Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Mariuszu dziękuje i zgadzam się z tobą we wszystkim co napisałeś .
Ubiegłoroczne dalie piękne . Chciałabym Cię prosić o nazwę tej dalii przed płotem tej czerwonej z białymi końcami .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Już chciałem napisać że Mariusz i ja to pokrewieństwo dusz lub coś w tym rodzaju.I dobrze że nie napisałem bo różnimy się choć paradoksalnie w podejściu wiele nas łączy.Mariusz przybliżyłeś nam swoją postawę emocjonalną,jak miło. :wink: Mam nadzieje że wiesz iż proces krzyżowania odmian nie jest zbyt trudny do osiągnięcia u tej rośliny,tak właśnie powstają nowe odmiany.Skrzyżujemy tą i...może tą i zobaczymy jak się nam objawi. ;:oj Lubisz Mariuszu dalie żeby tak rzec sąsiedzkie.Ja z kolei (i to ta różnica) stawiam na Holandię,Niemcy,Austrię w sensie wprowadzonych już odmian i nowo pojawiających się.Szczególnie te dwa pierwsze kraje w moim odczuciu są aktywne.Widziałem tam uprawy doświadczalne tych roślin.Mają swoje osiągnięcia także Amerykanie i Anglicy miłośnicy kwiatów generalnie.Jakiś już czas myślę o krzyżówce natomiast niełatwo jest wybrać odmianę do tego,bo najpierw należy sobie odpowiedzieć na pytanie co chce się osiągnąć? Alicji odpowiem tak,nazewnictwo jak zauważasz jest fundamentalne,koniec i kropka.Mylnie nazywane są i grupy i poszczególne dalie.Najbardziej mi to przeszkadza z powodów jak wyżej wymienialiście i ja także.Zgoda,Rysiowi to nie przeszkadza,on je kocha tak czy tak.Ale nie wszyscy myślimy tak samo.Nie idzie o źle pojętą pedantyczność tylko o to by nie było (albo było mniej) chaosu.Słusznie piszecie,przychodzimy,oglądamy,wybieramy i płacimy za jakąś odmianę cali szczęśliwi że wreszcie udało się ją "zdobyć" do kolekcji i po pewnym oczekiwaniu gdy zakwita a bywa że już wcześniej jesteśmy mniej lub bardziej rozczarowani. :? Wprawdzie to dalia ale nie ta oczekiwana... Czyli kupujemy niewiadomą.Rodzaj rosyjskiej ruletki.Myślę że to na pewno nie o to chodzi w naszym hobby.Tak Alicjo kiedyś traktowano sprawy poważniej.Chyba na to zasługujemy? Wyszedł niezamierzenie elaborat niemal.Mam nadzieje że moderator go nie wywali z hukiem o co upraszam. ;:180
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii.

Czytam to wszystko co tu poprzednicy napisali o producentach i o ich praktykach, że przywłaszczają nazwy, zmieniają je na własne życzenie i potrzeby sprzedaży!Widocznie mają na to zezwolenie że to robią, nie oskarżajmy ludzi bezpodstawnie !Jedna moja rada, jeżeli się na tym kupnie karp dalii zawiedliśmy nie kupujmy od danego producenta lub hurtownika.Ja osobiście cieszę się każda dalią jak urośnie w moim małym ogródeczku i czy to będzie dalia " x " czy " Y " będzie mnie to bardzo mocno cieszyć! A dalie z Firmy Wiesława Legutko dominują i będą dominować w mojej skromnej kolekcji hobbysty amatora!Właśnie ta pasja daliowo-ogrodowa przedłużyła moje życie o 13 lat!Tym akcentem ja kończę ten temat "rzeka" o odmianach i ich nazewnictwie.Życzę każdemu miłośnikowi zadowolenia i satysfakcji z odmian dalii, które posadził ze świadomym wyborem jego producenta!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja tylko Alicji odpowiem szybciutko - wielka czerwona dalia z białym końcami płatków to odmiana od Pana Stanisława oczywiście - Skipley Spot (Williams USA 1989). Amerykańska ;:170.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz dzięki :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Alu, po przybliżeniu wygląda tak:

Obrazek
Nr 129 - dekoracyjna, czerwona, białe końce - śr. kwiatu - 16-18 cm, wys. 110-120 cm.

Będzie w ofercie w przyszłym roku, bo wiem, że Stanisław ją namnaża.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki, Basiu, czuwasz jak zwykle. To ja też pokażę zbliżenie Skipley Spota - fajne jest to, że kwiaty nie są identyczne. Osobiście wolę te, w których białe końcówki są niewielkie.

Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest śliczna , a te niewielke białe końce nadają jej takiej lekkości i delikatności ....
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba przyznać, że ma dużo uroku.
Ubiegłoroczna sadzonka wytworzyła bardzo marne bulwki i nie dotrwała do wiosny - dostałam od Stanisława jeszcze raz...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To Basiu będziesz cieszyć się jej pięknem gdy zakwitnie ....
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

A ja nie pamiętam, czy moja żyje, ale chyba tak. Jeśli żyje, to jest gdzieś w ogrodzie posadzona i zakwitnie.
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, to Ty posadziłeś już wszystkie?
I Ty Alu też?
Moje sadzonki jeszcze czekają...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Skądże ;:185. Dopiero skończyłem mieczyki (jeszcze dzieci zostały do posadzenia) i liliowce. Sadzonki i część nowych karp czeka w kolejce ;:223. Jutro powinno się udać posadzić część. A z tych posadzonych tyle już powyłaziło z ziemi, aż miło popatrzeć.
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To liliowców też nakupiłeś?
Jak duży jest Twój ogród? Dalii też będziesz miał chyba ponad setkę... A pozostałe rośliny?
Chyba kogoś wynajmujesz do pracy w ogrodzie...
;:19 - miłych snów wszystkim.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ogród nieduży, a wynajmuję siebie :;230. Liliowców tylko 12, same Franczaki na literę M. Liliowce mają wielka zaletę - sadzisz i zapominasz. A dalie to dużo zachodu, a i tak niewiele w porównianiu z mieczykami...
A efekty czasem marne, jak się za gęsto posadzi:

Obrazek
Mariusz
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”