Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Hej Maju pięknie u Ciebie jeszcze kwitną bylinki.
Szałwia to jest w ogóle szalona roślina - i u mnie kwitnie non stop - z kącików przy listkach wypuszcza coraz to nowe kwiatostany. Ale takiego pięknego złocienia to jeszcze nie widziałam- jaki on ma niesamowity kolor- piękny ;:167
Souvenir De M ma do mnie przyjsć w tym tygodniu z z R.- piękny jest u Ciebie więc tym bardziej się cieszę, ze go zamówiłam.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie również podoba się ta chryzantemka terakotowa . Zrobimy machniom na Marunę arktyczną ;:224 . Mogę Ci również dać sadzonkę mieniącej sie chryzantemy [takiej około 1m ]i niedługo zacznie kwitnąć taka różowa . bo ma już pąki ,ale na razie od strony podwórka bo tam jednak więcej słonka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, dziękuję ;:196
Zatem przez zimę muszę nagromadzić dużo hydrożelu.
Mam 50 róż, 3 chryzantemy, no rh by sie przydało, nie mówiąc o doniczkach.
Ja uprawiam pomidory w donicach, one bez przerwy miały sucho.
Im też się przyda.
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju ja też podziwiam Twój zielony dom, to pytanie już Ci miałem dawno zadać. Czy przez to że budynek jest wiecznie w cieniu i wilgoci, to w środku nie masz problemów np. z grzybem lub ogólnie z wilgocią? Twoje fotki z owockami wyglądają bardzo smakowicie, nawet te trujące. A kiwaki jakiej są wielkości ? Kwiatów u Ciebie jeszcze mnóstwo, czy zawilec japoński zimuje bez problemy?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Kocia Majko, :D piękne kolory masz w ogrodzie, a tu niby jesień. ;:108 Chryzantemy z daliami oczu nie mogłam oderwać. Takiej kompozycji jeszcze nie widziałam. ;:180 Souvenir de la Malmasion piszesz, ze młodziutka, a już tak urosła ;:138 , moja będzie rosła dokładnie w takim samym miejscu. Zastanawiałam się kiedy mi urośnie i zakryje płot do sąsiada, a tu proszę jaka dla mnie miła niespodzianka i to pięknie kwitnąca. :D. Majeczko szałwia kwitnie od wiosny do teraz. Możesz ją ściąć po pierwszym kwitnieniu to bardzo szybko Ci się odnowi ze świeżutkimi kwiatkami. Masz zadbany ogród i w nim ciekawe kompozycje. ;:180
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Ciesze się że u ciebie w końcu popadało i roślinki wody dostały ! No i prace się posuwają do przodu ;:180
Chryzantemy bardzo ładne !!!
A hydrożel nawet w deszczowej Szkocji polecają do donic !!!
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam Cię Jolu-Fafka w moich zielonych progach. :wit Dzięki w imieniu chryzantemki. Ja nie sprzedaję roślinek tylko wymieniam i właśnie z takiej wymiany mam tę chryzantemę. Jak ją rozmnożyć nie mam pojęcia, pewnie wiosną będę ją oglądała pod tym kątem to przypomnij się wiosną może coś z tego będzie. :lol:

Moni-Rozeta Ciebie też witam :wit i cieszę się że też polecasz hydrożel. Ja w tym roku miałam stare pelargonie i tylko trochę zmieniłam im ziemię na kompostową z hydrożelem a nawóz stosuję w płynie. :lol:

Ida też taką chryzantemę zauważyłam pierwszy raz dlatego mi się jej zachciało. :;230 To dobrze że szałwia tak fajnie kwitnie, za rok będę miała z głowy dodatek do Kalmarów. Mój Souvenir też jest z R. i nawet fajnie rośnie. Dzisiejszy kwiatek :lol:

Obrazek

Jadziu dopiero wiosną będę ją oglądać pod względem podziału bo teraz tak ślicznie kwitnie. Tak że do wiosny musisz poczekać. :lol:

Gosiu jak będziesz teraz sadzić to lepiej dać im tego hydrożelu teraz, po prostu mieszasz ziemię z odpowiednią dawką hydrożelu i do tego sadzisz roślinkę. Wiosną to do doniczkowych roślin w sam raz. A do już rosnących to jest bardziej skomplikowane, trzeba wybierać ziemię z pod korzeni, mieszać z hydrożelem, zasypać dół a na wierzch ziemia bez hydrożelu. Zresztą na opakowaniu dokładnie jest wszystko opisane. ;:108

