Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

A ja mam w domku jeszcze kilka sztuk ubiegło rocznej ;:224 wkurzona jestem bo kartkę z wysianymi zapodziałam i nie wiem co mi zostało do obróbki :roll: Chciałam pokazać , że niektóre z odmian po długim leżakowaniu nie tracą na wartości , nadal są zdrowe i jędrne :wink: Może komuś uda się ją nazwać ;:180
Obrazek

Tu widać , że nadal jest soczysta a nie wysuszona na wiór
Obrazek

Dynie córa musiała rozrąbać siekierą , na większe porcje dzieliła piłką a dopiero później nożem , taka twarda bestia ;:306 nie miałam na nią pomysła , poszła w zalewę octową .
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Zauważyłam dzisiaj w Kauflandzie dynie Hokkaido.Cena 3.99zł. Obrazek
Nie kupowałam, bo mam sporo nasion ubiegłorocznych z dyni o większym rozmiarze.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy to odmiana Atlantic Giant :?:

Obrazek
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wg mnie tak. Mój brat miał podobną kolorem w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Bo ja kupiłem w Tesco nasiona dyni jako odmiana Atlantic Giant ale tylko jedna taka urosła a reszta to na jakieś inne odmiany wyglądają a wszystkie je zapylałem ręcznie więc nie mogły się skrzyżować u mnie.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Raczej małe egzemplarze ;:3 Największa, to Lunga di Napoli, 8 kg. To ta zielona na górze.

Obrazek
Kasia
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Możecie nowicjuszce dyniowej powiedzieć co zrobiłam żle. Hokkaido na 4krzaki 2 owoce, Butternut 2 owoce,Junona,Rouge tres d,Etampes ,olbrzymia nn
po 1owocu wielkosci piłki siatkowej PORAŻKA! Obornik w dołek przed sadzeniem ,pokrzywówka, wody pod dostatkiem.Chcę spróbować jeszcze raz,
pozdrawiam Karina
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Może za dużo azotu własnie miały?
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Hokkaido i Batternut krzaki faktycznie duże ale pozostałe inne stanowisko i krzaki mizerne tak jak dynie.
pozdrawiam Karina
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Do wiadomości zainteresowanym:
Dzisiaj w Auchan-ie kupiłam dynię Butternut Sonca. Były prawie o połowę mniejsze od tej, którą "na ślepo" (nie miałam pojęcia, że ona taka dobra) kupiłam w ubiegłym roku w TESCO jako tykwę (!?). Byłam prawie pewna,że tykwą nie jest :D . Tutaj na Forum zidentyfikowano ją jako B.S. właśnie. Ważyła coś koło 2,0 kg i była przepyszna na surowo. Podobnie jak tą "dzisiejszą" kupiłam w fazie: ciemnozielona, wybarwiająca się już na pomarańczowo.
Jeżeli są tacy,którzy mają blisko do tego supermarketu i chcą pozyskać tanio, duuużo nasionek tej naprawdę dobrej, deserowej dyni muszą się pośpieszyć . Chociaż właściwie sezon na butternuty dopiero się zaczyna, ale nie wiadomo czy druga taka okazja się przydarzy. Mnie w ubiegłym roku udało się na nią trafić tylko raz, a zauroczona jej smakiem zaglądałam na działy warzywne w różnych sklepach. Dużych i małych.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ehh żałuję, że nie jeżdżę do Auchanu,bo tam gdzie robię zakupy nie ma dyni na razie :( Dobrze, że mam własne. Tylko właśnie Butternuty - nie zawiązały owoców wcale ;/ Ale jadłam Lungę di Napoli własną - przepyszna.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Alyaa, Lungę jadłaś świeżo po zerwaniu? Pytam, bo ja zawsze ją ,,otwieram" zimą. Po leżakowaniu jest soczysta i smakuje trochę jak twardy melon. Robię z niej najczęściej przecierowe soki ;:3
Kasia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Alyaa pisze:Ehh żałuję, że nie jeżdżę do Auchanu,bo tam gdzie robię zakupy nie ma dyni na razie :( Dobrze, że mam własne. Tylko właśnie Butternuty - nie zawiązały owoców wcale ;/ Ale jadłam Lungę di Napoli własną - przepyszna.
Moje Butternuty też nie zawiązały owoców. Nasiona miałam oryginalne ze sklepu nasiennego (internetowy)
Nigdy nie miałam takiego kiepskiego roku z dyniami :roll: Doslownie wisi jedna dynia Sybley i to wysiana wprost do gruntu. Sybley jest wczesną dynią, dlatego dzięki temu mam choć jedną dynie ze swoich upraw ;:224
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

ganio4 ja ją od razu zjadłam po zerwaniu. Trochę jej brakowało do tego by była w pełni dojrzała, ale wisiała na jabłonce i się kołysała, a swoje ona ważyła. Bałam się, ze spadnie, tym bardziej, że wiatr i mechaniczne uszkodzenia miała, a pogoda jaka jest wiadomo...

U mnie została pokrojona na kawałki bez skórki, bo była poocierana od gałęzi) i upieczona w przyprawach w piekarniku - przepyszna. A nawet na surowo fajna.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

U mnie Butternut też nie ma owoców! A kwitły jak szalone. Nasiona miałam pół na pół wydłubane z Tescowej dyńki i kupne z torebeczki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”