Moje ogródkowe zmagania cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje ogródkowe zmagania cz.4

Post »

Madzia ale emocje ;:oj wypowiem sie szerzej jak dotrę do dom, bo z telefonu ciężko ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lulka, pytałam o budżet nie bez kozery - rośliny masz z wyższej półki, do tego dostosowanie nawadniania, założenie trawnika, obrzeży etc. Jak mi napisałaś, że chcesz przeznaczyć 8 tys, to mnie zatkało. Nie chcę Cię martwić, ale myślę, ze same rosliny wyniosą min. 2 razy tyle, jeśli dobrze trafisz.
Całościowy koszt będzie znacznie wyższy, ale w końcu zakładasz ogrod z prawdziwego zdarzenia!

Dobrze, że zaczęłaś od wszystkich wycen i szukasz szkółek w okolicy, będziesz miała obraz sytuacji.
Sadzenie faktycznie dochodzi do 25% kosztów roślin! w Poznaniu tez. Najcześciej jest to koszt ukryty w marży doliczanej do ceny roślin, koszt ziemii etc.

Możesz zastanawić się też nad tańszymi alternatywami dla niektórych roślin, ale to może wpłynąć na ostateczny kształt ogrodu...ehh...dylematy. Jeśli jednak będziesz dosadzać rośliny z czasem to łatwiej będzie przełknąć to finansowo ;:168
Z jednej strony zazdroszczę emocji, a z drugiej kibicuję, żeby udało się uniknąć problemów i trzymam kciuki za realizację ;:215
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu szkoda ,że tak daleko od Poznania mieszkasz ,ja mam ogrodnika złotą rączkę potrafi zrobic wszystko od nawodnienia do układania kamieni ,a po drodze oczywiście wszystko co związane z roślinami i jest naprawdę bardzo uczciwy jeśli chodzi o swoje honoraria.
Jak zakładałam ogród to mi wyliczyli na 70 tyś z nawodnieniem ,trawą z rolki 300m2 i roślinami ,cena była powalająca i zroboli tylko nawodnienie ,trawe i wytyczyli rabaty ,a i tak skasowali 18 tyś. Później ,gdy kupowałam drzewka w sąsiednim ogrodniczym razem z wsadzeniem ich ,przyjechał ogrodnik ,który został u mnie do dziś :D .Dla przykładu wczoraj i dziś obciął mi wszystkie iglaki i krzewy ,a mam ich sporo,do tego poszerzył rabate na długości 20m,ułożył ekobord, zdarł tam darń oraz zrobił zarys klombu 5m średnicy tam również zdarł darń ,a to bardzo ciężka praca i zabrał tylko 400zł.Prawda ,że śmiesznie tanio?
Madzia małymi kroczkami dasz radę nie od razu Kraków zbudowano ;:196
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Madzia, tak za dwa miesiące zaproś na zajęcia w terenie Agusi (Aguniady) grupę :) Rach ciach i będziesz miała gotowy ogród :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aga ogrod uczy pokory, oj uczy. Przede mna jeszcze dluga nauka :;230
Danusiu rosliny będę wybierac raczej srednie. Jak piszesz najwieksza frajda jest ogladanie I dogladanie, porownywanie co, kiedy i jak szybko uroslo. Jednak zbyt male roslinki w ich pelnej krasie podziwialyby chyba moje wnuki.
Malgosiu wczesniej nie interesowalam sie wycena ogrodu, jedynie miedzy wypompowywaniem wody z rur nawadniajacych, a tematem zwiazanym z psami zapytalam ile mogloby kosztowac przerobienie ogrodu i padla kwota 6-7tys, wiec zalozylam, ze 8 powinno wystarczyc.
Kasiu czekam co masz do powiedzenia, wiem ze z kom?ry ciezko pisac. Ja sie wlasnie mecze z ipadem..., jeny jak mnie wkurza pisanie na tym ustrojstwie
Robaczku trzeba bylo krzyczec duzymi literami, ze to kwota marzen. W koncu korzystasz przy niektorych, wiekszych pracach z pomocy ogrodnikow, wiec ceny orientacyjne znasz...moze lepiej znioslabym widok kosztorysu :;230. Ja nigdy nie interesowalam sie wycena ogrodu. W zeszlym roku zakladalismy nawodnienie i nie sadzilam, ze wszystko w zasadzie bedzie do wywalenia, co teraz znacznie zawyza koszty. Dycha i tak nam ucieknie z kieszeni na podstawowe prace, a w dodatku mam nieustanne wrazenie, ze jestem robiona w balona. Rozmawiajac z pania D wspomniala kwote kolo 10tys... Wiesz juz skad mi sie wzielo 8tys. Moj ogrodek nie ma 300 metrow. Roslin alternatywnych nie chce, bo wiele z nich sama wybralam. Kasiu, wy macie automatyczne nawodnienie?
Olu o matko 70tys...nastepna kwota z kosmosu. Wiecie co, jakbym nie byla zdrowa kobita, ktora lubi pogrzebac w ziemii, to moze i bylabym sklonna wydac wiecej forsy na ogrodnika, ale w dalszym ciagu jestem zdania, ze sa to ceny z kosmosu. Wiem, ze ta branza musi w sezonie zarobic na caly rok, ale...Masz farta z tym ogrodnikiem, moze go wypozycze? :;230
Chyba zrobie sobie urolop na dlubanie w ziemi i objazdy po szkolkach
Justynko heh oni raczej beda projektowac niz wykonywac, a chetnych pewnie duzo.

