Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Karola! Ja też nie nawoziłam nigdy cebulowych. Teraz, kiedy kupiłam do dalii, przy okazji dostanie się krokusom, tulipanom i innym. Może nawożone będa wytwarzać większe cebule i będa obficiej sie rozrastać i kwitnąć.

Ewka! Trochę za wcześnie, reszta na pw. ;:196

Kasiu! Wytestuję! Zobaczymy! Wiem tylko,ze nawożone dalie w zeszłym roku, pomimo suszy, pięknie kwitły i rozrastały się. Jak teraz dam im nawóz dedykowany, może będzie im służył ;:173

Dziś już nie wytrzymałam i podsypałam tym nawozem róże. Oczywiście tym specjalnym do róż. Przy okazji obejrzałam każdą z osobna i razem. Trochę tego mam. Pomimo, że róże lubię, nie poświęcam im zbyt dużo uwagi. Wiosna to chyba jedyny okres, kiedy im się przyglądam. Muszę jeszcze pamiętać o opryskach, ale może to zrobię przy okazji pryskania drzew. No i przyciąć trzeba, jak forsycje będą kwitnąć (już sobie to zapamiętałam). Wypróbowałam też od razu te widły do róż Romanika. Idealnie się sprawdzają do spulchniania gleby wokół, usuwania chwastów i mieszania nawozu z glebą.

Przycięłam też ligustr i derenie przy domu. Naoglądałam się w telewizji i taki mały płotek zrobiłam:

Obrazek

Już widzę, ze koślawy, ale naprawię, jak będzie cieplej, bo pod koniec już ręce miałam zgrabiałe ;:192
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Takie płotki to fajna rzecz, jako podpory mogą być, ja co roku takie plotę, a mam z czego, bo wiosną zawsze przycinam winobluszcz :wit Miłko, chcesz Wawrzynka?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Koślawy ale za to cudnie sielski takie właśnie lubię ;:333 Jutro jadę do Bydgoszczy to koniecznie zerknę, czy przy fabryce Romanika jest sklep. Poszukuję takiej specjalnej łopatki do utrzymania w ryzach brzegów rabat. W moim ogrodniczym mnie nie rozumieją, jak mówię o co mi chodzi.
Peruwiańskie guano ma wiele zastosowań. Ważne, że ekologiczne. Nie widziałam na półkach sklepowych. Będziemy obserwować ;:80
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Miłka, super płotek. Ja właśnie wczoraj wierzy nacięłam ale też muszę poobcinać swoje derenie. Tylko zimno jak diabli i niestety nie zrobiłam jeszcze. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, a ten płotek to czemu ma służyć? Pytam bo teraz to wyłażące z ziemi roślinki zasłania ;:198 Będziesz go potem gdzieś przestawiać, czy będzie ich więcej i rabatkę całą opleciesz? Jak rośliny będą duże, to faktycznie może fajnie wyglądać, tak sielsko jak mówi Małgosia ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zuza! Zupełnie niczemu! ;:306 Cięłam krzewy i stwierdziłam, że sobie poplotę. Jak się rozleci - wyrzucę! Tam za nim będą dalie rosły, trochę je podeprze ;:172 Nie wiem, czy będzie więcej. Ligustr przycięty, długie pędy wykorzystałam, zostały krótkie - pójdą na ognisko!

Dorotko! Mi też zmarzły łapki. Ale tak się zawzięłam. Podobało mi się oddychanie świeżym powietrzem ;:306 Marzę o dostępie do wierzbiny, ona jest bardziej giętka i "zwrócić" można na końcu!

