Ogródek Robaczka cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 9

Post »

Majeczko, dziękuję bardzo, takie słowa z Twoich ust to szczególny komplement ;:180 Wszak to Ty jesteś mistrzynią różanych kompozycji ;:138 Rabatka powstała w zeszłym roku, ale przy tarasie wcześniej rosły dwie różyczki - drobnokwiatowa różowa (prawdopodobnie Pink Fairy) i Kronenburg. Kolory na tej rabacie ogólnie mi grają, choć drugi rok sezon waham się czy Kronenburg ma tu zostać... ;:24
Odnośnie Twojego pytania - u mnie pod LO rosną Aphrodite, Alabaster, Kosmos i Senteur Royale, ale gdybym miała sadzić ponownie, zamiast SR posadziłabym pewnie Harlow Carr (odcień identyczny jak Louis i wypełnia luki w kwitnieniu gdy Louis ma przerwę) i coś białego w większej masie. Jesienią zamierzam dosadzić na tej rabacie białe róże.
Bouquet Parfait rośnie dosyć szeroko tworząc wielki klomb z przewieszającymi się kiściami kwiatów - zdjęcie tej róży z Rosarium Europa:

Obrazek

Marysiu, Kraków zostawiłam kilka lat temu, ale pół życia spędziłam w tym cudownym mieście i na trwałe zapisany jest w mom sercu ;:196
Marzenko, cieszę się, że budleja żyje - nie sądzę, żeby to były dwie odmiany, to raczej jest variegata a wybijają też liście odmiany pierowtnej..kolor miały purpurowo-śliwkowy :lol: Rośnie tak jak większość budlei - wysoko i szeroko ;-))
Grażka, zapraszam, bardzo mi miło ;:168
Aniu, mam nadzięję, że będziesz zadowolona z Charming Piano ;:131
Dorotko, Vanilka rośnie u mnie od 2 lat, jak wiesz ogród ma zaledwie 3 latka..kupilśmy jednak spory okaz i dlatego wygląda tak dojrzale. Życzę deszczu i pozdrawiam serdecznie!
Aguś, kochana jesteś, dziękuję ;:180 VF jest cudna o tej porze roku.. ale sama wiesz, Twoje hortensje są cudowne!
Asiu, to Aphrodite - pisałam o niej sporo na poprzedniej stronie, bo Majka też zwróciła na nią uwagę. Dziękuję Ci za wszystkie serdeczności, buziaki!
Małgosiu, hortensje warto sadzić, zachęcam z czystym sumieniem, bo faktycznie są bezobsługowe! Pozdrowionka ;:196
Lulka, faktycznie, w słońcu wygląda jak wata cukrowa ;:131
April, strasznie szkoda, że jednak nie przyjechałaś...byłoby mi bardzo miło Cię gościć ;:168 Do następnego razu! Rhapsody nie mam, ale u Kogry i Aguniady widziałam piękne okazy, w innych ogrodach też się przewija ten wyjątkowy kwiat..Heidi będzie pasować idealnie do Indigoletty - fioletowo-amarantowa z lawendową ;:170
Agnieszko, bardzo jesteś dla mnie łaskawa w swoich opiniach, traktuję je jako zachętę, żeby popracować i zasłużyć na takie komplementy...dziękuję za całego serca ;:167

ps. fotki będą, za chwilkę :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Kasiu super że wstawiłaś Bugnet ,moja dopiero w powijakach ale widzę co będzie.Posadzona przy RU.Ciekawe jak będą wyglądały np. za dwa lata. ;:224
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kasiu ...proszę , powiedz mi , które róże dają wrażenie przepychu , nostalgii , są zdrowe i kwitną cały sezon ...chodzi mi o coś w stylu romantycznym ...ciepły róż z bielą - no i by dorastała do 1 metra .
Niezmiernie w Twoją różankę lubię wchodzić - nic to , że wychodzę podrapana ...jak się to ma do uroku królowych , które grają pierwsze skrzypce ;:108 ...sama przyjemność .
Dziękuję ...o agapantach będę pamiętała ...na wiosnę . Mam jeszcze dorodne oleandry ( gorzej , bo nie wiem które mają jaki kolor ...a są w 5 kolorach ;:oj - na razie zakwitnął kremowy - więc go oznaczyłam ) , psiankę Rantonneta etc...

