Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu ale masz ład na rabatkach i dużo jeszcze miejsca .Czyli możliwości też. ;:108
Anabelle w tej fazie też śliczna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdyby to nie było mało eleganckie, to powiedziałabym, że biegam po FO z językiem na brodzie, ale nie nadgonię, nie ma siły...
Bardzo mi się podobają Twoje rabaty. W dużych ogrodach lubię, jak jest po kilka sztuk jednej rośliny, widać wtedy z większej odległości kolorowe plamy, a nie pstrokaciznę. W małych podobnie, ale rozumiem, że właściciele mają ograniczone pole manewru, a chciejstw nie mniej, niż ja. Róże masz cudowne: mój Chopin ;:167 i Artemis, i Flamingo - wszystkie piękne i nie mam żadnej ;:306 . Jakoś mi się nie składa. Chopina już kupiłam, ale wylądował u mamy i już go nie ruszam. W końcu to nie jest jakaś unikatowa odmiana.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko kanarkowa jeszcze nie pokazuje kłosów, musimy być cierpliwe. Mam ją pierwszy raz, kompletnie nie wiem, jak się będzie sprawować. ;:218 Nie bądź pesymistką, im mniej się będziesz stresować, tym rośliny będą lepiej rosły. ;:204

Alu mój wymarzony ład, a aktualny stan to chaos. ;:306 Obiecuję sobie nie dosadzać wieloletnich w puste miejsca. Za dwa lata wszystko się rozrośnie i nie będzie pustych miejsc. Teraz już wykopuję niektóre i przesadzam, bo robi się gmatwanina. Tak męczę się z trzmielinami na skarpie. Posadziłam dwadzieścia małych i teraz już połowę wykopałam. Strasznie ciężka praca. M się denerwuje, że każę mu tę plątaninę siekierą rąbać, bo inaczej się nie da. ;:223 Anabelki na pniu przeżyły zimę, choć młodszej wichura zniszczyła trzy gałązki z kwiatami.

Aniu latem nie da się prowadzić normalnego życia i bywać wszędzie na forum. Trzeba sobie odpuścić. Zimą doczytamy i obejrzymy. Ja mam komfort, bo nie mam małych dzieci i pracy w określonych godzinach. Ogród to zawsze wypadkowa chciejstw i marzeń o wyglądzie swoich rabat. ;:108 Pasjonatki róże traktują inaczej, niż większość. Dla mnie ma ładnie kwitnąć, mało chorować i nie być kapryśna. Dlatego mam zwykłe, niewymagające odmiany, a nie rarytasy.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej Soniu, jak tak siebie czasem czytam to faktycznie można pomyśleć że jestem pesymistką a tym czasem ja raczej do wizerunku optymisty pasuję...
Po prostu ogrodnictwa wciąż się uczę, ciągle czegoś nie wiem ale staram się nie narzekać na to tylko raczej pytać...
Kanarka też mam po raz pierwszy więc możemy się w tej sprawie wspierać :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,u Ciebie bardzo kolorowo,i dużo wcześniej niż u mnie ,róże masz cudowne ,to co ,że nie rarytasy ,ale wyglądają jak najpiękniejsze rarytasy,bo zadbane i zdrowiuśkie,dobrej nocki życzę ;:196
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Czytam ze biały to Twój ulubiony kolorek więc śpiesze donieść że żurawka Marmalade też kwitnie w Twoim ulubionym kolorku aczkolwiek lekko złamanym :wink:
Pozdrawiam. Ewa
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Oj udał ci się Chopin świetnie. Ja się też ostatnio zakochałam w szałwiach i sadzę w każdą wolną dziurę ;:306

Podobną porażkę z niebieskim czosnkiem zaliczyłam. Szkoda, brzmiało obiecująco. Jednak najlepiej sprawdzają się czosnki główkowe, Sphe....cefalon cośtam :;230 I zwykle Purple Sensation. Mam też kilka św Krzysztofa. To dopiero cudo.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Biały kolor kwiatów to i mój ulubiony w kwiatuszkach dlatego tak kocham hortensje ;:167 , moja annabelka to jeszcze pąków nie ma chyba się obraziła bo dwa razy w tym roku zmieniała miejsce :? Z tymi różami to mam podobne podejśćie tania ładna i nie chorować a i jeszcze nie wymarznąć. U siebie w tym zimnym regionie to strach coś droższego posadzić bo się może okazać po zimie że się jednak pożegnaliśmy z różyczką :D Jak będziesz gdzieś w pobliżu to zapraszam a łatwo do mnie trafić mieszkam przy trasie S7 głównej z Warszawy do Gdańska. Też mi się marzy harmonia i ład w ogrodzie tak jak u ciebie ;:22 Z sąsiadami jest tak lepiej mieć ich dalej niż bliżej :D
Co do moich stron to nie mogę powiedzieć w niektórym miejscach jest ładnie jeszcze jak się pojedzie troszkę dalej ode mnie i jest się już na warmińsko mazurskim to na prawdę ślicznie. Niestety w moich stronach królują fermy drobiu i stawiają wiatraki, smród w niektórych wioskach okropny. Na szczęście przy mnie jeszcze ich nie ma chociaż mają w planach po przeciwnej stronie postawić 30 wielkich kurników :shock: Walczymy z tym są protesty podpisy i jak na razie nie uzyskano pozwolenia na budowę tego dziadostwa. W razie rozpoczęcia budowy ludzie chcą zablokować S7 na prawdę kurniki w pobliżu to katastrofa nie ma nic gorszego odór i unosząca się taka smuga jakby mgła. Całe północne mazowsze zastawione kurnikami przed ich budową mydlą ludziom oczy o miejscach pracy a przecież kilka kurników obsługuje raptem jedna osoba wszystko zmechanizowane tam żadnych miejsc pracy nie ma.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Soniu, patrzę na te twoje zdjęcia i powiem ci, że masz wszystko jakieś szybsze. Lawenda już pięknie kwitnie, Annabelle ma ogromne pąki, a szałwie szaleją. Te niebieskie czosnki może pokażą klasę w przyszłym roku, daj im jeszcze szansę ;:108
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu Anabelle przepiękna , czy szałwie jakoś specjalnie przycinasz ,że masz takie duże i rozrośnięte ? :D .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Soniu, bardzo mi się podoba styl ogrodu, jaki prezentujesz. Uporządkowanie, a zarazem bogactwo roślin. Niezwykle trudno jest pogodzić ze sobą te dwie cechy. Ty to potrafisz. :D
Zestawienie szałwii z przywrotnikiem świetne. Odgapiłabym to od Ciebie, ale ja mam niestety odmianę przywrotnika, który się kładzie, a nie rośnie w górę.
Róże piękne. Chopin - wiadomo, klasyka, elegancja i subtelność. Nie mam go i już nie zmieszczę. Kiedyś kupiłam, ale padł. Chyba że mi coś wypadnie, to wtedy... może. ;:224
Czosnków się nie pozbywaj, na przyszły rok będzie ich więcej i solidniejsze.
Stanem Anabelle i jeżówki jestem zaskoczona. Tak szybko? Mnie jeżówki kojarzą się z jesienią.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wszystkie zdjęcia mi się podobają. Ale Anabell przeszła samą siebie. Cudownie wygląda. Fantastyczny ten limonkowy kolorek.
Fajnie że jeżówki już zaczynają. Bardzo na nie czekam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko miałam na myśli takie podejście do ogrodu, jak moje. Urośnie, to dobrze, nie to będzie coś innego. ;:306 Nie rozczulam się specjalnie, tylko wyrzucam do kompostownika.

