Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Jeśli to ogórek parteno ,może być pod przykrywą. Nawet lepiej jak tam będzie.
- Margolcia4
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Próbowałam ogławiać tak jak jest to wskazane. Niestety moje pomidory mają strasznie miękkie te łodygi i nie chcą się oderwać, z tego potem wychodzi koniec z piętką. Boje się że mi się złamie krzak i obcinam sekatorem za każdym razem staram się przetrzeć. Może mi ktoś wytłumaczyć jak dobrze ogławiać?
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Margolcia, ja na ogławianie mam jedną metodę: im mniejszy czubek tym łatwiej uszczknąć i mniejsza rana. Wilki to samo, im mniejszy tym mniejsza rana zostaje i łatwiej go wyłamać. Nie wiem czy dobrze czy źle, ja tak robię i ok.
Nie chcę ciąć sekatorem, bo on jest w użyciu i do innych roślin, a odkażać mi się za każdym razem nie chce. Poza tym podobno nie dobrze jak zostaje 'kikut'.
Dziś właśnie uszczknęłam czwarte maleńkie jeszcze grono megagronka F14. Poczekam, aż liście i czubek troszkę podrosną i ogłowię. Krzak ma dopiero z metr, aż szkoda. Ale to mu na dobre wyjdzie..
Nie chcę ciąć sekatorem, bo on jest w użyciu i do innych roślin, a odkażać mi się za każdym razem nie chce. Poza tym podobno nie dobrze jak zostaje 'kikut'.
Dziś właśnie uszczknęłam czwarte maleńkie jeszcze grono megagronka F14. Poczekam, aż liście i czubek troszkę podrosną i ogłowię. Krzak ma dopiero z metr, aż szkoda. Ale to mu na dobre wyjdzie..
Kasencja jak radzisz sobie z mączlikiem w szklarni? Bo ja od miesiąca walczę ręcznie. Na razie daję radę...
Kasia
Zuzia ale pięęękne
Zuziu, o ile 2 lata temu miałam prawdziwą plagę mączlika, tak rok temu i teraz się nie pojawił
. Na razie nie pojawił...

Znaczy się ganio Kasiu
, bo edytować już nie mogę
.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mączlik uwielbia młode przyrosty pomidorów, jeśli pomidory zostały ogłowione i gdy usuwane są odrastające nowe pędy, to można z nim sobie jakoś poradzić, ale oprysk Mospilanem jest polecany, żeby za mocno się nie namnożył.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Oj Kasiu,nie zapeszaj,bo ja jeszcze nie wiem ,co to mączlik w szklarni
a jak Twoje ogórasy?,bo tych akurat,to nie potrafię się wczesnych dochować.

Ogórasy już jemy od jakiegoś tygodnia, czy półtorej. Jakoś tak
.

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziś poszłam po pracy do tunelu i...znalazłam pierwszego jeszcze nie czerwonego, ale różowego(nie wiem jaki powinien być docelowo bo to Pink King) pomidorka
Nie jest duży, ale bardzo się cieszę, bo teraz już pójdzie z górki. Ogóreczki na razie milimetrowe, trzeba jeszcze poczekać. Jak dam radę to jutro lub pojutrze (w ostateczności w sobotę jak wcześniej nie zdążę
)zrobię zdjęcia. Co prawda chwastów u mnie co nie miara, ale co tam...

Nie jest duży, ale bardzo się cieszę, bo teraz już pójdzie z górki. Ogóreczki na razie milimetrowe, trzeba jeszcze poczekać. Jak dam radę to jutro lub pojutrze (w ostateczności w sobotę jak wcześniej nie zdążę

pozdrawiam Ewa
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Zuziu, podziwiam Twoje pomidorki
u mnie pod folią dopiero kilka wielkości orzecha, a kwiatów mało