300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Mariolu tak to słonecznik. Za kilka lat będziesz miała duże kępki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariola słoneczniczek szorstki bardzo fajny rozjaśnia ogródek ja czekam na większe kępy...
..a tego nałogu nie nauczyłam się... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Misiu ja mam takie krzaczki jak ja ale słoneczka,ale wszędzie go wyrywam bo bym już w ogródku nic nie miała tylko słoneczniczek ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kochane bardzo się cieszę, że to właśnie słoneczniczek. Mam u siebie kilka smutnawych zakątków i mam ochotę ( idąc drogą Remka - rozświetlić je za pomocą żółtych kwiatków. Tojeść, słoneczniczek, nagietek oraz aksamitka powinny sobie poradzić.
To jest to miejsce ( w głębi ).Obrazek Niby słońca trochę jest ale generalnie to takie zaplecze. Mam zamiar to zmienić :D
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
W tym roku zapałałam miłością do aksamitek.
Zdegradowane za zapach i PRLowskie pochodzenie, wracają do łask. To naprawdę piękne kwiatuszki, są nawet takie, które waniliowo pachną. Potrafią rosnąć i kwitnąć w każdych warunkach. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooooo pełne zaskoczenie ;:oj - aksamitka pachnąca waniliowo ;:oj . Tylko, że starsza pani przywykła do połączenia : aksamitka=cierpki, dziwny zapach. A te u mnie - karłowate, rosną bardzo fajnie. Z części porobiłam rozsadę i powiem, że te rosnące oddzielnie wyglądają gorzej niż te stłoczone.

Ale chcę Wam pokazać jak zabawnie potrafi sobie rosnąć kolczurka klapowana.
Obrazek
Dostałam nasiona od jednego z forumków ( poszukiwałam ekspansywnego pnącza na swój balkon ) i z wysianych na balkonie uschły wszystkie, na działce przyjęły się dwa. Podobno jesienią będę miała 222 nasiona :;230 - zobaczymy. Kolczurka jest z rodziny dyniowatych - łatwo kontrolować.

Mnóstwo miejsca zajęła nasturcja
Obrazek

Dlaczego wiosną przyszło mi do głowy, że muszę wysiać wszystkie nasiona z otwartej torebki - nie wiem ;:224 ale to zrobiłam. Teraz 3/4 rabatek zajmuje nasturcja ( to dopiero jest ekspansja ;:202 ) 1/4 nagietek :;230 . Wyrywam to towarzystwo jak chwasty :evil: bo rozłogi sięgają wszędzie :twisted:
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No ,ale masz po babcinemu bo to kwiatki naszych babć i wracają do łask ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje dzisiejsze zbiory
Obrazek

Fasolka szparagowa jest prawdopodobnie przysmakiem ślimaków. Tyle zostawiają dla mnie
Obrazek

Mam pomidorka samosiejkę, ciekawe jakie będą pomidorki
Obrazek

Mieczyki nie zakwitną mi w tym roku. Pójdą na kompost :evil: Obrazek

Zakwitnie natomiast niebawem jakaś tam odmiana hortensji krzaczastej
Obrazek

Lubię takie "babcine" kwiatki, masz Elu rację. To moje pelargonie
Obrazek

A to kwitnąca kolczurka klapowana. Ta druga :lol:
Obrazek

No i róże - NN
Obrazek

No i coś takiego - nie sadziłam a rośnie i kwitnie. U sąsiadów jest tego zatrzęsienie - od nich przypełzło
Obrazek

No i te białe, łąkowe kwiatuszki - tez babcine.
Obrazek

To tyle dziś zobaczyłam. Jutro ma być cieplej i koniec opadów ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mariolko, od sąsiadów przyszła kleome ciernista, te białe łąkowe to wyrzuć, bo to chwast i bardzo się rozsiewa. Mieczykom daj szansę zakwitną w sierpniu. Kolczurka jak będzie miała nasiona (tak dużo?) to może się podzielisz? Organizuję taras i potrzebne mi będzie jakieś ekspansywne zielsko nim inne się rozrosną. U mnie ślimaki też wyżerają na wyścigi z nornicami. Cóż każdy chce przetrwać.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, aksamitka najpiękniejsza jest ta karłowa (wg mnie). Namówiona przez miłośników aksamitek posiałam odmianę "Klown". Dużo zielska, malutkie kwiatuszki.
Kolczurkę widzę pierwszy raz. Pnące, jednoroczne mają chyba to do siebie, że słabo wschodzą. Kiedyś próbowałam z kobeą. Z całej paczki wzeszło szt. 1.
Plony extra. Ślimaczki grzeczne, ogonki zostawiły pani.
Większość moich mieczyków jest taka jak Twoje, tylko niektóre mają już pokaźne pędy kwiatowe. Jestem przekonana, że wszystkie zakwitną. ;:108
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu z przyjemnością - wyślę Ci nasiona, gdy już będą :D Nadmienię, że kwiatuszki kolczurki mają bardzo miły, słodkawy zapach. Ja wysiałam podobno za późno ( prawie w połowie maja ) - dlatego zaczyna mi się wić i rozkrzewiać dopiero teraz. A rośnie w tej chwili naprawdę jak wariatka :lol: Potrzebuje dużo wilgoci. Na balkonie zdechła - powodów wiele. Nie przez zaniedbanie - słowo harcerza.
Helenko naprawdę jestem dumna ..... z ogórków. Obserwuję je, notuję spostrzeżenia - fajnie jest mieć własne - smakują naprawdę inaczej. Nie są tak napompowane wodą jak sklepowe :;230 , są słodsze i bardziej hmmm .... ogórkowe ? Z fasolki w ogóle nie i więcej nie będę zawracała sobie nią głowy na mojej maleńkiej przestrzeni.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Może kolczurkę wcześniej posiać w domu i wcześniej zakwitnie, ale mam nadzieję że zdąży wytworzyć nasiona. A czy nasiona kupiłaś w sklepie? Ogórki ogórkowe :;230 Ja odkąd mam własne to kiszę inne gniją (przenawożone), a fasolkę te sieje bo mam na bieżąco koło domu i też bez wkładki nawozowej. Ona jest bezproblemowa.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mariolu tak czytam o planach zagospodarowania kącika na uboczu żółtymi kwiatami, myślę, ze to świetny pomysł, żółcie wspaniale go rozświetlą, z daleka będzie widoczny kolorowy i wesoły :D A na dodatek wymienione przez Ciebie roslinki są wytrzymałe i silne, nie potrzebują szczególnej opieki, żeby wspaniale rozrastac się i kwitnąc :D
Zbiory warzywek bardzo apetyczne :D Wkurzające jest jedynie to, że ślimory rozsmakowały sie w fasolce....u mnie w tym roku nie ma wcale ślimaków.....wymarzły??? ;:oj
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, takie pierwsze, własnoręcznie wyhodowane ogóreczki czy pomidorki, to naprawdę wielka sprawa. Masz być z czego dumna, tym bardziej, że prezentują się (ogóreczki) znakomicie. ;:138
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

No gratulacje Ruda własne ogóreczki ;:oj Tylko nie zjedz wszystkiego bo musisz zabrać zagrychę na II Ogólnopolski Zjazd ...itd :uszy
Czy te lwie paszcze tez zdobyczne z Sulejowa jak moje? :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”