Małgoś! Nie wiem, czy mają tam sklep firmowy, koniecznie daj znać, czego się dowiedziałaś! Mam darniak od Romanika, sprawuje się już bodajże 4 sezon. Udało mi się kupić w LM. Czasami można coś kupić tam z tej firmy. Ale okrojone 2-3 rodzaje narzędzi. ;:224

Iwonko! Nie wpadłam, żeby winobluszcz użyć :D Tyle, że u mnie winobluszcz poplótł się z powojnikiem górskim i szkoda by mi było szargać powojnika. A z ciekawostek, to winobluszcz rośnie u mnie w skrzynce po jabłkach, bo bałam się, że zaanektuje mi glebę. Pomimo małej przestrzeni - nie poddaje się i szaleje po altanie. ;:219

Dziś nie wytrzymałam i znów pobiegłam do ogrodu. Dokupiłam w biedzie róże The Fairy, bo moja ledwie przeżyła zimę (ma jedną lichą gałązkę zieloną), a ja chciałam mieć efekt już w tym roku. Dzisiejsze sadzenie nie daje tej gwarancji, ale przynajmniej zwiększa prawdopodobieństwo. ;:131
No i przycięłam pęcherznicę! Kulałam się po rabacie, żeby sekatorem z długimi rączkami przeciąć gałezie o średnicy ponad 4-5 cm. Dałam radę :tan Teraz sterczą kikuty, ale latem będzie piękna!
Jeszcze podsypałam kompostem moje hortensje, bo jak wkoło wszystkie byliny ruszą, to nie będę miała dojścia. Przydały się też te widły do róż. Idealne do przemieszania górnej warstwy gleby.

Rozkwitł ciemiernik:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Byłam dzisiaj nad Wartą. Moc wierzby na plecenie rośnie. Sprawdzałam, da się ją owinąć dookoła dłoni, na palcu nie próbowałam. Te grubsze gałęzie raczej nie. Tak sobie ten pomysł wybijałam z głowy ale widzę, że to jednak dobry trend jest. Do lidla po sekator i nad Wartę.
Jakby tak derenia znaleźć to ta przeplotka z czerwonymi gałęziami genialna by wyszła. Tylko skąd dereń ;:224
Pozdrawiam Jola
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłka, na trasie do Bydgoszczy jest tylko fabryka, sklepu nie ma :( Trzeba się rozejrzeć, bo to dobry sprzęt ( nie mam ale już z wielu źródeł słyszałam pozytywne opinie). W moim ogrodniczym jutro zerknę, ale jak ostatnio zerkałam to widziałam inne, też dobre ale inne firmowe narzędzia.
Płotek idealny pod dalie ;:108
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Po dereń przyjedź do mnie. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Romanik ma sklep internetowy, można połączyć zamówienia w kilka osób i się opłaci przesyłka :wink:

Piękne te Twoje ciemierniki. Płotek też fajny - szkoda, że się nie zgadałyśmy w tym temacie, bo z racji tej rozbudowy mam ścięte pędy bluszczowe, trochę wykorzystałam, ale reszta pójdzie won. Moja siostra z kolei wyplotła całkiem fajne płotki z brzozowych witek.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko ale łapki masz zdolne ;:138 płotek może trochę koślawy ale za to jaka radocha że się potrafi ;:224 Ja namiętnie wiosną wyplatam wianki z winobluszczu ,którego muszę drastycznie wycinać a i tak jesienią jest tyle samo lub więcej ;:219
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pleciony płotek dobrze wyszedł więc kontynuuj! :) Zwłaszcza motyw czerwony z derenia nadaje mu ozdobności ;:333 Ale na dalie to chyba za niski co? ;:224
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

O a ja mam do groma winobluszczu, który po trochu likwiduję bo się rozniósł niesamowicie, fajny taki płotek, nie wiem tylko czy mi jeszcze sił wystarczy na coś takiego bo roboty w huk ale pomysł ciekawy.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ciemiernik cudeńko! Ten głęboki kolor ;:oj
Wiecie, że ja cebulowych to też jakoś nigdy nie nawoziłam, choć co roku jesienią obiecywałam sobie, że na wiosnę im czegoś sypnę.
No dobra, zmotywowałyście mnie. Najpierw podsypię różyczkom, a potem cebulowym ;:108
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Już zaczynacie podsypywać swoje pupilki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”