Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

Nolinka pisze:Moim skromnym zdaniem hippeastrum wypuszcza liście i pęd kwiatowy równocześnie, a amarylis liście wypuszcza dopiero po przekwitnięciu.
Niekoniecznie, zależy to od warunków uprawy, przechowywania cebul, nawożenia w okresie wegetacyjnym... ;:173 najpierw z cebuli może wychodzić sam pęd kwiatowy, a dopiero potem liście, czasem pierwsze pojawiają się liście- potem kwiat, a czasem równocześnie wychodzą i liście i pęd kwiatowy...
Niezmienia to faktu, że Hippeastrum to najpiękniejsze kwiaty na świecie ;:108
Gratki Arkadius :uszy
Kuruj się-Nowy Rok przed Tobą!!!
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doromichu-Dorotko,elcia1974-Elu,evluk-Ewo
Wam,Wszystkim Forumowiczom i odwiedzającym mój wątek dziękuję bardzo za sympatyczne życzenia z okazji świąt a przede wszystkim za szczere życzenia szybkiego powrotu do zdrowia dzięki którym udało mi się szybko do niego powrócić i mieć okazję witać Nowy 2013 Rok w dobrej kondycji zdrowotnej ;:cm

evluk-Ewo
Dziękuję za kolejną cennę informację,która ułatwi mi dalszą obserwację mojej roślinki i upewni w przekonaniu co do jej rodzaju-gatunku.
Odnoszę wrażenie,że na Twoim spostrzeżeniu polemika na ten temat być może nie zakończy się,bo aktualnie moja roślinka zakończyła kwitnienie i wypuszcza liście i drugi pęd kwiatowy?

"Świąteczna rywalizacja"
Zanim gwiazda betlejemska tyle co przyniesiona ze sklepu znalazła swoje miejsce na świątecznym stole stanęła tuż obok hibiskusa różowego.
Po dwóch dniach hibiskus zaczał kwitnąć jak gdyby chciał się pochwalić i udowodnić,że jego kwiat jest równie urodny jak kwiaty gwiazdy betlejemskiej ;:112

Obrazek :heja Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich a z nadchodzącym Nowym Rokiem życzę raz jeszcze dużo zdrowia,pomyślności i samych sukcesów w życiu :wit
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście oba kwiaty przepiękne, ale moje serce należy do hibiskusa. Poinsecja pięknie wygląda, ale niestety bardzo ciężko ją przetrzymać na dłuższy czas i jest uważana za roślinę sezonową, a hibek potrafi kwitnąć przez kilka miesięcy :D Dziękuję za życzenia, a tobie też życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

I ja dziękuję za życzenia ;:180 .Tobie też samych miłych chwil w tym Nowym Roku ;:168
Piękne kwitnienia ;:138
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Witaj Arkadiuszu po światecznie i wszystkiego Naj.... w Nowym Roku, jak tam twoje szczepki hibiskusowe, żyją wszystkie?
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ten hibek jest rzeczywiscie cudnej urody ;:108
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Obie roślinki śliczne każda na swój sposób. ;:138 Poinsecja może i sezonowa ale w tym roku mocno podbiła moje ;:167
i myślę, że zawsze już będzie gościc w moim domku ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Arkadius121 pisze: Odnoszę wrażenie,że na Twoim spostrzeżeniu polemika na ten temat być może nie zakończy się,bo aktualnie moja roślinka zakończyła kwitnienie i wypuszcza liście i drugi pęd kwiatowy?
Zdarza się, miałam kilka razy podobne kwitnienia..Wiesz, z kwiatami to jest tak, że robią nam niespodzianki..I jest to zawsze ekscytujące doświadczenie :wit
Śliczny hibek-kolorek interesujący... ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Cudowna, dwukolorowa sesja ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj w Nowym Roku:) wszystkiego naj, naj naj, bo że Twoje fotki takie są to od dawna wiesz
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Witaj Arku w Nowym Roku.
Coraz ciekawiej rośliny pokazujesz. Tylko szkoda troszku, że już zdjęcia bez miksów :wink: Bo robiłeś je kapitalne ;:108 Aż miło popatrzeć. A może udałoby się wyhodować poinsecję razem z hibkiem? Ale tym żółto kwitnącym, bo z tym różowym zlewałyby się w jedno kwiaty h. i liście p. :wink:
A rośliny świetne, i pięknie wyglądają, takie zdrowiutkie i śliczne ;:333 . Ach, że ja takich nie mam :oops: .
Miłego tygodnia
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne dwa czerwone cuda nam pokazałeś :) zdjęcia rewelacyjne ;:63
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Świetnie komponuje się Twoja Poinsecja z Hibiskusem ;:333
Fantastyczna sesja ;:138
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witajcie ;:138

Nolinka-Haniu jola1313-Jolu maria.k55-Marysiu Doromichu-Dorotko elcia1974-Elu evluk-Ewo justus27-Justynko Monikwiaty-Moniko Agapa-Agnieszko miniulek trzynastka eva-Ewo

wszystkim Wam bardzo a bardzo dziękuję za przemiłe słowa zawarte w Waszych postach jak i za kolejne odwiedziny do których ponownie zapraszam ;:196 Dziękuję również Wszystkim pozostałym Forumowiczom i Odwiedzającym za odwiedziny i zainteresowanie moim wątkiem i również ponownie do siebie zapraszam.

maria.k55-Marysiu
od 27 grudnia ub.r.jestem nadal poza domem i mam nadzieję,że hibiskusowe szczepki mają się dobrze i po powrocie zastanę je w równie dobrej kondycji jak przed wyjazdem-dziękuję raz jeszcze za praktyczną podpowiedź.

Agapa-Agnieszko
Przyznam,że niewątpliwie ciekawa byłaby taka krzyżówka żółtego hibiskusa z czerwoną poinsecją ale zastanawiam się czy komukolwiek udało się do tej pory wyhodować taki kwiat jako,że hodowla samej poinsecji w warunkach domowych nie należy do łatwych ale kto wie może komuś z nas prędzej czy później uda się taki eksperyment?
Przy okazji pragnę Cię przeprosić,że tym razem zawiodłem i "że zdjęcia już bez miksów"-domyślam się,że chodzi Ci o kolaże?
Skoro tak,to zaraz postaram się nadrobić zaległości i wkleić wykonanych na prędce kilka kolaży,które mam nadzieję przypadną do gustu i Tobie i Forumowiczom i wszystkim Odwiedzającym ?

Na sugestię Agapy-Agnieszki Jej i wszystkim Odwiedzającym mój wątek dedykuję kilka kolaży złożonych z poinsecji i hibiskusa życząc miłych doznań.

Obrazek :) Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No faktycznie, tak nas rozpieściłeś, że jakiekolwiek odstępstwo jest niedozwolone ;:173
Kolaże, jak zwykle bajeczne, ale czym byłyby, gdyby nie fantastyczne rośliny ;:215
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”