Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Dorotko Giardinę wstawiłam u Mati widziałam byłaś a u Ciebie wstawię odmianę pnąca jest u mnie drugi sezon, w pełni polecam, powtarza kwitnienie,

na pierwszym planie przy pergoli
Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu to super cena ;:333
Ja za taką cenę kupiłam róże na wyprzedaży w OBI. U nas w LM za angielki trzeba było dać po 40 zł, na dodatek były słabiutkiej jakości i takie wymęczone.

Aniu piękna jest Twoja pnąca Giardina ;:167 ta, którą wstawiłaś u Matiego też.
A masz może zbliżenie samego kwiatu?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dorotko!
Munstead Wood mam w tym samym wieku i tak samo do zdjęć trzeba mu było łebki podpierać :;230. Ciekawe, czy się w przyszłym sezonie to zjawisko powtórzy... Ale kolor i aksamit płatków fantastyczny.
A błysk listków Twojej Nostalgie zaiste wspaniały. Szkoda tylko, że ona czerwona... ;:224.

;:196 różane - Jagi
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Nostalgie mam :lol: i czekam aż też zakwitnie tymi kwiatuszkami i rozbłyśnie zdrowymi listkami ;:108 a może lepszy Munstead Wood zamiast Shakespeara ? :lol:
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Właśnie się zakochałam ;:167 , od pół godziny gapię się w monitor i "muszę ją mieć , ja muszę ją mieć ;:65 ;:65 ;:65 Nostalgie ;:167 ;:167 ;:167 Dorotko , przepięknie ją pokazałaś
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaga - Nostalgia to jak lody z bita śmietaną, widok obłędny, mam dwie i jestem nimi zauroczona.
Zdrowe, lubią słoneczko, deszcz tez im za bardzo nie szkodzi, ładnie powtarzają kwitnienie,
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja to w zasadzie nie lubię czerwonych ani dwukolorowych, ale akurat Nostalgie mi się podoba, tak samo jak Tarze. Taka smakowita różyczka :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ja, na listę wiosennych zakupów wpisuję Munstead Wood, za zapach i zdrowie ;:14 .
Już mi z 6 'urosło' do 10szt. ;:oj , a co będzie do wiosny :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Piękne portrety róż i jaka pamięć kiedy robione zdjęcie.
Mam całą zimę na przemyślenia jakie róże jeszcze bym chciała i gdzie j posadzę ;:173
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O pięknie zaprezentowałaś Dorotko :wit na przestrzeni miesięcy Munstead Wood.
Piękna róża,Mnie w tym roku nie pocieszyła zbytnio kwitnienie,Trochę na początku, potem chorowała.Mama nadzieję,że przezimuje dobrze, i na drugi rok to mi wynagrodzi. ;:173
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Moja Nostalgie kwitła pięknie,a potem też zachorowała ,ale i tak jestem szczęśliwa,że mogłam ją rok od zakupu oglądać w takim rozkwicie
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie listopadowo :wit

Aniu Taro Giardina śliczna. Wstawię mojego Leonarda, który miał być Giardiną :wink: Zerknij swoim okiem.

Obrazek

Obrazek

Moim skromnym zdaniem one różnią się od siebie, szczególnie wypełnieniem samego kwiatu. Poza tym czytałam, że Giardina pachnie...mój L zupełnie nie.

Jagódko miła ;:196
Mam taką nadzieję, że Munstead Wood wzmocni swoje łodyżki i będziemy mogły podziwiać te śliczne kwiaty z innej perspektywy niż leżenie na ziemi :;230 . A kolor i zapach to ona ma fantastyczny ;:167
Nostalgie najbardziej lubię w fazie dwóch kolorów, gdy widać u niej ten kremowy środek.
Zerknij czy moja Garden of Roses przypomina Twoją.

Obrazek

Obrazek
Kolor chyba bardziej morelowy.

Mati poczekamy na Twoją Nostalgie. Przecież to " tylko " kilka miesięcy :wink:
Wiesz co, najlepiej kupić i Williama S i Munstead Wood ;:306 Ja się cieszę, że mam obie. Mój W S kwitł prawie przez cały sezon, nie żałując kwiatów. Nawet nie przeszkodziło mu w tym przesadzanie z donicy do gruntu, a mały nie był. Miał już 130 cm i mocno go wytarmosiliśmy z M przy wyciąganiu. Nie chciał za nic opuścić tej donicy tak mocno się ukorzenił.

