Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrea
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

OJ! Malutko tego śniegu u ciebie.Chętnie się podzielę. :D
pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=63419" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu niestety to nie ostatnia taka noc. Dziś ma być podobnie, w weekend też i w kolejnym tygodniu. Jak do tej pory jedyne mrozowe szkody jakie zauważyłem to zmarznięte 3 gałązki klona okrągłolistnego, 2 są czerwone więc mam nadzieję, że coś jeszcze z niego wyrośnie. Z prognoz długoterminowych wychodzi że taka zima ma trwać przez marzec, kwiecień a w połowie maja zrobi się lato, wolałbym,żeby to się nie sprawdziło bo ani zimy wiosną nie potrzeba ani lata w maju :D
Krystianie czytałem u Ciebie, że masz sporo iglaków sadzonych bez Twojej zgody, to może je usuń i powsadzaj owocowych :;230
Andrea Dziś okrutne słońce stopiło resztę śniegu, została tylko ta zaspa wzdłuż płotu a mroźny wiatr wciąż wieje, jeśli możesz to się podziel, przyjmę każdą ilość śniegu :D
Dziś pierwszy raz ujrzałem Panstarrsa - żadna rewelacja, bez lornetki to ledwo go widać, taka słabiutka pomarańczowawa gwiazdka, przez lornetkę widziałem głowę i ogon komety. W kwietniu ma być lepiej widoczna,jest trudna w odnalezieniu bo pojawia się niedługo po zachodzie słońca, nisko nad horyzontem i nie widać obok niej żadnej jasnej gwiazdy żeby można łatwo było zidentyfikować jej położenie.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Widzę, że Ty już nawet w gwiazdach próbujesz wiosnę wyczytać? :) Lato od maja nie byłoby złe, ale bez wcześniejszej wiosny to trochę głupio...tak bez fiołków i tulipanów prosto w upały? :( Stwierdzam, że wyprowadzka na wieś ma jedną wadę...człowiek się strasznie od pogody uzależnia, lata po ogrodzie, pokrywę śniegu mierzy, konsultuje 46 różnych serwisów pogodowych, czyta znaki z ptasich śpiewów... :)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati, studiowanie serwisów pogodowych to jeszcze pozostałość po mentalności mieszczucha. Prawdziwy człowiek wsi właśnie z odgłosów i wyczynów przyrody czerpie wiedzę. Zachowania ptaków, krecie kopce, niebo o zachodzie i co tam jeszcze więcej mówią niż wypindrzona pogodynka z Warszawy.
Ciekawe, czy Michał też tak sądzi :?: O, może z komety coś da się wywnioskować na interesujący wszystkich temat ;:218.

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

O właśnie! Dobry pomysł! Może niech każdy napisze jakie zna metody na przewidywanie pogody. I te długotrwałe, jak to, że mnóstwo szyszek na świerku zwiastuje mroźna zimę i te na następny dzień, typu: czerwona zorza oznacza, że nast dzień będzie wietrzny.
Poza tym muszę Cię rozczarować Jagi, ale każdy na wsi ogląda prognozę pogody :] Ale też być może rzeczywiście coraz mniej osób zna te przekazywane dawniej z pokolenia na pokolenie 'prawdy'...
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, Jagódko, Pacynko U mnie zainteresowanie pogodą zmienia się w jakieś natręctwo, ciągle ją sprawdzam :D A latem lub wiosną to już co godzinę, oczekując czy już idzie do mnie burza :tan A jak mnie ominie to się złoszczę. Dobrze, że wczoraj poleciałem na sad z lornetką oglądać kometę bo dziś od samego rana tylko chmury...nie wiadomo kiedy się znów rozpogodzi, na dziś zapowiada się duży opad śniegu i deszczu ze śniegiem, 10 litrów ma spaść. Jagódko święta racja, lepiej patrzeć na naturę niż na pogodynki, ostatnio kiedy miały nadejść te wielkie śnieżyce na pd-wsch Polski Dorota Gardias stwierdziła, że może pojawić się delikatnie prószący śnieżek ;:306 Na internecie to można jeszcze modele pogodowe pooglądać a w tv szkoda nawet tracić czas na oglądanie prognoz. Tylko pogodynki mizdrzą się do kamery.
Co do Waszego pomysłu o przewidywaniu pogody na podstawie natury - uważam że jest świetny ;:138
Ja znam takie:
Tak jak pisała Pacynka, czerwone niebo wieczorem często wskazuje wiatry, szczególnie zimą.
Krecie kopce oznaczają nadchodzące duże opady (pod warunkiem że się krety ma, u mnie to nie działa - jeszcze nie wróciły ;:306 )
Obficie kwitnąca akacja zwiastuje mroźną zimę - sprawdza się w ostatnie lata idealnie.
Grube koty, podobnie jak akacje zwiastują zimną zimę.
Gdy liście na czereśniach opadają już od lata znaczy, że jesień będzie zimna i mokra.
Wpisujcie proszę swoje sposoby na przewidywanie pogody. Jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Witam :wit Michale. Lubelszczyzna nie tak daleko od Ciebie a jaka różnica w aurze. W piątek tylko z "krakowskiego" usunęliśmy śnieg a i tak powstały takie pryzmy, że nie roztopią się do świąt. Dzisiaj piękne słońce ;:3 . Świetny pomysł z obserwacjami przyrody i jej związku z pogodą. Podpytam Dziadka i leciwą Ciocię, wiem że prognozowali pogodę na cały rok na podstawie 12 grudniowych dni, nie pamiętam niestety których. Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wieczorna rosa na trawniku oznacza, że kolejny dzień będzie ciepły/upalny. Jeśli trawa jest sucha, tzn., że pogoda będzie ... no, powiedzmy kiepska.
Jaskółki latające nisko zwiastują deszcz.

