Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu ;:167 Witam :wit Koleusy masz piękne kolory ,zaraz się zagęszczą i będą ładne . Ja też je bardzo lubię ale w tym roku nie mam ,nasadziłam w donice begonii ,ale też takie marne - miałam różne ale tylko jeden gatunek kwitnie . Kosmos też mam jest taki zwiewny - lubię go . Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo słoneczka ;:196 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu Jak nazywa się ta żółta roślinka na fotce z dzbanem na "płotku", ślicznie wygląda ta kępka...taka zwiewna :D Koleusy u mnie też jakieś podziurkowane,ciekawe co je gryzie :wink:
Podejrzałam u ciebie i też porobiłam sadzonki :uszy
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KDanusiu, wiem, o czym mówisz. Te zmoknięte kwiaty tak oblepiają łodygi, że trudno je oddzielić. Szczególnie róże. Ty masz ich szczególnie dużo, a więc i widok jest smutny :( A deszcze nadal padają, niestety, Słońce pozostaje utrwalone tylko na zdjęciach.

Klaryso, szczerze mówiąc, nie wiem, o którym zdjęciu wspomniałaś. Mam taką dużą fotkę żółtej lilii. W tle widać szablaste liście irysów, a na dole, w lewym rogu poskręcane listki wierzby. Jest ona jeszcze młodziutka i dlatego taka niska. Może to tej mówisz?

Jolu, skoro koleuski są twoją tegoroczną namiętnością, przywiozę ci szczepki. Może takich akurat nie masz :)

Małgosiu, zobacz niżej, można te koleuski powsadzać także do innych roślin i będą tworzyć fajne kompozycje.

Janeczko, dobrze zrobiłaś. Ja też, jak mi coś marnieje , od razu robię sadzonkę.

Agusiu2410, a wiesz, że u mnie ta donica, którą pokazywałam, stoi pod gołym niebem i tym sadzonkom chyba jest dobrze mimo deszczu, bo szybko się przyjęły po uszczyknięciu. Ja mam koleusy pierwszy raz w tym roku i na razie eksperymentuje, gdzie je najlepiej uprawiać, a ponieważ sadzonek można z nich mieć bez liku, to i eksperymentów też można robić mnóstwo ;:108

Aguniado, wiesz u mnie z racji dużych drzew w ogrodzie tworzy się w pewnych momentach dnia taki swoisty pejzaź ze światłocieni. Głównie tak pod wieczór. Światło robi się ciepłe i złociste. Pięknie to wtedy wygląda, ale trwa bardzo krótko. Staram się nie przegapić tego zjawiska :) Dzisiaj nadal jest ta paskudna mżawka. Łeee...

Teresko, no więc u mnie begonie w tym roku strasznie rosną w liście i też dopiero niektóre zaczynają kwitnąć, ale słabo. Pamiętam chyba u ciebie takie drewniane donice z czerwonymi efektownymi begoniami. Czy one też tak ci słabo kwitną? A może masz już jakieś inne? Co do kosmosu, to może nie jest to jakaś wspaniała i piękna roslina, ale są to bardzo skromne sympatyczne kwaitki i wdzięcznie się co roku rozsiewają po całym ogrodzie, tworząc malownicze kępy. Poza tym są różne kolory w tonacji różowej. Na pewno też masz ich całą różową różnorodność :D :D

Alinko, te żółte kwiatuszki pod dzbankiem to nachyłek okółkowy. Bylinka, która szybko się rozrasta. Listki ma podobne do koperku. Jest delikatna i jak mówisz, zwiewna.

Tutaj w tej drugiej donicy podsadzilam koleusa jakimś wilczomleczem o bordowych listkach. Zresztą nie wiem, może to coś innego, a nie wilczomlecz. Jeśli ktoś wie, niech mnie poprawi. JUż wiem dzięki Iwonce-heliofitce. To SZCZAWIK.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Adzisiaj pokażę kwiatki samosiejki, które towarzyszą mi już od wielu lat. Miałam je jeszcze w starym domu i ogrodzie i przyszły tu za mną pewnie wraz z kawałkiem jakiejś innej rośliny. Nie nazwę ich chwastami, bo na to nie zasługują, ale podobnie jak dziewanny, firletki, orliki rozsiewają się wszędzie i czasem trzeba je po prostu eksmitować. Fascynujące jest w nich to, że każdy kwiat jest niepowtarzalny i ta różnorodność naprawdę zaskakuje. Wydaje się, jakby kwitły inne rośliny, a to wciąż jest ta sama - RUDBEKIA.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Tutaj w tej drugiej donicy podsadzilam koleusa jakimś wilczomleczem o bordowych listkach. Zresztą nie wiem, może to coś innego, a nie wilczomlecz. Jeśli ktoś wie, niech mnie poprawi.

