pół godziny nie wytrzymałam w ogrodzie. Życzę ciepła, żebyś mogła poleżeć na leżakach. ;:3
Dziękuję za życzenia ciepła - Tobie również posyłam ;:3 Dzisiaj było ciepło, więc coś tam popracowałam w ogrodzie. Jutro też nie będzie próżnowania, ale w niedzielę leżaki gwarantowane ;:333
;:196
aneczka1979 pisze:Moni nie profanuj swojego magicznego ogrodu płytą betonową, błagam.
Jestem za kamieniem. ;:215
Widać że Alania z koleżanką świetnie się dogadują. ;:333
;:196
Aniu, nie wiem jeszcze co zrobię, ale płyty betonowe nie będą takie złe, naprawdę.
aneczka1979 pisze:Ja też uwielbiam kocimiętkę i nie oddałaym jej za żadne skarby! Mam trzy odmiany, w tym jedna niska od Moni. Jedna wysoka się pokłada a druga też duża, ma wielkie, grube gałązki z pięknymi mięsistymi liśćmi i ta stoi na baczność. Mam też dwie odmianowe -Blue Moon i Pink coś tam. Te jednak nie rozrastają się tak szybko.
Ogólnie rzecz ujmując, w tym roku zakocimiętkowałam sobie działkę. Na maksa. Posadziłam w każdym kącie i we wszystkich wolmych miejscach. I bardzo dobrze mi z tym. Uwielbiam kocimiętkę!!!
Ja też namiętnie dzielę i sadzę kocimiętki - są świetnym uzupełnieniem na rabatach. Moje wszystkie ładnie stoją - niskie i wysokie, więc nie narzekam. Kupiłam też ostatnio Blue Moon, ale jeszcze jest malutka i nie wiem jak wygląda w czasie kwitnienia ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Brak pośpiechu przy podejmowaniu ważnych decyzji super sprawa, jestem za ;:333 , dobrze że chcesz rozważyć za i przeciw zanim podejmiesz decyzję w sprawie placyku ;:215. Sama długo zastanawiam się co wybrać przeważnie wiem czego oczekuję i wolę zaczekać niż wybrać tzw.półśrodki, np nad zasłonami zastanawiałam się 5 lat aż wczoraj odebrałam śliczne ornamentowe zasłony i jestem super szczęśliwa, że decyzja była przemyślana i pasująca do mojego babcinego stylu.
Mam pytanie w sprawie róż, kupiłam w markecie niestety ;:222 sadzonki, łodygi są bez liści jeszcze o dziwo i niby zielone ale pomimo podlewania nie dają oznak życia i na końcach zaczynają ciemnieć, czy dać im szansę czy też darować sobie zabiegi i usunąć z rabaty? :(
pozdrawiam ;:196
Ja nie polecam róż z marketu i wolałabym je zamienić na inne na Twoim miejscu. Takimi różami można się tylko zniechęcić ;:222 . Lepiej kupić w sprawdzonej szkółce np.Fl... lub Ros... albo jeszcze innej. Jest tyle pięknych odmian.
Babciny styl powiadasz? To coś, co lubię ;:333

Sasanka18 pisze:Moni, to szykuje się piękna kulista alejka ,korona zaczyna się chyba powyżej 2 metrów .
Szkoda ,że u mnie już nie mam miejsca ,bo drzewko na takiej wysokości jest bardzo urokliwe.
Z niecierpliwością będę czekała na efekty u Ciebie .
Korony zaczynają się na 2,2m - fajne, wysokie te wiśnie. Moje starsze Umbraculliffery są ciut niższe i jednak wydaje mi się, że te będą ładniejsze jako te wyższe.