To co pisze calka ponoć się sprawdza, ale nie piszę tego z autopsji, sama nie spisywałam nigdy.

Na stronce skauting jest sporo o prognozowaniu pogody z natury, właśnie znalazłam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Przykry zapach z osadnika (oczyszczalni) też zwiastuje deszcz ;:333
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Calka to chodzi o 12 dni od Wigilii, tak u nas mówią. W zeszłym roku sprawdzałem ale nie wyszło. Czekam na wiadomości od Dziadka i Cioci :D
Pacynka Ooooo właśnie, o jaskółkach zapomniałem ;:14
Aniu Sweety tego jeszcze nie słyszałem :;230
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Michale... przepowiednie pogodowe...dobra sprawa
Ja słyszałam,ze jak krety robią kopce to będzie wczesna wiosna...i co....?
Nie próżnowały całą zimę, a wiosny jak nie ma ,tak nie ma...
Nie działa mi opcja posta/ te ikonki nad postem/ i emotikonki...czy to wina przeglądarki?
Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu a jaką masz przeglądarkę? Używam Google Chrome i u mnie działa. Może być też tak, że antywirus blokuje Ci te ikonki, antywirusy ogólnie potrafią czynić cuda (złe cuda) z komputerami. Mój ostatni traktował internet jak wirusa i go ciągle blokował. Dopiero po zmianie antywirusa wszystko wróciło do normy.
Właśnie sprawdzałem prognozy - w przyszły weekend mam mieć -4 w dzień i -12 w nocy :| Powoli tracę nadzieję, że wiosna przyjdzie...
Miłego ciepłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Michale, nie było mnie u Ciebie jakiś czas, wyplatałam ....i zmieniłam kota na dwa dni ,,, śniegu mam dużo więcej od Ciebie , dwa dni bez komputera i amerykanie zmienili prognozę pogody. Zresztą czytałam, że Ty dwa dni temu mówiłeś że ostatni dzień zimy - nic z tego ja widzę, że do końca marca wiosny nie będzie. No to czekam tym razem na kwiecień. Nic nie obcięte nic nie zrobione jedynie na parapecie coś się zieleni. Pozdrawiam :wit
Dym z komina prosty pogoda, rozwichrzony niepogoda :lol:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

sweety pisze:Przykry zapach z osadnika (oczyszczalni) też zwiastuje deszcz ;:333
a przykry zapach szamba niosący się po polach...chyba wiosnę? :D Wysiadałam dziś z auta i prawie mnie o drzwi stodoły rzuciło...najpierw sprawdziłam, czy to nie któreś z dzieci, ale jednak nie...skoro rolnicy nawożą pola to chyba znaczy, że będzie cieplej? :wink:
U nas z kolei liczy się 12 dni od wigilii do Trzech Króli, ale ja co roku zapominam czynić obserwacji.

Prognozy w TV nie oglądam i polskich serwisów nie czytam, bo choć to zabawne, to na dłuższą metę wkurzające, jak pani opowiada, że za oknem niby niebo, a u mnie leje jak z cebra i odwrotnie...Amerykanie jednak są trafniejsi, a ot że zmieniają prognozy to tylko na ich korzyść świadczy, że się głupio nie upierają :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Michale... Jak żyła moja babcia, to zawsze rzucała takimi powiedzonkami, na temat pogody... Ale niestety nie pamiętam... Pamiętam te o jaskółkach... I nawet ich wytłumaczenie... Otóż, jaskółki żywią się owadami złapanymi w locie i przed samym deszczem owady obniżają swój lot, do samej ziemi prawie, stąd widok jaskółek tak nisko... I stąd powiedzenie, bo przecież trudno zauważyć owada, jak lata przy ziemi, a jaskółka jest ciutkę większa... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”