Ogród Madzi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Świetna ta jodła. A co to jest zaraz obok niej?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko,
co rozumiesz pod pojęciem ,,szyszka zarodnikowa"?
Małgosiu,
tak, to jodła koreańska.
Magdo,
buk pospolity ,,Black Swan".
co rozumiesz pod pojęciem ,,szyszka zarodnikowa"?
Małgosiu,
tak, to jodła koreańska.
Magdo,
buk pospolity ,,Black Swan".
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia, dzięki za nazwanie katalpy. U mnie żywiona jest wyłącznie kompostem. 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Małgosiu,
słusznie i naukowo.
W KOŃCU SPADŁ DESZCZ

słusznie i naukowo.
W KOŃCU SPADŁ DESZCZ

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Madziu "szyszkami zarodnikowymi" nazywam te czerwone męskie "kwiaty" ukazujące się pod spodem gałązki , które np. pod wpływem wiatru pylą jak złoty deszcz , nie mam niestety zdjęcia , moja jodła miała takich "kwiatów "w tym roku zatrzęsienie ale szyszki ani jednej . 
Takie okazy miała tylko raz trzy lata temu , zaraz po zakupie , zastanawiam się co robię źle
, stanowiska , gleba , nawożenie wg zaleceń a szyszek jak nie było tak nie ma 

Takie okazy miała tylko raz trzy lata temu , zaraz po zakupie , zastanawiam się co robię źle

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Moniko,
pojęcia nie mam. Myślę, że powinnaś uzbroić się w cierpliwość. Młode drzewa - także te szczepione - mogą jakiś czas kaprysić, najpierw ukorzeniają się na nowym stanowisku, aklimatyzują a dopiero później wysilają na owoce. Być może szkółkarze mają jakiś sposób inicjujący wczesne szyszkowanie - ciężko stwierdzić. Ja bym na Twoim miejscu czekała - prędzej czy później się doczekasz, tym bardziej, ze drzewko jest tak czy siak na prawdę śliczne.
pojęcia nie mam. Myślę, że powinnaś uzbroić się w cierpliwość. Młode drzewa - także te szczepione - mogą jakiś czas kaprysić, najpierw ukorzeniają się na nowym stanowisku, aklimatyzują a dopiero później wysilają na owoce. Być może szkółkarze mają jakiś sposób inicjujący wczesne szyszkowanie - ciężko stwierdzić. Ja bym na Twoim miejscu czekała - prędzej czy później się doczekasz, tym bardziej, ze drzewko jest tak czy siak na prawdę śliczne.
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Madziu bardzo Ci dziękuję za radę , wiem
trzeba czekać , ale ja z tych niecierpliwych ,
, podpytywałam w szkółce , radzili nawóz jesienny sypać na jesień , więc sypnęłam w zeszłym roku , no to "zakwitała" 

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
Piękna jodła koreańska! Buk jeszcze piękniejszy 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Moniko,
z tym nawozem jesiennym to całkiem niegłupie - w składzie ma sporo potasu i fosforu - oba pierwiastki są niezbędne do dobrego kwitnienia i owocowania. W przypadku iglakó należy być jednak ostroznym - łatwo przedawkować. A co do braku cierpliwości - ja tez nie do końca nią grzeszę. Cóż, chciałoby się szybko, a to się nie da...
Smolka,
buk, owszem, całkiem niezły, ale prawdziwy efekt będzie dopiero za kilka lat...
z tym nawozem jesiennym to całkiem niegłupie - w składzie ma sporo potasu i fosforu - oba pierwiastki są niezbędne do dobrego kwitnienia i owocowania. W przypadku iglakó należy być jednak ostroznym - łatwo przedawkować. A co do braku cierpliwości - ja tez nie do końca nią grzeszę. Cóż, chciałoby się szybko, a to się nie da...
Smolka,
buk, owszem, całkiem niezły, ale prawdziwy efekt będzie dopiero za kilka lat...
Witam po wakacjach, wracam grzecznie.
Jodła cudna... zawsze mnie zachwyca, a twoja tak fajnie oblepiona szyszkami.... może kiedyś...
Jodła cudna... zawsze mnie zachwyca, a twoja tak fajnie oblepiona szyszkami.... może kiedyś...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Agnieszko,
a czemu nie już? Jodła koreańska jest wdzięcznym drzewkiem. Ma niewielkie wymagania glebowe, uwielbia słońce, jest mało ekspansywna - rośnie powoli i szybko zaczyna szyszkować. No i kosztuje niewiele - za kilkanaście złotych można kupić ładne, zdrowe drzewko.
a czemu nie już? Jodła koreańska jest wdzięcznym drzewkiem. Ma niewielkie wymagania glebowe, uwielbia słońce, jest mało ekspansywna - rośnie powoli i szybko zaczyna szyszkować. No i kosztuje niewiele - za kilkanaście złotych można kupić ładne, zdrowe drzewko.
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Czy ten Twój buk dawno posadzony?
Ja zauważyłam u swoich, a mam ich 5 różnych, że na początku przez dwa lata stoją, nie ma żadnych przyrostów.
Za to później mają wystartować, bo podobno lubią podłoże wapienne, którego u mnie nie brakuje.
Ja zauważyłam u swoich, a mam ich 5 różnych, że na początku przez dwa lata stoją, nie ma żadnych przyrostów.
Za to później mają wystartować, bo podobno lubią podłoże wapienne, którego u mnie nie brakuje.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Mój buk ma ze 2 metry. Mam go chyba ze 4 lata. Buki faktycznie stoją pierwsze 2, a czasem nawet 3 lata. Wapń lubią, a także próchnicę. Młode drzewka rosnące w ogrodzie warto podlewać.
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Dzięki za radę, ale podlewam i owszem, wszystkie rośliny w moim ogrodzie są młode i małe, a ziemia przepuszczalna.
Więc jak stanę wieczorem ze szlaufem to podlewam dwie godziny z głowy.
Dobrze że od wczoraj pada to mam luzik.
Pozdrawiam
Więc jak stanę wieczorem ze szlaufem to podlewam dwie godziny z głowy.
Dobrze że od wczoraj pada to mam luzik.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Madziu,piękny masz ogród,dorodne powojniki i śliczny kacik z dzwonkami.Czy znasz może jakis tajemny przepis na uwiąd powojników?
Ja mam koreankę 10 lat ale jeszcze ani jednej szyszki nie miała chociaz jest zdrowa i piękna,może moja to facet?
Jałowce takie same odmiany jak u ciebie,niedawno postrzygłam w bonsaiowe fryzurki,ponieważ wygladały tak jakoś niechlujnie.
Ja mam koreankę 10 lat ale jeszcze ani jednej szyszki nie miała chociaz jest zdrowa i piękna,może moja to facet?

Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia