300 m2 frajdy
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: 300 m2 frajdy
Mariolu tak to słonecznik. Za kilka lat będziesz miała duże kępki.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariola słoneczniczek szorstki bardzo fajny rozjaśnia ogródek ja czekam na większe kępy...
..a tego nałogu nie nauczyłam się...
..a tego nałogu nie nauczyłam się...

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Misiu ja mam takie krzaczki jak ja ale słoneczka,ale wszędzie go wyrywam bo bym już w ogródku nic nie miała tylko słoneczniczek 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Kochane bardzo się cieszę, że to właśnie słoneczniczek. Mam u siebie kilka smutnawych zakątków i mam ochotę ( idąc drogą Remka - rozświetlić je za pomocą żółtych kwiatków. Tojeść, słoneczniczek, nagietek oraz aksamitka powinny sobie poradzić.
To jest to miejsce ( w głębi ).
Niby słońca trochę jest ale generalnie to takie zaplecze. Mam zamiar to zmienić 
To jest to miejsce ( w głębi ).

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

W tym roku zapałałam miłością do aksamitek.
Zdegradowane za zapach i PRLowskie pochodzenie, wracają do łask. To naprawdę piękne kwiatuszki, są nawet takie, które waniliowo pachną. Potrafią rosnąć i kwitnąć w każdych warunkach.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Ruda2011
Oooooo pełne zaskoczenie
- aksamitka pachnąca waniliowo
. Tylko, że starsza pani przywykła do połączenia : aksamitka=cierpki, dziwny zapach. A te u mnie - karłowate, rosną bardzo fajnie. Z części porobiłam rozsadę i powiem, że te rosnące oddzielnie wyglądają gorzej niż te stłoczone.
Ale chcę Wam pokazać jak zabawnie potrafi sobie rosnąć kolczurka klapowana.

Dostałam nasiona od jednego z forumków ( poszukiwałam ekspansywnego pnącza na swój balkon ) i z wysianych na balkonie uschły wszystkie, na działce przyjęły się dwa. Podobno jesienią będę miała 222 nasiona
- zobaczymy. Kolczurka jest z rodziny dyniowatych - łatwo kontrolować.
Mnóstwo miejsca zajęła nasturcja

Dlaczego wiosną przyszło mi do głowy, że muszę wysiać wszystkie nasiona z otwartej torebki - nie wiem
ale to zrobiłam. Teraz 3/4 rabatek zajmuje nasturcja ( to dopiero jest ekspansja
) 1/4 nagietek
. Wyrywam to towarzystwo jak chwasty
bo rozłogi sięgają wszędzie 

Ale chcę Wam pokazać jak zabawnie potrafi sobie rosnąć kolczurka klapowana.
Dostałam nasiona od jednego z forumków ( poszukiwałam ekspansywnego pnącza na swój balkon ) i z wysianych na balkonie uschły wszystkie, na działce przyjęły się dwa. Podobno jesienią będę miała 222 nasiona

Mnóstwo miejsca zajęła nasturcja
Dlaczego wiosną przyszło mi do głowy, że muszę wysiać wszystkie nasiona z otwartej torebki - nie wiem

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No ,ale masz po babcinemu bo to kwiatki naszych babć i wracają do łask 

Pozdrawiam, Ela
- Ruda2011
Moje dzisiejsze zbiory

Fasolka szparagowa jest prawdopodobnie przysmakiem ślimaków. Tyle zostawiają dla mnie

Mam pomidorka samosiejkę, ciekawe jakie będą pomidorki

Mieczyki nie zakwitną mi w tym roku. Pójdą na kompost
Zakwitnie natomiast niebawem jakaś tam odmiana hortensji krzaczastej

Lubię takie "babcine" kwiatki, masz Elu rację. To moje pelargonie

A to kwitnąca kolczurka klapowana. Ta druga

No i róże - NN

No i coś takiego - nie sadziłam a rośnie i kwitnie. U sąsiadów jest tego zatrzęsienie - od nich przypełzło

No i te białe, łąkowe kwiatuszki - tez babcine.

