Aniu prace w ogrodzie konieczne, ale oszczędzaj jeszcze kolano. Maluchy cebulowe przekwitły, a u ciebie jeszcze można nacieszyć oczy. Katarzynki ślicznie w kępie wyglądają. Ja też się zmartwiłam, że dwie róże nie przeżyły, ale dziś zobaczyłam młode pędy. Werbeny od ciebie rosną, jak szalone. Muszę jutro je pokazać u siebie.
Beti, to białe to Puszkinia cebulicowata odmiana Alba.
To poletko powstało z kilku cebulek. Pięknie się rozsiewa i wcześnie kwitnie
Soniu, oszczędzam kolano jak mogę. Kupiłam nawet mały stołeczek , powinnam sprawić sobie mały wózek na potrzebne rzeczy przy pracach ogrodowych.
Moje irysy też już przekwitły. One zawiązują nasiona i o ile dobrze pamiętam trzeba je od razu wysiewać.
Nie zdążyłam wysiać werbeny
Monika, nie mam ronda przed domem tylko rabatkę cebulową. Wykopuję z niej tylko tulipany co dwa trzy lata.
Latem dosadzam jednoroczne, przez ostatnie dwa lata były to petunie. W ubiegłym roku same się wysiały.
Najlepiej wyglądały tam niecierpki.
Aneczko , to Puszkinia cebulicowata odmiana Alba.
Lubię kolory w ogrodzie stąd tyle wiosennych cebulowych.
Doszły nasiona ostnicy. Długo jej szukałam Wpakowałam ją w bardzo nietypowe miejsce.
Czy wasze trawy już ruszają.
Obawiam się o moje. Jak je cięłam wyglądały dobrze, a teraz nic z nich nie wychodzi.
Wypadło mi sporo żurawek. Wydaje mi się, że niektóre miały za sucho w zimie.
Aniu u mnie trawy jeszcze śpią,a werbeny pousychały.Ostatnio poszukiwałam siewek na rabacie,ale nic nie ma
Nie wysiałam,byłam pewna,że przeżyją...no trudno,za to mam inne siewki na parapecie.
Moje żurawki to jak ogryzki wyglądają,nie wiem,czy będę je dokupywała,wolę zainwestować w inne roślinki
Pogoda u mnie deszczowa,nici z działki,ani na giełdę nie pojadę...
We wtorek dojadą 3 róże z F to od razu odżyję
Aneczko, uważaj z puszkinią, mrówki roznoszą wszędzie nasionka i kiełkuje w dziwnych miejscach. Jak wpuścisz ją na trawnik, to cały zawojuje. Podobnie jak cebulica
Werbeną się jeszcze nie martwimy, Gosia/Margo twierdzi, że siewki pojawiają się dopiero w maju !
Trawy jeszcze śpią. U mnie tylko trzcinniki, perłówka, sesleria i brachytricha zielenią się ładnie. Wszystkie miskanty, nasiennica preriowa, miłki, rozplenice i prosa jeszcze w uśpieniu.
Aniu, ja stołeczek mam już od dawna a i wózeczek z niezbędnymi narzędziami też wlokę wszędzie za sobą
Aniu cudowna rabata z hiacyntami! szczególnie te białe , zachciało mi się białej cebulowej rabaty ale zaraz potem spodobały mi się ciemno fioletowe iryski i jak tu zaspokoić wszystkie zachcianki
Aniu, wszystkie róże piękne i wszystkie chciałoby się mieć. Moje trawy też jeszcze śpią . Z żurawkami jest różnie, niektóre wyglądają jakby zaliczyły zgon.
Aniu, werbeny dość późno startują. Moje poprzycinałam i czekam.
Żurawki lubię i będę je dokupować. Muszę bardziej przyłożyć się do robienia kopii zapasowych. A tak naprawdę najlepiej rosną od strony północnej.
Nie zamawiałam róż na wiosnę. Kupiłam tylko jedną białą angielkę w kartoniku. Ciekawe co wylosuję.
Marysiu Mufka, mam puszkinii sporo na jednej rabacie i w tym roku oberwę przekwitłe kwiaty, żeby nie zawiązywała nasion.
Werbeną się nie martwię, a na trawy po Twoim wpisie czekam cierpliwie
Trzęślica ruszyła
Czyli osiągnęłam kolejny etap życia
Marysiu Maska, nie mam czysto białych hiacyntów. Moje są budyniowe
Widać potrzebujesz dwóch rabat.
Irysy kwitną zdecydowanie wcześniej niż cała reszta, więc mogą rosnąc na jednej rabacie.
Ewa, dobre odmiany żurawek ( takie mniej okazałe) przezimowały świetnie.
Ale i miejsce w którym rosną ma znaczenie.
Aga
Dziś mimo złej pogody wyskoczyłam na troszkę do ogrodu i zrobiłam aktualne zdjęcia.
Na wstępie muszę sie pochwalić skrzynią na rabatę podwyższaną, którą zrobił mi mój syn. Co by mamusia nie musiała się za bardzo schylać.
Aniu różowa rabata prześliczna. Synuś dba o zdrowie mamy, skrzynia świetna. Werbena patagońska u mnie znowu skiełkowała w ilościach hurtowych. Na pewno twoja też wzejdzie, tylko nie siekaj i nie piel.
Oj żeby tylko dwóch rabat Aniu liście podobne do jarzmianki ale dzisiaj akurat patrzyłam na bordową i miałam popatrzeć czy biała wschodzi, ale wyleciało z głowy Białej miodunki też nie mam , tzn miałam ale nie mam Jakąś Ci miałam chyba posłać? czerwoną?
Aniu podwyższone rabaty podobają mi się i chciałabym u siebie kiedyś dorobić się:) Jednak na razie mojej mamci jeszcze nie przekonałam...ostatnio opowiadałam o tym jak to turkucie i inne robactwo przy takich skrzyniach ma trudniej...
Na werbenę dalej czekam