Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jolu - na poprzedniej stronie napisałaś: "jeszcze kilka fotek irysów, bo za chwilę przeminą..."
U mnie już właściwie przeminęły. Czekam jeszcze na ostatniego irysa syberyjskiego, który będzie kwitł u mnie po raz pierwszy, może jutro pokaże kwiat w całej okazałości?
'Crocus Rose' faktycznie zachwycająca...ale ja na razie nowych róż nie planuję.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu Ambo,
Sezon irysowy zamknięty. Jeszcze kwitną pojedyncze kwiaty ale to już końcówka.
Teraz zapanują róże.
O ile pamiętam u Ciebie króluje wielobarwna 'Alchymist'. Ta róża zastępuję 5 różnych razem wziętych. Ma wspaniałe, co chwila inne kolory, jest duża, obfita, kwiaty pełne, bogate.
Jak sie ma taką róże to innych , nowych nie potrzeba sadzić.
Tez ją u Safoyi wypatrzyłam.

http://fogsroses.blogspot.com/search/la ... tAlchymist'

PS dostałam 'Silver kartę' już nie jestem 'początkujący' ale Silver ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Srebrna Yoll!
Wgryzasz się w Forum i to jest świetne ;:138. Ani się nie obejrzysz jak Cię złotkiem nagrodzą.
Gratuluję ;:180. Oznajmij to kotom swoim i działkowym, będą dumne ;:173.

W nocy nareszcie spadło coś na kształt deszczu. Ziemia przemoczona może na dwa centymetry, ale za to róże ogołocone z płatków osłabionych upałem. Ogród wygląda jak po przejściu procesji ;:218.

;:196 ;:196 - buźka podwójna, jedna za sreberko, druga za całokształt - Jagi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu fajna ta wiązówka,pierwszy raz się z nią u Ciebie spotkałam.Kupiłaś gotową sadzonkę?
Crocus Rose potwierdzam to wspaniała róża ;:333 Żółty łubin? Gdzie takie cudo można kupić?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja Crocus jest natomiast taka sobie. Kwiaty ma piękne, wielkie, ale jednak mało i tylko na końcach wysokich pędów. Kiedyś była ładniejsza, a ostatnio jakby się uwstecznia. :(
Jolu, ja też mam takie ogromne parzydło i tak samo noszę się z zamiarem usunięcia, bo to już prawie drzewo z niego urosło. Ale gdy zakwita jest zjawiskowe i jednak szkoda się pozbywać.
Zauważyłaś, że nam zawsze coś nie pasuje? Gdy roślina rośnie marnie - narzekamy, ale gdy staje się wielka - też narzekamy i czasem wywalamy. Ja w każdym razie miałam już takie akcje. :wink:
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Jagódko JagiS , witaj :wit
Do złotka mi jeszcze daleko, ale i ze sreberka się cieszę.
Koty są dumne razem ze mną, wiedzą, że są ważne i znane w szerokim świecie.
Rozumiemy się bez słów, wystarczy jedno spojrzenie, błysk w oku i już wszystko wiadomo.
Cieszę, że popadało u Ciebie :tan . Jutro też ma padać :heja .
Róże odrosną, mają czas, całe lato przed nimi.

Dla Ciebie Kic Kiciński, który rozważa istotne zagadnienia

Obrazek

oraz dzwonek z zapytaniem , czy znasz jego nazwę i czy taki zarasta Ci rabaty?

Obrazek

witaj Annes 77
Wiązówkę bulwkowatą polecam, to urocza roślina , towarzysząca różom. Świetny drugi plan, drugie skrzypce.
Dostałam sadzonkę od znajomej z innego ogrodu, a łubiny kupuję jako sadzonki w woreczkach, wiosną w Auchan.
Każda róża musi trafić na swoje najlepsze warunki. Mojej Crocus musiało się u mnie spodobać, rośnie w półcieniu.

Aniu dla Ciebie wiązówka

Obrazek

i 'Crocus Rose'

Obrazek

Obrazek

Wandziu,
zauważyłam Twój nowy wątek ;:138 . Od razu zrobiłam wpis :wit , żeby się nie zagapić jak ostatnio, kiedy to po miesiącu się zorientowałam.
Pamiętam Twoją Crocus, była także dla mnie inspiracją do zaproszenia jej do siebie. Moja jeszcze młoda, trzeci rok u mnie.
Może trafiła na dogodne dla siebie warunki, albo po prostu jest w moim guście i dlatego tak ją wychwalam.
Ciekawa jestem jak się sprawują u Ciebie 'Sommersonne' rekomendowane przeze mnie?

Gdybym miała duży ogród to parzydło by mi nie wadziło, ale brak miejsca mocno mi dokucza.
Znajdę dla parzydła jakieś inne miejsce i innych ogrodach albo na ogrodowych terenach wspólnych. Wyrzucić nie potrafię, dlatego tylko, że za duże. Coś wymyślę.

