Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014
Marysiu, na razie siedzą w głębokich donicach, bo lało naprawdę fest (zresztą dalej leje...) - myslisz, że mogę je za parę dni jeszcze z tych donic przesiedlić, czy już muszą w nich zostać?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
A gdzie chcesz przesiedlać
ukorzeniać można na grządce w doniczce i w obciętej butelce, byle było dość głęboko. Pati ja napisałam w ziemi, bo łatwiej utrzymać wilgoć.

- survivor26
no właśnie wprost do gruntu chciałam, ale sama nie wiem - w gruncie mogą zniknąć pod pokrzywami, w doniczkach mam nad nimi jakąś kontrolę - a może zrobię i tak i tak? Dorotce muszę jeszcze trochę pędów ciachnąć, bo całkiem serio zarasta furtkę i niedługo tylko krasnoludki się pod nią przecisną...
- Maska
- Kontakt:
A nie masz kawałek włókniny, żeby w dziury w niej wrazić te pędy i wtedy pokrzywy nie zarosną
Bo faktycznie chwasty nie pomogą 

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati, można wkopać doniczkę do ziemi. Sprawdza się i nie ma problemu z przesadzaniem młodej roślinki.
Widziałaś to:
http://stylowi.pl/9786344
Widziałaś to:
http://stylowi.pl/9786344
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
To jak właściwie jest z tą Lykkefund? Marysiu, jeśli jeszcze jej nie zdążyłaś oberwać kwiatów to prześlij mi fotkę na maila, bo jestem na zamawianiu róż, robię selekcję i Lykkenfund mam też na liście, a że u mnie nie będzie rosła przy ścianie i nie będzie jej miało co chronić przed deszczem (jak u Pati) to może nie bardzo ładnie wyglądać, w końcu deszczu u nas nie brakuje. Po ostatnich dniach część róż to czarna rozpacz
Pati już gdzieś widziałam to sadzonkowanie róż w ziemniakach, jak z linku Justynki, ale jeszcze nie próbowałam, ja nawet ukorzeniacza nie stosuję, patyki do ziemi i butelka, niestety w tym roku za szybko wiosną zdjęłam butle i kicha, większość padła z zimna, ale ostała się jedna pashminka i ta moja wystawowa nn-ka http://imageshack.com/a/img841/4308/jblhh.jpg i nawet już kwitła

Pati już gdzieś widziałam to sadzonkowanie róż w ziemniakach, jak z linku Justynki, ale jeszcze nie próbowałam, ja nawet ukorzeniacza nie stosuję, patyki do ziemi i butelka, niestety w tym roku za szybko wiosną zdjęłam butle i kicha, większość padła z zimna, ale ostała się jedna pashminka i ta moja wystawowa nn-ka http://imageshack.com/a/img841/4308/jblhh.jpg i nawet już kwitła

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...hmm może to i dobry wynalazek z tymi ziemniakami. 

- Maska
- Kontakt:
Nie chcę zaśmiecać wątku Pati, ale ziemniaki już niektóre forumki brały i opisywały... z żadnym skutkiem
Ja też próbowałam dwukrotnie ukorzeniać w mokrych gazetach i też klapa!

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
O ukorzenianiu w ziemniakach i gazetach pisała Kalina w swoim wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pat
Miło z Twojej strony, że robisz sadzonki dla koleżanek.
Ja absolutnie się nie przymilam
Mam swoje patyki czekające na ukorzenienie
Chciałam napisać o sposobie, który zdradziły mi starsze kobiety na hali.
Mianowicie nacina się łodygi róż i wciska tam nasiona owsa. Sadzi się z tym do ziemi. Owies pęcznieje i wypuszcza korzenie, róże też. Nie próbowałam ale ciekawe prawda

Miło z Twojej strony, że robisz sadzonki dla koleżanek.
Ja absolutnie się nie przymilam

Mam swoje patyki czekające na ukorzenienie

Chciałam napisać o sposobie, który zdradziły mi starsze kobiety na hali.
Mianowicie nacina się łodygi róż i wciska tam nasiona owsa. Sadzi się z tym do ziemi. Owies pęcznieje i wypuszcza korzenie, róże też. Nie próbowałam ale ciekawe prawda

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Dla mnie ta metoda ziemniaczana, to nowość. Spróbuję, ale w ukorzenianiu róż i tak mam same porażki
.
Poczytam.

