Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

Dziękuję, Dawid :D Przyznaję - Tavaresia i u mnie była celem od dawna i chętnie zapoluję na pozostałe gatunki. Dziękuję za miłe słowa ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty to Żanetka wiesz co pokazać, żeby przyciągnąć uwagę mężczyzny :wink:
Duvalia - i jedna i druga - po prostu... ;:215 Tavaresia też niezgorsza ;:333
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Wow!! Rewelacyjne śmierdziuchy, pozostałe sukulenty również ;:oj

Śmierdziele fajne duże okazy, a to znaczy że jest duża szansa na kwiaty w sezonie ;:215
Kibicuję im mocno!!
Świetne zakupy na nowy sezon, takie zawsze cieszą. Ja też zaczynam się zaopatrywać w nowe roślinki :tan
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek_pc pisze:Ty to Żanetka wiesz co pokazać, żeby przyciągnąć uwagę mężczyzny :wink:
Łeeee...a myślałam, że to ja czasem przyciągam uwagę, a nie moje roślinki... ;:306 Ale cieszę się z tego, że te cuda nie tylko mnie się podobają :D
przemek_pc pisze:Duvalia - i jedna i druga - po prostu... ;:215 Tavaresia też niezgorsza ;:333
...a będą jeszcze inne. Mnie też one zachwyciły. Trzymaj kciuki za ich rozrost, to będzie fajnie :wink:
marta_lara pisze:Wow!! Rewelacyjne śmierdziuchy, pozostałe sukulenty również ;:oj
Śmierdziele fajne duże okazy, a to znaczy że jest duża szansa na kwiaty w sezonie ;:215
Oby!!! Sama czekam na ich kwiaty, bo to jest po prostu clou ich uprawy. Mam nadzieję, że przy Waszym wsparciu nie będą miały innego wyjścia, jak tylko zakwitnąć :D
marta_lara pisze:Świetne zakupy na nowy sezon, takie zawsze cieszą. Ja też zaczynam się zaopatrywać w nowe roślinki :tan
Zakupy roślinek zawsze cieszą, to fakt :D Czekam też na Twoje, i raz jeszcze dzięki za wsparcie, pochwały i miłe słowa. Powtórzę tym nowym mieszkańcom, że się podobają, może chociaż z dumy urosną ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

piasek pustyni pisze: Łeeee...a myślałam, że to ja czasem przyciągam uwagę, a nie moje roślinki...
No generalnie to o roślinach jest dopiero w drugiej linijce ;:170

;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Ty Przemku wiesz jednak, jak ugłaskać... ;:306
To skoro gadamy o roślinkach, pokażę Wam kolejną część moich nowości. Skromne uzupełnienie zbiorku Aeonium, więc nic ciekawego, ale ładne.

Niby Aeonium cv."Schwartzkopf" jest takie zachwycające, ale ja dorwałam bardzo ładny egzemplarz Aeonium arboreum 'Atropurpureum', który jest niemal czarny! Zdjęcie nie ukazuje tego, ale w rzeczywistości jest to po prostu czerń aż miło:
Obrazek
Dla porównania:
Aeonium atropurpureum cv. 'Schwartzkopf', uchodzący za najbardziej czarny, kiedy wychodzi na to, że taki nie jest:
Obrazek

Następny: Aeonium decorum 'Variegata' - mam podobne, ale teraz, jak mam obydwa, to już trochę mnie zastanawia, co jest poprawne. Jak znowu będę miała trzeci - znany pod nazwą po prostu Aeonium decorum - zestawię wszystkie trzy i zobaczymy, może się dojdzie co do czego:
Obrazek

A dla porównania tak wyglądał właśnie "zwykły" Aeonium decorum:
Obrazek

I dla odmiany jeszcze kolejne Aeonium, tym razem Aeonium variegata (miałam do tej pory formę grzebieniastą tej roślinki, której nie polecam i której na pewno mieć nie będę):
Obrazek

Jednak żeby nie było tak słodko i barbiowato, nabyłam kolejne Madagaskarczyki, bo jakżeby inaczej:
Aloe descoingsii:
Obrazek

i Aloe haworthioides
Obrazek

Nie mam chyba jednak szczęścia do tych aloesów, podobnie jak do haworcji, bo od razu mi zbrązowiały. Muszę rozgryźć, dlaczego.

Jak mówiłam, nic ciekawego. Ot, takie dla oka małe ozdóbki. Normalne kobiety kupują biżuterię, a ja takie słodkie dodatki ;:131
Kilka innych jeszcze w zanadrzu.
Dzięki, jeśli się spodobały :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Normalne kobiety (...)
A któż określa te normy? ;:306
TU normalne jest chuchanie do siewek, znoszenie do domu pni, które uważa się za korzenie (czy jakos tak), zakładanie pudeł na echinopsisy i podglądanie do środka, jak również siedzenie z aparatem całą noc, żeby nie przegapić rozchylenia jakiegoś kwiatkowego płatka, albo zabieranie doniczek ze sobą do pracy z tego samego powodu, że innych absolutnie 'normalnych' czynności nie wymienię :wink:
Ja tam nie czuję sie nienormalna, że nie kupuję ciuchów i biżuterii, a od shoppingu wole kaktusing :D

