Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Dzięki za ten link do kalendarza, trzeba przemyśleć sprawę. Coś w tym jest :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich serdecznie w ten ciepły, sierpniowy wiczór :wit

Dziękuję za odwiedziny i wpisy, bardzo mi miło ;:196
Ubolewam nad tym, że nie mogę być na forum tak często jakbym chciała, a w wątku wieje pustką, chociaż fotek mam sporo i bardzo chciałabym je kiedyś pokazać.....może jesienią będzie na to więcej czasu ;:131

Ostatnio za sprawą ściętej lawendy 'wzięło' mnie szycie, a ja jak zasiadam do maszyny, to zapominam o całym świecie, relaksuję się i mogłabym tak bez końca szyć i ozdabiać.....w sezonie ogrodowym, to bardzo niewskazane, a nawet ....niebezpieczne..... :;230 ;:109.....zaraz Wam pokażę jakie urocze woreczki na to pachnące zioło uszyłam.....naszyłam ich więcej niż potrzebuję, więc zamierzam nadwyżkę wystawić na sprzedaż w odpowiednim dziale.....może kogoś ona zainteresuje....jakby co, to pisać na p.w. ;:108

Woreczki z lawendą dla mnie i młodszej córki

Obrazek

Specjalne zamówienie dla starszej córki w kolorach pasujących do jej wnętrz

Obrazek

Wieszamy lub stawiamy w szafkach...i ochrona przed molami zaczyna działać, a w schowkach roztacza się przyjemny zapach lawendy ;:108

Obrazek

Obrazek

Z bliska wyglądają np.tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak z 'rozpędu' machnęłam jeszcze woreczki-organizery na elastyczne podkolanówki.....w szufladzie ze skarpetkami będzie ład :wink:

Obrazek

Może teraz trochę na temat....czyli o ogrodzie :lol:
Druga połowa lata piękna, ciepła, i niestety, bardzo sucha. Podlewanie, nawet najlepsze nie zastąpi porządnego deszczu, który to zapowiadają codziennie, ale moje okolice jakoś omijają deszczowe chmury :roll:
Dzisiaj zebrałam pierwsze nasiona liliowców i 1 irysa, którego to jakiś owad mi 'zbrzuchacił'.... :;230
Potomstwo bardzo liczne, bo w nasienniku było aż 54 nasionka ;:oj

Obrazek

Irys miał przepiękny ciemno-fioletowy kolor, więc może warto wysiać po nim nasionka i zobaczyć co nowego powstało?.... z irysami jeszcze nie próbowałam :lol:

Obrazek

Przygotowałam też zaległe zdjęcia moich liliowców, ale to za chwilkę....najpierw odpowiem na wpisy.... :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:Elu, masz bardzo ładną córkę.
Ja również przyłączam się do życzeń.
No i podziwiam w dalszym ciągu Twój ogród.
Liliowce cudowne.
Może masz i rację z tym sadzeniem?
Musze poczytać
Gosiu dziękuję za życzenia .... córa, moja krew ;:113

Jeśli chodzi o sadzenie, to nie zaszkodzi stosować się do zaleceń kalendarza biodynamicznego, jeśli tylko jest to możliwe.....doświadczeni ogrodnicy, jak np. Ismena, zapewne mają rację ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

klio pisze:Ela wyglądaj listonosza.
Krysieńko z całego serca Ci (nie)dziękuję za liliowca ;:196 ;:167 ;:180
Przepraszam za brak odzewu, ale to przez mojego M....wpuścił mnie w maliny.... :;230 ....i to w aż 16 kg naraz .... ;:202
Malinki owoc pyszny, aczkolwiek bardzo nietrwały i przyciągający chmary muszek-owocówek ;:oj
Musiałam się nimi ekspresowo zająć, rzucając wszystko inne co sobie zaplanowałam :roll: .... na szczęście mam już wszystko pod kontrolą czyli w słoiczkach i buteleczkach....dlatego mogę wreszcie trochę posiedzieć na forum, a jutro idę nareszcie do ogrodu :wink:
Rewanż wyślę Ci w poniedziałek, bo na weekend nie było już sensu....szkoda rośliny :roll:

