Kuleczko witam i bardzo zapraszam

Mam nadzieję, ze jakiś przepis spodoba Ci sie i wykorzystasz
Grażynko już nalew spirytusowy zlany, teraz pigwowiec zasypany cukrem.....a nalew żółciutki i pachnący,....cudo
Zupkę podam na dniach
Ewuniu ciesze się, że pomysł z wykorzystaniem pigwowca spodobał Ci sie
Moniczko witaj

Bardzo proszę o przepis na naleweczkę
Grażynko witaj w mojej kuchni

Cieszę się bardzo, że tu zawędrowałaś

Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisów i podzielisz się wrażeniami a oto obiecany przepis na Crumble
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )
Crumble można robić ze wszystkich owoców, u mnie dziś wersja z jabłkami
* dowolne owoce ok 2 kg ( może być jeden rodzaj, może być mieszanka kilku ) - obrać, rozdrobnić, wypestkować, drobniejsze (jagody, borówki, maliny )zostawić w całości .
* cukier - niewielka ilość - w zależności od rodzaju owoców, do słodkich ( jabłka, brzoskwinie, borówki, śliwki ) - mniej, do kwaśniejszych ( rabarbar, porzeczki, maliny ) - więcej.
* łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce posypać cukrem, mąką, wymieszać.
Kruszonka orzechowa
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* pół masła
* 1 jajo
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ok 30 dag orzechów włoskich ( może być więcej)
Wszystkie składniki połączyć, żeby powstała kruszonka, dodać orzechy, wymieszać.
Duże naczynie żaroodporne, lub blaszkę wysmarować masłem. Wysypać owoce, pokryć je kruszonkę. Piec w 180*C do zrumienienie kruszonki....około 40-50 min
Kruszonkę, zamiast z orzechami można robić również z wiórkami kokosowymi, sezamem, płatkami owsianymi , wszystkie wersje pyszne....SMACZNEGO
