Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Nie spała, nie spała, tylko przygotowywała się do nadejścia wiosennych dostaw i szykowania kilkuarowej rabaty różanej.
Jak wiesz zapadłam na ciężką odmianę różycy. Zaledwie kilka krzaków wsadziłam do gruntu, reszta wszystko do donic.
A ile trzeba się było nakombinować, żeby te worki z ziemią jakoś się rozmnożyły, donice i paczki z różami, które "przychodziły w ramach
"reklamacji" (całkiem darmowe ;:306 ). A swoją drogą, hasła i kody do rachunku bankowego to super sprawa. ;:63
Teraz została jeszcze sprawa rabaty. Istny horror. Jak mawiał jeden gość, co nie znał języka polskiego "Hitchcock".
W tym miejscu są stare przedwojenne fundamenty, kamień, cegły, szkło, dachówki. Wszystko tam można znaleźć. Dlatego postanowiłam, że jeszcze sporo muszę nad nią popracować, żeby cokolwiek zacząć sadzić. Muszę tą rabatę wymierzyć i ogłosić konkurs na zagospodarowanie :;230 , jako że sama jestem artystycznym antytalenciem i szkoda by było tych roślin i miejsca zmarnować.
Trawy i lawendy pójdą jeszcze na zagony się rozmnażać. Może do jesieni uda się doprowadzić to do jako takiego ładu.
A co do otwierania wątku, to jeszcze nie mam się za bardzo czym pochwalić.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Primulowa królowo masz tych piękności multum jak nikt inny ;:180 ;:180 .Pozdrowienia oczywiście przekazane jakżeby inaczej a takze odwzajemnione ;:196 .Miałam chociaż okazję sie wyspać za wszystkie czasy ,bo w domu jakoś nie umiem spać .Za to dzisiaj była cudna niespodzianka w ogródku cudowny busz tulipanowy ;:167 ;:167 To takie moje malusie Keukenhow ;:196 zostawiam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko masz cudowności ;:167 Zerknij na priv ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Serdecznie witam Miłych Gości ;:180 .

Lideczko - zdrowie najważniejsze ;:196 ...reszta przyjdzie sama . Wiem - różyca - to bardzo podstępna choroba - atakuje nie wiedzieć kiedy ... a wszystko to przez FO ...Ja się rękami , nogami zapieram przed nią - bo bym wpadła na amen . Wiązałoby sie to z dodatkową rabatą - a na tę - koncepcja ogrodu nie pasuje .
Nie mów proszę , że nie masz co pokazać - piękne odmiany piwonii , a przepiękne łany irysów - to wcale nie mało ...
Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit

Obrazek Obrazek

Sławku ..oj , tak - byle nie zgłupieć - ale w tej branży - można zawrotu głowy dostać ..tyle gatunków , ze o odmianach nie wspomnę - chciałoby się mieć wszystkie - niestety - zasobność portfela daje dużo do myślenia i ...kombinowania ;:108
Primula sieboldii Kuomi nie jest różowa - blady lawendowy kolor ...albo wyblakły niebieski ...

Pozdrawiam niedzielnie :wit
Na pierwszej fotce - Primula japonica Alba .

Obrazek Obrazek

Jadzieńko - jaka tam ze mnie królowa - chyba taka , jak Ty - Królowa Jadwiga ;:306 ...a tak na poważnie - zerknij do Danusi- " Ktoś " ..ta dopiero dziewczyna dzierży w dłoni pałeczkę pierwiosnkową - ile gatunków - odmian - wszystkie piękne ...
Dziękuję za przekazanie Mamie pozdrowień ;:196 i z wzajemnością ;:196 ;:167 - jak dobrze , że możesz Ją odwiedzać ;:108 .
Widziałam Twój tulipanowy festiwal - cudnie - a ja miałam takie ładne odmiany - wręcz intrygujące ; viridiflora , strzępiaste , liliokształtne , triumph i ...diabli je wzięli - to znaczy nornice zeżarły ;:145 . Podobnie i lilie , cesarska koronę i kilka innych ...Nie będę kupowała pokarmu roślinnego /cebulowego dla nornic !

Dla Ciebie , z pozdrowieniami świątecznymi ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Iwuś ...dziękuję ..odebrałam - napisałam ... ;:196 :wit

Serdeczności ;:167 ;:168

Obrazek Obrazek

I tradycyjnie ...to i owo ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to - nowy nabytek ...Clerodendrum ' Prospero ' i dekoracja na stole z niezapominajek ...

Jeszcze coś wstawię ... - czyli ..c.d.n.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy ...po przerwie ...

Primula auricula ' Blue Velvet ' & Primula ' Guinevere '
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję za uwagę ;:4 ;:180 i do następnego :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam ten czas kwitnienia floksowych poduch .Mam je również w paru miejscach .Cudny ten nowy okaz Clerodendrum ma cudne kwiaty .Jagódko masz rację ,że nie warto kupować tym szkodnikom pokarmu .Niech sobie szukają gdzie indziej .Wiem ,że Danusia ma kolekcję ,bo czasem podczytuję jej wątek ,ale jak dla mnie to za wysokie progi .Przede wszystkim mam zbyt mało słonka w ogródku ;:196
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj JAGODO :wit
Po raz enty zadziwia mnie ilość pierwiosnków w Twoim ogrodzie ;:108
Też mam trochę ale nie tyle ...
Bukiet z niezapominajek bardzo gustowny :!:
Pozdrawiam,
Slawek
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Jagódko a gdzie dorwałaś takiego cudnego Clerodendrona?? szałowy ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...urzekł mnie od pierwszego spojrzenia - no nijak nie mogłam się mu oprzeć - te kwiatostany w zwisających kiściach - coś pięknego ;:108 .
Skoro masz półcień - to prymulki go lubią - pytanie - czy inne rośliny by ich nie zdominowały ?