Serdecznie pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, róża, która sprostałaby takim wymaganiom byłaby zapewne bardzo pożądana :D Tak na szybko przychodzi ma na myśl Pastella, a z większych kwiatów może właśnie Aphrodite? Czekam na info o agapantach, innych do przechowywania nie zmieszczę ;:185 Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie :wit
Alicjo, Bouquet Parfait zrobiła na mnie niesamowite wrażenie, mam dwie, ale chcę dosadzić jeszcze dwa krzaczki jesienią. Przecudna róża...myślę, że z RU stworzą bajkowy duet ;:170

Kilka kwitnących migawek z ogrodu..(wybaczcie te portrety do znudzenia, obiecuję, że gdy róże będą miała 3-4 latka, będę fotografować całe krzewy, teraz niewiele więcej jest do pokazania ;:131 )

Krajobraz po deszczu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hibiskus syryjski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kobea

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozplenica purpurowa

Obrazek

Obrazek

....i takie tam z hortensjami w roli głównej ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia... ;:oj zaprosiłas trawki ;:333 mmmmm.hortensje zabójczo piękne a tęcza ...no cudzik ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu dobrze, że takich ogrodów jak Twój nie ma wiele, bo wpadłam bym po uszy w kompleksy i przestałabym pokazywać mój :oops:
Piękne rośliny, zdrowe, cudnie skomponowane ;:63 i jeszcze ta tęcza ;:185
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Robaczku, obie dziś fotografowałyśmy tęczę :roll:.
Bardzo dobrze, że robisz różom portrety, choć całe krzaczki z informacją, w jakim są wieku tez by się przydały. Popatrzyłam sobie dziś na różane wątki naszych koleżanek i strach mnie obleciał, kiedy zobaczyłam, jakie wielkie krzaczyska wyhodowały :shock:. Okazuje się, że trzeba różom przeznaczyć sporo miejsca ;:224.
A u Ciebie tak gęściutko...
Dzięki, że przypomniałaś niebieski hibiskus. Mój, niestety, po pewnej zimie oddał ducha... ;:174.
Może warto do niego wrócić...

Bardzo lubię u Ciebie bywać - Jagoda
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu, pozdrawiam z pracy niestety. Na osłodę Twoja Vanilla Fraise słodziutka. Dziewczyny mają rację, to wata cukrowa, szkoda że nie da się zjeść przez ekran. Uwielbiam ją, przypomina mi wakacje z dzieciństwa spędzane obowiązkowo nad morzem w Chałupach ;:215
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Kasiek, dziewczyno ile Ty masz róż ;:202 tysiąc? dwa? A ile odmian :!: Już widzę, że do tych zdjęć będę wracać po sto razy :)
Kobea też piękna. Artemis już sobie zaklepałam na jesień :tan
robaczek_Poznan pisze:(wybaczcie te portrety do znudzenia, obiecuję, że gdy róże będą miała 3-4 latka, będę fotografować całe krzewy, teraz niewiele więcej jest do pokazania ;:131 )
Wybaczam ? doskonale rozumiem :;230
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, jak zobaczyłam te piękne trawy na giełdzie, nie mogłam się oprzeć ;:131 Pozbyłam się dzikich malin i truskawek spod płotu i nagle zrobiło się sporo miejsca, więc zaprosiłam kilka trawek ;:173 Cieszę się, że Ci się podoba ;:196
Marysiu, bardzo dziękuję za przemiły wpis, sprawiasz mi wielką radochę ;:168 Ogród jeszcze zbyt młody żeby spocząć na laurach, wciąż wiele do zrobienia...poza tym jak zauważyłaś, pokazuję w większości pojedyncze kwiaty :oops: Pozdrawiam serdecznie :wit
Jagi, staram się fotografować też całe rabaty, a jak jakaś księżniczka pcha się do kadru to ją ustrzelę indywidualnie ;-)) Myślę, że w przyszłym roku, jak zima pozwoli, już będę mogła pokazywać całe krzewy :uszy Z określeniem wieku moich róż nie ma wielkiego problemu - 80% sadziłam w zeszłym roku :lol: Wiem, że miejscami są posadzone zbyt gęsto, dlatego jesienią planuję roszady...zobaczyłam w Rosarium Europa wiele dojrzałych krzewów i to dało mi do myślenia :roll: Angieleczki zamują 2 metry przestrzeni, a duże, parkowe róże znacznie więcej. Wbrew pozorom pnące potrzebują najmniej miejsca ;-))
Hibiskus zmieniał miesjce ubigełej jesieni i wciąż nie mam przekonania, że znalazł właściwe...ale gdybyś chciała zaprosić go ponownie do siebie, daj znać ;-)) Pozdrawiam serdecznie ;:196
April, jak dobrze, że już zaczęłaś weekend ;:168 Vanilla Fraise przypomina białe obłoczki oblane rumieńcem..teraz jest chyba najpiękniejsza ;:108
Aniu, na tysiąc róż musiałabym mieć cztery razy większy ogród i z 5 klonów do pielęgnacji :lol: Mam ich ok. 300 ale jesienią planuję inwentaryzację i pozbędę się kilku krzewów, które powędrują do nowych domków :D Super, że zdecydowałaś się na Artemisa - to przecudna róża.

