Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Kasiu kochana ja nic przeciwko naleweczce z Tobą latem nie mam, wręcz zapraszam, ale tamtej w szafce to już na bank nie będzie. Nic to niedaleko nocny :;230
Kliwiątko jedno już mama zamówiła a z drugim to się obaczy-chętni już sami się znależli :)

Dorotko miłej kawusi życzę :)

Renatko czasem zapomnienie o roślinach /w granicach rozsądku/ jest dla nich samych zbawienne i bardzo im służy :)

Elu ja też nie zdawałam sobie sprawy z "jakości" korzeni Kliwii. Fakt-przesadzałam ją w ubiegłym roku, bo dostałam ją w przyciasnawej doniczce, ale nie kojarzę aby korzenie tak wyglądały. Może rozrosły się tak przez ten rok...? Pojęcia nie mam ale wrażenie zrobiły na mnie takie, że pofatygowałam się po aparat :) Fotki i tak nie oddają ich "potęgi" :) I upchnąć ich nie mogłam do doniczki, która rozmiarem pasowałaby do rozmiarów liści, tak więc duża doniczka+małe liście=śmiech na sali :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Basia gratuluję puchatych kulek ;:63
ale kliwia ;:oj ło żesz ;:oj to, że matka ma duże korzenie to mnie nie zdziwiło, ale dzieci takie małe a pod ziemią kryją 3 razy tyle ;:oj

a, kawkę to i ja mogłabym cały dzień pić ;:224 w sumie to w weekendy i pijam całe dnie ;:306
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, cudo - ten śniedek ;:138

Przesadzania kliwii nie zazdroszczę. Ja juz jej nie mam, na jej miejscu stoi... h. australis ;:224

Gratuluję pączków na eszynantusie ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim Wesołych Świąt i Wesołego Po Świętach

0 Obrazek

Chętnie pokażę Wam kolejne rośliny-Maranty. Choć nie są w najlepszej kondycji, to są to również jedne z moich ulubionych roslinnych domowników :)

Marantha tricolor:

Obrazek

Próbuję ją nieco zagęścić-jest szansa-rozwija kolejny liść :)
Obrazek

Marantha leuconeura-rozwinęła dwa liście-rysunek na nich jest przepięknie brązowy-czy już taki pozostanie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu maranty kolorki mają śliczne więc i na ich kondycję nie możesz narzekać ;:215
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

BASIU - JAKIE ŚLICZNE TE JAJKOWE CUDEŃKA ;:oj Czym je ustroiłaś ? Czy moje niesokole oko dobrze widzi, że to kasza, pieprz, mak i wiórka kokosowe ? Pewnie dziewczynki też maczały w tym swoje zdolne paluszki ... co... ? ;:113
Maranty to piękne roślinki !!! Tricolor też kiedyś u mnie gościł i to nawet całkiem długo ale nie dożył do dnia dzisiejszego i nawet nie pamiętam jaka była tego przyczyna... ;:174 Jedno pamiętam, że też miewał wyschnięte końcówki listków.... ale widać taki z niego wrażliwiec :;230
Niech Ci pięknieją i wypuszczają coraz to nowe, przepięknie wybarwione listki ;:108
Buziaki ;:196
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marancie daj czas, przesusz ją porządnie, później podlej mocno i się puści od korzeni;), u mnie to się zawsze sprawdza;).
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

