Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Ze szkodnikami chyba wszędzie ten sam problem, jako dziecko jakos sobie nie przypominam by dziadek pryskał tak chemią ;:108 ale wszystko się zmieniło, szkodniki i choroby też. Ja staram się nie używać chemii, tylko prewencyjnie, ale w przypadku cebuli nie będę miała wyjścia, bo kolejny rok obędę się smakiem cebuli ;:306 Też myślałam o Mospilanie, jako że jest środkiem systemicznym i kontaktowym, Karate Zone tylko kontaktowym. Zastosuje też podlewanie doglebowe, muchówka Śmietki cebulanki pierwszy nalot ma w maju, jak złoży jaja to już będzie koniec. A jaki adiuwant stosujesz? Ja mam Superam 10 AL.
A i tak z ciekawości uprawiałeś cebulę Ałtajską ? :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem Twojej pasji do wysiewów i uprawy warzyw ;:180
Zastanawiam się ile metrów ma działka i jak na niej mieści się tyle różnych roślin.
Podagrycznik i u mnie jest zmorą. W wielu miejscach jest zielonym dywanem i tłem dla kwiatów :roll: Walka z nim jest trudna i czasochłonna.
Te rzodkiewki to już tegoroczne? Kiedy je siałeś i gdzie rosły?
Polecam się pamięci w temacie zawilców greckich.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

MORANGO Też mam Superam choć zdarza mi się użyć zwykłego Ludwika. Cebuli Ałtajskiej nie uprawiałem i praktycznie nic nawet o niej nie wiem. W najnowszym programie ochrony roślin warzywnych zalecają przy opryskach cebuli zwykłym opryskiwaczem jednostrumieniowym pryskać idąc w jedną stronę a potem powtórzyć oprysk idąc w drugą stronę.
Biotit Piotrze uczeni w piśmie mądrale twierdzą, że trzeba szczegółowo czytać etykiety na środkach ochrony roślin by się upewnić czy do cieczy roboczej wskazane jest dodanie adiuwanta. Ja tego nigdy nie sprawdzałem. ;:oj
tu.ja Sam dokładnie nie wiem ile metrów ma ta moja działka bo tak na prawdę to są to cztery działki ROD przylegające do siebie z tym, że jedną całkowicie samodzielnie uprawia teść ale zdarza mu się ze swoimi warzywami wchodzić i na pozostałe działki. Rzodkiewki ze zdjęcia to był eksperyment bo były to rzodkiewki wysiane po skiełkowaniu do multiplatu a po rozłożeniu liścieni zostały przepikowane do tunelu. Były wysiewane pod koniec lutego.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mi cebula Ałtajska (Jałtańska) nie skiełkowała, ale w przyszłym roku kupię nowe nasionka, i tak mam sporo cebulowych tak więc szykuję się już na walkę z robalami ;:306 A co do Adiuwantów, Ludwik doskonale się sprawdza sama wytestowałam, ale fajne też jest szare mydło w płynie ;:333 polecam, zresztą nie do każdego srodka można zastosować adiuwant ;:108 A cebulę Jałtańska uprawiała besia - Beatka ostatnio pokazywałą piękne bukiety w wątku cebulowym, ponoć jest słodka i pyszna. Pozdr. Kasia :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczyna kiełkować fasolka wysiana 5 dni temu. Przed chwilą zostały wysiane nasiona cukinii Orelia F1 i Cora F1. Powoli pokazują się siewki skorzonery. Wczoraj w końcu udało mi się wysadzić rozsadę cebuli bo już miała zbyt ciasno w multiplacie.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałem wielkie plany na dzisiaj ale pogoda nie zachęca do prac polowych. Dosadziłem tylko 20 truskawek i przeniosłem pomidory do tunelu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za 2-3 tygodnie fasolka trafi do gruntu. Szpinak nowozelandzki rośnie bardzo powoli ale ostatnio troszeczkę przyspieszył. Papryka jeszcze troszeczkę pobędzie w domu podobnie jak i rezerwa rozsady pomidorów.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Przemek, jak długo Ci wschodziła fasola (jaka odmiana?) w cylindrach (jaka wielkość?). :D
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fasolkę wysiałem 24 kwietnia wieczorem a zdjęcie jest dzisiejsze. Pierścienie 6/7 cm po 3 nasionka a 5/6 cm po 2 nasionka. Stały na regale a dzisiaj trafiły pod lampę. Jeśli chodzi o odmiany to zielona Bartava (jedna z najwcześniejszych odmian na rynku) i żółta Rocdor (bardzo smaczna).
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje posiałem w polietylen , zobaczę, który sposób jest lepszy. Mój zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, pozostaje jeszcze sprawa właściwego i w miarę równego kiełkowania.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękną masz rozsadę papryki ;:333 Eksperymentowałam z fasolą tyczną, i powiem, że słabo :( z rozsady , wysadzałam ją po chłodach bardzo długo dochodziła do siebie, natomiast karłowa się sprawdziła ;:333 A co do bobowatych uprawiałeś fasolę typu Flageolet ? jeśli lubisz bób to szczerze polecam ;:108 u nas można kupić tylko jedną odmianę :( niestety, ale ja w tym roku nastawiłam się na tą fasolę wiec będzie fasolowo ;:306

Biotit- ;:202 polietylen..... co to za sposób z kosmosu :?: produkcja rozsady musi mieć jakiś sens .... tu widzę technikę kosmiczną... po co udoskonalać to co natura daje.... kombinujesz, ze wszystkim, ale po co :?:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Biotit Zobacz Piotrze co sobie kupiłem dla pomidorów i papryk. Nie wiem jak będzie wyglądał system korzeniowy Twojej fasoli z "polietylenu" ale ja chyba przestawię swoją fasolkę do nowych pierścieni bo korzenie już dołem wystają.
MORANGO Zdjęcie papryk znalazło się przez moją nieuwagę bo w sprawach papryki i pomidorów nie udzielam się na forum. Na fasolkę typu Flageolet raczej się nie dam namówić zwłaszcza w tym roku. Brakuje mi miejsca a ona ma dosyć wysokie wymagania cieplne. Z tego samego powodu zrezygnowałem w tym roku z uprawy melonów.

Kiepsko wschodzi brukselka natomiast ostro wystartowała kapusta czerwona Kalibos.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MORANGO pisze: Biotit- ;:202 polietylen..... co to za sposób z kosmosu :?: produkcja rozsady musi mieć jakiś sens .... tu widzę technikę kosmiczną... po co udoskonalać to co natura daje.... kombinujesz, ze wszystkim, ale po co :?:
Bo nauka idzie stale do przodu, widać , że nie we wszystkich Szkołach.
Trzeba sobie ułatwiać życie. 8-)

Przemek, ziemia fajna, ja natomiast z polietylenu dam od razu do gruntu i przykryję czapkami z Petów.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie fasolki pomimo, że były zaprawione przez producenta troszeczkę chorują. Na liścieniach pojawiają się plamki a część wygląda jakby butwiała. Na szczęście są to nieliczne rośliny. Kiełkuje kapusta czerwona Kalibos. Dynie jeszcze nie pokazują kiełków ale to dobrze bo jeszcze nie przygotowałem dla nich pierścieni.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na działce robi się coraz ciekawiej.