To tyle dziś zobaczyłam. Jutro ma być cieplej i koniec opadów
Fasolka szparagowa jest prawdopodobnie przysmakiem ślimaków. Tyle zostawiają dla mnie
Mam pomidorka samosiejkę, ciekawe jakie będą pomidorki
Mieczyki nie zakwitną mi w tym roku. Pójdą na kompost

Zakwitnie natomiast niebawem jakaś tam odmiana hortensji krzaczastej
Lubię takie "babcine" kwiatki, masz Elu rację. To moje pelargonie
A to kwitnąca kolczurka klapowana. Ta druga

No i róże - NN
No i coś takiego - nie sadziłam a rośnie i kwitnie. U sąsiadów jest tego zatrzęsienie - od nich przypełzło
No i te białe, łąkowe kwiatuszki - tez babcine.
To tyle dziś zobaczyłam. Jutro ma być cieplej i koniec opadów

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mariolko, od sąsiadów przyszła kleome ciernista, te białe łąkowe to wyrzuć, bo to chwast i bardzo się rozsiewa. Mieczykom daj szansę zakwitną w sierpniu. Kolczurka jak będzie miała nasiona (tak dużo?) to może się podzielisz? Organizuję taras i potrzebne mi będzie jakieś ekspansywne zielsko nim inne się rozrosną. U mnie ślimaki też wyżerają na wyścigi z nornicami. Cóż każdy chce przetrwać.
- Helios

Mariolu, aksamitka najpiękniejsza jest ta karłowa (wg mnie). Namówiona przez miłośników aksamitek posiałam odmianę "Klown". Dużo zielska, malutkie kwiatuszki.
Kolczurkę widzę pierwszy raz. Pnące, jednoroczne mają chyba to do siebie, że słabo wschodzą. Kiedyś próbowałam z kobeą. Z całej paczki wzeszło szt. 1.
Plony extra. Ślimaczki grzeczne, ogonki zostawiły pani.
Większość moich mieczyków jest taka jak Twoje, tylko niektóre mają już pokaźne pędy kwiatowe. Jestem przekonana, że wszystkie zakwitną.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Ruda2011
Marysiu z przyjemnością - wyślę Ci nasiona, gdy już będą
Nadmienię, że kwiatuszki kolczurki mają bardzo miły, słodkawy zapach. Ja wysiałam podobno za późno ( prawie w połowie maja ) - dlatego zaczyna mi się wić i rozkrzewiać dopiero teraz. A rośnie w tej chwili naprawdę jak wariatka
Potrzebuje dużo wilgoci. Na balkonie zdechła - powodów wiele. Nie przez zaniedbanie - słowo harcerza.
Helenko naprawdę jestem dumna ..... z ogórków. Obserwuję je, notuję spostrzeżenia - fajnie jest mieć własne - smakują naprawdę inaczej. Nie są tak napompowane wodą jak sklepowe
, są słodsze i bardziej hmmm .... ogórkowe ? Z fasolki w ogóle nie i więcej nie będę zawracała sobie nią głowy na mojej maleńkiej przestrzeni.

Helenko naprawdę jestem dumna ..... z ogórków. Obserwuję je, notuję spostrzeżenia - fajnie jest mieć własne - smakują naprawdę inaczej. Nie są tak napompowane wodą jak sklepowe

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może kolczurkę wcześniej posiać w domu i wcześniej zakwitnie, ale mam nadzieję że zdąży wytworzyć nasiona. A czy nasiona kupiłaś w sklepie? Ogórki ogórkowe
Ja odkąd mam własne to kiszę inne gniją (przenawożone), a fasolkę te sieje bo mam na bieżąco koło domu i też bez wkładki nawozowej. Ona jest bezproblemowa.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mariolu tak czytam o planach zagospodarowania kącika na uboczu żółtymi kwiatami, myślę, ze to świetny pomysł, żółcie wspaniale go rozświetlą, z daleka będzie widoczny kolorowy i wesoły
A na dodatek wymienione przez Ciebie roslinki są wytrzymałe i silne, nie potrzebują szczególnej opieki, żeby wspaniale rozrastac się i kwitnąc
Zbiory warzywek bardzo apetyczne
Wkurzające jest jedynie to, że ślimory rozsmakowały sie w fasolce....u mnie w tym roku nie ma wcale ślimaków.....wymarzły??? 

Zbiory warzywek bardzo apetyczne

- Helios

Mariolu, takie pierwsze, własnoręcznie wyhodowane ogóreczki czy pomidorki, to naprawdę wielka sprawa. Masz być z czego dumna, tym bardziej, że prezentują się (ogóreczki) znakomicie.

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
No gratulacje Ruda własne ogóreczki
Tylko nie zjedz wszystkiego bo musisz zabrać zagrychę na II Ogólnopolski Zjazd ...itd
Czy te lwie paszcze tez zdobyczne z Sulejowa jak moje?

Czy te lwie paszcze tez zdobyczne z Sulejowa jak moje?