Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

Ok, dzięki za tą odpowiedź
annakaja
50p
50p
Od: 25 sie 2011, o 00:09

Post »

Proszę o radę. W moim tunelu foliowym z pomidorami rosną grzyby? Pierwszy raz w życiu uprawiam warzywa w tunelu foliowym. Jestem całkiem niezorientowana w tym przypadku.
Anna
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Moje pomidory posadzone na oborniku końskim-raczej więcej było słomy. Rosną, kwitną, podlewałam co 4 dni pokrzywówką, w sumie 4 razy tą pokrzywą. Ostatnie podlanie było po 6 dniach (trochę je przesuszyłam) tylko wodą, obawiałam się przeazotowania. Od tego czasu-czwartku do soboty, nastąpił duży przyrost na wysokość, a na niektórych krzakach czubki zrobiły się fioletowe i więdnące, liście na krzaku zwijają się. Czy to nadmiar azotu, czy jednak go potrzebują, a po przesuszeniu podłoża nie pobierają? Taki przypadek zdiagnozowała kiedyś KOZULA. Przejrzałam wątki o niedoborach, ale mam wątpliwości.Zostało mi trochę FLOROVITU i MAGICZNEJ SIŁY. Doradźcie proszę, czego im potrzeba?
tysonka
500p
500p

Post »

Mam pytanie - cy można odłamywać część liści (te "listki z listków") czy też są to "wrota" do chorób grzybowych?
gienia pomidor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2012, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mirka2 pisze:Moje pomidory posadzone na oborniku końskim-raczej więcej było słomy. Rosną, kwitną, podlewałam co 4 dni pokrzywówką, w sumie 4 razy tą pokrzywą. Ostatnie podlanie było po 6 dniach (trochę je przesuszyłam) tylko wodą, obawiałam się przeazotowania. Od tego czasu-czwartku do soboty, nastąpił duży przyrost na wysokość, a na niektórych krzakach czubki zrobiły się fioletowe i więdnące, liście na krzaku zwijają się. Czy to nadmiar azotu, czy jednak go potrzebują, a po przesuszeniu podłoża nie pobierają? Taki przypadek zdiagnozowała kiedyś KOZULA. Przejrzałam wątki o niedoborach, ale mam wątpliwości.Zostało mi trochę FLOROVITU i MAGICZNEJ SIŁY. Doradźcie proszę, czego im potrzeba?
jednym słowem przyszalałeś ,lej tylko wode bo ci wymiecie w kosmos te pomidory ;:134
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

annakaja pisze:Proszę o radę. W moim tunelu foliowym z pomidorami rosną grzyby? Pierwszy raz w życiu uprawiam warzywa w tunelu foliowym. Jestem całkiem niezorientowana w tym przypadku.

to rosną te grzyby czy nie..
bo nie wiem czy nas o to pytasz.. :roll:

tysonka pisze:Mam pytanie - cy można odłamywać część liści (te "listki z listków") czy też są to "wrota" do chorób grzybowych?
A dlaczego chcesz je obrywać..
w jakiej fazie masz pomidory..?
Ja w zeszłym roku "skracałam" liście...bo były za bardzo rozłożone.. nie załapały żadnej choroby grzybowaej...
ale pamiętać należy o tym aby nie obrywać wilków itp w czasie gdy jest wysoka wilgotność w powietrzu...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

Witam,
wcześniej podesłałem link do zdjęcia liścia, teraz całe rośliny. Bardzo bym prosił o diagnozę co to są za plamy na liściach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A z tą to nie mam pojęcia co jest. I jakoś dziwnie rośnie i ma plamki
Obrazek

Pozdrawiam
Marcin
tysonka
500p
500p

Post »

Pomidory mam za gęsto posadzone i jest to jakiś sposób, żeby sie nie stykały. Pomidory właśnie zaczynają kwitnąć. Z tymi wilkami to nie wiedziałam - dotąd wilki obrywałam codziennie.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Mirka2 Pomidory z reguły nawozi się 3 razy w sezonie

Nawożenie

Podczas sezonu należy pomidory zasilać 3 razy roztworem nawozu mineralnego. Po raz pierwszy dokonujemy tego zabiegu w okresie 10 dni od posadzenia, następnie, gdy widoczne są zawiązki owoców, po raz ostatni kiedy owoce zaczynają dojrzewać.
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Mój Marmande w donicy zwinął liścia.Co mu brakuje ? Obrazek Obrazek
gienia pomidor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2012, o 16:09

Post »

za duzo ma potasu
weganeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2012, o 11:29

jestem amatorką nie wiem co jest liściom moich pomidorków

Post »

Witam, jestem totalną amatorką, pierwszy raz w życiu posadziłam warzywa w doniczce, urosły ładne,niektóre juz wypuszczają kwiatki, są to pomidorki koktajlowe cherry stoją na balkonie. Zazwyczaj, bo jak w nocy robi się zimniej to czasem je przenoszę do domu, ta pogoda jest teraz beznadziejna :( Wg mnie jest cały czas za zimno,ale nic na to nie poradzę.
Mieszkam w bloku nie mam ani szklarni, ani działki.
Wszystko jest ok, ale spodnie liście pomidorów robią się brązowe,jakieś plamki się robią, staram się ich nie przelewać ani nie przesuszać, nawożę je tylko raz na dwa tygodnie dwoma łyżkami gnojówki z pokrzyw i tyle.
O uprawie właściwie mało wiem, nie mam wokół kogoś kto by mi poradził.
Wstawię zdjęcia jak mi się uda, nie chcę aby mi zgniły ;:145

-- 10 cze 2012, o 11:55 --

Sprubuje wstawic zdjecia, nie wiem czy umiem

http://www.fmix.pl/zdjecie/3283250/img/ ... 4afe5c3674

http://www.fmix.pl/zdjecie/3283257/img? ... 24d526566a

http://www.fmix.pl/zdjecie/3283260/img? ... 4166b61508

http://www.fmix.pl/zdjecie/3283263/img? ... 7621316d84
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektóre z moich pomidorów mają podwinięte liście a właściwie "łodygi" liści.
Sprawdzałam czy nie ma tam mszyc i chyba jednak są (i zielone i czarne), ale bardzo malutkie nie takie jak np. na różach.
Czy to one są przyczyną takiego stanu pomidorów ?
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazekObrazek

Na 4 zdjęciu widać również żółte brzegi liści, które zaczeły podsychać. Mam nadzieję, że wczorajszy oprysk (Mildex+nawóz+siarczan magnezu) zaradzi temu. Dodam, że pod stopami mają obornik garnulowany wymieszany z lepszą ziemią niż ta na zdjęciu. Dodatkowo, wcześniej, po Waszych komentarzach, że są niedożywione dostały BioFliorin w postaci płynnej.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Dziś zauważyłam na mioich 4 karzakach 37/2 gąsienice. W jaki sposób mogę się ich pozbyć? Podobno gosienice na kapuście pryska się wodą z solą, czy mogę takiego samego specyfiku użyć na pomidorach, jeśli tak to w jakiej proporcji?
A może ktoś zna jakiś lepszy sposób. Proszę o pomoc. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Ewat!
Najszybciej co możesz zrobić,to je pozbierać.Skąd się tam wzięły? U mnie to bywały,ale na pelargoniach.Oglądałam liście dokładnie i zbierałam je.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”