Namiastka ogrodu
-
- 200p
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Namiastka ogrodu
Ewuniu, te twoje jeżówki od ubiegłego sezonu po nocach mi się śnią
w tym roku posadziłam ok. 10, ale czekam jeszcze na te, które mają być dostępne pod koniec lipca u Mariusza ze Szczytnicy

Ula

-- 25 lip 2016, o 09:59 --
Ula daj mi namiary na tego Mariusza bo ja poszukuję jednej jeżówki, może on będzie ją miałrikkuu pisze:Ewuniu, te twoje jeżówki od ubiegłego sezonu po nocach mi się śniąw tym roku posadziłam ok. 10, ale czekam jeszcze na te, które mają być dostępne pod koniec lipca u Mariusza ze Szczytnicy

rikkuu pisze:Ewuniu, te twoje jeżówki od ubiegłego sezonu po nocach mi się śniąw tym roku posadziłam ok. 10, ale czekam jeszcze na te, które mają być dostępne pod koniec lipca u Mariusza ze Szczytnicy
Ula, masz do niego nr tel lub jakiś adres ?
Jak się u niego zamawia ? bo ma tą co mnie interesuje

Dzięki
-
- 200p
Wysłałam ci nr telefonu na PW. Odebrałaś?
A na którą jeżówkę polujesz, jeśli można wiedzieć?
A na którą jeżówkę polujesz, jeśli można wiedzieć?

Ula
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewciu jakoś wydaje mi się że to właśnie jeżówki są specyficznymi roślinami i nie wszyscy je sadzą za to liliowce, bezproblemowe rosną prawie w każdym ogrodzie
Twoja kolekcja jeżówek jest fantastyczna, jak długo rosną u Ciebie? I najważniejsze jaką masz glebę?

Twoja kolekcja jeżówek jest fantastyczna, jak długo rosną u Ciebie? I najważniejsze jaką masz glebę?
Marysiu, z liliowcami chodziło mi o to, że kwiat żyje tylko jeden dzień i nie każdemu to odpowiada. Mnie też to troszkę drażni, ale musiałam się z tym pogodzić. U mnie ziemia jest dobra, czarna z dodatkiem gliny, wody gruntowe dość płytko. Najstarsze jeżówki rosną tutaj od 2014 r, najmłodsze od tego
Chcę wam jeszcze pokazać roślinę którą bardzo lubię i uważam, że pasuje do każdej innej rośliny
To jest ślazownik, jestem w nim zakochana

Chcę wam jeszcze pokazać roślinę którą bardzo lubię i uważam, że pasuje do każdej innej rośliny
To jest ślazownik, jestem w nim zakochana

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuś ten ślazownik to kupiłaś gotową sadzonkę? Widziałam też różowego
Jeżówki masz bezkonkurencyjne,a liliowce rzeczywiście kwitną krótko,ale codziennie nowe pąki otwierają,więc można to pogodzić

Jeżówki masz bezkonkurencyjne,a liliowce rzeczywiście kwitną krótko,ale codziennie nowe pąki otwierają,więc można to pogodzić

-
- 200p
Rzeczywiście ślazownik wygląda rewelacyjnie
muszę się za nim rozejrzeć
powiedz mi tylko, czy on się bardzo rozłazi po rabacie
a czy możesz mi powiedzieć co to za roślinka?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e14d019a2a7f4b60

http://www.fotosik.pl/zdjecie/e14d019a2a7f4b60
Ula
Aniu, ślazownika mam dość długo i nie pamiętam skąd. Jest też różowy, ale mnie bardziej podoba się biały. Dziękuję w imieniu jeżówek
Z liliowcami jest tak jak mówisz
Ula, on się nie rozłazi tylko przybywa krzaczka, ma palowy korzeń. Kwitnie w czerwcu, po przycięciu powtarza kwitnienie. Ta roślina na zdjęciu to posłonek, ale nie wiem jaka odmiana.
W tym roku zakochałam się w szałwii i na pewno będzie jej dużo więcej w moim ogrodzie. Kępki nadają się już do dzielenia, więc wiosną przystąpię do zmian na rabacie. Kochają ją pszczoły i motyle

W tym roku dokupiłam też białą
pójdzie na nowo tworzona rabatę w tonacji czerwono - białej

Najwięcej teraz tutaj jest skrzypu

Ula, on się nie rozłazi tylko przybywa krzaczka, ma palowy korzeń. Kwitnie w czerwcu, po przycięciu powtarza kwitnienie. Ta roślina na zdjęciu to posłonek, ale nie wiem jaka odmiana.
W tym roku zakochałam się w szałwii i na pewno będzie jej dużo więcej w moim ogrodzie. Kępki nadają się już do dzielenia, więc wiosną przystąpię do zmian na rabacie. Kochają ją pszczoły i motyle

W tym roku dokupiłam też białą

Najwięcej teraz tutaj jest skrzypu

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewciu to znaczy że masz kwaśną glebę, może spróbuj ją zwapniować, albo posypać dolomitem
Szałwie przypadły nam do gustu, bo jest ich tyle rodzajów

Szałwie przypadły nam do gustu, bo jest ich tyle rodzajów

Marysiu, dolomituję glebę. Czytałam, że skrzyp posiada umiejętność zakwaszania sobie gleby. Podobnież jego korzenie wytwarzają substancje zakwaszające glebę. On lubi gleby wilgotne dlatego u mnie mu dobrze. Walczę z nim, ale to syzyfowa praca
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Podziwiam Twoją kolekcję jeżówek! Pięknie to wygląda, jak każda stworzy już ładna kępkę! 
Ze skrzypem (i podagrycznikiem) walczę i ja! Ale patrząc na Twój ogród śmiem twierdzić, ze jesteś o niebo skuteczniejsza!
mam dolomit i chyba zacznę regularnie sypać, ale muszę poczytać, żeby nie zaszkodzić innym roślinom.

Ze skrzypem (i podagrycznikiem) walczę i ja! Ale patrząc na Twój ogród śmiem twierdzić, ze jesteś o niebo skuteczniejsza!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6