Witajcie moi Drodzy Goście ...
Coraz mniej czasu , a i siły wieczorem , by wziąć się za pisanie ...
Walczę ze ślimakami - na wiele sposobów ( szaszłykowanie , traktowanie siarczanem magnezu , ślimakolem ) ...sadzę , rozsadzam - jak każdy - dosadzam nowe zdobyte rośliny ....
Wczoraj byłam na Targach Ogrodniczych w Krakowie - totalny zawrót głowy , jednak prymul w odmianach poszukiwanych przeze mnie nie było

.
Podzielę się z Wami taką oto uwagą ; otóż jedynie u Pani Agnieszki , z Bylinowego Raju sadzonki dorodne , zdrowe , kuszące i cenowo przystępne . U innych - nie dość , że drogo , to małe rozetki , z kilku liści , ew. szczypiorki . Np. za sporą kępę bodziszka odmianowego u wspomnianej Pani - 12 zł ...a u innych - za tę samą odmianę , składającą się z pięciu listeczków ...15 zł . No i właśnie u P. Agnieszki było najwięcej klientów kupujących , a rośliny przejrzyście opisane , ułożone i nade wszystko -miła , uśmiechnięta , kompetentna obsługa ...wyjaśniająca , doradzająca wyczerpująco i cierpliwie odpowiadająca na zadawane pytania .
Kilka migawek z Targów ...
Kupiłam ; Brunerę Mrs . Morse o białych kwiatach ...
Ornithogalum thyrsoides ...
Orlik na skalniak
oraz Saxifraga Sugar Plum Fairy ...albo Beni Tsukasa ...nie zapisałam nazwy ...

- kwiatki ma czerwone .
No i ... sfinalizowałam transakcję sprzedając ..Primule modesta Flore Pleno ...

.
A teraz odpowiem na Wasze posty

...
Iwonko ...trochę za wysoko ...wolę oglądać z bliska - więc siedzę - gdy pogoda pozwoli w ogrodzie - grzebiąc w ziemi ...to lubię

...każdej roślince przyjrzeć się z bliska ...
Jadzieńko..wiesz , że dobrze się z tym czuję - od jednego zajęcia , do drugiego ..a na odreagowanie - najlepszy ogród , robienie kartek i ...w ciągłym pędzie ...
Ślimakom nie pozwolę zeżreć moich ulubienic - absolutnie - chronię je jak mogę ( patrz wyżej ) ...
Gosiu - też lubię takie " placki " kęp floksów , żagwinów etc...
Jakie tam okazy ...ale moje , bliskie

...i Ty masz swoje ukochane - wcale nie małe
I takie tam ..to i owo ...