Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Pospacerowałam rano po Waszych pięknych wiosennych ogrodach i widzę, że wiosna u Was bardziej zaawansowana ;:333
U mnie dopiero niektóre rododendrony kwitną, inne lada moment sie rozwiną a jeszcze inne w całkowitych pąkach. Azalie również

Obrazek Obrazek Obrazek

Dorotko obiecałam Ci wstawić zdjęcie pnącej jak będzie miała pąki, bardziej widoczne na tle nieba, co prawda malutkie da się zauważyć miejsca zgrubienia pąka.Twoje wytrawne oko na pewno je wypatrzy. Rozrosła się tak mocno, że muszę pomyśleć o silniejszej podporze dla niej, bo obecna rozlazła się pod ciężarem gałązek ;:202 Poszybowała mocno w górę i na boki tak, że weszła na ścieżkę.

Obrazek Obrazek

A to Nevada i M.Hilling z dość dobrze widocznymi pąkami

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy pączki na pnącej już widać :D Oj, będzie morze kwiecia ;:224
Tak się cały czas zastanawiam czy my jednak nie mamy takich samych tych pnących :?: Moja, miała być Alchymistem, ale nie jest. Teraz zastanawiam się czy to nie przypadkiem Francois Juranville ;:218 Możesz wrzucić jej kilka fotek? Może masz jakąś z kwiatem w zbliżeniu?
Obiecałam sobie, że jak na mojej pojawią się kwiaty to wstawię ją do identyfikacji...może ktoś rozpozna? I muszę jej zrobić dużo zdjęć, żeby można się lepiej przyjrzeć.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko mówisz i masz, proszę Cię bardzo.
Liście ma raczej jasnozielone, matowe. Kolor kwiatu różny w zależności od stopnia rozwoju kwiatu. Trudny do określenia od brzoskwini do jasnego wyblakłego różu, pomarańczu :?:
Obrazek Obrazek Obrazek

Późnym latem potrafi pokazać kilka kwiatuszków, ale generalnie kwitnie raz dość wcześnie- w ubiegłym roku pierwsze kwiaty pokazały się po 20 maja, a jesienią tworzy takie owocki

Obrazek

Jak zakwitnie Twoja to ją porównamy.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Pięknie kwitną różaneczniki, azalia w pąkach ;:138 ja ich nie mam :(
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

daysy pisze:... Zaciekawiło mnie włókno kokosowe, czy to się stosuje do rozluźnienia ziemi, jeśli tak to u mnie by się przydało, bo u mnie ziemia ciężka, gliniasta. Tylko nie wiem, czy u nas coś takiego sie kupi.
Dla rozluznienia/napowietrzenia , magazynuje wode , ale nie robi sie bloto...
Oczywiscie , ze mozna kupic , ja kupuje w PL.
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, miałam dzisiaj robić zdjęcia, ale jak wróciłam do domu, to juz padało i nadal pada, więc z pleneru nici ;:131 , ale może uda się jutro, widziałam, że biały rododendron już rozkwitł. Wystarczyła ciepła noc i trochę deszczu. Ale nie wszystkie jeszcze są chętne do pokazania swoich kwiatków. Na kilka jeszcze musimy poczekać ;:224
Nie masz różaneczników, ale za to inne piękne cuda masz w ogrodzie. Ja zapraszam Cię do oglądania moich a ja będę chodzić do Ciebie i podziwiać Twoje cuda. Będzie ok :?:

No popatrz, nawet nie wiediałam, że takie cuda u nas sprzedają, nie spotkałam się jeszcze u nas w sklepach z włóknem kokosowym. Ale może po prostu nie zwracałam na to uwagi. Teraz bedę pytać. Dzięki Alexio ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy gratuluję pączków różanych ;:138
Cudna Francois Juranville ;:167
Wiosna jeszcze nie wszędzie tak bardzo wyrywna jakby się wydawało... U mnie też kwitnie dopiero jeden różanecznik, a pączków na różach jak dotąd nie wypatrzyłam :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

