I nadeszła jesień w wiejskim ogrodzie
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: I nadeszła jesień w wiejskim ogrodzie
Najlepsi są myśliwi pacyfiści 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
2 Anie i Jurek i to by było na tyle!
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Masz rację Marysiu po co rozpamiętywać pewne sprawy jak co gdzie i kiedy się coś dzieje,wątek ogrodowy rozmawiamy o roślinach a relacja super i Święto Hubertusa też 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Maryś ale Ci się trafiła gratka ............chciałabym być na twoim miejscu i posmakować tego klimatu

- Maska
- Kontakt:
Marysieńko witam Cię serdecznie!
Romciu w Krakowie co roku jest msza Hubertowska w Bazylice Mariackiej - potem przemarsz myśliwych, sokolników, sygnalistów wszyscy w strojach, mundurach piękna sprawa. Być może , że u Was też coś podobnego ma miejsce.

Romciu w Krakowie co roku jest msza Hubertowska w Bazylice Mariackiej - potem przemarsz myśliwych, sokolników, sygnalistów wszyscy w strojach, mundurach piękna sprawa. Być może , że u Was też coś podobnego ma miejsce.
Świetna relacja z polowania! Poczułam się niemal uczestniczką
. Jak widać, mimo że zdobyczy łowieckich nie było, humorki dopisywały. Czuje się wspaniałą atmosferę. Fajnie, że mogłaś wziąć udział w tym wydarzeniu.

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Dziękujemy za piękną i ciekawą fotorelację
W sumie cieszę się, że nikt z dziczyzny nie zginął
Szkoda zwierząt, ale czasem trzeba je trochę przetrzebić bo szkody czynią.
Wczoraj jeden z mieszkańców naszej wsi zderzył się z dzikiem, samochód rozbity, dzik martwy.
Dziki podchodzą pod naszą działkę, sarny i jelenie na razie nic nie zeżarły, może nasze starania nie poszły na marne.
Nie jestem wielką fanką mięsiwa. lecz tych pasztetów bym skosztowała chętnie.
Dziękujemy za piękną i ciekawą fotorelację

W sumie cieszę się, że nikt z dziczyzny nie zginął

Szkoda zwierząt, ale czasem trzeba je trochę przetrzebić bo szkody czynią.
Wczoraj jeden z mieszkańców naszej wsi zderzył się z dzikiem, samochód rozbity, dzik martwy.
Dziki podchodzą pod naszą działkę, sarny i jelenie na razie nic nie zeżarły, może nasze starania nie poszły na marne.
Nie jestem wielką fanką mięsiwa. lecz tych pasztetów bym skosztowała chętnie.

- Maska
- Kontakt:
Izo ja też bardzo lubię te spotkania, dlatego od czasu do czasu chętnie w nich uczestniczę.
Agnieszko jak dostałam zaproszenie to od razu w głowie powstał zamiar zrobienia relacji i udało się. Ja też nie jestem fanką mięsa, moje rozmiary o tym mówią, bo nie tylko jarzyny ale i mączne produkty wolę, nie mniej jednak coś dobrego z mięsiwa lubię zjeść. Do tego dobrego należą kotlet schabowy raz na 2 -3 miesiące, sznycelek raz na pół roku. No i oczywiście biusty kurze, a wole oczywiście fragmenty indyka. Do niedawna miałam w zamrażarce zawsze dziczyznę i pieczeń czy podłoże uzupełniał dietę mięsną. Wszyscy moi znajomi zapraszani na obiad czy kolację dostawali coś z dziczyzny pałaszując ją z wielkim smakiem i domagając się przy kolejnych wizytach takich dań. Nie wspomnę, że dziczyzna kupowana po cenach skupu jest tańsza od mięsa kupowanego w sklepie. Tu też zdzierają z nas pośrednicy! Pasztet z dodatkiem dziczyzny jest po prostu najlepszy! Warunek musi to być dobrze przyrządzone.
Agnieszko jak dostałam zaproszenie to od razu w głowie powstał zamiar zrobienia relacji i udało się. Ja też nie jestem fanką mięsa, moje rozmiary o tym mówią, bo nie tylko jarzyny ale i mączne produkty wolę, nie mniej jednak coś dobrego z mięsiwa lubię zjeść. Do tego dobrego należą kotlet schabowy raz na 2 -3 miesiące, sznycelek raz na pół roku. No i oczywiście biusty kurze, a wole oczywiście fragmenty indyka. Do niedawna miałam w zamrażarce zawsze dziczyznę i pieczeń czy podłoże uzupełniał dietę mięsną. Wszyscy moi znajomi zapraszani na obiad czy kolację dostawali coś z dziczyzny pałaszując ją z wielkim smakiem i domagając się przy kolejnych wizytach takich dań. Nie wspomnę, że dziczyzna kupowana po cenach skupu jest tańsza od mięsa kupowanego w sklepie. Tu też zdzierają z nas pośrednicy! Pasztet z dodatkiem dziczyzny jest po prostu najlepszy! Warunek musi to być dobrze przyrządzone.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

