Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Aguś jestem codziennie w Twoim ogrodzie, ale nie zostawiam śladu. Zachwycam się nieustannie Twoimi aranżacjami. Nowa rabatka jest cudna. Wrzosy pączkowe przepięknie wkomponowały się w nią.
Pozdrawiam Hala
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haluś, bardzo się cieszę że mnie odwiedzasz - ja także bywam u Ciebie codziennie i może trochę częściej zostawiam ślad ;-)) zapraszam i dziękuję za wszystkie serdeczne słowa pod adresem mojego ogrodu :)
Jula, dzień dobry :wit U mnie pochmurno, ale nie pada na szczęście... Wolałabym się powygrzewać na tarasie, więc zaklinam słońce :) Cieszę się, że Ci się podoba moje wrzosowisko!
Marzenko, ta rabata miała mieć charakter leśny, więc aż się prosiło o wrzosy... jestem zadowolona, że udało mi się kupić odmiany, na których mi zależało, w atrakcyjnej cenie :) Dzięki za uznanie!
Kasiu, dobry pomysł na zakupy wrzosów we wrześniu - widzisz co kupujesz, bo już kwitną... teraz to czasem loteria. Miło mi, że mój pomysł przypadł Ci do gustu :)
Gosiu, dziękuję za komplementy :) też mi się wydaje, że będzie dobrze. Link, który umieściłam u Kasi rozpracowywałam niedawno, przy okazji zakupów trawiastych, bo to tam na stronie go znalazłam... inspiracją nie był, bo pomysł zrodził się znacznie wcześniej, ale tyle tam naturalnych ogrodów, że można bez końca oglądać i podziwiać zmysł projektantów.
Co do wrzosowiska u Ciebie, to jak najbardziej by pasowało, zwłaszcza jeśli między sosnami jest słonecznie - one to lubią i w takim towarzystwie pięknie by się prezentowały... myślę, że M. by się zgodził, bo mam wrażenie że mężczyźni lubią wrzosy :)
Luki, bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa!
Majutek, co do róż, to nie chcę robić grup typu tylko żółtki, ale planuję umieścić razem grupę kolorów: żółty, cytrynowy, kremowy... tam gdzie będą bladawce, posadzę róże różowe, bladoróżowe oraz białe... dalej będą ciepłe, morelowe barwy... na koniec zajmę się osobno purpurowo-fioletowymi oraz czystą czerwienią. Tak to widzę. Teraz mam misz-masz, ale nie tak wysublimowany jak u Ciebie, czy Majeczki, poza tym, nie mam aż tylu róż, więc nie ma efektu przenikania się, tylko raczej chaos - chcę z tego wyjść i je uporządkować. Twoje kompozycje podobają mi się ogromnie! Dzięki za uznanie pod adresem wrzosowiska :)
Isiu, wróciłaś - cieszę się i dziękuję za odwiedziny (przysiadaj, tylko kocyk podłożymy, bo zimno ;-))
Heniu, serdeczne dzięki! Zastanawiam się, czy Ty u siebie masz wrzosy?
Alicjo, ja też jestem ciekawa tych pączkowych wrzosów... ponoć mają znacznie dłużej być ozdobą w ogrodzie - zobaczymy jak się spiszą i jak będą się rozrastały... koniecznie muszę o nie zadbać przed zimą, żeby ją ładnie przetrzymały - toć to jeszcze maluchy.
Dominiko, raz jeszcze dzięki za polecenie wrzosów pączkowych :)
Doris, z tym po mistrzowsku, to przesada - nad planowaniem nasadzenia wrzosów muszę popracować jeszcze, ale cieszę się, że wstępnie Ci się podoba :) Dorsz w pomidorach? Ależ bardzo proszę: tu masz przepis
Justi, jest mi bardzo miło, że moje pomysły znajdują uznanie w Twoich oczach... Luki zapełnię tylko częściowo... między choiną kanadyjską a świerkiem, wsadzę we wrześniu trzy azalie japońskie; poza tym dokupię wrzośce, ale raczej wiosną... To tyle - rabata ma się rozrastać i rośliny potrzebują na to miejsca, więc z założenia nie będę go im zabierać.
Majeczko, u Majutka napisałam dokładnie jak widzę to pogrupowanie róż u siebie, przeczytasz, proszę, i powiesz czy to ma sens? Twój misz-masz absolutnie mnie nie męczy, wręcz nie mogę się nań napatrzeć, ale u mnie takiego efektu nie osiągnę - mniej miejsca na róże...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, u Majutka napisałam dokładnie jak widzę to pogrupowanie róż u siebie, przeczytasz, proszę, i powiesz czy to ma sens? Twój misz-masz absolutnie mnie nie męczy, wręcz nie mogę się nań napatrzeć, ale u mnie takiego efektu nie osiągnę - mniej miejsca na róże...

