Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Miłko przylaszczki cudnie wyglądają - to jedne z ładniejszych kwiatów o tej porze. Muszę dokupić bo coś mi marnieją od ub roku.
No tak .... zamówiłaś róże ... przyszły, a Ty jeszcze miejsca dla nich nie wybrałaś ... oj to nie w Twoim charakterze ;:131
Nasze pszczółki wczoraj zaniesione, kokony czekały na strychu i też kilka samczyków się wygryzło jak rano je przyniosłam. Pudełko było zabezpieczone ( w nogawce rajstopy) dzięki temu nie wyleciały a ja miałam okazję widzieć je.
Też lubie je dotykać i czasami celowo podkładam dłoń aby siadły na nią - kochane małe rudaski ...
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalii i czegokolwiek w takim stanie, jak widziałam w LM w życiu bym nie kupiła. Małe bulwki, ok. Duża cena, też ok. Uschnięte, miękkie, pomarszczone czy spleśniałe jak cebule lilii - nie!
Z tej listy mam Louise Clements, bardzo ładna i wdzięczna róża. ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Miłko :wit mrozik mnie też wkurzył ,ale już idzie ciepełko i może nawet takie ,które pozwoli na sadzenie dalii :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, róże piękne wybrałaś ;:333
A przylaszczki słodaśnie wyglądają, będę szukać i do siebie ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sam chętnie pogłaskałbym murarki ale nie mam ich. Przygotowałem rurki ale nie przyleciały (dwa sezony z rzędu), choć zapewniano mnie, że w okolicy ich nie brakuje więc przylecą. Trudno - muszę zadowolić się trzmielami, a tych na szczęście u mnie nie brakuje. I też są milutkie ;:215
Przylaszczki w takich dużych kępach - cudo!
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Na poprzedniej stronie to od Majki ,to dopiero na 3 fotce i nie kokoryczka ,tylko kokorycz .
Na 1 fotce miodunka ,a na 2 oczywiście piękny ciemiernik .
Różane zakupy posadzone . :?: Znalazł się szpadelek,bananek i miejsce . ;:224 :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jolu! Ja myślałam, że kokorycz to takie z białymi kwiatkami! ;:oj Miodunka i ciemiernik - to wiedziałam, ale z lenistwa nie podpisałam ;:218 Nie posadziłam róż, bo rzeczywistość pokrzyżowała mi plamy, ale w weekend muszę to zrobić, choćby padało! Banany kupiłam - jak nie zjedzą - wrzucę po jednym do dołka ;:306

Jacku! Ja zasiedliłam trzcinki, biorąc od koleżanki trzcinki z kokonami na przedwiośniu. Dołożyłam pełne trzcinki do pustych i jak wyleciały - zasiedliły te obok. Można kupić lub poprosić kogoś o kilka. Ja swoich nie polecam, bo zauważyłam, ze inne owady też się gnieżdżą i nie wiem, czy są sympatyczne :roll:

Zuza! Dziękuję! Przylaszczki mam psim swędem, ale uwielbiam je! Róże tak z rozpędu zamawiałam, a w planie miałam tylko dwie! ;:306

Alu! Do sadzenia dalii może być niejeden przymrozek! Jeszcze miesiąc został! Ale zleci!

Asiu! Nie widziałam, ale możliwe, ze je źle przechowywali. Ale możliwe też, że oczek mają więcej niż te okazałe :wink: Louise Clements nie urzekła i ona prawdopodobnie pójdzie do mojej przyjaciółki (jeszcze dokopię jej Pomponellę). Chciałam jej podarować coś wyjątkowego!

Krysiu! Może zapamiętam wreszcie, ze przylaszczki to nie sasanki ;:306 Te kępki ładnie mi przyrastają i mam nadzieję, że już tak będzie :roll:
Mam koncepcję ogólna do róż, ale nie jestem pewna, czy nie będę musiała jej zmienić.
Obejrzałam Twoje pszczółki, cudo!

