OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3

Post »

Ja stosowałam, zamiast chemii kontaktowej, z resztą tak były opisane, jako środki kontaktowe. Po pierwszych śladach ZZ opryskałam Ridomilem, środkiem interwencyjnym który ZZ zatrzymał.

Nie wiem, jak rozwija się bakteryjna plamistość bez oprysków, ale pryskając preparatem z jodyną zebrałam górę pomidorów, mimo choroby na liściach od czerwca.
Opisy bakteriozy mogą być przesadzone i mi, amatorce nie sposób to ocenić, ale jak czytam, że może wykończyć plantację w kilkanaście dni, a sama do października zbieram pomidory, to albo IF nieźle działa, albo kogoś z tym dramatycznym opisem bakteryjnej plamistości poniosło.
Przygotuję sobie OW (wspaniałe na opryski róż przeciw chorobami grzybowymi, pierwszy raz od 4 lat miałam idealnie zdrowe róże) i IF również na ten sezon, a w razie czego mam preparaty interwencyjne.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ja stosowałam, przez cały sezon IF i PW. Trzeba być konsekwentnym i pryskać systematycznie co 7 dni. Jak deszcz spłucze to poprawić. Pod koniec lata kiedy sukcesywnie zbierałam owoce pozwoliłam sobie na przerwy i wtedy zaraza mi przylazła. Musiałam zastosować środki systemiczne.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Propionian wapnia.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?

Post »

Maraga Krzykiem rzeczywistości nie zaklniesz.
Maraga pisze:Z całą stanowczością muszę zaprzeczyć temu co napisałeś o jak to się wyraziłeś "perfumerii" .

Czy zadałeś sobie trochę trudu aby poczytać na temat mikstur podanych przez po,a stosowanych w ochronie pomidorów i nie tylko, przez wielu forumowiczów na tym i na innych forach ogrodniczych?
Czemu chcesz zaprzeczyć? Temu, że są nieskuteczne, temu, że nie mają atestu, czy temu że ich nikt nie badał (oczywiście w sposób, w jaki powinny być badane ŚOR)?

Zadałem sobie trud nie tylko przeczytania opisów tych "środków", ale również bluzgów od tego indywiduum i wielu innych rzeczy jego autorstwa, jak fałszywe porady ogrodnicze, w tym zalecenie stosowania do pomidorów środka, którego do nich stosować nie wolno!

Zadałem sobie również trud poczytania ustawodawstwa na temat ochrony roślin, bo trzeba Ci wiedzieć, że takie w Polsce istnieje.
Zachęcam do lektury.

Nie mam w tej chwili czasu na dokładne studiowanie tego ustawodawstwa i aktów towarzyszących, tym bardziej że w 2016 roku nastąpiły zmiany, jednak nie mam wątpliwości, że cały ten śmietnik propagowany przez p żadnymi środkami ochrony roślin nie jest.

Polecam pod rozwagę następujące ustępy z ustawy z 2013:

"Art. 36.
4. Zabrania się stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych w formie oprysku lub fumigacji, a także wykorzystywania do zaprawiania nasion, środków ochrony roślin zaklasyfikowanych zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 1272/2008 do co najmniej jednej z poniższych klas i kategorii zagrożenia:
1) toksyczność ostra kategoria 1, 2 i 3;
2) działanie rakotwórcze;
3) działanie mutagenne;
4) działanie szkodliwe na rozrodczość;
5) działanie toksyczne na narządy docelowe po narażeniu jednorazowym (STOT sobie) kategoria 1;
6) działanie toksyczne na narządy docelowe po narażeniu powtarzanym (STOT RE) kategoria 1.