Poczytam.
Justyna
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje "wyczyny'...

- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja (późną jesienią
) wsadziłam 6 patyczków do ziemi, nałożyłam butelkę 1,5l z odciętym dnem i osypałam ziemią prawie po czubek. Pięć wiosną wypuściło listki, ale jedną wykończył walący się murek, a drugą remontownicy. Jednak bilans i tak na plus, więc próbować warto. Jak mi różowe pachnące przekwitną, to znów będę próbować 

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- survivor26
Z tymi ziemniakami to chyba na naszym forum wyczytałam, że bywa, ze jesienią człowiek ma garnuszek ziemniaków i zdechnięty różany patyczek, więc...
Ale z owsem muszę spróbować, jak pójdziemy na spacer, złupię sąsiedzkie pole
Pogodziłam się już z myślą, że w wakcje rewolucji ogrodowych nie będzie, dopóki dzieci w domu - dziś z dobiegu wiadro perzu wywaliłam z jednej grządki, w miarę na bieżąco wyrywam koński szczaw i to w zasadzie wyczerpuje zakres dostępnych prac. Niemniej całkiem nieźle ponasadzałam wszystko wiosną, bo mimo pewnego zaniedbania, nadal widać więcej roślin niż chwastów
Zdjęć też mam już kupę do pokazania, ale czasu na zrzucenie brak....może w końcu dziś wieczorem?

Pogodziłam się już z myślą, że w wakcje rewolucji ogrodowych nie będzie, dopóki dzieci w domu - dziś z dobiegu wiadro perzu wywaliłam z jednej grządki, w miarę na bieżąco wyrywam koński szczaw i to w zasadzie wyczerpuje zakres dostępnych prac. Niemniej całkiem nieźle ponasadzałam wszystko wiosną, bo mimo pewnego zaniedbania, nadal widać więcej roślin niż chwastów

- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
nieee to jakaś masakra z tym kartoflem, posadziłam i ziemniaki owszem wyrosly a patyczki szlag tr....ł. Ja nigdy więcej tej metody nie zastosuję.nena08 pisze:O ukorzenianiu w ziemniakach
To mniej więcej jak sposób na komary w butelce plastikowej woda z cukrem i drożdżami, komary miały lecieć i popełniać zbiorowe samobójstwa w odmętach tej mikstury, zatopiło sie ich aż...5 sztuk a much czarnych wielkich jak krowy, naleciało ok. 50
Także patyczki do ziemi bzyyy ziemniaka

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- survivor26
No właśnie! U Basi to czytałam
Dziś bez słów prawie, bo mnie progenitura przeczołgała z kretesem - jak dla mnie 1-go września mogłoby być jutro
Skutkiem inwazyjnej progenitury uniemożliwiającej zadbanie o ogród oraz szalonego sadzenia wszystkiego co się w ręce pchało osiągnęłam busz, który...uwaga będzie szokująco - podoba mi się
Jeszcze parę drobnych korekt potrzeba, trochę mniej chwastów, ale generalnie to jest efekt, jaki planowałam osiągnąć - tradycyjnie ostrzeżenie dla estetów i wrażliwców, może lepiej nie patrzcie

Detale buszu następnym razem, a tymczasem Dorotka pozdrawia nieśmiało

Dziś bez słów prawie, bo mnie progenitura przeczołgała z kretesem - jak dla mnie 1-go września mogłoby być jutro

Detale buszu następnym razem, a tymczasem Dorotka pozdrawia nieśmiało