Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Wandziu wcześniej ( czyli 2 lata do tyłu) nie myślałam o żadnym podlewaniu bo bliskość rzeki powodowała to,że częściej było za mokro ...
A ten sezon makabryczny - jeszcze chwila i jak to mój sąsiad mówi ... żaby suchą nogą przejdą przez Drwęcę na drugą stronę ... oby się to nie sprawdziło.
Podlewanie kropelkowe na pewno w znacznym stopniu ułatwia Ci pracę , choć ja myślałam że już w ogóle nie ma potrzeby dodatkowego podlewania. Pewnie zimą jeśli pozwolisz poprosze o wyjaśnienie pewnych określeń :D
A dziś pochwalę spokojną rabatę tylko na zielono bo tak ją określiłaś.
Tylko, że .... i zieleń ma wiele odcieni i do tego kępy host 2-kolorowe .
Zaczął się nasz piękny "hortensjowy " czas i będzie trwał o wiele dłużej niż kwitnienie lilii czy liliowców.
Między innymi i za to je kocham a Ciebie serdecznie pozdrawiam.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wando, nadrobiłam twój wątek po dłuższej przerwie, choć przyznam że w większości pismo obrazkowe.
Wcale nie widać u ciebie tych upałów. Kwiaty pięknie kwitną, trawy się nie zwijają, pokazujesz coraz nowe odmiany w pełnej krasie.
Biały zakątek jest bajeczny. Pięknie udało ci się połączyć Pomponellę z jarzmianką. Degenhardt chyba sobie kiedyś zakupię bo rewelacyjnie się prezentuje, zwłaszcza w towarzystwie białych, drobnych kwiatuszków.
Hosta June piękna, też sobie jedną zakupiłam i stwierdzam że stanowczo za mało. Raczej nie przepadają za nią ślimaki?
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

April pisze:Hosta June piękna, też sobie jedną zakupiłam i stwierdzam że stanowczo za mało. Raczej nie przepadają za nią ślimaki?
Mam 6 szt i tylko jedna na poczeta, chyba inne odmiany są smaczniejsze bo np undulata całkiem zjedzona. A u Ciebie Wandziu chyba też oszczędzone bo na fotkach pieknie sie prezentują.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Zielone jest piękne ;:215 . Hostę June mam jedną, ale ma za dużo słońca i może nie przypala się, ale zbielała ;:oj . U ciebie mają więcej cienia ;:173
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! Wreszcie przyszłam do Ciebie! Tu jak zawsze moc nastrojowych zdjęć! Liliowiec Garden Party jest śliczny! Może dlatego jest dal mnie wyjątkowy, ponieważ nie mam niczego o podobnej kolorystyce. Wyjątkowy jest też powojnik Hanna! Niezwykły!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Koziorożec, to prawda Martusiu, że mój ogródek jest kameralny. Kiedyś nazywałam go ogrodzinką i żałowałam, że nie mam większego. Ale powiem ci, że dzisiaj wcale nie żałuję, iż mam tylko tyle terenu, bo i tak ledwie daję sobie radę z podlewaniem tego wszystkiego, żeby to jakoś wyglądało.
Ignis, tutaj na forum raz się gubimy, raz znajdujemy. Miło mi, że mnie odnalazłaś po przerwie. Biały Zakątek bardzo trudno jest zorganizować. Trzeba by kupować wszystkie rośliny w fazie kwitnięcia, tak aby nie trafił się żaden inny kolor. Przynajmniej na hortensjach można polegać, choć w późniejszym okresie większość z nich przebarwia się na różowo.
Fiskomp, teraz to i ja Basiu cieszę się moimi Polar Bear. Kwitną pierwszy raz i od razu tak ładnie. Ja mam posadzone pod swoimi bukszpany i ciemne żurawki na obrzeżu. Myślę, że ładnie by wyglądały także w z rozchodnikami, bo ich kwitnienia zbiegają się w jednym czasie.
Madziagos, ja również zawsze lubiłam wiklinę w ogrodzie. Nadaje taki sielski fajny klimat. W nowoczesnych ogrodach niestety rzadko się ją spotyka.
Katja, do Skierniewic jeździłam trzy razy w ostatnich latach. Ale w tym roku chyba sobie już daruję. Strasznie komercyjnie się tam zrobiło. Ogromnie dużo kramów z obwarzankami, kiczowatymi gadżetami i gastronomią wszelkiego rodzaju. To nie moje klimaty.
Christinkrysia, chętnie Ci Krysiu odpowiem na pytania techniczne dotyczące linii kroplującej. Wiem jedno, przy takiej suszy jak w tym roku podlewanie dodatkowe konewką jest niezbędne, szczególnie na piaszczystej ziemi. Ale przecież nie wszystkie lata będą takie jak to. W każdym razie trzeba mieć taką nadzieję.
April, na zdjęciach wszystko wygląda świeże, ale przecież nie chcemy pokazywać podeschniętych liści, gołych badylków, ziemi suchej jak popiół. W każdym razie hosty June trzymają się świetnie i ślimaki ich nie tykają. To moja ulubiona odmiana.
Jode22, tak Jolu, moje hosty June mają jednak trochę cienia do południa. Dlatego na razie wyglądają świeżo. Inne odmiany to tragedia.
Takasobie, powojnik Hanna mnie samą zadziwił. Takie fajne dzwoneczki zwisające w dół. Ponieważ nie zapewniłam mu porządnej podpory, kładzie się na różach.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ze sceny schodzą liliowce, a wchodzą Twoje piękne hortensje. Zaciekawiły mnie Twoje hortensje drzewiaste. Bounty bardzo podobna do Annabelle. Czym się różnią. Do tej pory myślałam że wszystkie "kalafiory" to Annabelle.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu White Dom wyjątkowa, ;:oj jeszcze nie dojrzałam do wielu nowych odmian. Moja działka ma 50 m długości, więc duże hortensje przynajmniej są widoczne. Rarytasy zacznę sadzić, jak trochę uporządkuję wszystko. Żeby jednak stworzyć tak klimatyczny ogród jak twój, trzeba mieć specjalną wrażliwość i poświęcić wiele lat pracy. ;:180
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu śliczna Anabelka ;:167
Dostałam w tym roku też kłącza i jedna nawet już zakwitła choć malutka.
Z niecierpliwością czekam na efekty takie jak u Ciebie ;:65 ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A-nie, rzeczywiście Bounty niewiele różni się od Anabelle. Jest trochę bardziej krępa, niższa i w związku z tym mniej się pokłada. Przebarwiają się tak samo i kwiat mają w zasadzie jednakowy. U mnie sprawdzają się w zacienionych miejscach, bo fajnie je rozjaśniają.
Cyma, hortensja White Dom jest faktycznie wyjątkowa. Nie jest może tak zjawiskowa jak pełne odmiany, ale ma w sobie coś, co każde się przy niej zatrzymać. Delikatność i subtelność. Krzew jest bardzo rozległy, potrzebuje dużo miejsca. U mnie na pewno ma za ciasno.
Sweetdaysy, Anabelle jest bardzo żywotna. Nic dziwnego, że u Ciebie od razu zaczęłą się rozwijać. Zobaczysz, jak szybko urośnie. Zanim się obejrzysz, będziesz mieć okazały krzew z białymi kulami.

