Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Na co stosujesz jodynę?
Piękne widoki ale i u mnie coś się już zawiązało i czekam niecierpliwie.
Na balkonie nadal zielony, zanim te pierwsze owoce dojrzeją to się dłuży a później już jakoś szybciej :D.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Besia Ta korona to dwa grona rozwinięte i trzecie,które nie ma już wiele miejsca na pełne rozwinięcie się.Wszystko prawie na jednym poziomie.Średnica wynosi ok.1,2.Megagron ma swój kącik na balkonie,z pewnymi ograniczeniami.Niestety ścian nie wyburzę. ;:306 ;:306 ;:333
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
grazka100 pisze:Witam wieczorową porą :)
Jodyna wisi w namiocie foliowym, dzisiaj pryskałam HT (tymol), mam nadzieję, ze nic złego się nie zalęgnie...
Jakiej wielkości tunel i ile buteleczek z jodyną powiesiłaś?
Mam tunel 3x6m i zawiesiłam 4 buteleczki z jodyną i tak się zastanawiam, czy nie za dużo :?
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

OK, niech wiszą dwie jak do tej pory. No i zakręcam butelki jeśli uznam, że przerwa w eksperymencie.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Ciekawe, to i ja może spróbuję bo unikam oprysków.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

'' Alkoholowym roztworem jodu jest jodyna, która jest środkiem antyseptycznym''. ''Przedłużający się deficyt jodu prowadzi do groźnych patologicznych zmian w organizmie. Gruczoł tarczycy ulega przerostowi, zmienia się jego struktura wewnętrzna, tworzy się tzw. wole, które nie tylko szpeci, ale może utrudnić oddychanie i przełykanie. Nie leczone może prowadzić z czasem do powstania guzków nowotworowych. Niedoczynność tarczycy powoduje ponadto zwolnienie wszystkich czynności ustroju, zobojętnienie i przytępienie umysłowe, ochrypłość głosu, obrzęk powiek, skłonność do wypadania włosów. Kobiety mogą mieć problemy z zajściem w ciążę, donoszeniem płodu i podczas samego porodu. Dzieci natomiast mogą wykazywać objawy niedorozwoju umysłowego takie jak matołectwo, czy kretynizm oraz zahamowanie wzrostu ? karłowatość.''
'' Trudność polega na ustalaniu właściwych dla danego terenu dawek. Przedawkowanie jodu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.'' ''Dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod wynosi zaledwie 0,000015 g jodków, czyli niespełna kilka gramów na przestrzeni całego życia.''
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Telimenko Jaki cel ma Twój [post?? Jakiś czas temu pisałam - pytałam, czy to bezpieczne, ale zostałam przekonana, że tak.
Jodyna wydostająca się z buteleczek, to maleńkie dawki/opary, poza tym pod folią jest przewiew i nikt tam nie przesiaduje godzinami. Nad morzem też musielibyśmy chodzić w maseczkach na twarzy??
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

grazka100 możesz podać źródło ?Jaki referat przekonał Cię , że jodynowe inhalacje są bezpieczne i godne propagowania na masową skalę.
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

novito pisze:Witam serdecznie,
moje pomidorki rosną w tunelu a dzisiejszy widok trochę mnie zaniepokoił ;:218 , coś niedobrego chyba zaczyna się z nimi dziać. Na szybko zrobiłem parę zdjęć i proszę może coś poradzicie. Jaka może być tego przyczyna? Podlewam je co drugi dzień, z czego raz w tygodniu dosyć obficie, tunel jest otwarty przez cały dzień. Niepokoi mnie stan zawiniętych liści, przebarwienia na liściach (fiolet) oraz co widać na ostatnim zdjęciu ich zasychanie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dzisiaj zrobiłem kolejne oględziny i nic się nie zmieniło. Z papryczkami jest wszystko ok. a pomidorki coś wyglądają podejrzanie.
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Czy podlewaliście pomidorki gnojowicą kiedyś ? Już wiem, że ogórki będą po niej pachnieć, więc nie podlewam tym, a co z pomidorami ?
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

A i owszem, podlewałem trzy tygodnie temu buł to jednorazowy zabieg, za to papryczki miały już dwa razy kontakt z gnojówką, stosuje taką zrobioną z pokrzywy, ładnie pachnie :;230
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

novito, bo zmiany się nie cofną ;:185 . Obserwuj stożek wzrostu, jeżeli jest w porządku, to i krzak jest OK ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
zbiri
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2015, o 18:00

hodowca bardzo początkujący pomocy :)

Post »

Witam Wszystkich, od tego roku postanowiłem hodować pomidorki lecz prawdę mówiąc myślałem że będzie to troszkę łatwiejsze zadanie :P. Uprawiam moje maleństwa w tunelu foliowym i staram się je nawozić tylko nawozem naturalnym a mianowicie nawozem końskim rozpuszczonym w wodzie. ostatnio moja uprawa zaczęła napotykać pewne przeszkody: Obrazek oraz Obrazek w szczególności martwią mnie te grzyby bo kilka dni temu ich jeszcze nie było, wyglądają fajnie ale domyślam sie że to nie ich miejsce i pytanie brzmi jak się ich pozbyć by nie zaszkodzić roślinkom. pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Za dużo azotu mają dlatego takie pozwijane ale lepiej poczekać na zdanie bardziej doświadczonych :)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Masz przenawożone azotem i stanowczo za mokro, bo już widać zgorzel postawy łodygi. Pograbić i przesuszyć, a grzyby odejdą.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”