Art. 42. Usługi doradcze dotyczące metod ochrony roślin w zakresie realizacji wymagań integrowanej ochrony roślin oraz stosowania środków ochrony roślin, w tym wykonywane w ramach działalności marketingowej, mogą być świadczone przez osoby, które:
1) ukończyły szkolenie w zakresie doradztwa dotyczącego środków ochrony roślin potwierdzone zaświadczeniem o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8, lub
2) nie wcześniej niż przed upływem 5 lat, przed świadczeniem tych usług, ukończyły szkolenie..."

a także spisy substancji zabronionych zawartych w ustawodawstwie z lat wcześniejszych, w tym z 2008 roku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Stosuję OW od kilku lat i IF i jestem zadowolona, ważna jest systematyczność. W mokre lata w gruncie może nie wystarczyć, ale pod folią w zupełności wystarcza. A ŚOR stosowane nieprawidłowo też nie pomogą. Co tu ma szkodzić? Kreda? Ocet jabłkowy? Parę kropel jodyny, rozpylonej na 60 krzaków, kiedy nawet sól jest jodowana? A ziołowe wywary, napary itp. preparaty są dopuszczalne, czy też nie? A badane były? Są zaliczane do ŚOR? Dzielimy się tu własnymi doświadczeniami i jeśli komuś nie odpowiada metoda, to jej po prostu nie stosuje. :oops:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

wodny111

Napisałeś między innymi:w tym zalecenie stosowania do pomidorów środka, którego do nich stosować nie wolno!

Mogę prosić o jaki to środek chodzi?

Ty wiesz swoje,ja wiem swoje.Niech chcesz stosować,nie stosuj.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie nadużywał śor tych ze sklepu dla paru pomidorów,no chyba,że jak w tym dowcipie: panie,to nie dla siebie,na sprzedaż.
Tak samo mikstur ,które stosujemy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak się spisywała mieszanka z kwasem sorbowym, bo jakoś nikt o niej nie pisze? KSM się nazywa?

Wodny pisał o Infinito, który ma rejestrację na ogórka, cebulę i pory.
wodny111
100p
100p

Post »

EbabkaKażdy orze, jak może. Tylko niech robi to wyłącznie na swoją odpowiedzialność i nie mąci innym w głowie.
Czy uważasz, że ustawodawstwo w zakresie ŚOR wprowadzono w Polsce dla kawału?

MaragaJeden ze środków znajdujących się w handlu, przeznaczony do zupełnie innych roślin. Nie chce mi się w tej chwili grzebać w tych wypocinach, żeby ustalić jego nazwę.
Z rzeczy które pamiętam, to zalecał stosowanie "Magicznej Siły" w stężeniu 20-krotnie większym niż zaleca producent.
Te rzeczy, jak i parę innych "kwiatków", są na konkurencyjnym forum, którego nazwa nie jest tu mile widziana.

Mam nadzieję, że znajdą się osoby, które zrozumieją to co napisałem w poprzednim poście, a także to, że nie wolno opryskiwać, nawet swoich roślin, czym tylko dusza zapragnie.
Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podstawą zdrowotności każdej rośliny jest stworzenie jej odpowiednich warunków do życia. Niestety niechęć wielu forumków do analiz gleby i stosowania zrównoważonego nawożenia skutkuje chorobami takich osłabionych roślin . Ideologiczne podejście do ekologi zamiast zdroworozsądkowego też nie pomaga. Gdy rozum śpi, budzą się demony.
Wielu pisało, że w pomidory uprawiane w donicach prawie nie chorują. Jest to wynikiem dobrego nawożenia.Są posadzone w ziemi o znanym składzie a potem fertygowane odpowiednim nawozem "sztucznym". Nie dostają cudownych gnojówek i oborników o nieznanej zawartości NPK. Czemu podobnych warunków życia nie można zapewnić pomidorom na grządce, tego pojąć nie mogę.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

A czy naprawdę musimy wszyscy koniecznie jechać na azofosce czy innym nawozie w proszku?
Rolnicy, którzy mają dostęp do obornika też go przekopują na pole, mi akurat nie tyle chodzi o samą ekologię, co o to, że mogąc od rodziny odebrać beczkę kurzaka a z własnego kompostownika kilka taczek kompostu, nie chcę dawać zarobić producentom nawozów w proszku. Coś urośnie ładnie, coś innego słabiej i też dobrze. A jakbym musiała co roku robić analizę dla każdego warzywa to chyba odechciałoby mi się i posiałbym kwiatki :P

Ania uprawia na swoim balkonie warzywa ekologicznie (nie wiem, czy w 100%, ale na pewno w większości) , zobacz zdjęcia, jak pięknie jej wszystko rośnie.