Tymczasem przesyłam Ci Mini Pearl wirtualnie....w przyszłym tygodniu już będzie u Ciebie :wink:

Obrazek

-- Pt 24 sie 2012 21:56 --
April pisze:Dzięki za ten link do kalendarza, trzeba przemyśleć sprawę. Coś w tym jest :lol:
Aprilku najlepiej wypróbować od razu zgodnie z kalendarzem ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wprawdzie liliowce prawie zakończyły już kwitnienie, szkoda by było nie pokazać ich urody, która zachwyca wielu.
Chcę się z Wami podzielić pięknem kwiatów liliowców z mojego ogrodu.

Wciąż kwitnie Marietta Surprise

Obrazek

oraz Savannah Debutante

Obrazek

Liliowiec od Ismny właśnie zakończył kwitnienie

Obrazek

kwitnie Kwanso Variegata

Obrazek

Dunin

Obrazek

Siloam Cooper's Chantilly - miniaturka, która zakwitła pierwszy raz

Obrazek

Ignacy Domeyko też debiutował w moim ogrodzie

Obrazek

Orange Velvet

Obrazek

Christmas Is

Obrazek

Total Look

Obrazek

Cherry Cheeks

Obrazek

NN

Obrazek

NN

Obrazek

Catherine Woodbery

Obrazek

Eyes That See

Obrazek

Bela Lugosi

Obrazek

Crimson Pirate

Obrazek

Ed Murray

Obrazek
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Co jeden to piękniejszy. Niestety wszystkich nie można mieć. Szkoda.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale się napracowałaś z tymi woreczkami. :roll:
Wyszły cudownie.
A z liliowców najbardziej spodobała mi sie Kwanso Variegata
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu to prawda, że nie można.....ale jak tu się im oprzeć gdy co roku pojawiają się coraz to ładniejsze jak np. u Ismeny ;:14
Ja póki co mam jeszcze sporo miejsca, ale już zaczynam się zastanawiać czy nie wydać kilku starych odmian i zrobić miejsce dla nowych :roll:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:Ale się napracowałaś z tymi woreczkami. :roll:
Wyszły cudownie.
A z liliowców najbardziej spodobała mi sie Kwanso Variegata
Gosiu nie było tak źle, ja mam spora praktykę w szyciu :wink:
Bardzo się cieszę, że Ci się podobają te moje drobiazgi na lawendę.....sprawiają mi radość swoim widokiem....otwieram szafkę, a tam wita mnie taki pachnący woreczek z kwiatowym haftem i od razu wywołuje to uśmiech na twarzy :D
Za rok wystarczy tylko włożyć świeżą lawendę do woreczka i znów można go użyć ;:108

Kwanso wyrazisty, przyciąga uwagę, tym bardziej, że jest wysoki i góruje nad roślinami.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj nareszcie porządnie polało, i to tak mocno, że na moich pisakach stały długo kałuże. Spragnione rośliny wreszcie się napiły do woli.
Dobrze, bo trawa na trawniku zaczęła już żółknąć gdzieniegdzie.
Hosty czują zbliżającą się jesień, ich liście zaczynają żółknąć, a u niektórych zasychać.....ech...lato się powoli kończy :(

Tymczasem przywołuję sezon liliowcowy, więc proponuję zaległe fotki liliowców....tak na pokuszenie :twisted:

Oto one.....liliowce z mojego ogrodu.....

Boski od Ismeny....cudowna gra barw

Obrazek

Inherited Wealth

Obrazek

Inca Puzzle

Obrazek

Finders Keepers

Obrazek

kolejna piękność od Ismeny

Obrazek

Darla Anita

Obrazek

All American Magic

Obrazek

Spacecoast Starburst

Obrazek

ślicznotka od Ismeny

Obrazek

Night Embers

Obrazek

Curt Magician

Obrazek

Awesome Blossom?

Obrazek

Baja

Obrazek

Moonlit Masquerade

Obrazek

Purple Pessage

Obrazek

Edge Ahead?