...a jak tam liście w Twoim ogrodzie już posprzatane czy zostawiasz w naturze...

- Maska
- Kontakt:
Misiu liście mokre część zgrabiona w kupeczki, a reszta korzysta z braku czasu u gospodyni
W minionych latach jak pracowałam to nie miałam czasu na wymiatanie liści i jakość znikały do wiosny. Część używam jako ocieplacze. Tzn kładę iglakowe gałązki na to narzucam liście. Na wiosnę łatwo zdjąć tą czapeczkę. Miłego wtorku!

Marysiu, z ogromną przyjemnością przeczytałam relację z 'Hubertusa' i obejrzałam zdjęcia. Te smakowite pobudziły wyobraźnię i pracę ślinianek
Fajnie, że miło spędziłaś czas.
Pozdrawiam i życzę dobrego dnia!

Pozdrawiam i życzę dobrego dnia!
- Maska
- Kontakt:
Agnieszko pięknie dziękuję i słoneczka życzę!
Wyszłam na krótko do ogrodu, ale zimno nie pozwoliło mi długo w nim przebywać. Trochę podziałałam. Okrywam wrażliwe roślinki, jednoroczne wycinam i wywożę na kompost. Ale okazuje się, że jeszcze będę sadzić, bo Kolega Emil dzisiaj przywiezie zaległą dostawę.
Coś jeszcze sfotografowałam, a najdziwniejsze że pomidorek bohater tej zimy jeszcze żyje

i takie tam kwitnące

mnie tu nie ma!
Wyszłam na krótko do ogrodu, ale zimno nie pozwoliło mi długo w nim przebywać. Trochę podziałałam. Okrywam wrażliwe roślinki, jednoroczne wycinam i wywożę na kompost. Ale okazuje się, że jeszcze będę sadzić, bo Kolega Emil dzisiaj przywiezie zaległą dostawę.
Coś jeszcze sfotografowałam, a najdziwniejsze że pomidorek bohater tej zimy jeszcze żyje

i takie tam kwitnące

mnie tu nie ma!
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Marysiu na potrzeby forum nie wyrywaj tego krzaczka pomidorów - kibicujemy tej czerwonej kulce.
Ciekawe czy u nas jest taki punkt skupu dziczyzny? Nie wiadomo ci nic na ten temat?
Ciekawe czy u nas jest taki punkt skupu dziczyzny? Nie wiadomo ci nic na ten temat?
- Maska
- Kontakt:
Aniu myślę, że telefon albo email do PZŁ powinien wyjaśnić czy jest punkt skupu. Ja niestety nie wiem.
Sama jestem ciekawa dokąd ten terminator będzie trwał. Te małe pomidorki rosną wszędzie, ten oczywiście koło woliery psa wysiał się sam
Sama jestem ciekawa dokąd ten terminator będzie trwał. Te małe pomidorki rosną wszędzie, ten oczywiście koło woliery psa wysiał się sam
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...pomidorek wytrwały...to jeszcze masz troszkę kolorków w ogródku...