Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

imer pisze:
Biała nn z biedronki - to chyba Św. Antoniego (niestety po deszczu odpadły płatki i został sam środek - tu pytanie czy tak ją zostawić by cebulka rosła, czy samą górę uciąć?)
Obrazek

Nie wiem co to za lilia (jakaś azjatka) ale na pewno nie św. Antoniego....
Myślę że masz na myśli białą, u nas zwaną św. Józefa.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu - dziękuję, na razie zakwitły 2 małe dalie, ale czekam na te wielkie, które dostałem. Mam nadzieję że deszcze ich nie zniszczą całkiem. Znowu leje :(

Olu - mrożonego to nie jadłem, ale od małego zawsze taki świeży tylko ugotowany w lekko osolonej wodzie, pyszny też jest ze świeżym koperkiem. Wyobraź sobie, że wczoraj kupiłem bób bo juz za mną "chodził" a ceny doszły do rozsądnej wysokości 4-5 zł i jak w domku zajadaliśmy przyszła nasza starsza kota, wyłuskałem jej bób to az się rzuciła na niego! Zjadła kilka ziarenek, a później chciała jeszcze!

Lucynko - ja się dopiero uczę warzywek i sprawdzam co potrafię uchodować ;) Moja hosta ma tak myślę co najmniej 10 lat, i jest taka zwykła z prostymi zielonymi liśćmi jakie kiedyś można było kupić.

Agatko - chyba kiedyś pisałaś :oops: dziękuję ślicznie ;:168
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gabriela pisze: Nie wiem co to za lilia (jakaś azjatka) ale na pewno nie św. Antoniego....
Myślę że masz na myśli białą, u nas zwaną św. Józefa.
Gabi - i to chyba właśnie zależy od regionu, gdzie są nieco różniące się nazwy potoczne, w każdym razie chodzi o lilię białą (Lilium candidum), potocznie nazywana lilią św. Józefa, Józefką, lilią św. Antoniego czy "Madonna lilly". Tylko do końca nie wiem czy to ona (jakiejkolwiek ja zwał).
Może ktoś w wątku "liliowym" podpowie.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie... to na pewno nie ona...
Popatrz na moją .... zdjęcie potem usunę... ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Właśnie, też mi się wydawało, że powinna mieć troszkę inaczej położone i bardziej trąbkowe kwiaty, z tego co widziałem na zdjęciu.
Dziękuję za podpowiedź, zdjęcie jak możesz to zostaw, będzie na przyszłość. Może się przydać.
To teraz idę próbować namierzyć co to jest :)

Ps. Piękny ogródek na blogu, tylko muszę znaleźć chwilę na przejrzenie w całości :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok... to zostawiam w ramach lekcji poglądowych... :;230
A Ty szukaj... pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kurde blaszka, u nas tez zanosi się na ochłodzenie :(
Jak ja mam podbierać ogórki :(
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

remi ja lilii tak szybko nie obcinam jak przekwitną.Sama też nie mam doświadczenia :( :?: ;:185
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariolu - u nas też troszkę chłodniej, ale nie zimno.

Gosiu - tak pomyślałem, że niechaj cebulka rośnie, obciąłem tylko samą "szypułkę" po kwiatku aby nie marnował sił na próbę wiązania nasion.

I "połykendowa" porcja zdjęć, teraz tyle się dzieje, że po tygodniowej nieobecności działki nie poznaję :)

Lilie wciąż kwitną, niektóre kwiaty już deszcze pozrywały, ale kolejne szykują się...

Czerwona Detroit i żółta Gironde
Obrazek

Biała NN, po konsultacjach na FO chyba najbardziej przypomina Sancerre
Obrazek

Obrazek

Klemek w końcu w oryginalnym kolorze, pierwsze kwiaty przekwitają, ale na drugim obok też pojawiły się pączki :heja

Obrazek

Obrazek

Róże
Część już przekwitła :( Alchemyst'owi powycinałem ostatnie zwiędnięte kwiaty ;:145

Biała odżywa, połowę kwiatów musiałem wyciąć bo po deszczach zwiędły. Te, które przekwitają mają niesamowite "różowe kropeczki". I mnóstwo młodych pączków.

Obrazek

Obrazek

Fresia wyjątkowo dobrze zniosła deszcze

Obrazek

Za to zakwitły 3 NN, które do tej pory były w pąkach:

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

Obrazek

Druga z pnących NN (obok Alchemysta) prawie nie ma kwiatów po deszczach :( ale za to wystrzeliła na 2,5m w górę... (ale grzecznie dąła się ułożyć później na "górze" pergoli).

