Twój maluch daje mi nadzieję

Trzymam w ziemi do kaktusów a na dnie jest keramzyt.jang pisze:magusik
Zapomniałeś napisać w jakiej mieszance trzymasz swoje roślinki
Ja bym zrobił tak, dodałbym czegoś co zatrzyma trochę wilgoci na odrobinę dłużej czyli albo torfu albo keramzytu czy perlitu. Najlepiej by było gdyby trzymało wilgoć tak ze 3 do 4 dni
Ja podlewam swoje maluchy jak mieszanka jest ledwie co wilgotna. Jak się czeka z podlewaniem jak zaczną się robić im brzuszki miękkie to może się zdażyć, że już nigdy nie będą w stanie się napić do pełna, po prostu włośniki przeschną i nie będą miały już jak tej wody pobrać.
Temperatura super
Qrczę! Ja strasznie źle podlewam swoje maluchy!! Na piwo w ogóle nie chodzę!!jang pisze:Podlewać trzeba tak, podlewasz aż z do podstawki zaczyna wyciekać woda, później idziesz naa po pół godzinie wracasz i sprawdzasz co tam w podstawce. Jak coś jest to wylewasz i ... i do następnego
Jeżeli mogę cos doradzić, to zdobywaj wiedzę, ale zaufaj swojej intuicji - a wtedy na pewno się udamagusik pisze:Możliwe mogłem z dużej nadgorliwości i nadmiaru przeczytanych informacji na temat Adenium zaszkodziłem swoim roślinkom
Moje kwitnące adenia mają rok i 9 miesięcy, przez ten czas nie przechodziły okresu spoczynku, były tylko raz przycinane. Ja bym zmieniła ziemię. Jak nie uda się uratować to może będzesz chciała sadzonkę jakąś moją.onectica pisze:daszka gratuluję!
A moja podejrzana o 'variegację' roślinka po kilkutygodniowej niedyspozycji bierze się za siebie i kolejne listki, które wypuszcza są znów wybarwione pstrokato!
Czy ktoś się orientuje w jakim wieku najwcześniej adenium może mieć okres spoczynku?