Nowości tym razem nie zazdroszczę, ale popatrzeć bardzo przyjemnie a i ciekawie ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taaaak, Lucynko, kaktusing zdecydowanie króluje w moich obserwowanych i innych tam... aukcyjnych narzędziach :;230
Jednak nasi mężowie mają z nami dobrze - wypatrzony i wyszukany kaktus czy inny sukulent i już kobitka szczęśliwa ;:306
Jak mówiłam - po prostu ładne ozdóbki do zbiorku już posiadanych. Sama sobie nie zazdroszczę, ale lubię je wszystkie ;:173
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Żanetko,
roślinki nie z kręgu mojego zainteresowania ( chwilowo przynajmniej ;:306 ),ale moja "wyczucie estetyki" ( skądinąd przez domowników uważane za wątpliwe) mówi,że koniecznie trzeba pochwalić Twoje nowości!
Od mojego ostatniego wpisu sporo ich już tutaj pokazałaś,ale wszystkie bez wyjątku-wyjątkowe :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aeonium arboreum 'Atropurpureum' - zachwycające! ;:oj

Kiedyś miałem takowe, niestety u mnie ono się zimą mocno bujało i brzydło niesamowicie, na wiosnę je więc odmładzałem i tak chyba 3 lata. Potem zrezygnowałem bo taka hodowla to nie hodowla.
Myślę, że masz lepsze warunki a może i rośliny (populacje nigdy nie są identyczne) i trzymam kciuki aby Tobie ich uprawa się lepiej udawała niż mnie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AleksandraBdg pisze:roślinki nie z kręgu mojego zainteresowania
Nie tylko Twojego, Olu - bo nie ma za dużo miłośników tego rodzaju - niemniej moim zdaniem Twojemu poczuciu estetyki nic nie można zarzucić :;230
AleksandraBdg pisze:Od mojego ostatniego wpisu sporo ich już tutaj pokazałaś,ale wszystkie bez wyjątku-wyjątkowe :)
I bardzo dziękuję ;:167
hen_s pisze:Aeonium arboreum 'Atropurpureum' - zachwycające! ;:oj
Dziękuję, Henryku!
hen_s pisze:Kiedyś miałem takowe, niestety u mnie ono się zimą mocno bujało i brzydło niesamowicie, na wiosnę je więc odmładzałem i tak chyba 3 lata. Potem zrezygnowałem bo taka hodowla to nie hodowla.
Myślę, że masz lepsze warunki a może i rośliny (populacje nigdy nie są identyczne) i trzymam kciuki aby Tobie ich uprawa się lepiej udawała niż mnie.
I ponownie dzięki ;:180 Mam chyba opracowaną już trochę metodę ich prowadzenia (okupioną niestety stratami, ale tak bywa) i mam nadzieję doczekać choćby takiej postaci, jak pokazywane niegdyś moje A. holochrysum. Dlatego każda nowość z tej grupy będzie musiała być mała - bo wtedy wiem, kiedy ją podciąć by właśnie nie bujała zimą. Kilka na razie rośnie bez zarzutu, a zobaczymy jak będzie dalej.
Dziękuję! ;:168
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczne Aeonium, to bardzo wdzięczne i zachwycające rośliny i te "czarne" i variegatki :uszy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Agnieszko! ;:180

U wszystkich już albo zapączkowane rośliny, albo wspaniale kwitną, a u nas nie dość, że pogoda do luftu, to jeszcze i nie za ciepło. Żeby w połowie maja było 11 stopni, to już lekka przesada - na zimowisku niektóre miały trochę cieplej. Ma tak być jeszcze przez około dwa tygodnie - zabrałam więc sansewiery z balkonu, bo stały bez okrycia. Reszta w foliakach daje sobie radę.
Nie mam przepięknych kwitnień, aby osłodzić Wam ten ponury dzień, może więc dorzucę kilka najnowszych chwastów, które coś tam zaczynają marudzić:

Crassula commutata 'Variegata' zaczęła już się wybarwiać w pełni:
Obrazek

Anacampseros telephiastrum może mnie zaszczyci jakimś kwieciem - choć trudno mu się rozwinąć:
Obrazek

i nie wiem, co zamyśla Graptopetalum bellum, ale coś tam próbuje z siebie wydusić - dla mnie i tak sam w sobie jest śliczny:
Obrazek

A na koniec muszę Wam pokazać jedno z ostatnich moich nowości, którą dostałam bardzo zwiędłą i zasuszoną,a która już się ślicznie podnosi po zimie i ładnie komponuje z resztą, słowem:
Senecio oxyriifolius
Obrazek

Sama nie wiem, czemu je tak lubię 8-)
Miłego dzionka wszystkim życzę :D
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

...bo ma wyjątkowej urody i kształtu listki?... a i kaudeksu można się doczekać!
Co do Aeonium: to żółto-różowo-zielone zwane też jest A. decorum 'Kiwi' - ćwiczy moją cierpliwość - zimą brzydnie niemiłosiernie, dopiero na balkonie nabiera barw i masy, więc póki co znoszę to...to samo z A. decorum 'Sunburst' (u Ciebie podpisane jako A. variegata).
Co do zsiniałego Aloe descoingsii - norma na wiosnę - jeśli przetrwał Twój A. rauhii - też pewnie tak wygląda - mój na pewno. W ogóle większość aloesów przy nienatrętnej wschodniej wystawie mi wiosną sinieje :?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! ;:180 liczyłam na to, że coś dopowiesz, bo kiedyś już właśnie o tym pierwszym od Ciebie wiem, że to "Kiwi". I też dopiero teraz zaczyna być bardzo podobny do tego, którego mam. Masz rację, że zimą są koszmarne, ale teraz nabierają przepięknych kolorów i postury.
"Sunburst" czy A. variegata - właśnie nie wiem. Formę grzebieniastą miałam w ubiegłym sezonie, i właśnie była nazwana A. "Sunburst". Teraz mam to (tyle, że nie cristatę na szczęście) pod nazwą A. variegata, ubarwienie i reszta: takie samo - i chyba czeka mnie literatura, by się upewnić w kierunku nazewnictwa. Tego jeszcze nie sprawdzałam, więc opieram się na Twojej wiedzy :D
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”