Śliczne maranty. Dziś swojej tricolor też foto zrobiłam, ale poczeka na kolejną ratę wstawiania ;) Niestety mam tylko jeden rodzaj :(
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Renatko :) Niestety leuconeurę trochę zaniedbałam i przez powrót do pracy-przesuszyłam-stąd te brązowe końcówki :( A Tricolorka mam nadzieję, że rozrośnie się jak wiosnę poczuje :)
Alinko jajkowe cuda to "dekupaże" i "wstążkowiec" w wykonaniu mego zdolnego szwagra oraz wydmuszki+vikol+mak, pieprz ziarnisty, gorczyca i kasza manna wykonane przeze mnie a dziewczynki ujście wen twórczych dały za pomocą farb i flamastrów :) :) :)
Pati-dziękuję za porady-tak mniej więcej zrobiłam-Maranta puszcza, ale jakoś marnie ogólnie wygląda. A czy Ty własne trzymasz w bardzo słonecznym miejscu?
Ewa nieomieszkam looknąć na Twoją Marantę-bardzo je lubię :)
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Maranty masz piękne :heja Tylko moja tricolor ma cały czas zwinięty liść ;:223 Może ma za słabą wilgotność powietrza :roll:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie "poświątecznie" :)
Alu może spróbuj zwiększyć tę wilgotność? Zapewnij jej światełko i schaba w postaci nawozu i czekaj na efekty :)

Niektórzy zapewne pamiętają jak ponad rok temu zastanawiałam się nad skutecznością kul nawadniających. Zdecydowałam się na ich zakup jakies 1,5 miesiąca temu głównie dla ogromnych paproci, które ze względu na rozmiar wiszą wysoko na ścianie. Bieganie z drabinką w celu podlania było dla mnie szalenie uciążliwe a moje panny szczególnie bardzo lubią pić. Przesuszenie /którego często się dopuszczałam :oops: / powodowało ogromny ubytek w wyglądzie-liście stają się cienkie, blade, nieładne, po czym brązowieją i usychają a paprocie straszą, zamiast wzbudzać zachwyt. 1,5 miesiąca temu zapodałam w doniczki duże kule i efekty są bardzo widoczne-Paprocie wypuściły mnóstwo zdrowych, ciemnozielonych i mięsistych liści.
Kule nawadniające sprawują się dobrze, przy czym trzeba od czasu do czasu rzucic okiem czy się nie zapchały ziemią /i tu + dla M, który ma prawie dwa metry i bez problemu zagląda w doniczki/ :) No i nie wiedzieć czemu niektóre kule mają większą średnicę rurki a inne mniejszą i właśnie te częściej się zapychają. Generalnie jak dla mnie udany zakup :)

Pierwsza z paproci-wiosenne promienie na pewno pobudziły roślinę do wzrostu, jednak bez systematycznego podlewania młode liście nie bylyby tak silne i zdrowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga z paproci również wypuszcza dużo pięknych listków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tym zaskoczyła mnie najbardziej-Nie tędy droga-moje maluchy! ;:oj
Czeka mnie przesadzanie :D

Obrazek

Obrazek
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

;:306 ;:306 To Ci numer paprotka wycięła ;:306
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Basiu wczoraj przejrzałam Twoje obie części od deski do deski.Widziałam ,że siałaś mimozę :?: Masz ją jeszcze bo chcialam luknąć jak wygląda.Ja w tamtym roku też sialam ją kilkakrotnie.Ale dochodziły do rozmiarów,któr pokazałaś i padły.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko Mimoza niestety padła-tak jak piszesz-będąc właśnie podobnego rozmiaru :oops:
Alunia ta paproć jest zdecydowanie bezkonfliktowa i ma łagodne usposobienie :wink: W swej bystrości domyśliłam się, że chce mnie zmusić do przesadzenia-dobrze to sobie wykombinowała-rzeczywiście chwycił mnie za serce maluch i przy okazji on i dwoje innych znalazło własne lokum-pozostałe zostały przy mamie aby ładnie wypełnić donicę :) Z drugiej strony bardzo bym się zdziwiła gdybym nie sprawdzała donicy od dołu a za jakiś czas paproć wyrosła by mi z podstawki ;:oj

Potomne się usamodzielniają :) Średni to wybryk natury z odpływu w dnie donicy :)

Obrazek

Obrazek Obrazek
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Ach te paprocie...Są piękne.Ale ja jakoś nie mam do nich ręki.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”