Ogród działkowy w Maksie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród działkowy w Maksie

Post »

Witaj Mireczko. Teraz to można już cały tydzień mieszkać na działeczce. Ślicznie Wam ten remont wyszedł, czyściutko lepiej niż u niektórych w domu :;230 Roślinki od Ciebie pięknie rosną ;:196
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Mirak no no,ale masz pięknie ;:196 Brawo za pracę dla was i wysiłek :) U mnie się zerwał wiatr i najprawdopodbniej będzie burza.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za pochlebne słowo.
Lucynko, u nas wieje , zanosi się na deszcz już drugi dzień i nic.
Justynko są, są lepiej wyposażone i dlatego nie mogą już drugi sezon swojej działki sprzedać( ze względu na cenę). Pewnie trochę odchorowały przeprowadzkę.
Alu, miałam przygodę z czereśniami i szpakami. Mąż wyjechał z działki rano odwieźć rodziców, wrócił po 5 godzinach. I tyle samo stałam z ręcznikiem pod drzewem i odganiałam szpaki. Strasznie byłam zła, nie mogłam skorzystać z WC, sąsiedzi patrzyli się na mnie z uśmieszkiem, i wtedy poznałam dokładnie zachowanie, sposób porozumiewanie się szpaków miedzy sobą. Są bardzo zmyślne i skuteczne.
Dyshia jak zdobędę coś innego niż mam , to tak, ale nie w tym roku.
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Mirabela pisze:Mąż wyjechał z działki rano odwieźć rodziców, wrócił po 5 godzinach. I tyle samo stałam z ręcznikiem pod drzewem i odganiałam szpaki. Strasznie byłam zła, nie mogłam skorzystać z WC, sąsiedzi patrzyli się na mnie z uśmieszkiem
:;230 nie no, ja też bym stała na ich miejscu patrzyła z niedowierzaniem, bo trzeba mieć sporo samozaparcia żeby tyle wytrzymać w boju :lol: No ale kochana , poznałaś chyba dogłębnie tajniki ich komunikacji ;:333
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Alu, pewnie też byś podobnie ratowała. To było w pierwszym roku jak miałam działkę, jedyna czereśnia i to wczesna. To co miałam nie ratować :D
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

No pewnie,ze bym stała i machała, bo uwielbiam czereśnie , tylko nie wiem czy bym 5 godzin dała radę ;:204
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Piszesz, ze przygoda ze szpakami była dawniej, a teraz umiesz sobie radzić z nimi inaczej?
U mnie były już czerwone czereśnie (niedużo, bo to młoda czereśnia).
W czwartek wyjechałam na pogrzeb do Krakowa a w niedzielę wróciłam...zostawiły mi same pestki na drzewie.
Nie bardzo wiem jak poradzić sobie w przyszłym roku...
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Jest mi znany jeden sposób Ewo. Są w sprzedaży siatki maskujące, o małych otworach, na drzewa. Teraz gdy masz młode drzewko formuj je tak, aby łatwo je można było ogarnąć w przyszłości. Moje jest bardzo leciwe z 50 lat ma. Rosło jak chciało. Było bardzo wysokie i szerokie. Wycinka, przecinka, skrócenie i jest teraz do ogarnięcia. i tak mąż nagimnastykuje się . Ja stoję na dole i podaję siatkę specjalnie przygotowanym szpikulcem-podajnikiem siatki. Mąż zabezpiecza ją na czubku, potem podwiązujemy sznurki do pnia. W tym roku i ostatni zakładaliśmy tą co mamy siatkę, mocno zużyta -dziury. I dlatego musieliśmy uzupełnić górę starymi, białymi obrusikami, firankami. Niekiedy widuję butle 5l po wodzie oblepione folią aluminiową, zatkane na szczycie drzewa.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Mireczko, dzięki za info. Już z mieniłam Avatarek :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witaj Mirko!
Przyszedłem z rewizytą i muszę powiedzieć, że bardzo podoba mi się Twój ogród,
"prosiaczki" to radość dla oka - wyobrażam sobie jak biegają po ogrodzie, kiedyś mieliśmy Jagę rozetkę - nieraz o niej zapominałem i długo szukałem pod jakim krzakiem się schowała - od rana do nocy "pasła" się samodzielnie :)
chciałbym zobaczyć Cię pod czereśnią i odganiającą szpaki :;230
a tak nawiązując do siatki ochronnej - ja taką siatką osłoniłem borówki , pomóc pomogło, ale musiałem wyjechać na dłuższy czas i ... była awanturka, bo moja Mireczka musiała wyciągać zaplątane szpaki z sieci. Dlatego nie polecam siatki z drobnymi żyłkowymi oczkami - chyba że ktoś ma ochotę nałowić dużo ptaszków :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Jędruś dzieńdoberek! Mireczka - dobrze odczytałam, Twoja małżonka, hura! Musiały być młodziutkie, stare nie są takie głupiutkie. Dwa rodzaje siatek spotkałam, żyłkową - której nie mam, mam z innego tworzywa, leciutka i bardzo czepna.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Pięknie rośnie wszystko. Mi za to czereśnie i wiśnie zżerają mszyce ech..
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Remi, co roku opryski na mszyce robiłam i robię. I tak nie ustrzegłam się ich. Szczególnie czubeczki gałązek , młode listki. W dodatku pod tą czereśnią stawiamy samochód. Jak tak długo tam jesteśmy ( w tym roku jakoś nie wyszło) to możesz sobie wyobrazić jak on wygląda. Trudno zmywa się tą spać mszyc. Jak siatkę zakładaliśmy to po robocie prosto pod prysznic.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Byłam dzisiaj na działce, ostatni raz przed wyjazdem, i teraz, jak przygotowywałam zdjęcia do forum, zauważyłam moje irysy, które się pod ciężarem kwiatów po przewracały. Po prostu zapomniałam je podwiązać. Trudno. Ale czereśnie już są czerwoniutkie, jak wrócę będą ( może ich nie będzię ;:224 ) już w sam raz do przeróbki i jedzenia oczywiście. :heja

Moje róże są zdrowe i oblepione kwiatami. Do tej pory jeszcze takiej nie widziałam.

Obrazek

Inkarwilia już pokazała swoje kwiecie.

Obrazek

I wcześniej wspomniane róże, które odbijają.

Obrazek Obrazek

żurawki już kwitną , chociaż nie wszystkie

Obrazek Obrazek

Krzewuszki. Mam cztery krzaczki.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Ta czerwona rośnie pod orzechem włoskim. Gdzieś wyczytałam na forum, że nic pod tym drzewem nie rośnie ;:185 , a u mnie rosną : konwalie, zawilec ( chociaż w tym roku zmarzł ), krzewuszka , odętka , języczka.

Piwonie moje są ogromne krzaczory.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dalie pięknie rosną, są już dość wysokie

Obrazek

Malinki juz zawiązują owocki. Cieszą się , będę je wcześnie zbierać.

Obrazek Obrazek

I to juz wszystko na dzisiajszy wieczór, a raczej nockę. Kończę i idę ;:19
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Mirko piękne piwonie! Mama do nich ogromny sentyment i na pewno sobie sprawię na działkę ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”