Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Ewuś, odwieczne gniazdo jest w starej podbitce dachowej, dlatego jej nie wymieniliśmy :) Odkąd pamiętam, gnieżdżą się tam te małe potworki .
Beatko u nas te wróble w ilościach hurtowych, ale luksusy mają: żarcie, picie, kąpiele... Już strachu nie czują, jedynie jeszcze przed kicią wolą się trzymać na dystans, ale tez bez jakiejś znowu paniki nadmiernej :)
Paprocie jakoś lubią mój ogród, więc ich mamy trochę. A za ślimaka to nie rób, mamy jeża od niedawna :wink:
Maryś, no pewnie, że nie da rady. Zresztą fajnie jest popatrzeć na skarby u Was, a u mnie nie wszystko chce rosnąć.
Pat, dopisane do listy wysyłkowej, nie mam tylko odwagi teraz tego pakować, bo tu upał jak diabli.

Kilka wieczornych zdjęć ogrodowych, jakoś tak w błękity i róże poszłam...ale nie, jeden irys wygląda na inny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wydawało mi się, że kupuję przeróżne barwne odmiany irysów, wszak na ilość dostępnych odmian nie można narzekać. Wylazły, zakwitły i prawie wszystkie błękitne albo ciemnofioletowe...

Idźmy dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bodziszki cieszą oko. Zakwitł kolejny Philippe Vapelle ale tym razem na lawendowo.

Obrazek

I jakiś nn

Obrazek

Idźmy dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nieco łamiąc konwencję kolorystyczną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie miejscami już susza, dzielżan podsechł od spodu. Uruchomiłam podlewak na wieczór... Pięknie jest, ciepło i spokojnie nawet w mieście :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Zuzi :!:
Twojego wróbelka gratulowałam Ci już na Wyspie, ale z przyjemnością robię to jeszcze raz ;:215.
Na wszystkie Twoje rośliny mogę patrzeć spokojnie, ale jedna porusza mnie do żywego - to kwitnący dereń ;:oj. Mam drania już z dziesięć lat i kwiatka się nie doczekałam... ;:224, a tak je lubię.
Wiem, że zdałaś to, co miałaś zdać, więc znowu gratulacje ;:138.

Teraz rozkoszuj się ogrodami - ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jagi, dobry wieczór! Wróbelek się ustawił do zdjęcia z czytelnym wyrazem... no, czego? W każdym razie zakomunikował wymownym spojrzeniem: "gdzie żarcie? Ja tu zasuwam, a micha pusta?"
Ten drań dereń i u mnie kazał długo czekać, chyba po 8-9 latach się zabrał za kwitnienie.
Dziękuję moja Droga, z ulgą odkładam skrypty, artykuły, ustawy i siedzę na tarasie słuchając ciszy wieczornej, przerywanej okrzykami z sąsiedniego domu, chyba jakiś mecz w TV...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Irys inny niż wszystkie zakwitł :)

Obrazek

Róże jeszcze w pąkach, ale z początkiem czerwca spodziewam się już pierwszych kwiatów, np. od takich:

Obrazek

Obrazek

Ta jakaś nn, ale zgodnie z planem zaczyna obrastać pergolę z przeciwpołożnej strony niż wisteria .

Obrazek

Jeszcze raz bodziszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Arlington z zarośniętymi już nieco znacznikami

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

I jeszcze krótki komentarz do mojego egzaminu, który zdałam nie tylko dla siebie :)