Parzydło gigant

Obrazek

i goździki brodate tzw cegiełki w ładnym kolorku

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ta wiązówka jest przepiękna!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Dorotko 71
wiązówka ma jeszcze tę zaletę, że całe lato kwitną jej nowe pędy. Trzeba przyciąć przekwitnięte, a już nowe pojawiają się.

Po deszczach zrobiło się pięknie, zieleń jeszcze bujniejsza.

Obrazek

Róże coraz więcej kwiatów pokazują.

Niezawodna 'Munstead Wood'- ładna , zdrowa, kwiaty patrzą śmiało do góry, są purpurowe i aksamitne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuż obok rośnie 'Princess Aleksandra of Kent' cała w pąkach

Obrazek

Obrazek

'Leonardo da Vinci' niższa 1,2 m, a za nim , powyżej 'A Shropshire Lad' wysoka 1,8 m jak przystojny Lad. Obie mają dziesiątki pąków, trochę czasu jeszcze trzeba a zachwycą niezawodnie.

Obrazek

Leoś jest wspaniały

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast pierwsze wrażenie 'Ventilo' nie najlepsze.
Róża mała, zbudowała nieforemny krzaczek, parter 0,3 m kilka pędów i jeden pęd 0,6 m - pierwsze piętro.
Liście niebieskie, szafirowe, zimne, niebłyszczące, no i kwiat, co najgorsze, głową w dół ogląda własne stopy.
Dziś po deszczu oba kwiaty smutnie patrzyły w ziemię.

Obrazek

Obrazek

Oparłam kwiat o gałązkę, wtedy pokazał oblicze

Obrazek

Obrazek

'Ventilo' parter

Obrazek

'Ventilo' pierwsze piętro

Obrazek
i w całości

Obrazek

kolorem przypomina róże dzikie- marszczone i historyczne burbony jak 'Mme Isaac Pereire'

Obrazek

'Artemis' super róża , duża , wiele pąków

Obrazek

'Clair Marshall'
słabo przezimowała, ma jeden pęd i dwa kwiatki

Obrazek

'Winchester Cathedral' nie lubię, ma rozchlapane kwiaty, nietrwałe, jakaś taka byle jaka.

Obrazek

jeszcze ostatnie piwonie

Obrazek

a tu szałwie i obcięte pąki i kwiaty 'Marii Curie', która w tym roku pokaże jaka może być piękna

Obrazek
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Jolu ogród przepiękny,taki nie zmęczony suszą wręcz przeciwnie pięknie i soczyście zielony a do tego te twoje kwitnące roślinki ,bajka ;:215 ;:215 ;:215
Róże powalają na kolana swoja urodą i pięknym kwitnieniem.Ja mam młodziutkie róże i jestem ta początkująca w tej dziedzinie,ale twój ogród jest dla mnie taką inspiracją różaną ,podziwiam je i marzę co by moje kiedyś też tak pięknie kwitły i rosły.Nic dodać nic ująć po prostu cudnie ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jakoś zgubiłam Twój wątek lecz juz odnalazłam .Irysy cudne i każdy z osobna zasługuje na ochy.Teraz róże szykują się do kwitnienia jedne lepiej inne gorzej cóż taki ich urok .Mnie podziurawiły białe róże Łanochy dopiero teraz się zorientowałam ,że to ich sprawka.Chopinowe kwiaty i Artemisowe nie nadają się do pokazania .Muszę zacząć ją inaczej traktować i gonić z ogrodu .Jolu widzę ,że masz nowa lokatorkę kociego raju.Spojrzenie ma trochę podejrzliwe jakby wszędzie czaił się wróg.No trochę czasu minie zanim się oswoi .Muszę trochę rozmnożyć swoja wiązówkę bulwkowatą, bo ma cudne kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu,
Jeszcze Ci nie powiedziałam, że mam dwie dalie od Ciebie, którymi Jagi się ze mną podzieliła: Czarny Kot ;:167 i My Love. Bardzo dziękuję, obie pięknie rosną, będziemy podziwiać.

