Nasze 1500 m2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2

Post »

Aniu ja sukcesywnie zaczęłam zwiększać floksową minikolekcję :wink:
Zuziu oj tak, uwielbiam widok z okna kuchni na rabatę wiosenną, wystarczy spojrzenie przy porannej kawie i humor od razu poprawiony :lol:
Wiolu dziękuję ;:196

A teraz obiecane dowody rzeczowe :wink:
Moja największa zeszłoroczna "bolączka" - rabata powojnikowa, po położeniu kostki stała się rowem, w tym roku została wreszcie podniesiona do poziomu kostki, a przy okazji porządnie zreorganizowana. Przy tworzeniu była cienistą, po ścięciu dwóch drzew zmieniła się w "patelnię" i większość roślin miała średnio sprzyjające warunki :( W tym roku trafiły tam wyłącznie słonkoluby :wink:
Obrazek

Okienko do kotłowni, które em wykorzystuje jako wyjście, roboczo ułożył sobie ażury, które niestety nie zdawały egzaminu, chwasty zarastały otwory i tylko źle było plewić. Mam nadzieję, że teraz nie będzie już takiego problemu...
Obrazek

Łezka w kostce (z braku lepszej koncepcji) długo służyła jako "śmietnik" do którego trafiało wszystko, co nie wiedziałam gdzie "wetknąć"... W końcu postanowiłam obsadzić ją płożącymi i cebulkami
Obrazek

W tym roku "rodzinę zastępczą" wreszcie opuściła ostatnia roślinka, a że natura nie lubi próżni (czyt. ja :wink: ) zakątek ten szybko zapełnił się innymi... Póki co to jeszcze maluszki, ale z czasem pewnie będzie za gęsto ;:131
Obrazek

Moja wstęga pumilkowo-hostowa. Aż łapki świerzbią, żeby coś tam jeszcze upchnąć (tym bardziej, że hosty jeszcze mało widoczne), ale konsekwentnie trzymam się założenia ;:124
Obrazek

Rabata pod brzozami została zasiedlona przez nowych mieszkańców - głównie hosty. Już nie mogę się doczekać, kiedy rozłożą swoje piękne liście ;:65
Obrazek

Dalej będzie przechodzić we wstęgę żurawkową
Obrazek

Żurawki na dobre zagościły w moim ogrodzie i poświęciłam im kolejne miejsce. Olu tu trafiły wszystkie od ciebie :wink:
Obrazek

I widok na większą część ogrodu
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu widzę że trawnika to ty masz jeszcze dużo , tak jak ja... U pchniemy jeszcze mnóstwo roślin w naszych ogrodach... ;:306 Niech ci żuraweczki pięknie rosną i wstydu mi nie robią.... ;:168
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Gosieńko ,ależ u Ciebie robi się pięknie brawo ;:138 ja bym między hosty nasadziła dużo tulipanków widziałam tak u Ani fajnie to wygląda :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, napracowałaś się. Tyle zmian ;:138
Fajny pomysł na łezkę, tak mała rabata powinna być niska więc płożące rośliny się sprawdzą.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko nie chciałabym tulipanami odwracać uwagę od pumilków... Ale jakieś niskie cebulkowe typu krokusy, które zdążyły już przekwitnąć byłyby super. Dzięki za podpowiedź ;:196
Aguś Dzięki za uznanie ;:196 Tulipany pewnie też zastąpię czymś niższym...
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosieńko, prześliczne masz teraz alejki w ogrodzie, kostka dodała im elegancji. ;:138 ;:138
Bardzo pomysłową łezkę wymyśliłaś, teraz tylko gustownie ją obsadzić... poduszkowce to wspaniały pomysł. ;:215
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Są takie ładne karłowe tulipany, mieczyki, dalie...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu nie wiem jak to się stało, że pominęłam twój wpis :oops: Trawnika (a raczej łąki ;:306 ) jeszcze trochę zostało. Już robię powoli na niego zakusy ;:306
Stasiu kostka była niezbędna, bo bez niej miałam zalew zamiast wjazdu ;:306 Łezka miała stanowić złagodzenie wybrukowanej powierzchni i oddzielać furtkę od wjazdu. Cieszę się, że podoba się nie tylko mnie ;:196
Aguś muszę zorientować się w ofercie...

