Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Bardzo lubię chodzić z sekatorem, przycinać pędy, przekwitłe kwiatostany i niepotrzebne gałązki w krzewach, które krzyżują się lub za bardzo wystają ... :;230
Czyli i "variegatce " tez sie dostało ... jak wszyscy to wszyscy ...
Wiem,ze ona ma pokrój zwarty i jest niskim krzewem ale zawsze coś ciachnąć trzeba dla poprawy pokroju a głównie te gałązki, które teraz kwitły.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, dzwonek kropkowany zawsze tak kwitnie w poziomie? Mam fioletowego, zaczął się pokładać i przywiązałam go do patyka.
Takiej gigantycznej rzodkiewki jeszcze nie widziałam. Ile czasu rosła, tyle samo co normalna mała czy dłużej?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krzewuszki są naprawdę cudowne i godne swej nazwy :wink:
Sprawdź Krysiu czy ten krzew to nie jest jakiś rodzaj irgi.
Truskawki jak malowane. Miałam kiedyś krzaczek tej powtarzającej - pyszna, słodziutka była.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu :wit Witaj - dziękuję bardzo , bardzo ;:196 Jak się cieszę :heja :heja
Dzisiaj odebrałam przesyłkę - Dąbrówki już wsadzone do ziemi a reszta w doniczki i do cienia , niech się ukorzeniają i aklimatyzują .
Krysiu powiedz co to jest to białe ???? bo jestem zielona i nie wiem co z tym zrobić ;:185 :oops: :oops:
Twoje Krzewuszki - śliczne ;:138 Truskaweczki piękne ;:333
Pozdrawiam serdecznie ;:168 i jeszcze raz dziękuję .
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, poczęstowałam się truskaweczkami. Pięknie kwitną Ci dzwonki. Mam też ich parę. Ten biało kwitnący krzaczek ciekawy. Moja krzewuszka też przekwita i teraz nie wiem jak ją przyciąć. Podpowiedz mi proszę w moim wątku ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Z porzeczek jest pyszny sok! Czasami wręcz zmienia się w galaretkę. Moja mama przezornie lała do słoików, a nie butelek.
Ja nie mam czerwonej porzeczki, ale chyba kupię. Znajdę miejsce, choćbym miała posadzić mniej dalii.
Robię wyśmienitą ratafię z przewagą czerwonej porzeczki. Ale zawsze muszę kupić :-(

Rzodkiewki wyszły imponujące!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
elwirka
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 21:23

Post »

takasobie pisze:Ja nie mam czerwonej porzeczki, ale chyba kupię. Znajdę miejsce, choćbym miała posadzić mniej dalii.
Posadź szczepione na pniu, to nie będziesz musiała rezygnować z dalii :D
Pozdrawiam Elwira
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu ;:196 dziękuję...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja jedyna biała porzeczka mi zmarzła ,ale już mam zamówioną białą i czerwoną .Miałam też te całoroczne truskawki ,ale jednego roku mi wymarzły i mam tylko te sezonowe .Rzodkiewa na prawdę ma imponujące rozmiary ,a jeszcze jak nie drewnieje to tylko pozyskać nasionka. Krzewuszki piękne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Krysiu tajemniczy krzew przypomina mi mojego ognika o czerwonych/pomarańczowych owocach.
Czy nim jest :?: przekonamy się wkrótce :D
Owoce i warzywa faktycznie masz bardzo apetyczne. Ja jakoś nie mam ręki (a może leniwa jestem :oops: ) do tego rodzaju upraw.
Choć nie powiem, ale porzeczka o czerwonych owocach dostarczy mi trochę witamin.
No i mam jeszcze czarną porzeczkę, ale to niezwykle zagadkowy krzew, bo ja go nie sadziłam ;:202
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ciekawy ten czosnek, o którego pytałaś. To może być albo olbrzymi, albo aflatueński. Ale ten drugi kwitnie jeszcze wcześniej, w maju i jest trochę niższy (80cm).
Co do ostrogowca fioletowego to zdaje się, że i mi wysłałaś siewkę? Miałem wątpliwości już podczas sadzenia a teraz to już pewność, że to nie ostrogowiec ale lepnica orientalna :) Kwiaty trochę podobne ale liście inne i nasienniki całowicie inne (u ostrogowca puch, u lepnicy torebki nasienne takie jak u goździków).
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też mam czerwone i czarne , biała wymarza więc więcej nie kupuję , Teraz dochodzi agrest i maliny .. Porzeczki się kończą jeszcze tylko w cieniu jedna ma owoce więc będzie co jeszcze podjadać .. chyba że córka ugotuje kompot , ale my z Antosiem wolimy podjadać z krzaczków .. Koniec również z truskawkami ale całoroczne już zaczynają dochodzić , Jeżyna bezkolcowa przemarzła i odbiła od ziemi , to w tym roku nie będzie owocować ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Faktycznie Krysiu kropika miałam od Ciebie i bardzo ładnie się rozrósł, nawet zdążyłam zrobić nowe sadzonki, które już rosły i dosłownie wcięło, kiedyś podejrzewałabym sama siebie, że je wyrwałam jako zielsko, ale miałam zaznaczone. Cieszę się, że zapisałaś je dla mnie :heja chryzantemki od Ciebie bardzo ładnie rosną, a dalie jeszcze chwilka i zaczną kwitnać ;:196. Rzodkiewka rzeczywiście gigant, a krzewuszki urocze, ja mam dwie o zielonych liściach jedna kwitnie na bordowo, druga na czerwono, gdybym wiedziała jak ukorzeniłabym je dla Ciebie. Krysiu przydałaby mi się taka osoba z sekatorem ;:108 , bo ja akurat nie specjalnie lubię to robić, szkoda, że nie mieszkasz bliżej :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

