Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Witam. Mam pytanie co może być przyczyną więdnięcia tegorocznych przyrostów na borówkach , zarówno tych młodych
jak i starszych kilkuletnich , nie znalazłem podobnych objawów na forum , może ktoś coś podpowie w tym temacie.Pozdrawiam Obrazek Obrazek Obrazek
Meteor
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 09:58

Post »

bedani nawoziłeś przed samymi deszczami?
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Ostatni raz w połowie kwietnia siarczan amonu i nic więcej.
Piotrek23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2014, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie pamietam jaki to byl torf. Wsadziłem bez podstawowej wiedzy. Od 5 lat niczym nie nawożone. Tak jak pisałem przesadzę na prawidłowe podłoże obetne opryskam i ten siarczan amonu. Kiedy najlepiej przesadzać?
Meteor
50p
50p

Post »

bedani wygląda na to że ładnie pompują i nie nadążają drewnieć . Stanowisko nawet jeśli masz słoneczne to i tak ostatnio brakowało słońca. Jeśli z dnia na dzień nie przyjdą tropikalne upały to wszystko będzie dobrze .
Piotrek23 Zamiast siarczanu kup florovit do borówek , wychodzi drożej ale zapewnisz swoim krzewom kompleksowe nawożenie + zakwaszenie ale po przesadzeniu to ostrożnie z tym nawozem . Te przyrosty nie są za duże więc możesz działać choćby jutro . Staraj się nie otrząsnąć korzenia i wsadź ją z 5 cm głębiej .
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2014, o 22:17

Post »

kaLo pisze:Paradoksalnie ,wygląda na niedobór wapnia. http://www.jagodnik.pl/technologia-upra ... e-borowki- Na truskawce: objawy niedoborów wapnia na częściach wegetatywnych roślin pojawiają się stosunkowo często, przy niedoborze wapnia na roślinach pojawia się zamieranie wierzchołków liści, starszych i młodszych, brzegi takich liści są często postrzępione lub podwijają się do góry, takie liście wyglądają jak przypalone, są pomarszczone, mniejsze niż normalne i zniekształcone.Pewnie na borówce też tak jest .
Obrazek
Ponadto: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=4122037 . Jeżeli to brak Ca ,to OW ,MW lub CW z działu 'Fungicydy nowej generacji' powiny sprawę załatwić.Można też wykonać oprysk interwencyjny saletrą wapniową ,bo po tych deszczach to azot pewnie popłynął do morza.Powodzenia.
Meteor pisze:
oclass1 pisze:Witam
Taka sytuacja:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przez ostatnie kilka ulewnych dni nie bylem przy moich boróweczkach, przychodzę a na niektórych liściach chandlera taka nie mila niespodzianka. Jest to szara pleśń? Pozbyć się kwiatów i opryskać?

Pozdro
Mnie to wygląda na nadmiar wody w systemie korzeniowym. Szarej pleśni jeszcze nie widać ale ta chętnie gości na uszkodzonych częściach roślin.

Hmmm to co w koncu zrobic oprysk czyms czy nie? kaLo na tej stronie nr 9 ktos inny pisze ze to niedobor potasu teraz to ja juz sam nie wiem ;:185 . 3 inne osoby i 3 inne zdania na ten temat. Moze zrobic jakis mieszany oprysk wpana i potasu lub jeśli to zwykly nadmiar wody w systemie korzeniowym to zostawic te borowki w spokoju?

Pozdro
Meteor
50p
50p

Post »

Na stronie nr. 9 mamy wzorcowy przykład niedoboru potasu co do Twoich liści nikt tego nawet nie sugerował wiec nadal mamy dwie opinie a na upartego to jedna nie wyklucza drugiej . Podając wapń dolistnie poprawisz jędrność jagód ,chociaż wątpię w zasadność tego zabiegu . Oprysk swichtem by się przydał .
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No to zrobie oprysk na niedobor potasu i będę dalej obserwowac co sie bedzie dzialo z borowkami. Czy po takim oprysku moge smialo jesc owoce czy niebardzo :( ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Przy niedoborze potasu jest brak turgoru,blaszki liściowe są chlorotyczne i zasychają od brzegów(potas odpowiada za gospodarkę wodną w roślinie).Wapń jest budulcem błon komórkowych i przy jego braku najpierw zasychają końcówki liści.
Jeżeli nie opryskasz borówek jakimś radioaktywnym potasem ,to nie ma obaw. :;230 .Możesz też opryskać octanem wapnia ,przepisy na FO.
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze: Jeżeli nie opryskasz borówek jakimś radioaktywnym potasem ,to nie ma obaw. :;230 .Możesz też opryskać octanem wapnia ,przepisy na FO.
Moze to smieszne bo niezabardzo sie znam i niektore moje pytania moga wydawac sie glupie ;:oj ale wole zapytac i wiedziec :wink:
Meteor
50p
50p

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=742 na 3 fotce możesz zobaczyć jak borówka reaguje na zalanie . U Ciebie nie widać niedoborów potasu ! Widać problemy z przyswajaniem fosforu ale to jest przejściowe. Niedobory wapnia wizualnie w przypadku borówki ciężko zdiagnozować ale owszem zdarzają się .
justynaa323
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2014, o 22:36

opadające liscie po nawozach

Post »

witam prosze o rade cos nam poszło nie tak z borówkami 4 dni temu podsypaliśmy borówki saletra amonowa a zaznaczam ze było to w deszczewa pogode, dzisiaj zauważyliśmy że większosc krzaków pozostało bez liści, po prostu opadły i były suche na krzaku, borówki posadzone były zeszłego wrzesnia...o robić??? prosze o pomoc ; mozliwe że upaliłam w ten sposób korzenie????
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dokladnie tak to u mnie wyglada. Meteor czyli mam rozumiec ze Ty zostawilbys te borowki w spokoju skoro jest to przejsciowe?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: opadające liscie po nawozach

Post »

Ile tego nawozu było ? I jak duże krzaki. Na przenawożenie jest rada jedna, a w sumie dwie zmiana podłoża lub wypłukanie go. Lanie wody. Saletra to mocny nawóz, sam azot i pali. Najlepiej nie szukać oszczędności i jak nie mamy wiedzy to stosować nawozy zgodnie z instrukcją gotowe mieszanki lub też wcale nie sypać, mniejsze nie znaczy gorsze :uszy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Meteor
50p
50p

Post »

Opryskałbym swicht-em i obserwował czy się nie pogarsza .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”