Dzisiaj słońce świeciło tylko rano, po południu gdy miałam wyjść do ogrodu zaczęła się pompa, a teraz powtórka z rozrywki ;:224
Zatem pomęczę was trochę zdjęciami :lol:
smagliczka i coraz bardziej obsypany kwiatami bodziszek biały
ObrazekObrazek

Miodunkę lubię o każdej porze roku
Obrazek

Bodziszek Springtime pięknie zdobi rabatę nawet samymi liśćmi
Obrazek

Floks kanadyjski i tiarella
ObrazekObrazek

W moim ogrodzie miejsce znajdzie każdy kwiatek, a te stokrotki są takie urocze...
Obrazek

Póki co inne pumilki jeszcze w pąkach, więc niebieski korzysta będąc w centrum uwagi ;:224
Obrazek

Goryczka, która miała w ogóle nie przezimować wkrótce rozłoży pąki
Obrazek

Rojniki Granat i Rotkopf
ObrazekObrazek

Oczywiście nie może obyć się bez kilku tulipanów :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ależ fotogeniczne te Twoje roślinki,kostka wyszła cudownie razem z łezką ,miejsca na nowe rabaty jest jeszcze dużo ,to do dzieła i powiększaj swoje rabaty,żebyś miała co robić :uszy ,zaraz sama to stwierdzisz,że to jest mało,pozdrawiam ;:168
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

ale cudny ten bodziszek nawet jakby nie zakwitł to ma fajne liście :heja
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu . Pięknie to wszystko zaczyna wyglądać ;:138. Jak rośliny jeszcze podrosna będzie jeszcze lepiej. Brawo za konsekwencje z tymi hostami ;:138 , ja nie umiem trzymać się planowej koncepcji ;:306 . Piękne portreciki roślin i te ogólne spojrzenie na rabaty ;:224 . Pozdrawiam :wit.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś cieszę się, że moje wymysły z kostką podobają się nie tylko mnie ;:173 Co do dostępnego jeszcze miejsca to już wspomniałam emowi, że świta mi koncepcja na nową rabatę, a on "to może ja ci od razu skopię ten cały trawnik" ;:306
Majeczko właśnie za to go bardzo lubię, jest dekoracyjny cały sezon. Potem te ciapki mu jeszcze ciemnieją
Ewelinko dziękuję ;:196 Aż sama się dziwię, że jeszcze nic tam nie podosadzałam ;:306 Jeszcze mam taką z żurawkami, a wszędzie indziej to mieszam ile wlezie ;:124

Dzisiaj myślałam, że znowu nici z ogrodu, bo deszcz bawił się ze mną w ciuciubabkę :wink: Od rana było piękne słoneczko, całe przedpołudnie planowałam sobie co zrobię. A tu gdy jadłam pospiesznie obiad przebierając nogami, zeby czym prędzej biec do moich zielonych podopiecznych lunęła taka pompa, że nawet pies nie miał ochoty nosa z domu wyściubić ;:185 Zrezygnowana zajęłam się czymś innym, a tu znowu wyszło słońce. szybciutko zaczęłam sie przebierać, gdy znowu usłyszałam dobrze znany odgłos lejącej się wody ;:224
Na szczęście deszcz łaskawie tylko ładnie podlał ogród i ustąpił znowu pola słońcu ;:138 A ja mogłam sobie podłubać w ziemi dopoki się ciemno nie zrobiło :lol:

Część mojego zakątka żurawkowego
Obrazek

Cóż to byłby za maj bez konwalii i bzu :?:
ObrazekObrazekObrazek

Kolejna serduszka zakwitła (Olu ;:196 )
Obrazek

Floksy już były, ale ciągle nie mam ich dość :wink:
Obrazek

Żagwin zaczyna popis
Obrazek

I dostojna kamasja
Obrazek

Bardzo lubię niebieściutkie kwiatki dąbrówki.
Obrazek

Zawilec długo ćwiczył moją cierpliwość, wreszcie łaskawie zdecydował się pokazać w całej krasie
Obrazek

Już niedługo zobaczę jakiego orlika posiadam ;:306
Obrazek

Kolejny fiołek do kolekcji, tym razem palczasty ;:224
Obrazek

Goryczka, miłość od pierwszego wejrzenia
Obrazek

Niektóre tulipany już przekwitają, podczas gdy inne dopiero się budzą :wink: I dobrze, dłuzej będę się nimi cieszyć :heja
ObrazekObrazekObrazek

Pumile nadal się droczą ;:224
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Małgosiu na poprzedniej stronie pokazałaś tiarellę przepięknej urody. I ile ona ma kwiatów?! ;:224 Chyba nawet wolę je od żurawek. ;:215
Tulipanów też masz dużo, każdy piękny, każdy wart zatrzymania się na dłużej. Widzę, że też masz słabość do dąbrówki. ;:131 Wszyscy tępią a ja sadzę w miejscach gdzie nie da się wcisnąć innej rośliny. Uwielbiam właśnie tę co pokazałaś, o ciemnych liściach. ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgoś, dobrze że w końcu Ty wygrałaś tę ciuciubabkę z deszczem ;:333
Goryczka bardzo i mnie się podoba, ale słyszałam że ciężka w uprawie. A jakie są twoje doświadczenia w tym temacie?
Tiarelle mnie urzekają w fazie kwitnienia, natomiast żurawek nie lubię jak kwitną. Tylko dlaczego ja mam same żurawki ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuz nie gadaj! I żurawki potrafią pięknie kwitnąć. Może po prostu takowej nie masz u siebie? :D
Niektóre ich kwiaty są rzeczywiście takie niepozorne. No ale może nie jestem obiektywna, bo mnie tam podobają się kwitnące żurawki. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”