:wit Aga, jak najbardziej będzie to miało sens. Teraz rozumiem, ja nie zdawałam sobie sprawy ile tak naprawdę masz róż.
Chyba ich nigdy nie pokazywałaś razem na rabatkach :roll:
Tworzenie grup kolorystycznych w postaci rabatek różanych w ogrodzie jest klasyką, a ona zawsze jest elegancka.
Myślę, że to do Twojego ogrodu będzie dobrze pasować. Najważniejsze żebyś w swoim ogrodzie dobrze się czuła.
Przyznaję Ci rację, że to co ja mam i zamierzam kontynuować na swojej rabatce wymaga większej ilości krzaczków róż.
Mój zamysł, to dobrze dobrane wyrskości róż, kolory dobrane w ten sposób, że one wzajemnie powinny przenikać, albo połączenie koloru dla kontrastu. Wy widzicie na zdjęciach tylko jakiś ułamek sekundy , a tak naprawdę, to każda z moich róż nieustannie zmienia kolor zanim przekwitnie. Sztuką jest dobranie kolorów róż w ten sposób, żeby w każdej chwili ich połączenie było ciekawe kolorystycznie. Ktoś tu na forum ładnie napisał.... ogród jest odbyciem naszej duszy... podpisuję sie pod tym mnie rozsadza energia , stąd te kolory na rabatce. Ale się rozpisałam...... przepraszam ;:168
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Nono, jeszcze wrzosy niewsadzone a już rabata otrzymała "nowe życie". Przepięknie, co tu dużo mówić, masz rękę do roślin i niesamowite wyczucie przestrzennych kompozycji, dar godny pozazdroszczenia. Cóż za wyobraźnia! ;:180 Nie to, co ja, najpierw się nasadzę, bo wydaje mi się, że tak będzie ok, a potem sto razy przerabiam tracąc czas. Podziwiam ;:oj
x-ag-a
---

Post »

Majeczko, róże u mnie posadzone są w różnych zakątkach ogrodu... niekoniecznie tworzą typowe różane rabaty... jesienią sadziłam je wynajdując często pojedyncze miejsca - teraz już wiem, jak poszczególne odmiany się u mnie zachowują, co lubią, co im przeszkadza, a w jakim towarzystwie dobrze wyglądają... dlatego po roku doświadczeń przyszedł czas na pogrupowanie i mam nadzieję, że tym zabiegiem uporządkuję te moje niespełna 70 księżniczek i ich sąsiedztwo. Fajnie, że potwierdzasz, iż idę w dobrym kierunku swoim tokiem myślenia. Efekt, jaki osiągnęłaś Ty, wymaga ogromnej wiedzy, pracy, i miejsca typowo dla róż jak i odpowiedniej ich ilości.
Dziękuję, że się rozpisałaś - Twoje rady są dla mnie ogromnie ważne ;:196
Nelu, nie pisz tylko proszę, że Ty sadzisz bez namysłu - wszystkie Twoje rabaty doskonale wpisują się w klimat ogrodu, a te ostatnie kształtne zawijasy, robią wrażenie i jak już pisałam u Ciebie, robisz to pięknie.
Dziękuję za serdeczne słowa - myślę, że trochę wyobraźni przestrzennej mam, bo zanim coś zrealizuję, najpierw widzę to właśnie oczami wyobraźni... potem zaznaczam kształty, zarysy rabat, myślę nad szczegółami i wykonuję :) Ot, nic skomplikowanego ;-)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