Padam dzis na twarz, chyba zaraz usne
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Hej Madzia, niestety na basenie trudno było skupić myśli, komóra zamienia słowa i to też jest masakra, do tego dzieciaki cudze i własne więc wiesz jak to jest. ;:223
No cóż, powiem szczerze, że nad cenami się nie zastanawiałam. Ale jak przypomnę sobie zakładanie mojego kawałka zieleni to 5 tyś kosztowały mnie same rośliny, bez dużych drzew i właściwie wszystko raczej mniejsze niż większe. 20 tyś to była reszta... nawodnienie, ziemia, robocizna, oświetlenie, trawa z rolki, taras, słowem wszystko. W 2007 roku. Powierzchnia całego ogrodu 309 m2. Gdybym chciała fajerwerki to musiałabym wyłożyć 40 tyś.
Obeszło się bez drzew, altanki...
Najważniejsze, żeby wykonać prace techniczne, dosadzać będziesz etapami. Masz plan i wiesz jak i co. Nie martw się, poszperaj jeszcze za wykonawcami, może jacyś początkujący by się znaleźli? Choćby do zdarcia darni, albo okoliczni miejscowi? Może w sklepie można zapytać, w sklepie na wsi wiedzą wszystko ;:108 U mnie będzie krzaki wykopywał i przesadzał pan, który zajmuje się sprzątaniem i zielenią na naszym podwórku za drobną opłatą.
Jakby co służę pomocą fizyczną i umysłową, mam chyba najbliżej :)
Co do D. może skalkulowała, że się pomyliła i dlatego się wycofała? cholera wie...
Pozdrawiam i dobrej nocy życzę. ;:168 ;:196

aha, który bukszpanowy murek chcesz ciąć? ten na zewnątrz? Jak ten, to ci pomogę spoko wodza ;:306
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

alphax pisze:.... Osobiście podzieliłbym całość na 2 etapy, pierwszy to pierwsze kółko od domu do hamaka, komplet od A-Z i później, może jeszcze w tym roku ale niekoniecznie drugi etap.
;:303
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu faktycznie kiedyś wspominałaś o kwocie jaką wydaliście na założenie ogrodu-zupełnie mi z głowy wypadło. Ciężko mi z myślą, że ogromne marże jeszcze istnieją na rynku, bo w moim segmencie są wyżyłowane na maxa. Dzięki za oferowaną pomoc, jest szansa że skorzystam. Taki pan "złota rączka" to skarb. U nas każdy sobie rzepkę skrobie, więc na osiedlu na pewno nie znajdę nikogo ;:185 Rozmawiałam wczoraj z koleżanką, muszę jechać do szkółki w Ustanowie. Tam jest taka kobitka, która sprzedaje rośliny w przystępnych cenach-kiedyś wspominałam o tej szkółce na FO. Zupełnie zapomniałam o niej. Oferują dowóz z wkopaniem..dam znać jak będzie korzystna cena.
Januszu słyszę ;:183. W ciągu sezonu pewnie zakupimy większość roślin, muszę przemyśleć jak to zrobić żeby zostało jeszcze na waciki. Chciałabym teraz zrobić większość prac, bo za rok czeka nas zakup ruskiej balii, a to też nie mały wydatek niestety.