;:4 :wit
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Zatem badylki róż, które nie dają oznak życia muszę usunąć i kupię w szkółce tak jak piszesz nowe sadzonki ;:108 nie wiem tylko jeszcze jakie :?: potrzebuję niskie i kilka wysokich tak na początek co byś mi doradziła? Ciekawe czy będą chciały ze mną współpracować ;:131
Babciny styl u mnie to koronki, szydełkowe obrusy, kryształy, stare meble, zegary porcelana, ciągle coś przynoszę jak tylko jestem na targach starci, nie potrafię się oprzeć :;230,
miłego wypoczynku ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga2016 pisze:Zatem badylki róż, które nie dają oznak życia muszę usunąć i kupię w szkółce tak jak piszesz nowe sadzonki ;:108 nie wiem tylko jeszcze jakie :?: potrzebuję niskie i kilka wysokich tak na początek co byś mi doradziła? Ciekawe czy będą chciały ze mną współpracować ;:131
Babciny styl u mnie to koronki, szydełkowe obrusy, kryształy, stare meble, zegary porcelana, ciągle coś przynoszę jak tylko jestem na targach starci, nie potrafię się oprzeć :;230,
miłego wypoczynku ;:196
Ooo, to mamy podobne zamiłowanie :D Ja też lubię starocie, odwiedzam giełdy, choć ostatnio trochę się zaniedbałam w tym temacie, ale też może dlatego, że zaczęło miejsca brakować na takie różne bibeloty.
Róże wyższe i średnie godne polecenia: Artemis, William&Catherine, Tranquillity, Boscobel, Parky, Eglantyne, James Galway, Princess Anne, The Alnwick Rose, Cream Abudance, Kurfurstin Sophie,
niższe: Pink Swany, White Cover, Granny, Pastella, Purple Rain, Fairy, Ashamed Fairy, White Fairy, Pompon Flower Circus, Garden of Roses
Udanych zakupów ;:196
;:3 ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, bo nie doczytałam czy już mam pomysł na placyk.Ja sobie go oglądam i oglądam, ale myślę, że materiał powinien być spójny z ogrodem.Może cegły jako podłoże? Widziałam w starych angielskich ogrodach. Wygląda to piękne, a z czasem jeszcze ładniej.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:Monia, bo nie doczytałam czy już mam pomysł na placyk.Ja sobie go oglądam i oglądam, ale myślę, że materiał powinien być spójny z ogrodem.Może cegły jako podłoże? Widziałam w starych angielskich ogrodach. Wygląda to piękne, a z czasem jeszcze ładniej.
Niestety nasza cegła w miejscowych składach jest fatalnej jakości, a o rozbiórkową dobrej jakości bardzo ciężko. Chcąc umieścić cegłę w ziemi trzeba się liczyć z tym, że to nie jest trwałe podłoże, a prawdę powiedziawszy szkoda mi pieniędzy na coś, co ma być na krótko. Cegła jest piękna, z całą pewnością, ale jednak chyba to nie byłoby dobre. Może pod zadaszeniem altany grillowej tak zrobimy.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To musi być porządna, stara wypalana dobrze cegła. Wtedy poleży sobie sporo latek.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI pisze:To musi być porządna, stara wypalana dobrze cegła. Wtedy poleży sobie sporo latek.
Otóź to ;:108
I właśnie w tym problem, że w mojej okolicy taka jest niedostępna ;:222 ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko na aleję wiśniową czekam niecierpliwie. ;:65 Proste, nie udziwnione betonowe płyty na pewno będą łatwe w użytkowaniu, trwałe i wcale nie muszą kłócić się z cegłą. Masz świetne wyczucie, na pewno wymyślisz optymalne rozwiązanie. ;:108 Miałaś inteligentnego budowlańca, poznał twój styl. :D Myślę, że udało ci się poleżeć w ogrodzie, :) ja po raz pierwszy zjadłam obiad na tarasie, wyjątkowo ciepły i słoneczny dzień. :tan Miłego świętowania. ;:3
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Moniko a ja nie śmiem ci Ci doradzać. Wiem że Twoja decyzja będzie i tak najlepsza z możliwych ;:108
Bardzo chcę zobaczyć Twój nowy, orlikowy nabytek, i w ogóle czekam na fotki orlików.
A jak tam Twoje piwonie? Moja majowa już rozwija pąki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Moniko, dobry wieczór!
Bardzo rzadko bywam na forum z powodu chronicznego braku czasu. Ale nie sposób wpaść, żeby zapytać Cię o werbenki. Służę siewkami, jeśli tylko zechcesz. Mam w tym momencie jeszcze więcej niż rok temu;) jakiś ogólny wysyp....w środę mam pielenie;)
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”