Przydomowa hodowla kur cz.1
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przydomowa hodowla kur
Bo wiem jak niezadowolone będą moje matrony
, szczególnie że dopiero kilka dni mają za towarzystwo nowe kurki i strasznie marudzą.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak długo wysiadywane są kacze jajka? Jedna osoba twierdzi, że miesiąc, druga- 5 tygodni. A może czas wysiadywania zależy od rasy?
Pozdrawiam
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
Czym karmicie takie nowo wyklute kurczaczki?
U mnie już zaczynają się wykluwać
Czy zabieracie kurczaki spod kwoki i czekacie aż wyklują się wszystkie-i dopiero dajecie do kwoki?
Proszę o podpowiedzi bo nie mam doświadczenia z takimi maluchami.
U mnie już zaczynają się wykluwać

Czy zabieracie kurczaki spod kwoki i czekacie aż wyklują się wszystkie-i dopiero dajecie do kwoki?
Proszę o podpowiedzi bo nie mam doświadczenia z takimi maluchami.
- Aquaforta
- Kontakt:
Zabierałam wcześnie rano- szły do pudełka w ciepłe miejsce z wodą i karmą dla kurcząt (kupiłam worek i wcinają z apetytem)
Na noc z powrotrm do mamy pod skrzydła by nie zapomniała ich głosów. Aż do wyklucia wszystkich. Sąsiadka sprawdziła mi po kilku dniach resztę jajek i okazało się, że były zepsute. Po delikatnym potrząśnięciu zepsute chlupie jakby napełnione wodą. Kurka dostała swoje kurczaczki i dodatkowo kilka dokupionych. Wszystkie rady dostałam od Jolek
Na noc z powrotrm do mamy pod skrzydła by nie zapomniała ich głosów. Aż do wyklucia wszystkich. Sąsiadka sprawdziła mi po kilku dniach resztę jajek i okazało się, że były zepsute. Po delikatnym potrząśnięciu zepsute chlupie jakby napełnione wodą. Kurka dostała swoje kurczaczki i dodatkowo kilka dokupionych. Wszystkie rady dostałam od Jolek

Pozdrawiam
- szamanicaaa
- 100p
Dzięki bardzo 

- Aquaforta
- Kontakt:
Jeszcze jajko gotowane na twardo, posiekane. Przez ok tydzień dostawały jedno-dwa dziennie
Potem biały ser, najlepiej tłusty też codziennie, potem co dwa- trzy dni. Dodatkowo trawa i chwasty- kura wybiera im co najlepsze i prawie do dziobków podaje 

Pozdrawiam
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
U nas też jajko na twardo było i niestety gotowa karma. Podsuwam im też a to trochę słonecznika zmielonego, a to płatków owsianych gotowanych itp., no i uczą się od kury.
A indyki suplementują sobie dietę polowaniem na muchy, no i w ogóle okazało się, że pałają wielką miłością do bobu, zawrzało jakby to były jakieś inyko-piranie:

A indyki suplementują sobie dietę polowaniem na muchy, no i w ogóle okazało się, że pałają wielką miłością do bobu, zawrzało jakby to były jakieś inyko-piranie:

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Jak tam wasze ptactwo? Ginka, pokaż swoje kaczuchy. Mają gdzie popływać? Moje najbardziej przepadały za ogórkami, ale cukinia też mogła być.
U mnie tymczasem już nastąpiły pierwsze przymiarki do indyczych popisów

U mnie tymczasem już nastąpiły pierwsze przymiarki do indyczych popisów

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- Ginka
Strasznie bojaźliwe, sporo czasu minie zanim je oswoję (może do czasu ubicia mi się uda
). moje małe mulardy (może kojarzycie ile tygodni mogą mieć? zaczynają im rosnąć lotki):

Puszące się podlotki wyglądają komicznie, a na pierwszy rzut oka wyglądały jakby im było za gorąco
.

Puszące się podlotki wyglądają komicznie, a na pierwszy rzut oka wyglądały jakby im było za gorąco

- Ginka
Tak, tylko że trzeba się umęczyć przy zaganianiu (szczególnie że chciałam je puszczać na podwórko aby po trawie pochodziły, potem byłby problem zagonić do domu szczególnie że pies wolno wybiegowy i bardzo ciekawy nowego zwierzęcia), co do ubijania oswojonych zwierząt nie ma problemu
(głównie o to też chodzi, że oswojone nie będą się drzeć jak się wejdzie do środka aby coś zrobić lub dać, a zależy mi na w miarę dobrych stosunkach sąsiedzkich
, bo to oni na nie cały dzień patrzą w ogrodzie a nie ja
).
Jeszcze po zakupie okazało się że dostałam ptaszyńce gratis, także dwa dni temu kąpałam je w łazience w szamponie dla psa
, legowiska i kury zostały posypane insectinem.
Aha i założyłam siatkę prowizorycznie (okazało się że mam w sumie 3szt siatki do zabezpieczania owoców), dwie poszły na czereśnię i jedna oddziela połowę frontu zagrody także sroki i wróble nie mają stępu do kurnika i misek z jedzeniem
(tylko teraz akurat kury nie niosą
, dzisiaj z trudem 2 zebrałam).

Jeszcze po zakupie okazało się że dostałam ptaszyńce gratis, także dwa dni temu kąpałam je w łazience w szamponie dla psa

Aha i założyłam siatkę prowizorycznie (okazało się że mam w sumie 3szt siatki do zabezpieczania owoców), dwie poszły na czereśnię i jedna oddziela połowę frontu zagrody także sroki i wróble nie mają stępu do kurnika i misek z jedzeniem

- Aquaforta
- Kontakt:
Za gorąco czy ubranko zmieniają? U mnie w zimie było więcej niż teraz 

Pozdrawiam
- Ginka
I to i to
, wyjątkowo długo pierzyć się nie chciały (mają prawie półtora roku) i dopiero teraz im łysinki wyskakują, do tej pory niosły się bez przerwy nawet w zimie.

- szamanicaaa
- 100p
Co zrobić,aby stare kury nie dziobały kurczaków?