Czy u Was pogoda jest równie senna? Ja padam z nóg. Dobrze, że na weekend zapowiadają wiosenną pogodę. Wczoraj wyszła przesyłka z różami Flirt do donicy, jak dojdą dziś, to jutro sadzę. Zaraz jadę w stronę Flora P. ;:223 i pewnie tam zajrzę. Oprócz kilku worków ziemi pewnie wpadnie coś w me łapki ;:223
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Madziu, ceny jakie tu padają, przyprawiają o zawrót głowy :shock: To jak z budową domu, cztery lata temu. Zrobiono mi kosztorys, dołożyłam do tego 100% i niemal, niemal się zgodziło ;:224
Dlatego robię ogród sama (po budowie domu i tak nie stać mnie byłoby na firmę) I mimo że robię sama to co roku i tak wydaję parę tysięcy (najwięcej chyba na ziemię). Najgorsze że efektu jak nie było tak nie ma ;:145
U ciebie przynajmniej będzie widać ogólny zarys, a roślinki stopniowo posadzisz. Zobaczysz jak szybko się rozrosną.
podtrzymuję na duchu ;:168
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Madziu, z całym szacunkiem dla Pani D - chciałabym, żeby podała choć jeden przykład ogrodu, który założyła za 10 tys :lol: Biorąc pod uwagę, ze za 1/5 tej kwoty zrobiła projekt (oparty dość mocno na Twojej sugestii książkowej) a wybrane rosliny są z wyższej półki.
Pytałaś o nawadnianie - założenie tej instalacji wraz z systemem odprowadzania wody z rynien kosztowało nas ok. 10 tys., 4 lata temu. Podstawowe rabaty, małe roslinki i bynajmniej nie cisy, (ktore z założenia tanie nie są :lol: ) kosztowały kolejne 15tys. Od tego czasu, tj. Od 3 lat w ogrod włożyliśmy min. 40-50tys. Dla pocieszenia powiem, że to i tak połowę mniej niż chciały firmy ogrodnicze, a sprawdzałam w kilku miejscach.
Życie, życie. Ale jak będziecie pracować i sadzić sami, etapami to będzie taniej :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

