Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

:wit Iza, masz rację. Każdy ogródek ma swoją budowę i najlepiej nic nie zmieniać, tylko sadzic :;230 Zauważyłam, że w tym roku coś lilie wodne się ociągają z kwitnieniem. Ja już mam 4 liście do wycięcia(żółte) i przekwitłe kwiaty. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja ubiegłoroczna kupiona jako Josephine Bruce podobna do Papy Meilanda i również zabójczo pachnie . Na jesień ją przesadziłam i teraz wypuściła 1 kwiat śliczny, ciemny, axamitny ciemnoczerwony prawie czarny . Miałam Kleopatrę i Schwarze Madonna obie jesienne zakupy i obie mi padły na wiosnę została tylko Barcarole na kwitnienie której wciąż czekam . Ogórki musiałyby być puszczone górą ,wtedy axamitki mogłyby rosnąć a tak one by je zdusiły . Niestety pomidorów w tym roku nie mam . na razie sie z nich wyleczyłam po ubiegłorocznej porazce jak musiałam wszystkie wyrzucić ;:196 .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Jadziu. Ja podpatrzyłam u Mariolki, a ona u swoich sąsiadów działkowych i ogórki w tym roku puściłam na sznureczkach i drucikach. Podobno są wtedy zdrowsze, nie łapią tak szybko mączniaka i zajmują faktycznie bardzo malutko miejsca i o ileż wygodniejsze takie zbieranie. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu ja swoim też zrobiłam rusztowanie i mają sie po nim piąć w góre ,ale czy zechcą ;:224 to jest pytanie . Trzeba je będzie prowadzić za rączkę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Reine des V. u Ciebie jest pokazowa.
Aż mi się jej chce ;:223
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu twoja Rene jet taka ładna moja się na mnie chyba pogniewała, posadziłam ją w cieniu i jest co prawda zielona ale nie ma ani jednego kwiatka. Zobaczymy co dalej z nią będzie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gieniu, gdybym miała inne warunki, tez pewnie chciałabym mieć kawałek trawnika. Nie za wiele, ale kawałek. Ale mam jak mam i musze się bez niego obejść. Z drugiej strony to i dobrze, bo więcej roslin sie zmieści :lol:
Moje lilie od Przemka kwitną juz od dawna i otwierają coraz to nowe kwiaty! :shock: Szalone jakieś :;230 Ale sliczna żóta jeszcze sie nie pokazała. Może różowe ją stłamsiły? :roll: Takie siłaczki ...

Tosiu, czasem trzeba coś zmienić - nie mówie o przesadzaniu. Ale charakter ogrodu zawsze będzie zależał od upodobań jego właściciela :D
U mnie oxiąga się tylko żółta lilia, ale w ubiegłym toku też kwitła później, więc ... czekam :D
;:196

Jadziu, ja coraz częściej mam wątpliwości, czy to jest prawdziwy Papa M. On powinien mocno pachnieć, a mój niby pachnie, ale ledwo co :?
A może to Ty masz Papę, a ja J.B.? :;230 Przecież takie pomyłki się zdarzają, a kwiat, jaki opisujesz, powinien wydać właśnie Papa M.
Dostanę patyczka z tej Józefiny? ... :D
Barkarola też śliczna, ale chyba nie pachnie?
Ogórki oczywiście powinny sie piąć :D

słońcu ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu, ja próbowałam robić ogórkom "rusztowanie" z patyków i sznurków, ale sznurki naciągały sie pod ciężarem owoców. Teraz wymyśliłam coś innego. Mam trochę siatki, takiej z dużymi okami. Rozepnę przy ogórkach tę siatkę i spróbuję je po niej poprowadzić :D
Mam nadzieję, że zdążę to zrobić, zanim ogórki zaczną się rozłazić :roll:

Patryku, kocham lawendę i chyba z wzajemnością :D Brunera też w tym toku wygląda nieźle, bo pilnie ją podlewam ;) :D

