Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Post »

... a ja Megagroniastego w tym roku nie zamawiałam bo mam swoje nasionka - takie nieudane... oj,oj,oj - co to będzie. ;:223
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

W moich Megagroniastych trafił się jeden wyjątkowo słodki z pyszną chrupiącą skórką,ledwo zebrałam trochę nasionek,bo wszyscy go podjadali.Rósł obok innych Megagronków,tak ,że w typ przypadku nie miało wpływu nawożenie.Co wyrośnie w dalszych latach dopiero się okaże.Nazwałam go u siebie Megagronek Megasłodki : ;:215
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basow@ pisze:W tamtym roku pytałam o niego u źródła , ale Ania go nie miała. Może ktoś z forumków ma go gdzieś zakitranego ? Słuch po nim jakoś zaginął , a szkoda by było ,żeby przepadł... Może Ida74???W Niej największa nadzieja.
Chyba niestety ślad po nim zaginał, i jedyna szansa to faktycznie Ida. Trochę dalej Ania napisała: "Na zdjęciu truskawkowy x malinowy wysoki. Ten pomidor jak i krzyżówka truskawkowy x Dyno ( na poprzednim zdjęciu ), to pomidory wysokie o bardzo silnym wzroście i bardzo dobrym wiązaniu owoców. Owoce to powiększone cherry o świetnym smaku. Lepiej już nie mogło się skomponować u pomidora truskawkowy x Dyno. Smak truskawkowego i kruchość skórki Dyno, owoce w sam raz do pracy i do szkoły, czy na wycieczki. Niestety, żeby mieć podobne, trzeba ,,przejść'' przez pokolenie F2 i F3 , w którym wystąpi duże rozszczepienie cech. Jeśli komuś chciałoby się chcieć sadzić taką mieszaninę w ilości przynajmniej 10 szt. , to nasionka wydłubię. Odtwarzanie tych krzyżówek co roku, to robota dla Chińczyka, na to więcej się nie piszę.".
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gunnarze!
Moim zdaniem(choć mogę się mylić)to tego pomidorka miało więcej osób.Tylko,że ich już tutaj nie widuję.
Może zaglądają ale nie ujawniają się,a szkoda. :(
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No to mnie nie pocieszyliście.... ;:145 ale dzięki za odzew ;:168
W następnej akcji już go nie widziałam, więc został rozdany w pierwszej , ale niestety nie wrócił .... Siedzę cały dzień i kopię w starych wątkach i ani słychu , ani widu...
No nic - uderzę do Idy w takim razie. Ona jest pomidorowym koneserem , wysyłała nasiona z pierwszej akcji , więc może gdzieś ma. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Basow@, mam dla Ciebie dwie wiadomości, jedną dobrą, drugą złą. Dobra to taka, że przy okazji poszukiwania nasion dla Dmitrija odnalazłam te krzyżówki. Zła wiadomość jest taka, że z jednej są 3 nasiona, z drugiej 4... Zostawiłam tyle u siebie na wypadek powrotu do nich, ale mi się priorytety pozmieniały, więc nasiona są do wzięcia. To były niesamowicie silne rośliny, więc może choć po jednej sztuce wzejdzie. Podaj namiary, a nasiona wyślę przy pierwszej okazji.
Zyta, mógł się trafić gorszy w smaku megagron. Na wszelki przypadek lepiej byłoby wziąć nasiona z dobrego. Żeby ten pomidor dojrzewał, trzeba go w gruncie ogłowić za drugim gronem, w tunelu za trzecim. Wtedy jest też o wiele smaczniejszy, no bo w końcu ileż owoców można wyżywić. I tak zbieram z megagrona po 6 - 8 kilko z krzaka (w tunelu), więcej to byłaby przesada.
Też miałam w zeszłym roku jednego megasłodkiego (jeden z pięciu) i z niego zebrałam nasiona, choć miał drobniejsze od innych owoce. Mam nadzieję, że mu ta słodkość nie ucieknie w następnym pokoleniu.

Pozdrawiam, kozula
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Kozulo, a znajdziesz może chociaż jedno nasionko numeru 159 Malinowy samok. kulisty x Copia? Szukałam wśród forumków i nikt go nie ma ;:185 a bardzo mi na nim zależy.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Basow@ a jak dostaniesz, to chuchaj, dmuchaj i otocz czułą opieką. Bo na zdjęciu wygląda ;:oj tak, że aż brak słów.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Nie zginęły -są :!:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A które? 15 czy 159? A może oba? ;:303
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Aniu nawet nie wiesz , jaka mi radość sprawiłaś ;:196 Już poszło do Ciebie PW.
Ida do Ciebie zresztą też :;230
Obie jesteście boskie! ;:196
Bardzo się cieszę ,że postaramy się odtworzyć te 2 krzyżówki , zresztą nie tylko te ( mam nadzieję).
Jak tylko uda się - nasiona oczywiście wrócą na akcję. Ida też obiecała poszukać nasionek , więc z pięcioma czy siedmioma nasionami można już spokojnie próbować. ;:138
BożenkaA , ja wszystkie swoje pomidory otaczam miłością i opieką. :;230
Ale się cieszę , spać nie będę mogła , normalnie :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Hikaria__
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2012, o 20:03

Post »

Hej mam pytanko na temat nasion pomidorów, a mianowicie chciałam się dowiedzieć na jaką głębokość trzeba wysiać nasionka? Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuje.
I czy nasionka trzeba wcześniej pomoczyć w wodzie czy nie wolno?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Hikaria__ no to może tu się przenieś http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51001
Hikaria__
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2012, o 20:03

Post »

Dziekuje bardzo. Jeszcze nie doszłam do tego postu więc teraz przeczytam go całego.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Czym jest "bawole z rynku" - kupiona rozsada czy nasiona wydłubane z kupionego pomidoru?
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”