W ubiegłym roku kupiłam włókno kokosowe w Tesco ,ale nie wiem czy mieli je także i w tym roku .Cudna ta Francois .Namawiały mnie dziewczyny na nią ale nie mam już miejsca dla potworów .Wystarczą te ,które mam .Daysy pięknie zapączkowane Twoje różyczki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Daysy tulipany ślicznie jeszcze kwitną, u mnie już prawie przekwitły ale ja mam tylko kilkadziesiąt szt.Róże po deszczach to i u mnie ślicznie puszczają pączki :heja
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dziewczyny - u mnie zaczęła grasować nimułka! Widziałam ich kilka, co mogłam - to utukłam, ale wiele na pewno zostało. Pozwijane w charakterystyczny sposób liście nie pozostawiają złudzeń. Stosuję chemiczne opryski, jutro będę opryskiwać już drugi raz tym roku - wiem , że na F. większość jest proekologiczna, ale ja nie mam siły na ekologię. Dopóki róże nie kwitną i nie widzę na nich pszczół - stosuję chemię, potem bardzo uważam i nigdy nie pryskam z dnia.
A deszczu jak nie było, tak nie ma. W Poznaniu - susza.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Cześć Daysy! :wit Masz już sporo pączków, jeszcze tylko chwilka, chwilunia, chwilulunia.. :heja U mnie prym w zapączkowaniu wiedzie LO, jednocześnie jest najbardziej oblepiona mszycami. Rododendrony i azalie u mnie na podobnym etapie :)
Ewka - też znalazłam pozwijane przez nimułkę liście na Charles Austin. Oberwałam, śladu potomstwa w rulonikach nie znalazłam . Dziś muszę jeszcze raz dokładnie obejrzeć ją i sąsiadki, może gąsienice już poszły konsumować pozostałe liście... ;:222
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi F. Juranville to faktycznie piękna róża i pomyśleć, że miała wylądować na śmietniku ;:202 . Na szczęście byłam mocno zajęta innymi sprawami i nie miałam czasu. Tym sposobem cieszy moje i Wasze oczy.

Jadziu zaraz potwór, przytniesz i zrobisz mniejszą :D
Dzięki Jadziu za podpowiedź, do Tesco mi nie po drodze, ale może w innych też są.

Krysiu u mnie w tym roku tulipanków dużo, jedne przekwitają drugie rozkwitają, więc jeszcze można się nimi cieszyć.
Proszę bardzo

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

Ewuniu, Milenko dzisiaj patrzyłam u siebie po oprysku Mospilanem różyczki są czyściutkie ;:333
Po deszczu rozkwitł biały różanecznik, pozostałe jeszcze w pąkach, azalie również

Obrazek

cdn za chwilkę ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Sliczen tulipany, Daysy jak tam u ciebie Tuscany ? U mnie wypuscila jeden listek, nadzieja, ze zyje :-)
Razem sadzilysmy, jestem ciekawa jak twoja?
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Dzień dobry daysy :wit.
Przyszłam z rewizytą i zastałam ogrom kolorowych tulipanów ;:167. U mnie ich nie ma, więc tym bardziej lubię je podziwiać u innych.
Obejrzałam też też twoje różane wspomnienia z ubiegłego lata i widzę, że masz sporą i piękną kolekcję! A Bremmer Stadtmusikanten, w moim ulubionym białym, bardzo wpadła mi w oko ;:108.

Gorąco pozdrawiam kocią mamę dwóch cudnych syberyjczyków ;:168. Też jestem kocią mamą jednego takiego łobuza (nie syberyjskiego) :D, więc pewnie mamy pokrewne dusze ;:136.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko jak na razie wszystkie posadzone róże żyją, więc myślę, że Tuscany też ;:333 , ale muszę ją zlokalizować, żeby dokładnie Ci powiedzieć jak sobie radzi. W trakcie sadzenia trochę pozmieniała się koncepcja i zapomniałam gdzie jest. Na szczęście karki zostały, więc łatwo je zlokalizuję.
Jak wrócę do domu to wejdę na rabatkę i zrobię im zdjęcie, żebyś miała porównanie :)
Mam wrażenie, że w tym roku jednak róże wolniej odbijają, oczywiście piszę o tych z wiosennego sadzenia może dlatego, że było sucho.
Podlewanie to jednak nie to samo co deszcz ;:108 .Mam jednak nadzieję, że szybko nadrobią swoje lenistwo :D .

A propos lenistwa pokażę jak młoda sadzoneczka ciemiernika przespała swój czas

Obrazek

Majowy ciemiernik ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”