Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
... a ja Megagroniastego w tym roku nie zamawiałam bo mam swoje nasionka - takie nieudane... oj,oj,oj - co to będzie. 

- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
W moich Megagroniastych trafił się jeden wyjątkowo słodki z pyszną chrupiącą skórką,ledwo zebrałam trochę nasionek,bo wszyscy go podjadali.Rósł obok innych Megagronków,tak ,że w typ przypadku nie miało wpływu nawożenie.Co wyrośnie w dalszych latach dopiero się okaże.Nazwałam go u siebie Megagronek Megasłodki : 

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba niestety ślad po nim zaginał, i jedyna szansa to faktycznie Ida. Trochę dalej Ania napisała: "Na zdjęciu truskawkowy x malinowy wysoki. Ten pomidor jak i krzyżówka truskawkowy x Dyno ( na poprzednim zdjęciu ), to pomidory wysokie o bardzo silnym wzroście i bardzo dobrym wiązaniu owoców. Owoce to powiększone cherry o świetnym smaku. Lepiej już nie mogło się skomponować u pomidora truskawkowy x Dyno. Smak truskawkowego i kruchość skórki Dyno, owoce w sam raz do pracy i do szkoły, czy na wycieczki. Niestety, żeby mieć podobne, trzeba ,,przejść'' przez pokolenie F2 i F3 , w którym wystąpi duże rozszczepienie cech. Jeśli komuś chciałoby się chcieć sadzić taką mieszaninę w ilości przynajmniej 10 szt. , to nasionka wydłubię. Odtwarzanie tych krzyżówek co roku, to robota dla Chińczyka, na to więcej się nie piszę.".basow@ pisze:W tamtym roku pytałam o niego u źródła , ale Ania go nie miała. Może ktoś z forumków ma go gdzieś zakitranego ? Słuch po nim jakoś zaginął , a szkoda by było ,żeby przepadł... Może Ida74???W Niej największa nadzieja.
pozdrawiam, Gunnar
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gunnarze!
Moim zdaniem(choć mogę się mylić)to tego pomidorka miało więcej osób.Tylko,że ich już tutaj nie widuję.
Może zaglądają ale nie ujawniają się,a szkoda.
Moim zdaniem(choć mogę się mylić)to tego pomidorka miało więcej osób.Tylko,że ich już tutaj nie widuję.
Może zaglądają ale nie ujawniają się,a szkoda.

No to mnie nie pocieszyliście....
ale dzięki za odzew
W następnej akcji już go nie widziałam, więc został rozdany w pierwszej , ale niestety nie wrócił .... Siedzę cały dzień i kopię w starych wątkach i ani słychu , ani widu...
No nic - uderzę do Idy w takim razie. Ona jest pomidorowym koneserem , wysyłała nasiona z pierwszej akcji , więc może gdzieś ma.

W następnej akcji już go nie widziałam, więc został rozdany w pierwszej , ale niestety nie wrócił .... Siedzę cały dzień i kopię w starych wątkach i ani słychu , ani widu...
No nic - uderzę do Idy w takim razie. Ona jest pomidorowym koneserem , wysyłała nasiona z pierwszej akcji , więc może gdzieś ma.

