Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

DTJ_1 pisze:Anrzeju i jak się sprawuje ?, jaki zapach , ładni czy nie?
Szczerze powiem ... nie wiem :( Dopiero pierwszy rok kwitła i być może wąchałem - na pewno wąchałem, ale nie pamiętam ...
Dziękuje za życzenia i Tobie również pogody w sercu i radości.

Bocian ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli Święta z bocianem ;:138 Super! Będzie wiosennie bez względu na pogodę.
Też zrobiłam spore zakupy przez internet, ale na szczęście dotrą dopiero po świętach.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No to proszę,róża jak jest się geny trochę pokłócą :wink:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jastrzębi zazdroszczę! A że to ptak drapieżny, to musi polować - taka jego natura.
Bociek mądrzejszy od wygibasów kalendarza liturgicznego (w tym roku Zwiastowanie przesunięte na 4.04 z powodu Świąt) :uszy
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, wszystkiego dobrego ;:196 Dla dziewczynek całuski i bogatego Zajączka. Święta spędzicie na ranczo? Super. I bocian jako gość główny :D
Mój S biega w W-wie 3 -ego maja może się spotkamy? Co Ty na to?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bocian na gnieżdzie .....to bardzo dobra wróżba. ;:215
Miło będzie patrzeć na zaloty i słuchać klekotania.
Dorotko a co słychać na działce ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Dorotko, na Kaszuby bociany jeszcze nie dotarły.
Może na dniach...Coraz cieplej. Za to sporo żurawi i z rana i wieczorem słychać ich klangor.
Na szczęście i do mnie zakupy dotrą dopiero na początku kwietnia, bo ogród nie przygotowany jeszcze na nowych mieszkańców.
Kilka róż chyba też pożegnam na dobre, zima niby łagodna, a straty poczyniła ;:145 wśród królewien.
Trochę to moja wina, nie zabezpieczyłam, sugerując się ubiegłoroczną.
Miłego świętowania.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,plany ogromne ,ale fajnie tak planować ,zaraz wszystko pójdzie w ruch i ogród gotowy :uszy ,no chyba ,że będą przeróbki ,jak znam nas i życie ciągle coś poprawiamy, ;:306 ,ale róże ja bym też wzięła wszystkie ,dużo z nich mam i warto je mieć ,boćka to bardzo chciałabym mieć koło siebie ,masz dobry zdrowy teren, nie masz cieków wodnych ,bo bocian jest najlepszym radiestetą na świecie i nigdy nie wybuduje gniazda na cieku,a przecież to takie ważne dla nas,żeby nie mieszkać na ciekach wodnych,pozdrawiam i miłego świętowania ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko bociana zazdroszczę, ;:215 gniazdo koło mnie jeszcze puste. ;:174 Trochę więcej słońca się pokazało, to pewnie ogród budzi się do życia.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Witam wszystkich, mam nadzieję, że święta minęły spokojnie i słonecznie.
W ramach sprostowania, bocian przyleciał, ale nie mój ;:145 , jeszcze czekam.

Krysiu, dziękuję właśnie nie mój, to sąsiada, ale jest coraz więcej bocianów, mam nadzieje, że nasz doleci. ;:333

Marysiu dziękuję za życzenia. Bociana nie ma, szkoda, czekam dalej. Ściskam równie mocno.

Andrzeju dziękuję, a jak wąchałeś i nie pamiętasz, to znaczy, że zapach nie powalił.

Izuś czyli Święta bez bociana, jak pisałam wyżej nasz znowu opóźniony, może nie przyleci. Zaczynam się stresować, smutno spoglądaliśmy na puste gniazdo. Ja już wszystko wsadziłam , zostały dalie, róże- czekam. Trochę porządków zrobiłam między świętami, ale wiatr tak silny, że liści suchych znowu pełno. Tak to jest jak się nie chciało sprzątać jesienią. U mnie chyba 18 dębów, z każdego masa liści, może do maja sprzątnę. ;:209

Mati ;:202 śliczna i wcale bym się nie obraziła gdyby i u mnie geny się pomieszały. Nawet wybaczyłabym słaby zapach.

Jacku no patrz, to nie nasz był bocian, czekam więc dalej, na dudki też czekam, a kwatery mają już zajęte przez szpaki. Wiem, że natura taka jest, jastrząb musi polować, ale nie mogę na to patrzeć. Całe szczęście gołąb się wykurował, poleciał. Niestety kilka innych ptaków nie, przykre jest znajdować u siebie na terenie, rozszarpane pióra, kawałek nóżki ptaka, to nie dla mnie. A jeszcze koty sąsiadów przychodzą i polują. Bociana jeszcze nie mam ale śmieszny i wcale nie płochliwy rudzik był moim pomocnikiem wczoraj. Oczarowana jestem tym ptaszkiem, śmieszny, śliczny i da do siebie blisko podejść.