Obrazek

DALIE wciąż rosną i rosną.. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ogólny widoczek rabaty (nie patrzeć na to co w tle bo cały czas czeka aż będę miał więcej czasu ;:223 :;230 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a u jednorocznych...

Zakwitła pierwsza cynia daliowa...
Obrazek

Godecje
Obrazek

Obrazek

Nagietki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słoneczniki jeszcze "w polu"
Obrazek

Obrazek

Inne takie....

Trzmiel zbiera nektar z kwiatów rozchodnika:
Obrazek

Inny z kwiatów oregano:
Obrazek

I widok na rabatę pod świerkiem: kwitnie oregano, tojeść, a rośnie jeszcze melisa i po lewej nawłoć szykuje się na koniec lata...
Obrazek

Tymczasem na warzywniku:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu zbiór długo oczekiwanego bobu!
Obrazek

I po godzinie... 3.5kg :tan
Obrazek

A teraz zagadka, chyba po raz pierwszy wiem co to jest bo sam wyhodowałem :tan :
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Myślę że to.... rzodkiewka?

ta godecja to chyba jednoroczna, co?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Nie rzodkiewka (ale rzeczywiście rzodkiewka ma podobne kwiaty, tylko te są całkiem białe), ale dobry kierunek.
Tak godecja to jednoroczne, wysiałem jej cały "las" a cała wzeszła i było ostre przerzedzanie, co najmniej o połowę :;230
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nie wiem, co to jest, ale bardzo to ładne! :D

Ciekawostka z tą białą lilią. Posadziłam na jesieni również lilię biała, choć na zdjęciu wydawało mi się, ze kwiaty nie mają żółtego środka. Jeszcze nie kwitnie, zobaczymy jak będzie wyglądać... ;:173
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Remi, ależ masz szalone zbiory, gdzie to się zmieściło na Twojej działeczce?
Kolorków też mnóstwo, jak ja zazdroszczę tych pięknych zdjęć, piękne.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Remi hortensje można rozmnażać patykami - jak najbardziej ;:333 Patyk, ukorzeniacz, ziemia kwaśna, pokrywka z butelki i odjazd do cienia :) . Nie przepadam w tym roku za hortensją ( może dlatego, że mam złe doświadczenia z ogrodowymi :twisted: ) ale róże ukorzeniam z przyjemnością. Spróbuj w tym roku z różami, zwłaszcza swoją pnącą. nagnij giętką gałązkę krzaka do ziemi, przyszpil patykiem rozwidlonym jak proca i przysyp ziemią. Zobaczysz - ukorzeni się. A jeżeli jeszcze w miejscu zetknięcia z ziemią nadetniesz troszkę gałązkę i "namaścisz" ukorzeniaczem - zrobi to szybciej. Na zimę zakopcuj - będzie miała ciepełko ;:215
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agatko - właśnie ładne :) a w dodatku liście jeszcze można jeść chociaż już troszkę twardsze (to podpowiedź) i może uda mi się doczekać nasionek na przyszły sezon. A ta lilia to nawet nie jestem pewien czy dobrze rozpoznana.

Zosiu - oj jakoś wszystko się upcha, chociaż na warzywniaku rzeczywiście gęsto, skończyła się sałata (spróbuję jeszcze wysiać) ale w jej miejsce strrrrrasznie cukinia się rozłazi i ogórki :) A bób rósł sobie w rządku ok 8m robiąc przy okazji za "żywopłot". Najbardziej się cieszę, że już ten kawałek z kwiatami zaczyna przypominać coś. Jeszcze drugi taki sam do uporządkowania :(

Mariolu - no to super, jedna z sąsiadek ma ich sporo i właśnie powiedziała, że rozmnażała z patyków, kupiła jedną a teraz (po paru latach) ma z 10 (nie wiem czy to ogrodowe czy jakieś inne, ale podobne do Twojej tylko bardziej zdecydowane co do wybarwiania się :;230 aczkolwiek w jednym miejscu bardziej różowe w innym bardziej niebieskie, zależnie od gleby).

A co do zagadki to podpowiem, że rośnie na warzywniku i już na zdjęciach pokazywałem jak było mniejsze :) I rzeczywiście bardzo podobne do kwitnącej rzodkiewki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”