Pozdrawiam,Małgorzata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Basow@, mam dla Ciebie dwie wiadomości, jedną dobrą, drugą złą. Dobra to taka, że przy okazji poszukiwania nasion dla Dmitrija odnalazłam te krzyżówki. Zła wiadomość jest taka, że z jednej są 3 nasiona, z drugiej 4... Zostawiłam tyle u siebie na wypadek powrotu do nich, ale mi się priorytety pozmieniały, więc nasiona są do wzięcia. To były niesamowicie silne rośliny, więc może choć po jednej sztuce wzejdzie. Podaj namiary, a nasiona wyślę przy pierwszej okazji.
Zyta, mógł się trafić gorszy w smaku megagron. Na wszelki przypadek lepiej byłoby wziąć nasiona z dobrego. Żeby ten pomidor dojrzewał, trzeba go w gruncie ogłowić za drugim gronem, w tunelu za trzecim. Wtedy jest też o wiele smaczniejszy, no bo w końcu ileż owoców można wyżywić. I tak zbieram z megagrona po 6 - 8 kilko z krzaka (w tunelu), więcej to byłaby przesada.
Też miałam w zeszłym roku jednego megasłodkiego (jeden z pięciu) i z niego zebrałam nasiona, choć miał drobniejsze od innych owoce. Mam nadzieję, że mu ta słodkość nie ucieknie w następnym pokoleniu.
Pozdrawiam, kozula
Zyta, mógł się trafić gorszy w smaku megagron. Na wszelki przypadek lepiej byłoby wziąć nasiona z dobrego. Żeby ten pomidor dojrzewał, trzeba go w gruncie ogłowić za drugim gronem, w tunelu za trzecim. Wtedy jest też o wiele smaczniejszy, no bo w końcu ileż owoców można wyżywić. I tak zbieram z megagrona po 6 - 8 kilko z krzaka (w tunelu), więcej to byłaby przesada.
Też miałam w zeszłym roku jednego megasłodkiego (jeden z pięciu) i z niego zebrałam nasiona, choć miał drobniejsze od innych owoce. Mam nadzieję, że mu ta słodkość nie ucieknie w następnym pokoleniu.
Pozdrawiam, kozula
Kozulo, a znajdziesz może chociaż jedno nasionko numeru 159 Malinowy samok. kulisty x Copia? Szukałam wśród forumków i nikt go nie ma
a bardzo mi na nim zależy.

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Basow@ a jak dostaniesz, to chuchaj, dmuchaj i otocz czułą opieką. Bo na zdjęciu wygląda
tak, że aż brak słów.

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Nie zginęły -są 

A które? 15 czy 159? A może oba? 

Aniu nawet nie wiesz , jaka mi radość sprawiłaś
Już poszło do Ciebie PW.
Ida do Ciebie zresztą też
Obie jesteście boskie!
Bardzo się cieszę ,że postaramy się odtworzyć te 2 krzyżówki , zresztą nie tylko te ( mam nadzieję).
Jak tylko uda się - nasiona oczywiście wrócą na akcję. Ida też obiecała poszukać nasionek , więc z pięcioma czy siedmioma nasionami można już spokojnie próbować.
BożenkaA , ja wszystkie swoje pomidory otaczam miłością i opieką.
Ale się cieszę , spać nie będę mogła , normalnie

Ida do Ciebie zresztą też

Obie jesteście boskie!

Bardzo się cieszę ,że postaramy się odtworzyć te 2 krzyżówki , zresztą nie tylko te ( mam nadzieję).
Jak tylko uda się - nasiona oczywiście wrócą na akcję. Ida też obiecała poszukać nasionek , więc z pięcioma czy siedmioma nasionami można już spokojnie próbować.

BożenkaA , ja wszystkie swoje pomidory otaczam miłością i opieką.

Ale się cieszę , spać nie będę mogła , normalnie

Pozdrawiam,Małgorzata
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2012, o 20:03
Hej mam pytanko na temat nasion pomidorów, a mianowicie chciałam się dowiedzieć na jaką głębokość trzeba wysiać nasionka? Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuje.
I czy nasionka trzeba wcześniej pomoczyć w wodzie czy nie wolno?
I czy nasionka trzeba wcześniej pomoczyć w wodzie czy nie wolno?
Hikaria__ no to może tu się przenieś http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51001
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2012, o 20:03
Dziekuje bardzo. Jeszcze nie doszłam do tego postu więc teraz przeczytam go całego.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czym jest "bawole z rynku" - kupiona rozsada czy nasiona wydłubane z kupionego pomidoru?
pozdrawiam, Gunnar