Obrazek

Zupełnie zdrowa i bezproblemowa..może ma nieco zbyt długą przerwę w kwietnieniu, ale to też może być kwestia młodego krzewu. Polecam serdecznie ;:333

No to jeszcze kilka portretów ;:306

Obrazek

Tej się chyba pozbędę jesienią...jakoś mnie nie chwyta za serce i chorowała po pierwszym rzucie ;:222
Może macie lepsze doświadczenia?

Obrazek

Tą uwielbiam ;:170

Obrazek

Po raz pierwszy zakwitła Elfe - wciąż jest malutka, ale przynajmniej ruszyła z miejsca, wcześniej była osłonięta szałwią-mutantem :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu, :wink: zupełnie nie wiem, jak pomieściłaś trzysta róż i jeszcze tyle pięknych innych roślin ;:oj
Kiedy wróciłam z wycieczek po ogrodach różanych Niemiec a później Francji, to miałam taką myśl, że tam w tych ogrodach często róże rosły wszędzie i postanowiłam , że u mnie też tak będzie. :lol: Ale teraz już przystopowałam, bo mi żal tych róż, których nie mogę dobrze wyeksponować z braku odpowiedniej ilości miejsca dla nich.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Trzysta róż....... ;:oj
Pocieszam się , że daleko mi jeszcze do tej ilości. ;:306
Ale ogród masz cudny.
Postanowiłam też przerobić rabaty i bardziej różami ukwiecić.
Co mi z tego wyjdzie, czas pokaże. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Witaj Kasiu! Wreszcie udało się nadrobić zaległości... ech sporo tego, ale jak tu nie nasycić oczu widokami z pierwszych stron pism branżowych ;:306 Co ja piszę, przecież w takich pismach to fotki muszą się schować, bo nie wytrzymałyby konkurencji! Nie ma co pisać... Są trzy takie ogrody na FO (które znam), za każdym razem taka sama reakcja - brak słów, bo język zbyt sztywny i ubogi! Stworzyłaś przepiękne miejsce, róże zestawiasz perfekcyjnie z bylinami. To wielka sztuka, choćbym chciała, nawet próbowałam... nic z tego. Muszę Ci się przyznać,że pod wpływem Twojego ogrodu i Twoich róż, od tej wiosny pojawiła się pierwsza dwudziestka. Pomimo nieustannych oprysków bo niemal wszystkie łapały plamistość i były dosłownie oblepione mszycami, wreszcie udało się je opanować. Zaczynają swoje drugie kwitnienie i po bojach i przeprawach podczas pierwszego podejścia, wreszcie zaczynam myśleć o następnych. Lovely green skradła mi serce ;:167
Pięknie, cudnie... a zapach pewnie zwala z nóg! Robaczku, udało Ci się stworzyć WIELKĄ RZECZ - RÓŻANY OGRÓD Z MARZEŃ. Podziwiam i chciałabym choćby za kilka lat osiągnąć efekt choć w 1% zbliżony do Twojego ;:108 Czapki z głów! ;:180 ;:180 ;:180
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Robaczku :wit.
Dzięki za odpowiedź, szczerze mówiąc, pooglądawszy kilka różanych wątków, też się przestraszyłam rozmiarów różanych krzewów, starszych niż 2 lata :shock:. Kazało mi to włączyć głos rozsądku, bo przecież chcę mieć dorodne różyczki, muszę więc, licząc się z ich przyszłymi rozmiarami, rozgęścić rabaty. Widzę też u wielu z nas zapędy do przeróbek, choć nie wszędzie pod kątem róż.
Ciekawe, które to, oprócz światowej sławy uwodziciela ;:306, wypadną z Twoich łask ;:218.

Buziaki niedzielne - Jagoda
Ależ u nas dziś gorąco ;:oj.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie, że pokazałaś, jak z pączka wyłania się kobeowy dzwonek :D Teraz już wiem na 100%, że moje pojawią się lada chwila. A zatem udało się ;:138
O różach powiedziano niemal wszystko. Chyba będę musiała sobie sprawić Lovely Green ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”