megi1402 Dzwonek kropkowany faktycznie lubi sie pokładać w czasie kwitnienia ale umiejętne podwiązanie lub podparcie czymś załatwia sprawę.
Wszystkie 3 odmiany rzodkiewki siałam w tym samym dniu i tego samego dnia wykopywane.
jako,że to warzywo mające krótki okres wegetacji zero nawozu i tylko przemieszałam grządkę z ziemia kompostową.

tu.ja Izuniu lubię Krzewuszki, poza tym to moje "zielone dzieci" wyhodowane z sadzonek zielnych. W ub roku porządnie przymarzły ake ten jest łaskawszy więc pokazały na co ich stać.
Posadziłam kilka sztuk sadzonek Truskawki tej powtarzającej owocowanie w doniczki bo były juz spore i przeszkadzały więc jakbys chciała to zarezerwuję dla Ciebie - daj znać - czekam.

TerDob Teresko ja też się cieszę - każda wymiana z Tobą to czysta przyjemność. Pozostałe pytania w temacie tego białego ( Grzybek tybetański ) - odpowiedź i całą reszta instrukcji na PW
Dziękuję i pozdrawiam ;:196

Tosia1 Tosieńko pięknie dziękuję a w temacie cięcia odpowiem jutro u Ciebie bo ledwo widzę na oczy i do tego późna pora.

takasobie Miłko koniecznie trzeba mieć porzeczki bo co podjadać w sezonie - one takie pyszne. Wszystkie Porzeczki ( czarne, czerwone i złota) sa z mojej produkcji czyli sadzonki do ziemi itd.
Moi rodzice mieli bardzo dawno temu plantację czarnej i po owoce samochody przyjeżdżały prosto na pole ... dane czasy ...
Ratafia powiadasz i do tego pyszna - koniecznie chce przepis bo ten krzaczorek prawie oberwany ale kolejny dopiero zaczyna czerwieniec się i znów wiadro owoców ...

elwirka może i dobre wyjście ale na krótką metę.
Żywot takiej porzeczki nie trwa zbyt długo - miałam już agrest i czerwoną. Słabsze kondycyjnie i łatwiej zapadają na choroby. Poza tym przy rozrastaniu góry i tak miejsce potrzebne więc lepiej tradycyjny i zamiast 3 kg owoców można mieć 10 kg z jednego.
Na sąsiednich działkach mieli podobnie więc to nie przypadek.

lora Marysiu zawsze do usług ;:180

Zebrało się sporo gości ale pozostałym odpisze jutro bo zastał mnie nowy dzień - przepraszam.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Christin :wit Czy u Ciebie też są upały i jak to znosisz,bo ja jestem bardzo już nimi zmęczona . Na działeczce może masz jakiś osłonięty kącik aby to przetrwać ;:19
Pozdrawiam Ewula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”