;:202 Dziewczyny i kolego ja tak czytam Wasze wypowiedzi i dosłownie nie nadążam z wycieraniem okularów czy aby nie przekłamują kwot. Ale skoro każda następna wypowiedź jest potwierdzeniem następnej to tak jest
Wymieniane przez Was kwoty są doprawdy obłędne. Jeśli bym tego nie czytała a ktoś by mi powiedział, że założenie 300m2 ogródka może kosztować +-40 tys. to bym pomyślała, że z kimś na głowę się zamienił :wink:
Madziu jedynie mogę trzymać kciuki za Twoje samozaparcie w sadzeniu i nie tylko, bo w czymże można pomóc z tak daleka ;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wow, chyba nie zdawałam sobie sprawy z tego, jakie to koszty, też od czasu do czasu marzy mi się porządny projekt i ekipa, ale właśnie się obudziłam :;230
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Madziu- przykro się czyta o tych cenach.. Ja zanim w ogóle zaczęłam to sobie myslałąm, że to sprawa całkiem do ogarnięcia.. Dopiero informacja o kosztach nawadniania 5-10tyś, projektach po 4tyś.. Niedawno w ogrodniczym pytałam się pełna entuzjazmu o cenę założenia trawnika.. taaa.. Mąż już obiecał, że przekopie, wyrówna i zasiejemy.. Może nie będzie do trawnik jak w ogrodzie pokazowym- ale kika tyś ;:202 , których notabene nie mamy.. zrobimy to sami- lepiej lub gorzej.. ale taniej ;:333
A gdzie jakieś oczko z kaskadą, taras.. ;:223
Damy jednak radę- nieco wolniej, niżby się dusza wyrywała.. ale w końcu będziemy miały ;:138
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani weekend wynagradza pogodą tydzień ciężkiej pracy zawodowej. Korzystam jak mogę aby pobyć na świeżym powietrzu. Wiele rzeczy zrobiłam, ale części nie ruszam, bo to nie ma sensu np.wertykulacja, sadzenie roślin, czy przesadzanie ich. Te prace muszą zaczekać do końca maja. Dzisiaj byłam w LM i kupiłam prymulki aby nieco koloru już było przed domkiem, pomalowałam leżak, który w ubiegłym tygodniu kupiłam na starociach za całe 25 zeta. Uwaga!!!-pomalowałam go na złoto ;:306, do tego będzie materiał w kolorowe kwiaty, który został już zamówiony. Muszę jeszcze wygrabić trawnik. Niestety wysłane w czwartek róże jeszcze do mnie nie dojechały, więc pewnie w poniedziałek je dostanę. Z braku czasu w ciągu tygodnia będą musiały poczekać do piątku lub soboty. Oby następny weekend nie był gorszy od obecnego ;:333
Wczoraj zaginęła nasza czarna kotka, nie było jej całą noc i przez to połowa nie przespana. Wołaliśmy ją przed domem, za domem, gdzie się dało. Wołałam ją też w garażu, bo kilka razy zdarzyło się, że zamknęłam którąś, jednak ani widu ani słychu. Z rana poleciałam do okna sprawdzić, czy nie przysypia gdzieś na fotelu, ale nic z tego. Ze łzami w oczach widziałam ją już gdzieś na poboczu.... Znalazłam tą łajdaczkę w garażu, widocznie jak ją wczoraj wołaliśmy, to spała w najlepsze i niesłyszała ani dzwonienia miskami ani nawoływania. Kamień z serca mi spadł jak zdziwiona wylazła ze swojej kryjówki ;:124
Jolu jak to nie widać efektu? Na zdjęciach widać ogromny postęp, ale jak się przebywa codziennie w tym samym otoczeniu, to pewne rzeczy są niezauważalne. Coroczny nakład finansowy, który wrzucany jest na rabaty niestety jest dosyć duży. Chciało się domku z ogródkiem, to się ma ;:306
Kasiu pogodziłam się już z myślą zwiększenia budżetu na ogród, jednak cały czas ta świadomość mnie nieco uwiera. Sukcesywne finansowanie ogrodu jest łatwiejsze do przełknięcia niż wyłożenie na raz kilkudziesięciu tysięcy zł. No cóż nie ma co gdybać, takie są fakty trzepa płakać i płacić ;:222
Ilonko dziękuję za trzymanie kciuków, na pewno się przyda taka forma wsparcia. Będę miała w pamięci ;:333
Aniu witaj kochana. jak wiosenne rózane porządki? Jak ja nie lubię przycinać róż wrrr...Co Ty chcesz od swojego ogrodu, jest śliczny, romantyczny i bardzo zadbany. Ja na swój miejscami patrzeć nie mogę stąd decyzja o ogrodniku
Moniu mój M też własnoręcznie przekopał działkę, wyrzucił kilkdziesiąt worków ziemi i sami sadziliśmy trawkę, która była(w zasadzie jeszcze jest) całkiem fajna, więc nie widzę powodu abyś miała się zamartwiać, że będzie nie taka jak trzeba. Wiem, że przy pracach cały teren będzie zorany, więc nie zachowa się to co do tej pory wypielęgnowaliśmy. Skoro mam wrzucić w ziemie ileś tysięcy złotych, to 100m trawy z rolki już wielkiej różnicy finansowej nie zrobi, a przynajmniej efekt będzie od razu. Mogę Ci pożyczyć siewnik jeśli masz ochotę. W kwietniu się widzimy, więc no problem. Wcześniej i tak trawki nie wysiejecie chyba

Kwiaty na dzień kobiet-te dostałam od M wieczorem,
Obrazek

a te rano ;:167
Obrazek

kicia wysiaduje rozchodniki ;:306
Obrazek

pierwsze kwiatki
Obrazek

wiadro kupione we FP, na razie są w nim różowe orliki, docelowo będzie użyteczne na rabatach
Obrazek

i troszkę koloru przed domkiem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Madziu- gorące ;:196 za ofertę pożyczenia siewnika! Bylibyśmy baaaaardzo wdzięczni, jednak kwiecień to za wcześnie :oops: W czerwcu będzie robiona kostka na podjeździe i do tego czasu nic nie robimy- dopiero wtedy ostatecznie ustalimy wysokość działki i zaczniemy działać. Przez ten czas będziemy musieli kosić nasze chwastowisko :wink: Jeśli jednak propozycja będzie aktualna dłużej- to na przełomie czerwca/lipca szeroko się do Ciebie uśmiechnę..
Do tego czasu muszę doczytać coś o zakładaniu trawnika- bo mamy działkę przerośniętą chwastami i musimy się dokształcić, jak z tego wybrnąć- ale już mnie plecy bola na myśl o tym.. ;:223
Kotka niezły zrobiła Wam psikus.. Dobrze, że skończyło się tylko na strachu..!
Prymulki śliczne- wczoraj też takie mijałam w LM i się zastanawiałam, czy one domowe czy ogródkowe..
Mama miała ich sporo u siebie, ale gazownia prowadziła nową nitkę do domu- nie wiem po co, bo stara byłą ok.. W planach mieli przejście pod rabatą rododendronów, ale uprosiłam, żeby poszli bokiem i prymulki poszły na stracenie- mniejsze zło..

Pochwalisz się leżakiem ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”