"Ot, nic skomplikowanego" :D Tak niewiele, a jednak bardzo dużo ;:180 Aguś, masz świetną wyobraźnię przestrzeni i komponujesz jak wirtuoz ;:173 Nowa rabatka od początku widziała mi się z RH i wrzosami, super efekt :uszy
Miłej, WOLNEJ środy! :heja :heja :heja
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aga,jesteś niesamowita,od pomysłu do realizacji u ciebie bardzo krótka droga.Zostawić twój wątek na jeden dzień to potem pół dnia nadrabiania,ale przyjemnego nadrabiania.Fajnie,że tworzysz zgrany zespół ze swoim M,bo efekty mozna tego oglądać. ;:180 ;:180 ;:180
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Agus Ty masz 70 róż ;:oj juz sobie wyobrazam jak je pogrupujesz ....te twoje cudne purpury ....zgapiłam sie i nie zamówiłam takiej jednej co i u Ciebie widziałam :twisted: jeszcze sezon a ja juz niecierpliwie myśle o wiosnie :uszy
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Aga,usiadłam na dłużej na laweczce i tak się zapatrzyłam,że trudno było mi wrócić do moich naparstków.
U Ciebie się odpoczywa,oczy jaśnieją a buzia sama się uśmiecha.Co ja mam jeszcze napisać?Jesteś kapitalną wizjonerką i realizujesz to co Ci w duszy gra.Pięknie!!!!
x-ag-a
---

Post »

No i pięknie, dziewczyny... Kasiu, Doris, Małgosiu, Aniu - pisałam przecież tyle razy, że jestem sentymentalno-płaczliwa... no więc właśnie dość mocno oczy mi się zaszkliły od Waszych słów, które wiem, że piszecie szczerze, bo w końcu trochę się znamy, no nie? ;-)) Z całego serca Wam dziękuję i cieszę się ogromnie, że mam takie forumowe przyjaciółki ;:196
Dziś dzień wolny, Kasik, co więcej - odpoczywam do końca tygodnia :) Jutro może złapię się za sadzenie i koszenie trawnika... miłego dnia!
Gosiu, z M. tworzymy zgrany duet, pod każdym względem... co prawda w sezonie narzeka, że więcej mnie nie ma, niż jestem, ale rozumie mój fijoł (jak to Ewa nazywa)... A Ty się nie martw - syn trafi na swoją prawdziwą połowę...
Doris, córa już ok?
Aniu, do wizjonerstwa mi daleko, ewentualnie mam wizje nocne na własny lokalny użytek - czasem coś się udaje stworzyć... w tym roku jestem dumna z paleniska i tych dwóch rabat, które powstały...
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aga, te wrzosy nadały uroku całej rabatce. Ładnie dobrałaś kolorki, a duże kępy będą pięknie wyglądać, jak takie kolorowe plamy. ;:215 Leśna rabatka jak się patrzy ... ;:138
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Aguś małe moje juz śmiga jak szczała razem z tym postrzeleńcem kocim ;:333 dzięki Dzięki kochana
A wiesz tak zamysliłam sie w tym Twoim ogrodem ....bo on taki fajny do zadumy ,refleksyjny...czy Ty masz u siebie paprocie :roll:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

aguniada pisze:... róże u mnie posadzone są w różnych zakątkach ogrodu... niekoniecznie tworzą typowe różane rabaty... jesienią sadziłam je wynajdując często pojedyncze miejsca - teraz już wiem, jak poszczególne odmiany się u mnie zachowują, co lubią, co im przeszkadza, a w jakim towarzystwie dobrze wyglądają... dlatego po roku doświadczeń przyszedł czas na pogrupowanie i mam nadzieję, że tym zabiegiem uporządkuję te moje niespełna 70 księżniczek i ich sąsiedztwo.
Naprawdę bardzo podziwiam ;:180
Jakże chciałabym móc tak napisać...choć w zasadzie po roku też już powinnam.
To znaczy - u mnie róże też posadzone są w różnych miejscach i też mam ich chyba podobną ilość; mam trzy trochę większe rabaty różane tzn z różami w głównej roli i trzy mniejsze (tak po 3-5 krzaków), gdzieś tam jeszcze róże pojedyncze :) Natomiast nie do końca jeszcze wiem, czego która potrzebuje...w jakim towarzystwie dobrze wygląda (już wiem, owszem, w jakim źle wygląda:)) I wiem, że niektóre czeka w tym roku przeprowadzka, ale jeszcze za bardzo nie wiem, gdzie... :(
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zaglądam zobaczyć te zapowiedziane wrzosy idę i idę ;:65 no i wreszcie są!!! :D ale pięknie będzie ;:oj wpasowałaś je jak ulał do tła ;:215. Z rozmysłem i polotem ! rewelacja! jak zakwitną będzie jeszcze lepszy efekt ale i tak jest już cudnie!!! ;:63 ;:63 ;:63
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

w tym roku jestem dumna z paleniska i tych dwóch rabat, które powstały...
.... i słusznie, bo jest z czego ;:333 Duży rozmach u Ciebie :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”