Serdecznie pozdrawiam ;:196 :wit ... deszczowo - od rana - ale ( oprócz hordy ślimaków ) -ma to i dobre strony - po dwóch dniach plewienia , czyszczenia obrzeży z szamotki oraz wykopywania liliowców , host i robieniu paczek - mam odpoczynek ;:138 .
Będę teraz robić kartki ... na zaś :tan .

Obrazek Obrazek

Sławku ...lubię pierwiosnki- wszelkie gatunki - dokupuję teraz odmiany . Trochę się uzbierało - w tym roku mam też Beesiana i auricula Bertl oraz z serii Belarina ...
Cieszy mnie , że i Tobie się podoba bukiecik " niezapominajkowy " - do dzisiaj jest świeży - niezapominajki stoją do góry . Nauczyła mnie tego moja Mama , gdy byłam dzieckiem .

Pozdrowienia mokre - nie od łez - tylko ...deszczowe :wit ;:196

Obrazek Obrazek

Monisiu - Clerodendrum kupiłam w markecie budowlanym Dobromir ...w dziale Ogród .
Jestem nim zachwycona - będę - gdy przekwitnie - próbowała go ukorzenić z wierzchołkowych gałązek .

Serdeczności ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Panorama z lotu ...I piętra - mojego jednego , z dwóch ogrodów , w którym jest oczko ...

I takie tam ...migawki ..

Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko masz piękne widoki z okna :tan
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gonisz kochana od jednej pracy do drugiej czy masz czas na odpoczynek .Nawet najmocniejsza maszyna musi kiedyś odpocząć,więc Jagódko weź to sobie do serca ;:108 ;:196 Cudna ta ostatnia fotka o zmierzchu .U mnie po hiacyntach ani śladu teraz zajmują się nimi ślimaki :evil:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zawsze podziwiałam jakie Ty masz niesamowite okazy u siebie.
Widok poduch floksowych rewelacyjny.
Bardzo je lubię.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy Goście ... :wit

Coraz mniej czasu , a i siły wieczorem , by wziąć się za pisanie ...

Walczę ze ślimakami - na wiele sposobów ( szaszłykowanie , traktowanie siarczanem magnezu , ślimakolem ) ...sadzę , rozsadzam - jak każdy - dosadzam nowe zdobyte rośliny ....
Wczoraj byłam na Targach Ogrodniczych w Krakowie - totalny zawrót głowy , jednak prymul w odmianach poszukiwanych przeze mnie nie było :cry: .
Podzielę się z Wami taką oto uwagą ; otóż jedynie u Pani Agnieszki , z Bylinowego Raju sadzonki dorodne , zdrowe , kuszące i cenowo przystępne . U innych - nie dość , że drogo , to małe rozetki , z kilku liści , ew. szczypiorki . Np. za sporą kępę bodziszka odmianowego u wspomnianej Pani - 12 zł ...a u innych - za tę samą odmianę , składającą się z pięciu listeczków ...15 zł . No i właśnie u P. Agnieszki było najwięcej klientów kupujących , a rośliny przejrzyście opisane , ułożone i nade wszystko -miła , uśmiechnięta , kompetentna obsługa ...wyjaśniająca , doradzająca wyczerpująco i cierpliwie odpowiadająca na zadawane pytania .

Kilka migawek z Targów ...

Kupiłam ; Brunerę Mrs . Morse o białych kwiatach ...
Obrazek

Ornithogalum thyrsoides ...
Obrazek

Orlik na skalniak

Obrazek

oraz Saxifraga Sugar Plum Fairy ...albo Beni Tsukasa ...nie zapisałam nazwy ... :oops: - kwiatki ma czerwone .

No i ... sfinalizowałam transakcję sprzedając ..Primule modesta Flore Pleno ... ;:138 .

A teraz odpowiem na Wasze posty ;:196 ...

Iwonko ...trochę za wysoko ...wolę oglądać z bliska - więc siedzę - gdy pogoda pozwoli w ogrodzie - grzebiąc w ziemi ...to lubię ;:167 ...każdej roślince przyjrzeć się z bliska ...

Obrazek Obrazek

Jadzieńko..wiesz , że dobrze się z tym czuję - od jednego zajęcia , do drugiego ..a na odreagowanie - najlepszy ogród , robienie kartek i ...w ciągłym pędzie ...
Ślimakom nie pozwolę zeżreć moich ulubienic - absolutnie - chronię je jak mogę ( patrz wyżej ) ... ;:196

Obrazek Obrazek

Gosiu - też lubię takie " placki " kęp floksów , żagwinów etc...
Jakie tam okazy ...ale moje , bliskie ;:167 ...i Ty masz swoje ukochane - wcale nie małe ;:108

Obrazek Obrazek

I takie tam ..to i owo ...

Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny ten orlik u nas 23 jest Wystawa kwiatów ,więc powoli się skrzykujemy na nią .Przy okazji malutkie spotkanko, a do odebrania mam też roślinki z BR .Muszę zapamiętać buźkę tej pani ,żeby wiedzieć kogo szukać
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawo piękne zakupy ;:108 ze swoimi kwiatuszkami zrobiłabyś furorę na targach ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”