Twoje pomidory, po analizie gleby i odpowiednim nawożeniu, bez cudownych gnojówek i oborników, to rozumiem rosną bez oprysków i nie chorują? :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Możemy zakończyć tę dyskusję.
Jak dobrze pamiętam to Infinito był też do oprysku pomidorów.Potem go z tego wykluczono.Raz tak,a raz siak.Pewnie za jakiś czas znowu wymyślą jakiś środek skuteczny.który po czasie będzie wykreślony i zastąpiony następnym.
To tak jak z tymi reklamowanymi w tv lekami na wątrobę.W ciągu roku to już chyba było z 5 różnych.
Który wybrać?
kaLo

Masz rację.W uprawie wszystko jest ważne.
Przesadzanie z nawożeniem też wpływa na plony.
Doświadczyłam na własnej skórze jak to jest.
Dzięki analizie gleby i pomocy kolegi wychodzę na prostą.
Jak ktoś czytał moje posty to wie o co chodzi.
U mnie największym problemem jest niedostatek wody podczas wegetacji.Pewnie nadmiar opadów tez byłby szkodliwy.Ale to już niezależne od nas.

Tak na marginesie!
Czytam te inne fora
I jakoś nie mogę sobie przypomnieć żeby komuś taką dawkę Magicznej Siły doradzał.
Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych plonów.
Maria.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

wodny111 pisze:EbabkaKażdy orze, jak może. Tylko niech robi to wyłącznie na swoją odpowiedzialność i nie mąci innym w głowie.
Czy uważasz, że ustawodawstwo w zakresie ŚOR wprowadzono w Polsce dla kawału?
Uważasz, że po za środkami ŚOR, niedopuszczalne jest stosowanie do ochrony roślin żadnych preparatów? To dlaczego w rolnictwie ekologicznym te "przebadane" ŚOR po za miedzianem są niedopuszczalne? Uważam, że na tym forum, gdzie ludzie warzywa uprawiają przeważnie we własnych ogródkach, a nie towarowo, tak kategoryczne i prześmiewczo odmawianie skuteczności innym metodom jest ;:131 . Więcej na ten temat głosu nie zabiorę, każdy ma prawo do własnej oceny.
Pozdrawiam Eugenia
wodny111
100p
100p

Post »

Chyba nie do końca się rozumiemy. Rób we własnym ogródku co zechcesz i naprawdę nic mi do tego. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy jako ŚOR zachwala się komuś coś, co ŚOR nie jest.

Może warto spytać PaulęPaolę, dlaczego zmuszona była wywalić całą ubiegłoroczną uprawę pomidorów?
Ja z Nią nie rozmawiałem, ale widziałem Jej wcześniejszy wpis, w którym napisała, że ściśle stosuje się do zaleceń
Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agus Nie namawiam do jechania na przysłowiowej Azofosce, ale do świadomego nawożenia, co wiąże się z podstawową wiedzą o zasobności gleby. Twoje podejście jest czysto ideologiczne. Zrobiłem analizę i okazało się, że fosfor mam przekroczony ponad 3x a magnez 2x. Głupotą z mojej strony było by dalsze stosowanie nawozów wieloskładnikowych takich jak obornik, który przez ponad 20 lat przywoziłem ze wsi od znajomego. Teraz uzupełniam tylko azot i potas. Masz rację , pomidory rosną zdrowo. W zeszłym roku dostały Revusa raz jeden, jak PIORIN ogłosił alarm w rejonie. Alternariozą się nie przejmowałem.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

No to ja dzięki preparatowi nawet alternariozy nie miałam w ubiegłym roku .
Na ziemniakach miałam tylko pojedyńcze egzemplarze stonki .Coś zadziałało .Nie
napiszę jaki preparat stosowałam . ;:202
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”