Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Też w tym roku gdy zbliżał się termin siewu wprost do gruntu a noce były zimne głęboko zastanawiałem się czy nie zrobić rozsady,ale w końcu podjąłem ryzyko i wysiałem przykrywając je agrowłókniną.Wzeszły bardzo dobrze,ale jak przetrwają najbliższe noce tego nie wiem. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
I jak przetrwały? Chyba nie było tak strasznie?
Moje ogórki posadzone w czwartek . Tydzień temu hartowały się w doniczkach, na dworze i niestety dopadł ich grad i porywisty wiatr. Mimo ,że stały w zacisznym miejscu pod ścianą i pod daszkiem wys.1m, trochę ich potarmosiło,kilka połamało. Po podgojeniu ran (po 4 dniach od gradobicia )posadziłam do gruntu. Widzę ,że nabierają życia i zaczynają wyrastać młode listki ,więc jest nadzieja.

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogórki z rozsady rosną
od soboty 21 maja 2016 r. Nasionka położyłam na ligninie 5 maja. Później rosły w kubeczkach z dziurką po serkach/małej śmietanie wystawiane na dzień na balkon przykryte firanką i chowane nocą.
W piątek została przygotowana glebogryzarką grządka (wcześniej tam rosła gorczyca), wykopany rowek, a na słonecznym miejscu przygotowany do nagrzania kompost.
W sobotę koło południa wykopany rowek był nagrzany, zasypany został ciepłym kompostem i w to posadzone sadzonki ogórków. Leszczynowe witki zamienione w łuki namiociku i przykryte włókniną.
Docelowo ogórki będą zajmować pas ok. 4 m - po 2 metry w każdą stronę (rosnące obok truskawki niedługo zostaną usunięte i teren wyrównany pod łodygi ogórków.

Pod koniec dnia ogóreczki wygladały pięknie - wyraźnie urósł listek właściwy - w momencie sadzenia był ok. centymetrowy pomiędzy liścieniami. Ogórki wcale nie zauważyły, że zostały przesadzone
. Nie będzie żadnej straty z powodu "przyjmowania się" sadzonki.
7 godzin później u schyłku słonecznego dnia:

W piątek została przygotowana glebogryzarką grządka (wcześniej tam rosła gorczyca), wykopany rowek, a na słonecznym miejscu przygotowany do nagrzania kompost.
W sobotę koło południa wykopany rowek był nagrzany, zasypany został ciepłym kompostem i w to posadzone sadzonki ogórków. Leszczynowe witki zamienione w łuki namiociku i przykryte włókniną.
Docelowo ogórki będą zajmować pas ok. 4 m - po 2 metry w każdą stronę (rosnące obok truskawki niedługo zostaną usunięte i teren wyrównany pod łodygi ogórków.

Pod koniec dnia ogóreczki wygladały pięknie - wyraźnie urósł listek właściwy - w momencie sadzenia był ok. centymetrowy pomiędzy liścieniami. Ogórki wcale nie zauważyły, że zostały przesadzone

7 godzin później u schyłku słonecznego dnia:

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Byłam zachwycona ogórkami z rozsady dopóki nie zryły ich nornice. Przypomniałam sobie, że w ubiegłym roku było podobnie. Świeżo przygotowana gleba to dla nornic używanie. U Was nornice nie wypychają sadzonek? Wczoraj nawet kret się dołączył
Nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić. Straciłam już sporo ogóreczków.

-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Ostatnie zimy są bardzo łagodne, a to raj dla takich szkodników. Chyba wszędzie można zaobserwować wzrost liczby gryzoniów. Taka porządna zima mogłaby przywrócić wszystko do normy.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trudno zwalczyć nornice. W tym roku na szczęście nie ma ich. W zeszłym sezonie ogórki były wszystkie zryte. Straciłem połowę krzaków 

Wysadzenie ogórków do gruntu - pytanie odnośnie liści
Witam,
Wysadziłem ogórki do gruntu po ok 1 miesiącu, zastanawiam się bo najniższe liście wyglądają jak na zdjęciu, nie u wszystkich oczywiście, mam pytanie czy to może być oznaka choroby?
http://www.glina.home.pl/ogorki/ogorek1.jpg
Za duże zdjęcie- moderator/jokaer.
Wysadziłem ogórki do gruntu po ok 1 miesiącu, zastanawiam się bo najniższe liście wyglądają jak na zdjęciu, nie u wszystkich oczywiście, mam pytanie czy to może być oznaka choroby?
http://www.glina.home.pl/ogorki/ogorek1.jpg
Za duże zdjęcie- moderator/jokaer.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oberwij chore liście i podsyp ziemią szyjkę korzeniową, aby nie była ciągle mokra. Ogórki mają nawet do 2m korzenie w bok i znajdą wodę, a takie intensywne podlewanie blisko roślinki, właśnie tym skutkuje, a potem nawet gniciem szyjki korzeniowej i wypadaniem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
W ubiegłym roku nornice poryły mi ogórki, do ogródka wskoczył pies i zaczął ich szukać. Nie wiem co gorsze.U Was nornice nie wypychają sadzonek?

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Na razie się uspokoiły, mam nadzieję, że na dobre. Trochę ogórków wypadło, ale bez dramatu.
zcy po posadzeniu ogórka jest potrzeba zaraz podlać.ekopom pisze:Oberwij chore liście i podsyp ziemią szyjkę korzeniową, aby nie była ciągle mokra. Ogórki mają nawet do 2m korzenie w bok i znajdą wodę, a takie intensywne podlewanie blisko roślinki, właśnie tym skutkuje, a potem nawet gniciem szyjki korzeniowej i wypadaniem.
Z tego co wiem to po posadzeniu zawsze trzeba podlać