Obrazek
[/quote]

Wandziu, bardzo mi się podoba to zestawienie ;:63 nie wiem co to za roślinka w zestawieniu z koleusem, ale tworzą bardzo fajną parę ;:63
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Tak, koleusy można ładnie łączyć z innymi roślinami, tylko trzeba pamiętać, że one lubią półcień, teraz gdy i tak wszędzie brak słońca, to i wszędzie im dobrze, ale jak przyjdą upały, lepiej zapewnić im cień przynajmniej w godzinach południowych, moje stoją pod werandą i słoneczko mają (jak sie pokaże) dopiero ok. 16, kiedyś stawiałam je na słońcu i miały liście poparzone od słoneczka, i kiepsko wtedy rosną, kiedy przestawiłam w półcień od razu doszły do siebie ;:65 ;:108
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu nastrojowe, słoneczne zdjęcia to zawsze strzał w dziesiątkę ;:196
Koleusy uprawiam od niepamiętnych czasów i nie przypominam sobie, żeby sprawiały mi jakiekolwiek problemy...
...problemem byłam jedynie ja, a właściwie moja "umiejętność" przelewania roślin w okresie zimowym :oops:
Niestety koleusy nie potrafią pływać :lol:
Ps. Z koleusem rośnie szczawik :D Fantastyczne zestawienie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wando, źle zapytałam :oops:
Chodzi mi o fotkę pod żółtą lilią ( a nie liliowcem :oops: ) z 5 lipca.
Namieszałam. :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

AgaNet, ta roślinka w donicy to jak się okazuje szczawik. Ma całkiem bordowe listki i małe żółte kwiatuszki, które raz kwitną, raz opadają i znowu kwitną. :roll:

Agusiu2410, masz rację, koleusy lubią półcień i u mnie właśnie stoją w takim miejscu, czyli pod dębem w donicy. I pamiętam, żeby nie przelewać ;:108

Iwonko, właściwie to od ciebie zaczerpnęłam pomysł podsadzania roślin w donicach. Wilczomlecz, który rośnie na dworzu razem z czerwoną begonią to absolutnie twoja inspiracja. A ten szczawik to był eksperyment i widzę, że chyba udany.
A koleuski to faktycznie dobry wynalazek i mnożyć je można w nieskończoność. Wiosną kupujesz jeden czy dwa, a potem masz już cały balkon nimi zapełniony :D

Klaryso, domyśliłam się, że o tę fotkę ci chodziło i odpowiedziałam jak wyżej :D

No to życzę wszystkim zielonych snów.
Obrazek
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Ja to prędzej bym ususzyłam swoje niż przelała :;230 :;230 chyba że deszcz to zrobi za mnie, a czasami się to zdarza i latam z donicami pod wiatę aby już w nie nie padało, jak tak ostro zacina :evil:
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Witaj Wandziu :wit U Ciebie... jak zawsze... kolorowo :) kompozycja w donicy superzasta ;:138 już sama donica dobrze wygląda :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ledwo dzisiaj zdążyłam uprzątnąć podgniłe kwiaty róż i liliowców, to znowu zaczęło padać. Końca nie widać, nie widać, nie widać.
Pobawiłam się trochę rameczkami do zdjęć. Jak myślicie, lepiej teraz czy przedtem, bez ramek?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pięknie ci wszystko rośnie , tez z rana wylewam wodę z podstawek , a dzisiaj wkurzyłam się na te opady i doniczki postawiłam na ziemi niech nadmiar wody wsiąka od razu w ziemię , tylko że tej wody mam całe rowki i ciągle pada ..Nawet nie mogę zrobić zdjęć liliowcom bo kwiaty zlepione i mokre , może jutro zacznie świecić słoneczko .. Róże też nawet w pąkach gniją ,, jedynie rudbekie ślicznie kwitną ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Miałem taką rudbekie ,dawała szalony samosiew i ją wypieliłem -źle muszę do niej wrócić ma piękne kwiaty .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Pięknie z ramkami.
Muszę w takim razie przestawić swoje koleusy jak będzie słońce,a c zęśc mam w donicach przy iglakach i kannach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”