A masz jakąś fotkę może? Chętnie bym zobaczył jak wygląda roślinka zdrowych Black Cherrymarenka pisze:wszystkie moje Black Cherry są takie fioletowe, ale ładnie rosną to się ich nie czepiam
Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
-
pafcio
- 50p

- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jedyne co, to w przeźroczystych kubkach pojawiła się u mnie straszna ilość glonów
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki forumowicz , widziałam ten myk z czarną taśmą na forum dlatego zaczęłam się zastanawiać...
Moje maluchy :
Dużym dzisiaj będę dosypywać ziemi , małe póki co nie potrzebują.
u brata :

w salonie :

I Costoluto

I kolejne pytanie - jak można wpłynąć na grubość łodyg? Niektóre sadzonki mają już ładne grube, są stabilne..a niektóre dalej chudzinki
Moje maluchy :
Dużym dzisiaj będę dosypywać ziemi , małe póki co nie potrzebują.
u brata :

w salonie :

I Costoluto

I kolejne pytanie - jak można wpłynąć na grubość łodyg? Niektóre sadzonki mają już ładne grube, są stabilne..a niektóre dalej chudzinki
Sandra ABC
Czy Ty/ i nie tylko Ty/się zastanawiałaś po co stosuje się półlitrowe kubki do pomidorów ?
To ja Ci powiem. Po to, by było w nich 0,5 litra ziemi .
Pozdrawiam
Czy Ty/ i nie tylko Ty/się zastanawiałaś po co stosuje się półlitrowe kubki do pomidorów ?
To ja Ci powiem. Po to, by było w nich 0,5 litra ziemi .
Pozdrawiam
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
No dobra rozumiem,że pół litra ..ale z tego co czytałam to dosypuje się ziemię wraz ze wzrostem pomidorów,a nie od razu po sam czubek i wtyka sadzonkę? ....
-
sebapila
- 200p

- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Ja natomiast w przeciwieństwie do forumowicz uważam, że nie objętość kubka decyduje o zawartości w nim ziemi, a poziom li ścieni pomidora w nim rosnącego.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Piątka z logiki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Powiedzcie mi czy sadzonki pomidorów można zasilić rozcieńczoną gnojówką z obornika końskiego? Obornik zeszłoroczny, a gnojówka zrobiona z miesiąc temu. Myślałam tak 1:10 lub :20, wodę do podlewania mam miękką. Z zapaszkiem problemu nie będzie bo pomidory trzymam poza zasięgiem nosów
Sadzonki posadzone są w ziemi Kronen, na opakowaniu napisano, że składników odżywczych w ziemi starczy na 6 tygodni (co z resztą widać, bo sadzonki są piękne
i do tej pory nie zasilane..a to moje pierwsze to się chwalę) więc jeszcze mam trochę czasu,
Comcia chciałam zasilić tak za 2 tygodnie, nie wcześniej, bo one rosną jak na drożdżach
Sadzonki posadzone są w ziemi Kronen, na opakowaniu napisano, że składników odżywczych w ziemi starczy na 6 tygodni (co z resztą widać, bo sadzonki są piękne
Comcia chciałam zasilić tak za 2 tygodnie, nie wcześniej, bo one rosną jak na drożdżach
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja bym sobie dała spokój.
Chyba lepiej jak zauważysz niedobory zasilić, niż przedobrzyć.
To w końcu młodziki.
Chyba lepiej jak zauważysz niedobory zasilić, niż przedobrzyć.
To w końcu młodziki.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moje się trochę pospieszyły choć siałam je, jak zwykle, na przełomie lutego i marca. Wyraźnie widać ,że ilość światła jaką mają na parapetach - pomimo ekranów z folii alu - jest niewystarczająca . Wczoraj wyniosłam je do foliówki by trochę zmężniały
.Zdjęcia robione wieczorem z lampą.

Fajny lasek pomidorowy
,moje pomidory ,przynajmniej niektóre odmiany też są bardzo wysokie 
Pozdrawiam Iwona 
-
babcia360
- 50p

- Od: 26 sty 2011, o 19:50
Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Chudziak Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe
To jest obraz tego,że nie należy wysiewać zbyt wcześnie
Porozstawiaj swoje pomidory ,są za bardzo ściśnięte
Obracaj je w kółko ,niech każda sadzonka dostanie po równo światła
Ogólnie to nawet ok
,ale niedobory widać !
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
babcia360 pisze:Chudziak-jeśli możesz to ustaw w większych odległościach.Zacieniają się.
Na razie są w foliówce więc światła mają wystarczająco i póki co nie chcę ich rozstawiać bo z prognoz pogody wynika ,że szykuje nam się znaczne oziębienie i będę musiała zabrać je do domu a wtedy mogłoby się okazać ,że na parapetach się nie zmieszczą
To niestety prawda ale jeszcze muszą się chwilę pomęczyć bo tunel mam nieogrzewany - nigdy mi tak szybko i ładnie nie rosły jak w tym roku .ida74 pisze:Twoje pomidory kwalifikują się do wysadzenia na miejsce stałe
Proszę ido napisz co im brakuje - bo na razie niczym ich nie nawoziłam bo sadziłam do ziemi dla profesjonalistów z Pasłęka. Miałam zamiar podlać je biohumusem bo niestety tego nawozu polecanego przez forumowicz nie udało mi się namierzyćida74 pisze:,ale niedobory widać !
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Kochani, powiem Wam, że martwiłam się bardzo, ponieważ moje nasionka zostały wysiane bardzo późno. Niestety kłopoty zdrowotne pomieszały mi szyki.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki
. Nie wiem czy warto ją pikować...To sporo pracy,bo wszystkich mam 50 szt...ostrej i zwykłej łącznie...Jak myślicie...warto? Jutro może udami się wstawić zdjęcia.
Zarówno papryka jak i pomidory wzeszły...ale megagroniaste jak zaklęte-ponad 3 tygodnie czekały.Są w tyle za swoimi braćmi, choć mam nadzieję, że coś z nich będzie. Za tydzień dopiero je przepikuję. No i niestety papryczka mikro wygląda. Tak jak megagronki