Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Ja swojego Mikiego zaraz po wakacjach do miasta przywiozłam. Dwa dni chodził i się darł. Teraz jest już ok. Czas czekać do kolejnych wakacji, żeby cieszyć się codziennie ogrodem.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lisico - fotografowanie Twoich kotów to była prawdziwa przyjemność :D
Ja cebulki tulipanów już posadziłam, czeka mnie jeszcze sadzenie czosnku zimowego. Coś dla duszy(tulipany) i coś dla ciała(czosnek):wink:
Wczoraj wywieźliśmy z działki cały samochód klamotów, dzisiaj wracamy. Jeszcze dwa - trzy dni i ostateczny powrót do miasta z inwentarzem żywym. Przeminęło kolejne cudowne lato. Nie ważna pogoda, ważne to że spędzone w naszym domku na naszym skrawku pięknej kaszubskiej ziemi...
Zdjęcia oczywiście będę pokazywać. W folderze Chrztowo-2016 jest ich ponad 6000 ;:306

Ostatnie jesienne kwiaty róży Alabaster

Obrazek

Michał powrócił ;:138 Oooo to wielka przyjemność widzieć Cię Michale po takim długim czasie!
Piszesz o mieczykach. Według mojego doświadczenia one lubią luźną glebę i nawet nie bardzo przeszkadza im susza. Trzeba sadzić bulwy głęboko - wtedy mniej się przewracają. Ja moje w większości przywiązują do podpór albo do płota( często je sadzę wzdłuż ogrodzenia - właśnie z tego powodu)a i tak po deszczu kilka połamanych ląduje w wazonie :evil: . Podkarmiam je w ciągu całego lata a po kwitnieniu zasilam nawozem mineralnym aby miały siłę wykształcić silną bulwę na przyszły rok - bo to zwiększa szanse na ładne kwitnienie w przyszłym roku.

To październikowe kwitnienie...

Obrazek

Dorotko - ja też przed laty miałam kota Mikusia, mój był buraskiem-tygryskiem, a Twój?
Ja co prawda wracam w najbliższych dniach do miasta, ale na pewno będziemy sobie robić jednodniowe wypady na działkę jeśli pogoda pozwoli.

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Jakże dumnie ten mieczyk pręży się na tle wspaniałego, błękitnego nieba tu i ówdzie przeplecionego białą koronką leciutkich chmurek...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przedstawiam Ci mojego Mikiego.

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu - mieczyki takie właśnie są, dumne i wyniosłe. Ja to w nich właśnie lubię. Wyglądają tak jakby naprawdę były świadome swojej urody :D

Obrazek

Dorotko - ależ to arystokrata ;:111
Cudny, piękny, puchaty! I te błękitne oczy, jestem zachwycona!
Mój Mikuś był sobie takim zwykłym burasem...Potem miałam drugiego kota(też buraska), który dla odmiany nazywał się Mikołaj, ale i tak przeważnie wołało się go Miki. Chyba przez sentyment do tych kotów z dzieciństwa moja koteczka ma na imię Mikolina a często mówię do niej i o niej Miko.

Tu Miko pozuje jak profesjonalna modelka ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna ta Twoja koteczka. ;:138
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Zdążyłam jeszcze na ostatni spacer po Twojej działce przed wyjazdem i było miło, jak zwykle. Popatrzyłam na Twoje ukochane mieczyki, rzeczywiście wspaniale u Ciebie rosną. Czy co roku dosadzasz jakieś nowe?
Ale fajne zdjęcie zrobiłaś nietoperzowi! U mnie latają wieczorami, ale takie bliskie spotkanie mi się nie zdarzyło. Niektórzy się boją, a on wygląda tak sympatycznie. Mysikrólik cudny, dobrze, że przeżył spotkanie z szybą. U mnie, niestety, zdarzają się takie wypadki dość często. I czasem koniec jest smutny...
Pozdrawiam Cię jesiennie, ale bardzo ciepło!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, Towje mieczyki dumne i wyniosłe, bo są wspaniale zadbane :D . Moje to były prawdziwe upadłe damy, bo nie miałam czasu podwiązywać :oops: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - dużo można by powiedzieć o mojej Mikolinie, ale raczej nie to - że jest piękna. Małe to to, chude...pyskate i charakterne.
Ale żaden z moich kotów tak nie potrafi okazywać uczuć, tylko ona przychodzi na kolana i najchętniej śpi całą noc wtulona we mnie i tylko o nią jestem wściekle zazdrosna gdy wskoczy na kolana komuś z moich gości.... moje kochane brzydkie kaczątko...eee...chciałam napisać kociątko :wink:
A Tobie dziękuję Ci za miłe słowa o mojej kruszynce ;:167

Obrazek

Witaj Izo!
Każda Twoja wizyta na Kaszubach - to dla mnie święto :D
Mieczyki dokupuję ale nie co roku. W tym roku bulwy wyjątkowo dorodne i zdrowe. Raczej nic nie kupię, chyba że jakaś nowość skusi mnie swoją urodą ;:108 W przyszłym sezonie chcę się pobawić - posadzę malutkie cebulki przybyszowe, może dochowam się z nich kwitnących okazów. Nasza Anita pisała niejednokrotnie, że u niej kwitną po dwóch latach.
Każda Twoja wizyta motywuje mnie do tego , żeby zajrzeć do Ogrodu Tamaryszka. Tym razem zauroczyła mnie relacja z cudownego ogrodu położonego na osiedlu Przyjaźń. Cóż to za klimatyczny zakątek, jaką niesamowitą osobą musi być jego twórczyni. A dom....wprost z moich marzeń.
Sprawdziłam, że to miejsce znajduje się niecałe 4 km od mieszkania mojej córki. Koniecznie muszę wybrać się tam na spacer, gdy będę u nich w maju.