Obrazek

śliczny od Ismeny

Obrazek

Orange Velvet

Obrazek

Marietta Surprise

Obrazek

Elwira

Obrazek

nn

Obrazek

Chicago Cardinal

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

O, tym razem Boski od Ismeny jest moim faworytem.
U mnie też popadało. Kałuże nie stały, ale jak kopałam to już dalej woda nasiąkła niż wczoraj. Wczoraj to raptem na jakieś 5 cm było mokro
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Elu liliowce cudne wszystkie ;:167 a woreczki jak marzenie , u mnie odwrotnie niż u Ciebie ,gdybym to ja miała zasiąść do maszyny to zamiast relaksu byłby ogromny stres:) zimno się zrobiło ,duży skok temperatury ale to i dobrze (lepiej się pracuje) dzisiaj cały dzień pracowałam w ogrodzie,jutro może też się uda a od soboty kolejny wyjazd. Pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Ellaa pisze: Ja póki co mam jeszcze sporo miejsca, ale już zaczynam się zastanawiać czy nie wydać kilku starych odmian i zrobić miejsce dla nowych :roll:
Elu, a mnie to zawsze szkoda pozbywać się jakichś kwiatów, nawet tych najstarszych. Z drugiej jednak strony, to jak długo można przykopywać trawnika i robić nowe rabatki?
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:O, tym razem Boski od Ismeny jest moim faworytem.
U mnie też popadało. Kałuże nie stały, ale jak kopałam to już dalej woda nasiąkła niż wczoraj. Wczoraj to raptem na jakieś 5 cm było mokro
Gosiu - moim również ;:215
U mnie podobnie, niestety, taki kilkugodzinny deszcz, to za mało by ziemia głęboko przesiąkła, ale lepsze to niż podlewanie.
Tam gdzie mam wymieniony piasek na ziemię gliniastą jest dużo lepiej, bo glina chłonie i zatrzymuje wodę, ale w starszych częściach ogrodu ziemia jest bardziej torfowa niż gliniasta. Rosną w niej głównie hosty, w większości mają już po 5 lat i zakorzeniły się już tak głęboko, że nawet podczas suszy mają sztywne liście. Ściółka z szyszek też chroni podłoże pod nimi przed wysychaniem.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monikwiaty pisze:Elu liliowce cudne wszystkie ;:167 a woreczki jak marzenie , u mnie odwrotnie niż u Ciebie ,gdybym to ja miała zasiąść do maszyny to zamiast relaksu byłby ogromny stres:) zimno się zrobiło ,duży skok temperatury ale to i dobrze (lepiej się pracuje) dzisiaj cały dzień pracowałam w ogrodzie,jutro może też się uda a od soboty kolejny wyjazd. Pozdrawiam:)
Moniko cieszę się, że moje woreczki Ci się podobają :D
Ja z maszyną do szycia miałam kontakt już od dziecka, a podobno 'czym skorupka za młodu'....itd.... ;:112 ale co to za maszyna była....Singer, czarny ze złotymi ornamentami, stolik-podstawa z litego drewna, a nogi z kutego metalu tworzyły różne 'esy - floresy'....piękna jak dzieło sztuki....ech...wspomnień czar.... :lol:

Ja też wolę jak na dworze jest chłodno gdy pracuję w ogrodzie, człowiek się tak nie męczy machając łopatą i nosząc ciężką ziemię.
Dzisiaj rano było u mnie tylko 5 stopni na plusie :!: :shock: .....rześko, żeby nie powiedzieć zimo, do pracy ze szpadlem, akurat ;:108
Popracowałam na rozgrzebanej rabacie....muszę przesadzić floksy w inne miejsce bo chyba za blisko piwonii je posadziłam i może dlatego nie chcą mi kwitnąć, skubane, a ja tak wyczekuje na nie już któryś rok i nici.... :evil: ..... zrobiłam też dziewczynom zamówione sadzonki, które już są w drodze do zainteresowanych ;:108
Ja wyjeżdżam w piątek po odpoczywać z M....podobno ma być jeszcze ładna pogoda...oby... 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”