Marta! Pewnie, że się pochwalę! :wink: A taka przylaszczkę z jednym kwiatkiem też mam - różową! ;:306

Mam takie plany na weekend, ze zastanawiam się, czy cokolwiek zrobię. Musze posiać wreszcie warzywa, posadzić lilie i byliny! Musze popikować już część pomidorów, bo maja już listki właściwe.
Wczoraj je miała robić, ale przyszły ... trzy paczki z daliami i musiałam się nimi zająć... ;:173

Dostałam jedną dalię już w doniczce. :D Niedługo kwiatki :tan
Obrazek

I paczka z Ptaszkowa ;:333
Obrazek

Jak otwierałam trzecia paczkę, już nie miałam siły robić zdjęć - z wrażenia zesłabłam! :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

takasobie pisze:Jak otwierałam trzecia paczkę, już nie miałam siły robić zdjęć - z wrażenia zesłabłam! :;230
Chyba ze szczęścia ;:198 ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super zakupy. :D Ja dziś kupiłam nasionka nasturcji kanaryjskiej puszczę ją na siatkę . Po świętach coś dokupię.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

MIŁKO ,to z białymi kwiatkami to właśnie kokoryczka wielokwiatowa .Duża ,a ma zdrobniałą nazwę ;:108 .

Maleńka kokorycz ,a nazwa sugeruje ,że to jakiś olbrzym . ;:224

Zaszalałaś daliowo. ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko trochę wyrośnięta ta dalia jak na podróż - mam nadzieję,że zbyt mocno nie ucierpiała.
Kłączy dalii chyba z 20 sztuk ... czyżbyś sąsiadowi kawałek pola podebrała cichaczem ?
Dalia kaktusowa Apache od Ciebie zasnęła snem wiecznym ;:145
Drobiazgi karłowe i małe kłącza posadziłam do doniczek, część na wierzchu już uszczknięta, pozostałe ociągają sie. Reszta czeka normalnego terminu.
Pamiętam,że Ty kiedyś miałaś sporo dalii w doniczkach , czy rosły tak cały sezon?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jak się czujesz? Doszłaś do siebie?; :D
Szał daliowy będzie i ja się zapisuję na ten spektakl. Moje nowe nabytki mają się dobrze. ..ale boję się zajrzeć co z przechowalni. Jeszcze miesiąc i sądzę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jolu! Wybawicielko! Ja to w takiej nieświadomości żyłam, a najgorsze jest to, że wcale mi to nie przeszkadzało. ;:223 Daliowe szaleństwo było zaplanowane. Kilka niewdzięcznych typów wyleci. Ogród będzie bardziej daliowy jak do teraz! :wink:

Zuza! Inaczej zrobić spis chciejstw, inaczej rozpakować paczkę :wink: Dostałam cudowne karpy.

Marta! Nic tak nie sprawia przyjemności jak ogrodnicze zakupy! :tan

Krysiu! Masz ją u mnie, jeśli tylko będziesz chciała! I wszystkie inne, które da się podzielić. Napisz, jeśli Ci czegoś braknie! ;:196 Ja też myślałam, że to niemożliwe, żeby tak wysłać dalię, ale są wśród daliomaniaków pomysłowi ludzie! Mam inny problem, boję się, ze do wysadzenia do gruntu, może jej się u mnie nie spodobać. :roll:

Małgosiu! Ja dojdę do siebie, jak to wszystko posadzę. Syn obiecał, że mi pomoże. Mam nadzieję, że nie tylko on :wink:
TYLKO miesiąc! Szybko zleci! :tan

Wczoraj cały wieczór pikowałam pomidory:

Obrazek

A dziś sieję wreszcie i sadzę!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dostałem od forumkowej koleżanki namiar na fajną akcję z wysyłaniem gratis murarek (kokonów oczywiście) wraz z domkiem więc w przyszłym roku wrócę do tematu i wreszcie będę miał murarki :tan A wiesz, że dziś odkryłem, przycinając karpy dalii, że po wysuszeniu pędy odpowiedniej średnicy świetnie nadawałyby się na domki dla murarek? :idea:
Mieliśmy wczoraj podobne zajęcia - pikowanie pomidorków i fascynacja zawartością paczki z Ptaszkowa ;:136
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko dziękuję za propozycję, ten sezon mam zapełniony nowymi (dla mnie) odmianami ale kto wie czy w następnym nie będzie wymiany ( moje pójdą do Ciebie a Twoje do mnie) :D
Może by tą wyrośniętą dalię w odpowiednich miejscach przyciąć, ograniczy wzrost na rzecz bocznych pędów więc i większej ilości kwiecia. Taką łatwiej przechować do maja.
Kilka lat temu dostałam zamówione fuksje, które musiałam z kilku powodów przyciąć tuz za pierwszym oczkiem... reszta poszła do kosza bo nawet na sadzonki sie nie nadawała.
Jacku ja myślałam, że muraki już masz - tej zimy po wyłuskaniu miałam za dużo kokonów więc szukałam dobrego ogrodu i opiekuna dla nich.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”