Dla Ciebie październikowe mieczyki.

Obrazek

Oj Kasiu - ale mnie rozśmieszyłaś tymi upadłymi damami ;:306
Niektórym moim gladiolom też przydarzały się upadki. przeważnie kończyły wówczas żywot w wazonie....

Dla Ciebie - ostatnie kwiaty, które wylądowały w wazonie. Musiałam je wykopać, bo dzisiaj wróciliśmy do miasta. A tak ładnie jeszcze kwitły...nawet pierwszy przymrozek nie zrobił im krzywdy.

Obrazek

==========================

Nie mogę się powstrzymać przed pokazaniem Wam tego zdjęcia. Fidel patrzył na mnie z takim wyrzutem, jakby chciał powiedzieć: "Dlaczego już teraz...."

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cisza w moim wątku...
A ja od przyjazdu walczę z...pigwą :D Zostałam obdarowana przez Madzię-Madziagos i suszę ją do herbatki. Zapas będziemy mieli pewnie na dwa lata ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja już prawie dosuszyłam swoją część.
Jeszcze ze dwa dni i wszystko spakuję do słoików.
Patrząc na powyższe zdjęcia mam małe wyrzuty sumienia za to, ze Ci taką robotę zrobiłam ;:306
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
Nie ma litości, musicie to zjeść do przyszłego lata, bo co Madzia zrobi z następną klęską urodzaju pigwy ;:218 ?
I pomyśleć, że ludziska potrafią się skarżyć, że coś nie obrodziło... ;:224.

;:196 i smacznego ;:306 - Jagi
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W jaki sposób Fidel mieści się do klatki?
amba19 pisze: Małe to to, chude...pyskate i charakterne.
Zupełnie jakbym o Anżelice czytał...tylko ona uczuć zbytnio nie okazuje. Przytula się tylko jak inne koty widzą, żeby im było żal.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu!

To wymowne spojrzenie Fidela obok klatki dosłownie łamie serce.
Biedne Kocisko! Będzie musiało czekać ponad pół roku na odzyskanie wolności.

Tymczasem Wasze suszone pigwy wyglądają mega-zabawnie. Przecież Wy tego nie zjedzie przez 5 lat! Jeśli to dodaje się do herbaty, to ile herbat musielibyście wypić? ;:306

Niebawem będę wykopywać dalie, w tym dalię Chat Noir, która Ci się spodobała. Przechowam ją dla Ciebie w garażu i na wiosnę ją dostaniesz, z dedykacją dla Fidela ;:167 .
On wprawdzie czarnym kotem nie jest, ale jest moim ulubieńcem.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - co Ty wypisujesz! Jakie wyrzuty sumienia? A co ja emerytka mam innego do roboty...
Przynajmniej się ruszam. A ruchu mi brakuje. Codziennie rano budzi mnie ból kręgosłupa. Na wsi nic mnie nie bolało :evil:

Obrazek

Jaguś - namawiam L, żebyśmy podjęli zobowiązanie - cztery herbatki z pigwą dziennie a nie dwie( jak dotychczas) i zapasy będą topniały dwa razy szybciej ;:306
Zobacz jakie tkwią w nas atawizmy, które nakazują nam gromadzenie zapasów na zimę. Ja kilka razy dziennie chodzę do kuchni, otwieram szafkę i....cieszę się jak gwizdek :D

Taką jesienną różyczkę wygrzebałam dla Ciebie z szuflady...kolor co prawda nie z Twojej bajki, ale za to ile w niej energii!

Obrazek

Michale - Mikolina nie ma takich....fajnych uszu :wink: To świetny kotek i jest pomiędzy nami naprawdę głęboka więź. Chociaż po przyjeździe do miasta trochę się na mnie boczy i ostentacyjnie adoruje L.

Obrazek

Liosico - powinnam powtórzyć to co napisałam do Jagody o atawizmie. To zupełnie irracjonalne, że w dzisiejszych czasach gromadzimy zapasy...i jeszcze na dodatek sprawia nam to frajdę
A tak na poważnie to część tych zapasów na pewno rozdam....Może chcesz słoiczek :D

Za dalię jestem bardzo wdzięczna. Wyobraź sobie, że mam kolejną daliową zachciewajkę. Wypatrzyłam u Krysi-Ignis dalię Blue Bayou, zakupioną w Auchan. Będę jej szukać w wiosennej ofercie.

Fidel Twoim ulubieńcem ;:oj Co ten brzydal w sobie ma, że kradnie ludzkie serca?

Obrazek

Czy na tym zdjęciu Fidel nie wygląda tak, jakby sobie pożyczył ogon od innego kota?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”