Dzięki za pokazanie rozy Ventilo.
Właśnie o taką obiektywną opinię chodziło. Cóż z tego, że kwiat przepiękny (ale przecież nie on jeden, pięknych roz jest mnóstwo), skoro krzak do kitu, łodygi wiotkie i kwiaty leżą. A my nie przypinamy kwiatów szpilką do maty, jak kolekcjonerzy motyli, tylko chcemy podziwiać piękne kwitnące krzewy w ogrodzie.
Takie np. jak Twój Shropshire Lad lub Alexandra of Kent.
Artemis u mnie podobnie się rozszalał i uważam, że to już przesada. Nie lubię róż "oblepionych" kwiatami :twisted: :twisted: .
Mam nadzieję, że wczorajsza wichura nie narobiła Ci strat.
Miłego weekendu!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu dziękuję. ;:196 Wiązówkę próbowałam, ale na moich piaskach sobie nie radziła. ;:174 Pozostaje biała szałwia. 'Ventilo' ma piękny kwiat, na pewno jak zmężnieje, wystawi kwiaty w górę. ;:65 Leonardo bardzo mi się podoba, ma takie trwałe kwiaty. ;:oj Artemis jest dla takich laików, jak ja. ;:306 cieszymy się z wielu kwiatów na róży.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Wspaniałe róże, tyle o nich piszesz... Ja tak nie potrafię.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jolu, znowu zachwycam się Twoim ogrodem. Nowe zdjecia i nowe krajobrazy. Teraz róże! :D
Liliowce od Ciebie posadzone "na szybko" w miejscach niedocelowych jeszcze się nie zorientowały, że im się pogorszyły warunki i zabierają się za kwitnienie, jakby nigdy nic :heja .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witajcie moje drogie.
Czas pędzi jak oszalały, nie mogę nadążyć. W weekend wyjeżdżałam. Pod nieobecność róże rozkwitły pełnym blaskiem.
Wszystkie na raz, nie wiem które teraz podziwiać najbardziej.

Beaciu 0088, dzięki za pochwały. Niewielka w tym moja zasługa, że róże są takie piękne. Taka jest ich natura,że kwitną cudnymi kwiatami. Moje róże też młode , teraz trzeci sezon będą kwitły w mym ogrodzie. Długo wybierałam odmiany, przyglądałam się, czytałam opinie, zastanawiałam się. Z większości jestem zadowolona.

Jadziu JAKUCH, dobrze, że odnalazłaś mój wątek, bo róże dają pokaz. Kotki: Kicek, Oczuś , Mała i Pantek to stali bywalcy ogrodu. Czasem zawita jeszcze jakiś obcy, nie wyganiam żadnego. Zawsze coś do zjedzenia staram się podsunąć.

Lisico,
cieszę się, że dalie i do Ciebie trafiły. Widziałam w angielskich ogrodach kaktusowe i pomponowe dalie w purpurowych kolorach.
'Ventilo' nie najlepiej wypadła. Nie chcę jednak zniechęcać do tej róży, bo kwiat piękny i pachnie ładnie. W innym ogrodzie może lepie rośnie. Może też i u mnie poprawi się z czasem.
Pierwsze wrażenie może być mylące, nie trzeba się zrażać. Choć nie polecałabym tej róży z czystym sumieniem, tak jak polecam ASL, której fotki będą poniżej.

Cymo Soniu
Artemis to klasyka, w każdym ogrodzie powinna się znaleźć. Leonardo wspaniała, polecam.
Biała szałwia jest bardzo ładna, powoli się rozrośnie.

IzabeloS, potrafisz, potrafisz tylko spróbuj.

Kaniu, cieszę się, że liliowce dobrze się czują. Trochę popadało na szczęście dla nich.
Zakwitło tyle róż, że trudno się wszystkimi zachwycić.

Zapraszam do ogrodu, furtka otwarta

Obrazek

proszę dalej, śmiało

Obrazek

na prawo różana rabatka zwana "Purpurową", na niej między innymi:

'Munstead Wood' i 'Princess Alexandra of Kent' dwie wyjątkowe piękności, po lewej biała 'Parky' i w tle 'Artemis'.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Princess Alexandra of Kent'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

'Burgundy Iceberg' moja ulubienica, nieco skromniejsza ale ma coś co lubię, wdzięk i urok osobisty.

Obrazek

na lewo, rabatka "Pastelowa", na której króluje 'Crocus Rose', 'A Shropshire Lad' i 'Leonardo da Vinci'

Obrazek

Leonardo poniżej, a nad nim ASL pokazuje dumnie i dostojnie piękne kwiaty- obie wspaniałe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ASL jest i wysoka i szeroka prawie na 2 m. Kwiaty wielkie, pachnące, lekko zwieszają główki z angielskim wdziękiem.
Nie jest zbyt obsypana kwiatami. Ma jeszcze dużo pąków i będzie kwitła całe lato.
Na fotce, od prawej do lewej, jest jeden krzew ASL, widać jaki rozłożysty. Liście ładne ciemne, błyszczące, pąki rumiane.
W rzeczywistości to jest zjawisko, a nie krzew róży.

Obrazek

fotka ASL od tyłu rabaty, od zaplecza
Obrazek

portret ASL
Obrazek

pąk ASL
Obrazek

ASL pąki i kwiaty, kwintesencja angielskości pośród Austinek, najbardziej angielska z angielek, tylko w mojej opinii, oczywiście.
Obrazek

Jeszcze wiele róż zakwitło , ale zostawię je na później.

Kicek na obiedzie, pozostałe kotki zaraz nadejdą.
Obrazek

Oczuś się namyśla, cóż uczynić?
Obrazek

Zakwitły też frezje, miały być błękitne i różowe, a zobaczcie jakie wyrosły ;:202
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”