Kwiatostan Vanilki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hayes Starbust ma piękne gwiaździste kwiatuszki i jest ich naprawdę wielka obfitość. Niestety ta odmiana jest bardzo kłopotliwa, bo pod ciężarem tego bogactwa kwiatów hortensja kładzie się na boki i żadne podpórki nie dają rady jej podtrzymać. Zmagam się z tym co roku i dotychczas nie znalazłam sposobu, bo pędy stale ma wiotkie.
Obrazek

Ta kępa białych floksów znajduje się blisko hortensji i z daleka trudno je czasem odróżnić.
Obrazek

Ascot w upałach radzi sobie niespodziewanie dobrze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensje i brzoskwinki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Limelight dopiero zaczynają i są na etapie limonkowym. U mnie zawsze są opóźnione, bo mam je w półcieniu. Te na zdjęciu to młodziaki, sadzone jesienią.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj szpalerek młodziutkich Silver Dollar. Ich debiut u mnie. Od razu pięknie zakwitły, choć ledwie od ziemi odrosły.
Obrazek

W tle Polar Bear. Też sadzone jesienią i już cieszą oczy. ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piękne Hortensje! To takie koroneczki w ogrodzie! A wiesz, że Vanilkę to ja mam w tym roku! Nie żałuję, że kupiłam (na wyprzedaży w połowie listopada w zamarzniętej donicy). Kwiatostan mojej jeszcze nie jest taki dorodny, ale wygląda przyzwoicie. Muszę jej zrobić zdjęcie!
Jeśli chodzi o Twoją Hayest Starburst, to ta w takim przypadku robię "płotek" z prostych gałęzi "wilków" śliwkowych, który wygląda tak: XXXX (wbijam pod kątem). Ale trzeba je głęboko wbić, a przy suchawej ziemi teraz to ciężko :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wandziu podziwiam twoje hortensje,moje kwiatostanami mnie nie rajcują,myślę ze je nie dokarmiłam - czy jeszcze można je podtuczyć?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, nie wiem, co najpierw podziwiać, pomimo tej suszy, wszystko u Ciebie takie dorodne i hortensje i floksy, róże, jeżówki i trawki, a liliowcami (chociaż one ze wszystkich bylin najmniej przypadły mi do gustu, chyba ze względu na "kwiat jednego dnia" ), to mnie normalnie zauroczyłaś, nie powiem są przepiękne, ale gdy miejsca już brak, wybiera się te, które najbardziej człowieka cieszą i gdyby nie fakt, że w tym sezonie dały u mnie również niesamowity popis pewnie zmieniłabym tę rabatę, ale chyba się wystraszyły ;:306, więc póki co pozostaną ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu :) niesamowite, jak pięknie rosną Ci kwiaty pod tym dębem. ;:oj
Czy dąb ma korzeń palowy, czy taki rozłożysty system korzeniowy jak brzoza ?
Jak Ci się udaje wcisnąć tam , między korzenie dębu takie rośliny jak hortensje ?
Twój ogród to dla mnie zagadka. ;:88
Masz tak wiele roślin, mnóstwo odmian poszczególnych hortensji, floksów, liliowców, róż i wiele , wiele innych. ;:138
I pod tym wielkim dębem wszystko tak pięknie rośnie. ;:oj
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”