Obrazek

Zdjęcie pochodzi z okładki magazynu branżowego.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuzanko, gratuluję zdanego egzaminu a w takim temacie tym bardziej...no ja mój Kropeniu przykładamy łapkę ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ha, ha! a ja jak łapię mojego kota tak za łapkę to ją cofa :D
No ładnie pokazałaś :D Rosa centifolia warta grzechu i irys nietypowy ;:63
U mnie najpierw kwitnie rutewka biała, a potem różowa. Lilie już kwitną?
Awatar użytkownika
szelma
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję zdanego egzaminu! ;:138 Żeby tak wszyscy w ten sposób do zwierząt... ;:173
No i zakochałam się w żurawkach. ;:224 Kombinuję czy jakiejś nie posadzić w doniczce na balkonie. ;:oj
pozdrawiam
Kasia
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Zuzka, gratuluję zdanego egzaminu ;:138
Piękne kwitnienia, ta lilia to jakiś przodownik normalnie :lol:
Wróble super wyglądają z balastem w dziobie :D Mój M. tylko na nie krzywo patrzy... może dlatego, że to On czyści rynny :lol:
Fotka z łapą ;:333
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratulacje!!!
Teraz możesz wreszcie zabrać się za pisanie książki :D
Masz żurawkę Midnight Rose, na którą uparcie poluję. Czy to od Magdy?
Joasia
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Beatko, dziękuję serdecznie i ... piąteczkę przybijam!
Marysiu, moja kocica też nie lubi łapania za łapki :) Jak się ją rozgłaska i rozmruczy to ewentualnie pozwoli chwilkę pogłaskać te waciane łapeczki. A na obrazku łapka jest od pieska :)
U mnie rutewki jakoś tak równo poszły w tym roku. Z lilii to tylko te, zwane przeze mnie smolinosami. One zawsze pierwsze. Reszta jeszcze hoho.
Kasiu dziękuję Ci, powolutku się cywilizujemy, ale jednak długa droga przed "panami wszelkiego stworzenia". Żurawki polecam, widziałam gdzieś bardzo ładne kompozycje doniczkowe. Przy wielości kolorystycznej i rozmiarowej można naprawdę ułożyć fajny zestaw.
Martusiu dzięki Ci! Tak, te lilie zawsze do przodu są. W dzieciństwie tylko takie widziałam w ogródkach. U nas wróble gnieżdżą się od pokoleń, ale zwykle były ostrożne. W tym roku przełamanie lodów nastąpiło poprzez dzielenie się śniadaniem na tarasie :) Podaj łapę !
Joasiu atko ;:196 Jeszcze kilka szkoleń odwalę i z nudów może faktycznie zacznę pisać :) Żurawkę kupił W. ze dwa czy trzy lata temu, da się chyba podzielić :) U Magdy też jest.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Po solidnym deszczu będzie rośnięcie. Na razie wyrosło takie coś, nie wiem co to, nie wiem także jakim cudem wcześniej tego nie dojrzałam.

Obrazek

Kilka innych wymoczków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

A to na tym pierwszym zdjęciu to nie trzykrotka wirgilijska?

Zuziu wyślij ten deszcz do nas. Przydasie.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuziu właśnie mi uzmysłowiłaś, że chyba wytępiłam smolinosy, tzn przeniosłam w mnie reprezentacyjne miejsce, i.....nie ma, nie będziemy smolić nosa ;:306
Ślicznie wygląda psianka, ale hosta ;:224
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Beatko kształtem niby przypomina, ale jest o wiele za masywne jak na trzykrotkę. Chyba, że mutanta wyhodowaliśmy ;:oj Deszczyk poszedł sobie, choć straszyli kolejnymi nawałnicami. Ale to pewnie dlatego, że dziś miałam parasolkę :)
Marysiu u mnie smolinosy rosną sobie w jednym miejscu, które im się spodobało - lubią słoneczko! Mini-hosty właśnie się pokazują w pełnej krasie.

A w ogrodzie niby jeden dzień różnicy a ile zmian:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to zdjęcie z cyklu: jak dobrze mieć sąsiada. Wajgela i ta róża podkładkowa biało kwitnąca przelazły zza płotu :)

Obrazek

Obrazek

I rzut oka na cienistą wieczorem

Obrazek

Byłam w wątku u Ewy gloriadei i lekutko mnie zatchnęło na widok róż...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”