Gosiu i po świętach, trochę między świętami walczyłam z liśćmi, walka jak zwykle przegrana , przy silnym wietrze. Ale zawsze bliżej niż dalej. Bocian nie zawitał, to ten ze stadniny za miedzą ;:222 , chwilowa więc radość była. To w takim razie do zobaczenia na Kukawkach, na razie plany majowe dalekie, ale majówkę chcę spędzić tam. Jak się nic nie zmieni, a mam nadzieję, że nie, to się widzimy. ;:304 Obym tylko podłogę do maja zrobiła. ;:306 .

Grażynko pochwaliłam się za wcześnie, za płotem był obcy- tzn. bocian, gniazdo puste. Na działce powolutku, bardzo powoli, kilka kęp krokusów, z rabaty pod dębem Leosiem uprzątnęłam liście i to był ostatni dzwonek. Rośliny już się dusiły pod pierzyną, trudno jak przemarzną to odbiją, a tak jeszcze choroby by złapały. Zaczęłam realizację jednego plany, wejście do lasu . Realizacja polegała na podcięciu gałęzi świerków, ;:306 ale zawsze jakiś początek. Na górce pod dębem za bardzo nie rosną rośliny więc zrobię schodki drewniane i wejście między świerkami do lasu, po bokach paprocie i tyle. Las marny po wichurach dostał kilka młodych sosenek, także powolutku go zagęszczę . Sad też już rośnie, nic nowego nie kwitnie, wszystko w pąkach. ;:196

Justyna oj u nas już stada na łąkach, a w gniazdach jeszcze mało , u mnie też jeszcze brak. Właśnie te zakupy mnie zaskoczyły, miały przyjść po świętach, a tu masz, znowu na wariata sadzenie. Róże odbijają, ale niestety wszystkie będą nisko cięte, jeszcze czekam z tym cięciem. Właśnie łagodniejsza zima a tyle strat, ja też się sugerowałam zeszłą zimą , ale kopczyki miały wszystkie, więc liczę, że przeżyją.

Martuś, plany planami, gorzej z realizacją. Ale już jestem szczęśliwa, trochę ogarnęłam te masy liści dębu, został jeszcze kawałek. Rośliny po pierzyną z liśćmi rosły jak zwariowane, wszystkie blade, ale żyją. To był ostatni dzwonek na zgarnięcie liści. Była wertykulacja trawy, tzn. części , bo nie daliśmy radę całości, nawożenie, rozgarnianie kopców. W niektórych miejscach tylko mech, żadnej trawy. Wyławianie liści z sadzawki, w której woda zrobiła się zielono- czerwona od glonów i liści dębów. Dużo roboty, której nie chciało się zrobić jesienią, nie tak jak u Ciebie pracusiu, wszystko jesienią ładnie przygotowałaś, a teraz tylko dosadzać. ;:333

Soniu poczekaj z tym zazdroszczeniem, ciągle gniazdo puste, więc czekam i ja. Ale miałam inny obiekt do obserwowania, w porządkowaniu grządek leśnych rabat, pomagał mi rudzik, świetny ptaszek i mało płochliwy. Pierwszy raz widziałam go z tak bliska, nawet siadł mi na trzonku grabi ;:306 . Oliwkowo cudne ubarwienie, pomarańczowy kołnierz i biała plamka chyba na brzuchu , cudo, mam nadzieję, że zostanie z nami. Moje dzikie gołąbki wiją już sobie gniazdo, tym razem na środku działki( w zeszłym roku wichura zabrała im domek), szpaki zajęły już kwatery .
Tak ogród powoli budzi się, motyli cytrynków pełno lata, trzmiele się ruszyły, wszystko powolutku.

Przepraszam za brak zdjęć, kilka cyknęłam, ale aparat zostawiłam na działce, bo w piątek znowu do roboty jadę.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie na trawniku też bardzo dużo mchu. Niestety wertykulacji nie zdążyłam zrobić
Może uda się w weekend
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak, zaczęło być fajnie! Jak napisałaś o tych cytrynkach, aż westchnęłam! U mnie też się pojawił, zawsze jest pierwszy!
Tylko czekać na bociany, pewnie zaraz będą! Reszta ptaków już się dość uwija. Moje kosy strasznie hałasują, a i sikory i wróble nie odstępują!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka, Gosiu dziękuję za odwiedziny, ja tak na chwilę z info, że wczoraj 03-04 Bocian siadł na gnieździe, a jaki dorodny, urósł, piękny.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Brawo dla boćka! Opiekuj się nim, a on niech opiekuje się Tobą i Twoim ogrodem! ;:196
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko dziękuję ;:196 Trochę kolorków z mojego ogrodu, nie ma tego dużo, ale zawsze coś.
Tulipany też mizerne w tym roku będą, chyba że podciągną jeszcze.
Obrazek Obrazek

Krokusów też mało i tylko jeden żółty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwiosnki dopiero ruszyły.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”