Aniu, nie masz Reine des V.? :shock: Myslałam, że królowe masz już wszystkie ;) :D
Gdyby mi w tym roku nie zmarzła większość sadzonek, miałabym młodą ... Ale jeszcze będę miała ;:333

Danusiu, całkiem w cieniu? Może gdyby miała parę godzin słońca, to by kwitła?
A może przechodzi trudny okres po przesadzeniu?
Moja Elfe w ubiegłym roku nie miała ani jednego kwiatka. Już nosiłam się z myślą, że ja wyrzucę, ale ... w tym roku kwitnie slicznie, rozwija jeden kwiatek po drugim :D
Może Twoja Reine zachowa się podobnie, a jak nie, to chyba pozostanie Ci posadzić ją w
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś jak patrzę jakie dopieszczone są twoje róże to popadam w kompleksy.
Moje nie są aż takie okazałe. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Iza piękne kwiaty i piękne zdjęcia -masz nowy aparat?
Reine masz taką samą-wielkość-jak ja.A pachnie na cały ogród,żeby ona jeszcze dłużej trzymała kwiaty.Iza czy Twoja też wykazuje skłonności pnące?
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izuniu Pęcherznicę mam i jaśminowiec chyba też. Chyba :;230 bo nie jestem pewna czy to jest jaśminowiec. O ja ciemna masa :;230 - ale się uczę, uczę. Twój Reine jest przepiękny!!! Musze go też mieć.
Kontynuując wątek stylu. to to co napisałaś jest prawdą - sadzimy co się nam podoba i przez to tworzymy nasz ogród. Jednakże nie wszystko jesteśmy w stanie zmieścić, więc siłą rzeczy dokonujemy selekcji. Tak samo miejsce - wybieramy a nie sadzimy gdzie popadnie. I to moim zdanie stanowi o stylu - myślę, że myślimy o tym samym tylko Ty to lepiej ujęłaś w słowa ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, czuję się mile połechtana :lol:
Moje róże w większości są bardzo młode. Reine akurat rosnie chyba 4 sezon, ale inne 1-szy, albo drugi.
Ale wszystkie sadzone na oborniku :D (Ostatnio sadzone - z dodatkiem gliny).

Haniu, nie mam nowego aparatu, mam wypasioną komórkę :;230 Nie zawsze robi dobre zdjęcia, ale niektóre są ok :D
Moja Reine aż tak mocno nie pachnie :? Wprawdzie kwiaty nie trzymają się długo, ale wciąż otwierają się nowe :tan
Ucierpiała trochę tej zimy i musiałam ją przyciąć, więc na razie rośnie grzecznie jako krzak :D

Asiulekcieszę się, że wciąż "bywasz", choć jesteś taka zapracowana ;:196
A może już się nawałnica przetoczyła i masz odrobinę luzu? ...
Oczywiście, że myslimy o tym samym :D Ja tylko twierdzę, że własnego stylu nie trzeba szukać, on się znajdzie sam ;)
Po co masz pęcherznicę? ;:214 Jeżeli nie rozpoznajesz jaśminu, to on chyba jeszcze malutki? Może potrzebny mu brat? ;) :lol:
A o krzewuszce przypadkiem nie marzysz? ;:109
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Izo masz rację , więcej kwiatów się zmieści , ja mam 2 trawniczki wielkości przysłowiowej chustki do nosa :;230
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izuniu wiesz o czym marzę? Żeby spokojnie pod twoim tulipanowcem usiąść, kawę wypić, a potem iść oglądać Twoje cudeńka ;:224 . No ale cóż, to jeszcze musi poczekać... Wisz, u Neli pisałam, że ma być Święto Lata w pisarzowickich szkółkach - może udałoby się nam spotkać.
A krzewuszki mam nawet dwie :heja , ale rodzeństwo może im się przydać.
Wiesz, przypomniało mi się, ze nie wiem gdzie posadziłam złotlina od Ciebie :shock: . Jutro muszę GO poszukać. Tyle mam tych roślinek od Ciebie, że się pogubiłam...
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Proszę o zamknięcie 4 cz, wątku .Dziękuję
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”