Martuś dzięki. ;:196 Nawet marketowa NN za 4 zł zakwitła, malutka. Właściwie poza zaprawieniem dołka przy sadzeniu i zwalczaniem mszyc nic przy nich nie robię. Pewnie słoneczna pogoda, bez deszczu też im służy. ;:108

Obrazek

Obrazek

Ewuniu dzięki. ;:196 Będzie pewnie z dziewięć Marmalade kwitnących na biało. ;:215

Jolu Chopin wyjątkowo się postarał. ;:1 Pogoda też sprzyja różom, choć szybciej przekwitną. Szałwie omszone, bezodmianowe rosną u mnie jak chwasty. Niebieskie czosnki zostawię do przyszłego roku, jak mnie nie zadowolą, to kompostownik pojemny. ;:108 Główkowatego mam pięćdziesiąt sztuk, już za kilka dni zacznie kwitnąć. ;:65

Anitko fermy przemysłowe powinny być poza terenami mieszkalnymi. Nigdy nie rozumiem decyzji urzędników. Mamy podobne podejście do ogrodu. Jeśli warunki nie pozwalają, to nie ma co silić się na wyszukane rośliny, bo tylko z nimi problemy. Można też mieć ładne rabatki z pospolitymi. ;:108

Sabinko jak zdążyłam się doszkolić, lekkie gleby nagrzewają się szybciej. Pewnie u mnie taka sytuacja, że wegetacja zaczyna się wcześniej. ;:218 Szczególnie po takich lekkich zimach. Najlepiej kwitnie lawenda Hidcote, inne dopiero się rozkręcają. ;:65 Czoski zostaną w gruncie, zobaczę w przyszłym roku, jak zakwitną. Anabelle za kilka dni będzie biała. ;:215

Mariolciu Anabelki prowadzę na pniu, bo mnie denerwuje, jak kwiaty leżą na ziemi. Nie wiem jak się ten eksperyment zakończy. ;:218 Ta pokazana rośnie trzeci rok. Drugiej dwuletniej wichura połamała część gałązek. ;:174 Szałwie zwykłe rosną bez ingerencji, mam je z własnego siewu. Przycinam pierwsze kwiatostany i zakwitają ponownie. Natomiast niskie, niebieskie przy bukszpanach, to miniaturowa odmiana.

Wandziu miło jak właścicielka takiego pięknego ogrodu, widzi u mnie ładne rabatki. ;:196 Mój przywrotnik też trochę się pokłada, jak kępa starsza. Dzielę go co dwa lata, żeby nie dopuścić do zbytniego rozrośnięcia. Chopin w tym roku bardzo mnie cieszy. Jeden ma 19 kwiatów i dużo pąków. ;:33

Obrazek

Madziu z fotografowaniem to słabo sobie radzę, ale jak ładna roślina, to sfotografować łatwiej. ;:32 Anabelki zawsze mi się podobały, tylko pokładanie się jest nieciekawe. ;:222 Może prowadzenie na pniu przyśpieszyło kwitnienie. Jeżówki zwykłe, bezodmianowe, one zawsze wcześniej kwitną.

Petunie z siewu miały być fioletowe, a jest cztery kolory. ;:306

Obrazek

Szałwia omączona, jednoroczna.

Obrazek

Ubiegłoroczna ostnica ma pierwsze kłosy.

Obrazek

Turzyca włosista i chyba :?: turzyca rzędowa Variegata

Obrazek

Rozplenice przed różowymi jeżówkami.

Obrazek

Miskant NN najwyższy, już ma 150 cm.

Obrazek
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, Chopin cudowny , uwielbiam tę różę.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Anabelle też u mnie już limonkowe ...Soniu rośliny przyśpieszenia dostały :roll: i u mnie kwiatowe szaleństwo , piękny czas,troszkę deszczu by się przydało! :wink:A tu weekendowe upały się zapowiadają ! Miłego dnia! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”