Moniko przyznaję, że Nostalgie może podbić ;:167
Znalazłam jeszcze jedno jej zdjęcie. Specjalnie dla Ciebie, jeszcze raz Nostalgie

Obrazek

Aniu Taro masz całkowitą rację co do Nostalgie. Na dodatek długo trzyma kwiaty ;:108

Wandziu wygląda tak apetycznie, że chciałoby się ją zjeść :;230

Aniu Pulpa222 wiedziałam, że nie wytrzymasz i dasz się skusić na różane zakupy ;:306 .
A Munstead nie dość, że pięknie pachnie, to kwiat ma prześliczny.
A co jeszcze wpisałaś na listę oprócz M W?

Ewo dziękuję za odwiedziny ;:196
Co do pamięci to nie moja zasługa. Jak wrzucam zdjęcia to pod jpg jest data zrobienia :wink:
Ja już planuję wiosenne zakupy i mam już plan gdzie posadzić kolejne chciejstwa. Tylko nie wiem co na to powie mój M ;:306

Aniu anabuko1 cieszę się, że Ci się podobała prezentacja Munstead Wood. Starałam się ją pokazać w różnych okresach kwitnienia... od maleńkiego krzaczka do trochę większego, bo ona nadal jest jeszcze dość mała :)
Swoją się nie martw, na pewno w przyszłym roku się popisze pięknym kwitnieniem. Daj jej na start dobrego jedzenia i pamiętaj o opryskach.

Dorotko mam nadzieję, że Twoja Nostalgie w przyszłym roku będzie zdrowa jak " rydz " :wink:

Dla Was wszystkich takie letnie zdjęcie.

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No to zrobię jak mówisz :D tylko którą bardziej pokocham ? Może obie :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No i mamy listopad. Ja niezbyt lubię te dwa pierwsze dni... Kiedyś jak byłam mała to te święta wydawały mi się takie ' fajne' , bo kolorowo było na cmentarzach.
Teraz ogarnia mnie smutek, szczególnie, że moi rodzice już odeszli ;:174 Nie jestem już niczyim dzieckiem. A cmentarz przypomina nam o przemijaniu i o tym, że życie jest krótkim epizodem, a ludzie, których kochamy tak szybko odchodzą.
Więc cieszmy się każdym dniem, który jest nam darowany :)

Dla poprawienia nastroju pokażę sesję róży, która chociaż jest dość kontrowersyjna, to niewątpliwie piękna i w kształcie kwiatów i w oryginalnym kolorze.

Novalis róża rabatowa. Zamówiłam jedną, drugą dostałam w gratisie ;:108 Obie są zdrowe, przez cały sezon ani jednej plamki, mączniak też je ominął. Kwiaty mają pięknie pofalowane płatki, pachną ale niezbyt mocno, albo ja nie pamiętam :oops:
Jedną posadziłam w donicy, drugą w gruncie dla porównania. Ta posadzona w ziemi rosła na pełnym słońcu i ewidentnie źle to znosiła. Kwiaty zwieszały główki, płatki przypalało ;:3 . Nie wytrzymywała dłużej jak dwa dni.
Drugą posadziłam do donicy i stała na tarasie. Krzaczek zbudowała bardzo ładny, duży ponad 110 cm. Kwitła prawie bez przerwy. Ponieważ na tarasie też mam bardzo długo słońce to rozkładałam nad nią parasol :;230 . Dzięki temu kwiaty utrzymywały się ponad tydzień. We wrześniu obie posadziłam w miejsce, gdzie będą miały lekki półcień. Słońce będzie tam mniej więcej do godz.13 i mam nadzieję, że to im wystarczy. Jeśli w przyszłym sezonie będą słabo kwitły to pójdą obie do donic.
Zdjęć mam całą masę i trudno był mi wybrać te najładniejsze, więc wybaczcie, że pokażę ich aż tyle :roll:
Czerwiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lipiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sierpień

Obrazek

Obrazek

Wrzesień

Obrazek

Obrazek
Październik, tutaj już w gruncie na nowym miejscu.

Obrazek

Na dzisiaj starczy tego zanudzania Novalisem, ale ona na każdym zdjęciu wygląda ;:167 , że trudno jej się oprzeć.

-- 2 lis 2014, o 20:06 --

Mati jak zobaczysz ich cudne, pachnące kwiaty to ;:167 obie.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”