Robercie taka ilość liści na ścianach skutecznie broni ich przed deszczem więc nie może dojść wilgoć. A wyobrażasz sobie ile wody potrzebuje taka ilość liści do życia, samymi korzeniami nie da rady a ponieważ jest przytwierdzona do ścian korzonkami to wyciąga wodę ze ścian. Odkąd mamy tak obrośnięte ściany zawilgocenie ich z powodu szkód górniczych zmniejszyło się bardzo i powoli zaczynają się wysuszać. ;:108
Kiwi jest wielkości dużego agrestu. Kwiatów dużo bo pozwalam rosnąć samosiejkom gdzie chcą, oczywiście w miarę rozsądku. Jeszcze nie zimowałam go to nie wiem jak przezimuje. Będę go przesadzać to może kawałek schowam do piwnicy. :roll:

Majeczko kwiatki dalii były dodane do chryzantemy jako porównanie kolorów. Ty będziesz miała lepszą sadzonkę Souvenira więc pewnie będzie lepiej rosła. Cieszę się z szałwii że będzie mi tak ładnie kwitła. Dla Ciebie dalie ale same.

Obrazek :lol:

Aga popadało i to zdrowo i co jakiś czas dopaduje. Czyli hydrożel jest popularny wszędzie. Dla Ciebie wiosenne bratki

Obrazek :lol:

Dla wszystkich inne letnio-wiosenne kwiatki.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, :D buziaczki ;:196 za dalie , a to właśnie te kołnierzykowe ?
Ale piękne. Cudne wszystko ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wow :) Piękna kolekcja bratków ! Dziękuję ;:196
Ja mam u siebie w donicy posadzone te ciemno niebieskie :)

A na hydrożel do donic to chyba i ja się skuszę w przyszłym sezonie - dosypię go zwłaszcza do wiszących koszy z jednorocznymi !
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga polecam go bo naprawdę warto. Jak sobie przypomnę to bieganie z wodą w zeszłym roku to czasami robi mi się słabo, rano i wieczorem po 8 litrów wody do skrzynek a i tak ledwo żyły biedne pelargonie. A teraz to czasami zapominałam je podlać przez tydzień. A te bratki to taka zbieranina samosiejek ale właśnie takie mi się najbardziej podobają. :lol:
Po tych deszczach nabrały wigoru pierwiosnki

Obrazek

Obrazek

One też są wrażliwe na suszę i chyba im też dam mieszankę z hydrożelem. ;:196

Majeczko to są w większości jednoroczne czyli dalie z siewu jakaś tam mieszanka a kwitły calutkie lato i teraz wciąż jeszcze pokazują swoje piękno. Patrz jaki śliczny zestaw.

Obrazek

Na pewno na następny rok nie sadzę tych wielgaśnych bo tylko z nimi kłopoty a te są prześliczne maleństwa.
Dla Ciebie ;:196 za zachwyty. ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Majeczko, także uwielbiam te dalie pomponkowe ;:224 . Szczególnie zaciekawiła mnie ta czerwono-biała ...śliczna ...
Mam tylko różowego Frantza Kafkę i zamierzam dokupić sobie jeszcze kilka odmian takich właśnie dalijek ;:108 .

Pierwiosnki czy wiosną, czy jesienią :wink: - zawsze cieszą oczka :D .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA ma sie rozumieć ,że dopiero na wiosnę . Fajna kolekcja dalii i fiołków .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni jak chcesz to mogę Ci wysłać całą pakę tych dalii, one rosną na wysokość może 1,5-1,8m, na pewno są wyższe w tym roku bo są częściej podlewane z racji że rosną obok nowo posadzonych roślin. A niektóre kwiatki mają całe kremowe. ;:108
Jadziu ona jeszcze nie rozwinęła ani połowy pączków, szkoda by było ją teraz ruszać. ;:108
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

edulkot pisze:
_ninetta_ pisze:Ech, Majeczko, my gadamy o dwóch zupełnie innych rózach ;:108
Mnie chodzi o tę z prawej:

Obrazek

Majeczko, ta różyczka rzeczywiście przypomina Etude, wcześniej pomyliłaś się i napisałaś, ze to Eiffel Tower i tutaj mi się kompletnie nie zgadzało :)
Mam też Etude i bardzo ją lubię. U mnie w tym roku pięknie powtarza.

U Ciebie w ogrodzie w ogóle jesieni nie widać, kolory jak latem!
Dalie piękne, ja nie mam żadnej :oops: muszę na wiosnę kilka sobie kupić bo pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też zrezygnowałam swego czasu z tych wielkich dali. Bardziej podobają mi się miniaturki, a najlepiej jakby miały ciemne liście.
Niestety już posadziłam róże, także czeka mnie rozgrzebywanie ziemi.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”